Bahçenizde çemen otu nasıl yetiştirilir

Çemen otu nedir?

MÖ 1500’den kalma Mısır papirüs yazılarında bahsedilen Çemen otu  (Trigonella foenum-graecum) . C., bilinen en eski ekili şifalı bitkilerden biridir. Bu eski bitki, güçlü aromatik ve lezzetli tohumlara ve meşhur mutfak ve tıbbi özellikleriyle evrensel olarak popüler olan yapraklara sahiptir.

Çemen otu baklagil ailesine aittir. Açık yeşil yaprakları ve yoncaya benzeyen küçük beyaz çiçekleri vardır. 10 ila 20 küçük, sert tohum içeren uzun baklalar üretir. Toprakta bırakıldığında, çemen otu kökleri ve bitkileri toprak verimliliğini artırabilir ve örtü bitkisi olarak kullanışlılığını artırabilir. Toprağınızdaki besin maddelerini eski haline getirmek için bir ürün rotasyon planının parçası olarak bahçenize ekilebilir.

Çemen otu, Hint ve Kuzey Afrika mutfağında popüler bir malzemedir. Tohumları baharat olarak, taze yaprakları ise salatalarda ve sebze yemeklerinde kullanılır. Kurutulduğunda çemen otu yaprakları bir bitki olarak kullanılır. Tohumlar ve yapraklar, güçlü bir aromaya ve az miktarda kullanıldığında acı ama hoş bir tada sahip oldukları için Hint mutfağında popülerdir. Genç yapraklar ve filizler salatalara lezzetli bir tat verirken, tohumlar öğütüldüğünde genellikle köri ve sebze yemeklerinde kullanılır.

Geleneksel olarak çemen otu, bebeklerini emziren kadınlarda sindirim sorunlarını iyileştirmek ve anne sütü üretimini iyileştirmek için kullanılmıştır.

Güney Avrupa ve Asya’ya özgü olan çemen otu, Akdeniz bölgeleri, Arjantin, Fransa, Hindistan ve Kuzey Afrika’da popüler bir şekilde yetiştirilmektedir. Yetiştirmesi kolay, yeni başlayanlar ve ekilecek alanı sınırlı olanlar için ideal bir bitkidir.

Tohumları internetten satın alabilirsin ve birçok Hint bakkalında ‘methi’ adı verilen taze tohumlar satılır. Arap ülkelerinde ve İsrail’de bunlara halbah veya helbah denir. Satın alırken daima organik ve GDO’suz tohumları tercih edin.

Çemen otunun sağlığa faydaları

Diyabet yönetimi:  Çemen otunun tıbbi faydaları iyi bilinmektedir. Diyabeti kontrol etmenin doğal bir yöntemi olarak kabul edilir. 4-hidroksiizolösin ve yüksek lif içeriği, çemen otunun antidiyabetik özelliklerini açıklar.

Hafıza performansı:  Çemen otu, nöroprotektif özelliklere sahip olan kolin seviyelerini artırır. Zihinsel yaşlanma ve bilişsel gerileme, bu bitkiyi tüketerek iyileştirilebilir.

Kanseri Önleme:  Çemen otunda bulunan bir bileşik olan Diosgenin, ölümcül kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.

Enflamasyon ve Kolesterol Kontrolü –  Çemen otu çekirdeği ekstresi, iltihabı hafifletebilen ve HDL (iyi) kolesterolü artırırken LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olan önemli anti-enflamatuar ve ağrı giderici özelliklere sahiptir.

Çemen otu yaprağı yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

Mutfak Bahçenizde Cemen Yetiştirin-Gerekli şeyler

  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Zemin
  • Ekici / kutu
  • Kahve filtresi
  • Eldivenler
  • Sprey pompası
  • El malası
  • Tohumlar
  • Bitkiyi etiketlemek için bahçe etiketi.

Adım 1. Toprağı hazırlayın

Adım-1. Toprağı hazırlayın

Bu bitkiler çoğu toprakta iyi büyür, ancak 6.0’dan daha az olmayan bir pH ideal kabul edilir.

Toprak kalitesini ve besin bulunabilirliğini iyileştirmek için ekimden önce saksı toprağını yaklaşık 2 inç solucan humusu veya diğer organik kompostlarla değiştirmek önemlidir. Genel olarak, kaliteli bir organik saksı toprağı, bitkilerinizin canlılığını sağlamak için kompost ve diğer bitki açısından sağlıklı bileşenler içerecektir.

