Windows’ta önyüklenebilir bir USB nasıl oluşturulur

Cebinizde elle çöken bir Windows çözümü olsaydı işler ne kadar kolay olurdu. Nadiren kullandığınız o eski USB bellek, önyüklenebilir hale getirerek ve üzerinde Windows ayarlarını depolayarak son dakikada cankurtaran olabilir.

Mavi ölüm perdesini ve sürekli tekrarının omurganızı nasıl ürperttiğini hatırlayın. Windows ayarlarınızı içeren önyüklenebilir bir USB ile bilgisayarınızı kolayca yeniden biçimlendirebilir ve Windows’u yeniden yükleyebilirsiniz. Teknik destekte kesintisiz çağrı beklemeye harcanan kritik zamandan tasarruf.

Varsayılan olarak, sabit sürücünüz önyüklenebilirdir. Bu, bilgisayarın açıldığında, önyükleme işlemi sırasında işletim sistemi dosyaları için bir kaynak olarak sabit sürücüsünü araması gerektiğini bilir.

USB aygıtları varsayılan olarak başlatılamaz. Önyükleme işlemi sırasında sisteminizin onu işletim sistemini içeren bir yazı tipi olarak görmesi için onları önyüklenebilir hale getirmelisiniz.

Yeniden biçimlendirmede, yalnızca Windows’u içeren bölüm (genellikle C: \ sürücüsü) biçimlendirilir. Bu nedenle, lütfen Belgeler, İndirmeler, Resimler, Müzik, Videolar veya diğer önemli verilerdeki tüm önemli dosya ve klasörlerinizi C: \ sürücüsünde başka bir yerde yedekleyin.

Ardından, önyüklenebilir bir USB sürücü oluşturmanın en önemli kısmı geliyor.

Önyüklenebilir bir USB oluşturmak istiyorsanız, bunu komut istemini kullanarak veya çevrimiçi olarak bulunabilen ücretsiz yazılım (ücretsiz yazılım) yardımıyla kendiniz yapabilirsiniz.

  • Yöntem 1: Komut istemini kullanma
  • Yöntem 2: Özgür yazılımı kullanın

Yöntem 1: Komut istemini kullanma

Komut İstemi, hangi düğmelere basacağınızı biliyorsanız, işletim sisteminin uzaktan kumandasıdır. Ancak, bir püf noktası var. Komut istemi aracılığıyla önyüklenebilir bir USB oluşturmak yalnızca Windows XP’den daha yüksek bir sürümüne sahip bilgisayarlarda çalışır. Bu sonraki sürümler, komut istemini yönetici modunda çalıştırma seçeneğine sahiptir.

Adım 1. Yönetici modunda komut istemini açın

Windows 8 ve üzerinde, başlat düğmesine sağ tıklayın ve bir menü kutusu görünecektir. Menüden, “Komut İstemi” simgesine sağ tıklayın ve “Yönetici olarak çalıştır” ı seçin.

Alternatif olarak, Windows tuşuna basabilir ve “Komut İstemi” yazmaya başlayabilirsiniz. Çıktıda göründüğünde, Yönetici modunda açmak için komut istemine sağ tıklayın.

Komut istemi penceresi Yönetici modunda açılacaktır. Yönetici modunu onaylamak için başlık çubuğuna bakın. Yönetici / Yönetici kelimesi başlık çubuğunda yoksa, lütfen tekrar yapın.

Windows Vista ve 7’de Başlat menüsünü açın, “Tüm Programlar” ı tıklayın ve “Aksesuarlar” ı seçin. Donatılar altında, “Komut İstemi” simgesine sağ tıklayın ve “Yönetici olarak çalıştır” ı seçin.

Adım 2. DISKPART’ı açın

Komut isteminin içine “diskpart” yazın ve Enter tuşuna basın. Komut istemi büyük / küçük harfe duyarlı değildir, bu nedenle harfleri büyük veya küçük harf olarak yazabilirsiniz.

Komut istemi pencereniz bir DISKPART penceresine dönüşecektir.

Windows 7’de yeni bir DISKPART komut penceresi açılacaktır.

Adım 3. Ekli depolama disklerinin listesini açın

DISKPART komut penceresine “disk listesi” yazın ve Enter tuşuna basın.

