Küçük yaralar doğal ilaçlarla nasıl iyileştirilir

Bir yıl  cildinizde herhangi bir kesik, sıyrık, morarma veya yanma olmadan bir yıl geçirmek neredeyse imkansızdır  .

Küçük yaralanmalar kaçınılmaz bir tehlikedir. Küçük bir kağıt kesiği olsa bile, epey acıtabilir ve tek istediğiniz onun hızla iyileşmesidir. Ayrıca, ciddiyetine bakılmaksızın, en küçük yaralar bile uygun bakım olmadan enfekte olabilir.

Yara iyileşmesini geciktiren faktörler

Vücudunuz kendi başına yaraları iyileştirmek için iyi donanımlı olsa da, bazı faktörler bazen doğal iyileşme sürecini engelleyebilir ve enfeksiyon olasılığını artırabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Sigara içmek veya aşırı alkol tüketimi.
  • Diyabet  ,  yüksek kolesterol  , hipertansiyon vb. Sağlık sorunları
  • Zayıflamış veya riskli bağışıklık sistemi.
  • Hareketsiz veya sağlıksız yaşam tarzı.
  • Kötü beslenme

Bir yarada enfeksiyon belirtileri

Çok çabuk iyileşmeyen yeni bir yaranız varsa, aşağıdaki enfeksiyon belirtilerini arayın.

  • Yaranın içinde ve çevresinde kızarıklık.
  • Sarı veya beyaz sıvı akıntısı.
  • Çevrede şişme
  • Yaranın etrafındaki deri biraz sıcaktır.

Yukarıdaki listeyi okurken başınızı sallarsanız, yara enfeksiyon kapmış olabilir ve uygun bakım ve tedavi için doktorunuza veya en yakın acil servise gitmeniz gerekecektir.

Diğer durumlarda, küçük yaralar, evinizde bulabileceğiniz doğal antiseptikler ve merhemlerle kolayca iyileştirilebilir. Kesik ve yaralardan kanamayı  bir dakikadan daha kısa sürede durdurmak için ev ilaçlarını da kullanabilirsiniz  .

Küçük yaralanmalar için evde tedavi

Küçük yaraları çok fazla çaba harcamadan iyileştirmek için kullanabileceğiniz en iyi 12 ev ilaçını size sunuyoruz. Bu çarelerden herhangi birine geçmeden önce yarayı yumuşak sabun ve akan su ile iyice temizlediğinizden emin olun. Ayrıca, yara 5 gün sonra bile iyileşmiyorsa, iyice kontrol ettirmek için doktorunuzdan randevu alın.

Yöntem 1: pudra şekeri

Şeker yanıkların, ameliyat sonrası yaraların ve diyabetik ülserlerin tedavisinde kullanılmıştır. Doğrudan şeker damlatılmasıyla yara iyileşmesi, ozmotik bir etkiyi aktive eder, bu da iyi granülasyon dokusu oluşumuna neden olur ve şişmeyi azaltır. Şeker pastaları, yara yatağının mekanik debridmanına neden olarak yara iyileşmesine neden olacak nemli bir ortam oluşturabilir.

Çevreleyen kızarıklığın azalmasıyla birlikte cerahatli ve kokulu materyalin uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Bitkisel yağ (bakteri öldürür)
  • Pudra şekeri (yaradan sıvı çeker)

Adım 1. Bir macun yapmak için şekeri ve yağı karıştırın.

  • 1 ölçü bitkisel yağı 3 ölçü pudra şekeri ile karıştırın.
  • Bir macun oluşturmak için iyice karıştırın.

Adım 2. Yaranın üzerine uygulayın.

  • Yaraya kalın bir macun tabakası uygulayın. İltihaplı bir yara değilse, bandajla kapatabilirsiniz.
  • Birkaç saat bekletin ve ardından macunu nazikçe silin.

Enfekte bir yarayı iyileştirmek için macunu 2 ila 3 gün boyunca günde iki kez uygulayın.

Yöntem 2: Manuka Balı

Bal, yaralarda yaygın olarak bulunan bakterileri engelleyebilir ve öldürebilir ve yaralara uygulandığında yara izini azaltmanın yanı sıra yara iyileşmesini uyarabilir. Bir enfeksiyona neden olan patojenik bakteri olasılığını azaltabilir. (  1  )

Bal çok kıvamlıdır; bu nedenle cildi çevresel bakterilerden korur. Ayrıca yarayı nemlendirir ve ağrıyı azaltır. Arı hasadından elde edilen glikoz, balın pH’ının düşmesine neden olan glukonik aside yavaşça parçalanır. Baldaki pH ve hidrojen peroksit içeriğinin düşürülmesi bakterileri öldürmeye ve yarayı sterilize etmeye yardımcı olur. Balın düşük pH’ı, oksijenin yükselmesine ve hemoglobinden salınmasına neden olur.