Adım 2. Tencereyi kahve filtresiyle kapatın

Adım-2 Alt kısmı hizala

Kolay drenaj için dibinde birkaç delik olan bir saksı veya saksı seçin. Tencerenin boyutu ihtiyaçlarınıza göre değişebilir. Çemen otu sığ köklere sahiptir, bu nedenle 6 inç derinliğinde bir tencerede kolayca büyüyebilir.

Uygun drenajı sağlamak için tencere üzerindeki delikleri küçük taşlarla kapatın.

Adım 3. Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun.

Adım-3. Ekiciyi hazırlanmış toprakla doldurun

Saksıyı saksı toprağı ile doldurun, toprağın üstünden kabın kenarına kadar yaklaşık 1 inç boşluk bırakarak, toprak kap veya kaptan dışarı akmadan yeterli sulamaya izin verin.

Adım 4. Tohumları toprağa koyun

Adım-4.1 Tohumları toprağa koyun

 

Adım-4.2 Tohumları toprağa koyun

Tohumların gömülmesine gerek yoktur. Onları cömertçe ve eşit bir şekilde yere yayın ve yaklaşık 1/8 inçten fazla saksı toprağı ile hafifçe örtün.

Adım 5. Tohumların üzerine bir toprak tabakası yerleştirin.

Adım-5.1 Tohumların üzerine kat toprak

 

Adım-5.2 Tohumların üzerine kat toprak

 

Saksıyı ekim tarihini içeren bir bahçe etiketi ile işaretleyin ve tohumların filizlenmesi için bir kenara koyun.

Toprağı nazikçe püskürtün ve tohumlar filizlenene kadar hafifçe nemli tutun. Toprağın kurumasına izin vermeyin.

Adım 6. Bitki gelişimini izleyin.

Adım-6.1 Bitkinin gelişimini korumak ve izlemek

Çemen otu hızla filizlenir. Filizler genellikle 2-3 gün içinde ortaya çıkar. Microverdillos genellikle filizlenmeden birkaç gün sonra gelişir.

Çemen otu, öğleden sonra tam güneşte kısmi gölgede iyi büyür. 50 ila 90 ° F (10 ila 32 ° C) arasındaki bir sıcaklığı tercih eder. Daha düşük sıcaklıklara tolerans göstermez.

Toprağı nemli tutmak ve yeni fidelerin kurumasını önlemek için günlük su.

Adım-6.2 Bitkinin gelişimini korumak ve izlemek

Bitkinin büyüme hızı, iklim koşullarına ve uygun bakım ve sulamaya bağlıdır. Yapraklar ekimden 1 ay sonra bile hasada hazır hale gelebilir.

Bu örnekte bitkiler 2 aydan biraz daha uzun bir sürede hasat olgunluğuna ulaştı.

Adım 7. Uygun şekilde hasat edin

Adım-7.1 Buna göre hasat

Bitki, 3-4 inç boyunda hasada hazırdır. Unutmayın, çemen otunun güçlü bir tadı vardır ve biraz taze yemek ve pişirmek için çok yol kat eder.

Hasat etmek için bitkinin tek tek yapraklarını bahçe veya mutfak makası ile kesin. Yaprakları ellerinizle kesmek bitkiye zarar verebilir.

Bitkinin 2 ila 3 inç arasında kalmasına izin verin, böylece yapraklar tekrar büyüyebilir ve başka bir ürün üretebilir.

Adım-7.2 Buna göre hasat

 

Adım-7.3 Buna göre hasat

Tohumları hasat etmek istiyorsanız, baklalar görünene kadar bitkinin olgunlaşmasına izin verin. Tohumları toplamadan önce kabukların kurumasını bekleyin. Çiçeklenme ve tohum üretiminin bitkinin yaşam döngüsünü tamamlayacağını öğrenin.

İpuçları

  • Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verin. Bitkilerin kökleri çürüyebileceği için kabın dibindeki toprak ıslak kalmamalıdır.
  • Tohumları için çemen otu yetiştiriyorsanız, ekim yapmak için en iyi zaman ilkbahardır. Tohumlar yılın başlarında başlandığında daha hafif bir tada sahiptir.
  • Çemen otu nadiren zararlılar veya hastalıklar tarafından saldırıya uğrar. Bununla birlikte, cırcır böcekleri, salyangozlar ve sümüklü böcekler taze yeşil yapraklarla beslenir. Bu zararlıları organik bir böcek ilacı ile kontrol edin.
  • Çemen otu dona veya çok yüksek sıcaklıklara dayanamaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*