Son kan raporunuz, hemoglobin seviyenizin düşük olduğunu gösterdi mi? Bunun ne anlama geldiğini veya bununla ilgili ne yapacağınızı bilmiyorsanız korkutucu gelebilir, bu nedenle durumla başa çıkmanıza yardımcı olmak için burada birçok bilgiyi bir araya getirdik.
Sorunu düzeltmek için gerekli adımları atmanız önemlidir. Hemoglobin, vücutta oksijen taşımak için çok önemli olan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein molekülüdür.
Hemoglobin seviyenizi nasıl artıracağınızı öğrenmek için okumaya devam edin. (bir)
Düşük hemoglobin sayısının nedenleri
- Düşük hemoglobin sayısı, erkeklerde desilitre kan başına 13.5 gramdan az ve kadınlarda desilitre başına 12 gramdan az olarak tanımlanır. Normal seviyenin biraz altındaysa, endişelenmenize gerek yok, ancak ona göz kulak olmalısınız. Bununla birlikte, semptomların eşlik ettiği çok düşük hemoglobin sayısı aneminin bir işareti olabilir.
- Kırmızı kan hücrelerinin kaybı, vücuttaki düşük hemoglobine katkıda bulunur. Bu, travma veya yaralanma sonucu dış veya iç kanamaya bağlı olabilir. Diğer nedenler, hemoroit , ülser veya mide kanseri gibi durumlara bağlı olarak ağır adet kanaması veya kanamayı içerir .
- Demir eksikliği ve vitamin eksikliği, özellikle B12 vitamini, düşük hemoglobin seviyelerinin ana nedenidir. Demir eksikliği ve B12 vitamini anemisi, beslenmede yetersiz demir ve B12 vitamini alımıyla veya vücut tarafından demir ve B12’nin zayıf emilimi ile ilişkili olabilir. Lösemi, talasemi, orak hücre anemisi gibi kanla ilgili durumlar ve diğer birçok durum da düşük hemoglobin seviyelerine yol açabilir.
Düşük hemoglobin sayısının belirtileri
- Aşırı düşük hemoglobin seviyesi, genel yorgunluk, tekrarlayan baş ağrıları , halsizlik, baş dönmesi, hızlı veya düzensiz kalp atışı ve nefes darlığı dahil olmak üzere anemi semptomlarıyla işaretlenir .
- Ekstremitelerinizde, soğuk eller ve ayaklarınızla birlikte karıncalanma veya karıncalanma hissi de yaşayabilirsiniz . Bazı insanlar ayrıca kir, buz veya kil gibi gıda dışı maddeler için alışılmadık istek duyarlar. Buz ve mısır nişastası, anemili kişiler tarafından en yaygın olarak alınan maddelerdir.
Hemoglobin sayınızı artırmak için evde tedavi
Kadınlar ve çocuklar genellikle düşük hemoglobin sayısı açısından daha yüksek risk altındadır. Neyse ki, çoğu durumda, düşük hemoglobin, doğru besinler tüketilerek düzeltilebilir.
Bu arada, vücut besinleri reçetesiz satılan takviyelerden daha kolay emer. Hemoglobin sayınızı artırmak için ihtiyacınız olan besinler hakkında net bir fikriniz varsa, bunları diyetinize kolayca dahil edebilirsiniz. (5)
Sağlık uzmanınız aneminizin veya düşük hemoglobin seviyenizin nedenini belirledikten sonra, sağlık uzmanınızla hemoglobin seviyenizi artırmak için aşağıdaki ev ilaçları hakkında konuşun.
Sağlık uzmanınız, hemoglobin seviyenizi artırmak için kullandığınız tüm yöntemlerin farkında olmalıdır.
Burada kanınızdaki hemoglobin sayısını artırmada çok önemli olan dört sütunu açıklayacağız.
Demir
Demir eksikliği, düşük hemoglobin sayısının en yaygın nedenidir. Demir eksikliği aneminiz (IDA) varsa, hemoglobin seviyenizi artırmanın en iyi yolu demir yönünden zengin yiyecekler yemektir. (iki)
Kırmızı et, balık, kümes hayvanları, bütün yumurta ve istiridye, birçok hayvansal gıdada bulunan ve vücuda kolayca emilen bir demir türü olan hem demirinin en iyi kaynakları arasındadır.
Birçok vejeteryan gıda kaynağı da bol miktarda demir sağlayabilir, ancak folik asit ve C vitamini gibi diyet arkadaşları demir emilimini kolaylaştırmak için gereklidir.