Sıvının hidratlı kalması için subdermal dokuya girmesine neden olan yüksek şeker konsantrasyonundan kaynaklanan güçlü bir ozmotik gradyan vardır. Suyun düşük aktivitesinden kaynaklanan daha yüksek ozmotik basınç, bakteri ve eksüdayı ortadan kaldıran sıvı akışına neden olur. Aynı zamanda yaradaki ölü doku ve nekrotik dokuyu da temizler. Bal ayrıca iltihabı kontrol etmeye ve doku hasarını önlemeye yardımcı olan bileşiklere de sahiptir. (  4  )

Ranzato ve ark. Manuka balının yara kapanmasına yardımcı olduğunu ve keratinosit kapanma oranını% 180 artırdığını gösterdi. (  2  )

Asia Pacific Journal of Tropical Biomedicine’de yayınlanan bir başka 2012 araştırmasına göre   , Manuka balı, patojenler S. aureus ve H. pylori’ye karşı güçlü antimikrobiyal aktiviteler sergiledi ve enfekte yaraları ve perioral dermatit gibi durumları tedavi etmede etkinliğini gösterdi  . . (  3  )

Tek adımlı tedavi: Yarayı Manuka balı ile kapatın

  • Bulabileceğiniz en yüksek UMF (Unique Manuka Factor) ile Manuka balını kullanmak isteyeceksiniz. UMF ne kadar yüksekse, baldaki metilglioksal konsantrasyonu o kadar yüksek olur.
  • Yaranın üzerine kalın bir Manuka balı tabakası sürün. Ayrıca tıbbi bir gazlı bezle de kapatabilirsiniz.
  • Temizlemeden ve yeniden uygulamadan önce birkaç saat bekletin.

Yara tamamen iyileşene kadar günde 2 veya 3 kez bal uygulayın. İyileşme süresi, yaralanmanın ciddiyetine bağlı olacaktır.

Yöntem 3: tuz

Açık yaralar enfeksiyona karşı oldukça hassastır ve uygun şekilde bakılmazsa iyileşmesi daha uzun sürer. Yaranın salinle temizlenmesi, istilacı bakterilerin ozmoz yoluyla uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir ve böylece hızlı bir iyileşmeye yardımcı olabilir. Salin solüsyonunu hazırlamak için normal sofra tuzu veya Epsom tuzu kullanabilirsiniz.

Adım 1. Tuzlu solüsyon yapmak için tuzu suyla karıştırın.

  • Bir kaseye 1 bardak ılık su koyun.
  • Su bardağı başına 2 çay kaşığı Epsom tuzu ekleyin.
  • Islatmanız gereken alana göre miktarları artırın.
  • Tuzu tamamen çözmek için iyice karıştırın.

Adım 2. Açık yarayı salin solüsyonuna batırın.

  • Yarayı 20 dakika solüsyonda bekletin.
  • Alternatif olarak, kapalı bir yara ise, salin solüsyonuna bir pazen bezi ıslatın, fazla suyu sıkın ve bezi yaranın üzerine ılık kompres olarak kullanın.

Suya daldırmayı 2 ila 3 gün boyunca günde 3 kez veya enfeksiyon geçene ve yara kuruyup iyileşene kadar tekrarlayın.

Yöntem 4: petrol jeli

Vücudumuz herhangi bir enfeksiyonla savaşabilir veya kendi kendine yaraları iyileştirebilir. Bununla birlikte, dış tahriş edici maddeler iyileşmeyi zorlaştırabilir ve ayrıca yarayı enfekte edebilir. Petrol jeli, yaralanma bölgesi üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmaya yardımcı olarak iyileşmesi için uygun ortamı sağlar.

Islak iyileşme kuru iyileşmeden daha hızlı olduğu için petrol jeli, kabuklanma oluşmadan yaranın kolayca iyileşmesine yardımcı olabilir.

Tek adımlı tedavi: yarayı vazelinle kapalı tutun

  • Yaranın üzerine kalın bir vazelin tabakası sürün ve gün boyunca etki etmesi için bırakın.
  • Gerekirse yarayı bir bandajla kapatın.

Yarayı her sabah temizleyin ve 2 ila 3 gün veya küçük yara tamamen iyileşene kadar vazelin tekrar uygulayın.

Yöntem 5: zerdeçal

Zerdeçalda bulunan aktif bileşik kurkumin, onu etkili bir şifacı yapan şeydir. Güçlü antioksidan, zerdeçal için antiseptik ve analjezik özellikler kazandırır.

Bir yarada topikal olarak kullanıldığında, yarayı istila eden mikropları öldürmeye yardımcı olur. Zerdeçal ayrıca yaralanma bölgesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve yara izi bırakmadan kasılır.

West Indian Medical Journal’da yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre   , zerdeçal sezaryen yarasında daha hızlı iyileşmeyi destekledi. (  8  )

Zerdeçal aynı zamanda antiinflamatuar olduğu için ağrıyı azaltır ve hızlı bir rahatlama sağlar. Bu nedenle zerdeçal, artrit ağrısı için etkili bir tedavi olarak lanse edilmektedir   .

Tek adımlı uygulama: zerdeçal ve suyla yapılan bir macun uygulayın

  • Bir kaseye 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu koyun.
  • Bir macun yapmak için yeterince su ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Yaranın üzerine uygulayın ve bir bandajla kapatın.
  • 12 ila 24 saat çalışmasına izin verin.
  • Macunu tekrar uygulamadan önce bandajı çıkarın ve yarayı temizleyin.

Küçük bir yarayı iyileştirmek için zerdeçal ezmesini 3-4 gün boyunca uygulayın.

Yöntem 6: Aloe Vera Jel

Aloe vera, glikoz, B1, B2, B6, C, E gibi vitaminler, folik asit ve kalsiyum, sodyum, sodyum, magnezyum, çinko, bakır ve krom gibi mineraller gibi yara iyileşmesi için hızlanmaya yardımcı olan birçok önemli bileşene sahiptir. yara iyileşmesi. . Antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hücre çoğalmasını, kollajen sentezini ve anjiyogenezi aktive eder ve yara kasılmasına izin verir. (  5  )

Saf aloe vera jeli, küçük yaraları iyileştirmek için de uygulanabilir. Aloe vera, yara iyileşmesini hızlandıran oksinler ve gibberellinler adı verilen temel hormonları içerir. Jel ayrıca kolajen ve elastin lifleri üreten fibroblast hücrelerini uyararak cildin yenilenmesini destekler.

Tazeleyici aloe vera aynı zamanda bir antiseptik ve ağrı kesicidir, bu nedenle genellikle küçük yanıkları  ve  güneş yanıklarını hafifletmek için kullanılır  Jeli satın alabilir veya kendi aloe vera jelinizi nasıl hazırlayacağınızı öğrenebilirsiniz  .

Tek adımlı tedavi: yaranın üzerine taze aloe vera jeli uygulayın

  • Yeni ekstrakte edilmiş aloe vera jeli yaranın üzerine sürün.
  • Cilde nüfuz etmesine izin verin. Gerekirse yarayı bir bandajla kapatın.
  • Jeli 2 ila 3 saat sonra tekrar uygulayın.

Küçük bir yarayı iyileştirmek için aloe vera jelini 4 ila 5 gün boyunca tekrar uygulamaya devam edin.

Yöntem 7: Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, yara iyileşmesi için topikal olarak birçok faydaya sahiptir. (  9  ) Korumayı artırabilir, cilt bariyerini onarabilir, yaraları daha hızlı kapatabilir, bakterileri öldürebilir ve iltihabı azaltabilir. Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus ve Staphylococcus epidermidis ile savaşabilir. % 5 ila% 40 arasındaki daha yüksek konsantrasyonlar, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus vulgaris ve Bacillus subtilis’in yok edilmesine yardımcı olabilir.

Tek adımlı tedavi: yaraya sızma hindistan cevizi yağı uygulayın

  • Yaranın üzerine sızma hindistan cevizi yağı sürün.
  • Acımazsa, yağın cilde nüfuz etmesine yardımcı olmak için bölgeyi hafifçe ovalayın veya olduğu gibi bırakabilirsiniz.
  • Yarayı kir ve mikroplardan korumak için bir bandajla kapatın. 3 ila 4 saat beklettikten sonra tekrar uygulayın.

Yara tamamen iyileşene kadar günde 2 veya 3 kez hindistan cevizi yağını tekrar uygulayın.

Yöntem 8: kırmızı biber

Cayenne biberi, ağrılı ve kanayan bir yarayı tedavi etmek için de kullanılabilir. Acı biberde bulunan bir bileşik olan kapsaisin, ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici görevi görür. Ayrıca antifungal ve antibakteriyel özellikler kazandırır ve mide ülserlerini temizlemek için de kullanılabilir  .

Cayenne biberi dahili olarak alındığında kan basıncını eşitleyerek kanama bölgesindeki fazla basıncı giderir ve kanın pıhtılaşması için yeterli zaman sağlar; bu nedenle küçük yaraları iyileştirmek için kullanılabilir.

Tek Adımlı Tedavi: yara üzerine serpilir acı biber bleedin durdurmak  g

  • 5 dakikadan daha kısa sürede kanamayı durdurmak için yaranın üzerine kırmızı biber tozu serpin.
  • Fazla tozu fırçalayın ve kanamayı kontrol edin. Gerekirse kırmızı biberi tekrar uygulayın.