Ispanak, pazı, lahana, şalgam yeşilliği ve lahana gibi pişirilmiş yapraklı yeşillikler demir içeriği yüksek gıdalardır.
Diğer iyi bitki bazlı demir kaynakları arasında kuşkonmaz ve tofu ile pancar, nar, kayısı, karpuz, kuru erik ve Hint bektaşi üzümü gibi meyveler bulunur.
Badem, pekmez, hurma ve kuru üzüm de demir bakımından yüksektir.
Hemoglobin sayınızı artırmaya yardımcı olmak için belirli meyve sularıyla kolayca içecek hazırlayabilirsiniz. En iyi sonuçlar için, bu içecekleri yapmak için taze meyve suyu kullanın (aşağıya bakın).
C vitamini
C vitamini veya askorbik asit, vücudun demiri emmesine yardımcı olan, taşıyıcı açısından zengin bir moleküldür. İster besin kaynaklarından ister takviyelerden olsun demir alımına her zaman C vitamini tüketimi eşlik etmelidir (3)
Narenciye meyveleri, C vitamini yönünden zengin besinler söz konusu olduğunda akıllıca değildir. Çilek, papaya, bektaşi üzümü, brokoli, dolmalık biber ve domates de C vitamini açısından zengindir.
Folik asit
Folik asit ve folat, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan suda çözünen B vitaminleridir. Folat gıdada doğal olarak bulunurken folik asit sentetik veya insan yapımıdır ve genellikle gıdaya eklenir ve tabletlerde ve enjeksiyonlarda bulunur.
Folat, vücudun demir emilimi için çok önemli olduğundan folat eksikliği, demirin emilmesini zorlaştırır. Bu nedenle, folat eksikliği olan bir kişi, yutulan demiri yeterince emmeyecektir. (4)
Kurutulmuş otlar
Şifalı otlar uzun süredir kırmızı kan hücresi sayısını artırmak ve sağlıklı hemoglobin üretimi için kullanılmaktadır. Isırgan yaprağı, dong quai, nane, kutsal fesleğen, frenk maydanozu, kişniş, maydanoz ve defne yaprağı gibi kurutulmuş bitkiler hemoglobin seviyenizi artırmanıza yardımcı olabilir.
Kendi başlarına demir açısından zengin olmasalar da, bu kurutulmuş otlar, demirin gıda kaynaklarından emilmesine yardımcı olur. Özellikle ısırgan otu, bol miktarda B vitamini ve C vitamini içermesinin yanı sıra bir miktar demir içerir.
Hemoglobin Seviyenizi Artıracak Yiyecek ve İçecek Fikirleri
Diyetinizi vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamak ve hemoglobin seviyenizi artırmak için formüle ederken, işte size yardımcı olacak bazı sağlıklı ve lezzetli yollar.
Yöntem 1: elma ve pancar suyu için
Elmalar iyi bir demir kaynağı olmasa da C vitamini içerirler. Pancar suyu folik asit içerir ve hemoglobin seviyelerini artırdığı gösterilmiştir. (6)
Elma ve pancarın sinerjik etkisi vardır ve birlikte tüketildiğinde çok daha faydalıdır.
Elma ve pancar suyu karışımına bal eklemek, karışımın lezzetini artıracak ve ayrıca tüm bileşenlerin sindirimini ve emilimini kolaylaştıracaktır.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Elma suyu (C vitamini yönünden zengin) – 1 su bardağı
- Pancar suyu (demir ve folik asit bakımından zengindir) – 1 su bardağı
- Bal (besin emilimini destekler) – 1-2 çay kaşığı
Adım 1. Malzemeleri birleştirin
- 1 bardak elma suyu ve pancar suyunu bir kavanoza dökün.
- 1-2 çay kaşığı bal ekleyin.
Adım 2. İyice karıştırın ve günde iki kez tüketin.
- Malzemeleri karıştırmak için iyice karıştırın.
- Bu içecekten 1 bardak günde iki kez için. Düzenli kullanımda, bu çare size 3 ila 4 hafta içinde sonuç verecektir.
Yöntem 2: Badem ye
Badem, yüksek besin profillerinden dolayı popüler olarak fındıkların kralı olarak taçlandırılır. Bir avuç kaliteli badem günlük demir alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Bademleri folik asit açısından zengin oldukları için (7) ve bademden demirin emilmesine yardımcı olacak C vitamini yönünden zengin besinler tüketin.
Bademin ek faydaları da caziptir. Badem, kalp sağlığına faydalarını destekler ve diyabet ve kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ayrıca kilo vermenize, sağlıklı bir cildi korumanıza ve zihninizi zinde tutmanıza yardımcı olabilirler.
Badem, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar ve ayrıca kilo vermenize, sağlıklı cildi korumanıza ve zihninizi zinde tutmanıza yardımcı olabilir.
Kavrulmuş, tuzlanmış ve çok işlenmiş bademlerden kaçının; Çiğ bademlerin besin değerine göre besin değeri düşecektir.
Ayrıca badem sütü veya badem yağı tüketebilir veya hamur işlerinize badem unu ekleyebilirsiniz .
Yöntem 3: Elma Sirkesi ve Karabiber Pekmezi Tüketin
Blackstrap pekmezi, demir de dahil olmak üzere bir dizi temel mineral sağlayabilir. (8) Sadece 1 yemek kaşığı pekmez, önerilen günlük değerin yaklaşık yüzde 19’unu oluşturan 3,5 mg demir içerir.
Pekmezi pişirme ve fırınlamanıza tatlandırıcı olarak dahil edebilir veya çiğ, filtre edilmemiş elma sirkesi ile bir içecek olarak tüketebilirsiniz. Elma sirkesinde bulunan asetik asit, vücuttaki demirin emilimini uyarır.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Blackstrap pekmezi (demir açısından zengin) – 1 ila 2 çay kaşığı
- Ham, filtre edilmemiş elma sirkesi (demir emilimine yardımcı olur) – 1 ila 2 çay kaşığı
- Su – 1 su bardağı
Adım 1. Malzemeleri birleştirin
- Bir bardağa 1 ila 2 çay kaşığı pekmez koyun.
- 1-2 çay kaşığı çiğ, filtre edilmemiş elma sirkesi ekleyin.
- 1 bardak suya dökün.
Adım 2. İyice karıştırın ve içeceği günlük olarak tüketin.
- Malzemeleri iyice karıştırmak için iyice karıştırın.
- Önemli sonuçlar almak için bu içeceği 1 ay boyunca düzenli olarak günde bir kez tüketin.
Yöntem 4: Kahvaltıda nar suyu için
Nar, demirin yanı sıra kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi önemli mineralleri de içerir. C vitamini ve folik asit yönünden zengin olan bu meyvede bulunan demir, vücuda kolaylıkla emilir.
Hassas bir sindirim sistemine sahip olanlar için taze nar suyu en iyisidir. Evde nar suyu istiyorsanız , meyveden çekirdeği çıkarmak oldukça kolaydır . Suyunun faydalarını artırmak için biraz tarçın ve balla iç.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Nar suyu (demir, C vitamini, folik asit açısından zengindir) – 1 su bardağı
- Tarçın tozu (besin emilimine yardımcı olur) – ¼ çay kaşığı
- Bal (besin emilimine yardımcı olur) – ½ çay kaşığı
Adım 1. Malzemeleri birleştirin
- 1 bardak nar suyuna yarım çay kaşığı toz tarçını koyun.
- Yarım çay kaşığı bal ekleyin.
Adım 2. Suyu karıştırın ve için.
- Malzemeleri karıştırmak için iyice karıştırın.
- Hemoglobin seviyenizde önemli bir artış elde etmek için bu içeceği 1 ay boyunca kahvaltınızla birlikte tüketin.
Yöntem 5: Domates tüketin
Domates tüketmek, hemoglobin seviyenizi artırmanın harika bir yoludur. Domates C vitamini ve demir içerir. Güneşte kurutulmuş domates ve taze domates, demir ve C vitamini alımınızı artırmak için en iyi seçeneklerdir.
Domatesler çok yönlüdür ve diyetinize çeşitli şekillerde dahil edilebilir.
- Bunları salatalarınıza ve sandviçlerinize ekleyebilir veya mutfağınızda kullanabilirsiniz.
- Taze domatesle yapılan sağlıklı çorbalar ve soslar da oldukça faydalı kabul ediliyor.
Akılda tutulması gereken ipuçları
- Kahveler, çaylar, gazlı içecekler ve alkoller gibi yiyecekler ve süt ürünleri gibi kalsiyum yönünden zengin yiyecekler vücudun demiri emme yeteneğini engeller. Vücudunuzun demir emme kapasitesini engellememek için bu yiyecekleri tüketmekten kaçının veya sınırlayın.
- Hemoglobin üretimini teşvik etmek için egzersiz yapın. Egzersiz, vücudun artan oksijen ihtiyacını karşılamak için daha fazla hemoglobin üretmesini sağlar.
Leave a Reply