İyileşmeye daha fazla yardımcı olmak için, bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı kırmızı biber ekleyin. 2 veya 3 gün boyunca günde bir kez için.

Yöntem 9: povidon iyot

Betadine olarak da bilinen povidon iyot, yara pansumanlarında ve ameliyat sırasında kesikleri ve yaraları temizlemek ve lokal enfeksiyonları önlemek için kullanılan popüler bir antiseptik solüsyondur.

International Journal of  Surgery’de yayınlanan 2017 tarihli bir incelemeye göre  , povidon iyot, yaraları tedavi etmek için geniş spektrumlu bir antibiyotik kadar iyi çalışıyor ve aşırı iltihaplı hastalar tarafından bile iyi tolere ediliyor. (  6  )

Tek adımlı tedavi: yaraya povidon iyot solüsyonu uygulayın

  • Bir pamuk topunun üzerine birkaç damla povidon iyot damlatın.
  • Yavaşça yaranın üzerine uygulayın.
  • Yara enfekte değilse gazlı bezle örtün.

Küçük bir yarayı tamamen iyileştirmek için uygulamayı tekrarlayın ve 3 ila 4 gün boyunca günde 2 ila 4 kez sargıyı değiştirin.

Yöntem 10: çay ağacı yağı

Akne tedavisindeki etkinliği ile ünlü olan çay ağacı yağı, artık yara iyileşmesini hızlandırmak için toz haline getirilmiş bir antiseptik olarak kabul edilmektedir.

Monoterpenler ve seskiterpenler analjezik, antiviral, antibakteriyel, antifungal, antiprotozoal ve antiinflamatuar etkiler sağlar. Çay ağacı yağı, Staph Aureus’un büyümesini engellemede etkilidir.

Not  : Çay ağacı yağı konsantre bir sıvı olduğundan, cilt toleransınızı kontrol etmek için önce bir yama testi yapın.

Tek adımlı tedavi: yaraya seyreltilmiş çay ağacı yağı uygulayın

  • 1 bardak ılık suya 2 veya 3 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyin.
  • Bir pamuk topunu ıslatın ve yaraya uygulayın.
  • 1 ila 2 dakika tutun, ardından yaranın kurumasını bekleyin.

Yara iyileşene kadar günde 2 veya 3 kez tekrar uygulayın.

Yöntem 11: çinko

Çinko, yara iyileşme sürecinin tüm aşamalarında önemlidir. Membran onarımını artırabilir, pıhtılaşma, iltihaplanma ve bağışıklık savunması, doku yeniden epitelizasyonu, anjiyogenez ve fibroz / skar oluşumunu sağlayabilir. (  7  )

Tek adımlı tedavi: yaraya çinko tozu / krem ​​uygulayın

  • Yaranın üzerine çinko oksit tozu serpin. Gün boyunca bırakın.
  • Cilt kırılmazsa, daha hızlı iyileşme için çinko bazlı antiseptik krem ​​de kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca, iyileşmeyi hızlandırmak için günde 10 ila 30 mg çinko takviyesi alın. Takviye almadan önce doktorunuza danışın.

Küçük bir yarayı doğal yolla iyileştirmek için bunu günde bir kez yapın.

Yöntem 12: Calendula

Calendula, kesikleri ve yaraları iyileştirmek için bin yıllık bir ilaçtır. Antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hücre çoğalmasını, kolajen sentezini ve anjiyogenezi aktive eder ve yara kasılmasını aktive eder.

Yaralanma içinde ve çevresinde kolajen oluşumunu teşvik ederek cilt dokularını onarmaya yardımcı olur ve böylece yara daralmasını hızlandırır. Calendula bazlı kremler ayrıca egzama  ve  sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için de kullanılabilir  .

Tek adımlı tedavi: yaraya nergisle aşılanmış su uygulayın

  • 1 bardak suya 1 çay kaşığı nergis çiçeği veya ½ çay kaşığı nergis tentürü ekleyin.
  • Kaynatın ve 15 dakika pişirin.
  • Süzün ve sıvıyı soğumaya bırakın.
  • Bir pamuk topunu solüsyona batırın ve yaraya uygulayın.
  • 2 ila 3 saat bekletin, ardından suyla durulayın.

Küçük bir yarayı iyileştirmek için günde 2 veya 3 kez uygulayın.

Evde küçük bir yarayı iyileştirmek için ipuçları

  • Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için protein açısından zengin yiyecekler yiyin.
  • Kesik çok fazla kanarsa, temiz ellerle 10 dakika boyunca doğrudan baskı uygulayın. Kanama durduğunda yarayı kapatmak için üzerine bir buz küpü koyun.
  • Enfeksiyonu önlemek için yaraya herhangi bir şey uygulamadan önce daima ellerinizi yıkayın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*