DISKPART komut penceresinde tüm bağlı sürücülerin bir listesi görüntülenecektir. Liste Disk Numarası (#), Durum, Boyut, Serbest, Dyn ve Gpt’den oluşur. USB sürücünüzü tanımlayan numarayı bir yere not edin.

USB cihazınız için en iyi tanımlama işaretçisi boyutudur. Bu nedenle, yukarıdaki adımları gerçekleştirmeden önce benzer boyutta iki USB cihazı bağlamadığınızdan emin olun. Doğru USB cihazını belirlerken kafa karışıklığına neden olabilir.

Adım 4. USB cihazınızı seçin

Cihazı tanımladıktan sonra, ilgili disk numarasını (#) not edin, “disk seç (#)” yazın ve Enter tuşuna basın.

Örneğin, USB cihazı Disk 3 olarak görünüyorsa, DISKPART komut penceresine “disk 3 seç” yazıp Enter tuşuna basarsınız.

USB cihazınız seçilecektir.

Adım 5. USB cihazını temizleyin

“Temizle” yazın ve Enter tuşuna basın.

Bir yanıt, cihazın temizlendiğini onaylayacaktır.

Adım 6. bir önyükleme bölümü oluşturun

Bir önyükleme bölümü oluşturmak için, komut penceresine “birincil bölüm oluştur” yazın ve Enter tuşuna basın.

Birincil bölüm oluşturulacak.

Adım 7. Bölümü seçin

Yeni bölümü seçmek için “bölüm 1’i seçin” yazın ve Enter tuşuna basın.

Bölüm seçilecektir.

Bölümün seçildiğine dair bir yanıt aldığınızda, “aktif” yazın ve Enter tuşuna basın.

Başka bir cevap satırı, seçilen bölümün aktif olduğunu size bildirecektir.

Adım 8. USB cihazını formatlayın

USB cihazını formatlamak için format komutunu girin. FAT32 formatı tüm platformlarda evrensel olarak tanındığından, bazı siteler “fs format = fat32” komutunun kullanılmasını önerir.

USB cihazına 4 GB’den büyük tek bir dosya kopyalamanız gerekiyorsa NTFS formatları dikkate alınır. Ancak, NTFS yalnızca Windows platformu için kullanılabilir.

Biçimlendirme süreci oldukça yavaş olabilir. Daha hızlı bir biçime ihtiyacınız varsa, “hızlı fs = FAT32 biçimi” veya “hızlı fs = ntfs biçimi” yazın ve Enter tuşuna basın. Evet, komut istemi büyük / küçük harfe duyarlı değildir.

Biçimlendirme işlemi kısa sürede bitecek.

Adım 9. USB sürücünüze bir harf atayın ve DISKPART’tan çıkın

Biçimlendirme işlemi yüzde 100’e ulaştığında, USB cihazına bir harf atamanız gerekir. Komut penceresine “atama” yazıp Enter tuşuna basarak basitçe yapılır.

USB cihazına bir harf atanacaktır.

Şimdi, “çıkış” yazın ve Enter’a basın veya kapat simgesini tıklayarak pencereyi kapatın.

10. Adım. Yapılandırmayı kopyalayıp yapıştırın

Windows kurulum konumunu açın ve yazı tipi dosyalarını kopyalayın.

Şimdi USB cihazınızı açın ve yapıştırın.

Dosyalar USB cihazınıza kopyalanacaktır.

Yöntem 2: Özgür yazılımı kullanın

Özgür yazılım kullanmak herkes için bir seçenektir, ancak yukarıdaki işlem sizin için geçerli olmadığından Windows XP’niz varsa bir zorunluluktur. İyi bir ücretsiz yazılım bulun ve USB belleğinizi önyüklenebilir hale getirmek için kullanın.

1. Adım. Rufus’u indirin

Rufus, Windows için önyüklenebilir USB aygıtları oluşturmakla eş anlamlıdır.  Süreci başlatmak için Rufus’un  tamamen  kötü amaçlı yazılım içermeyen bir sürümünü indirin  .

Adım 2. Rufus’u açın

Rufus’u indirdikten sonra, çoğu program gibi ayrı bir kurulum adımı gerektirmediği için uygulama simgesini hemen göreceksiniz.

Uygulamayı açtığınızda, USB cihazını otomatik olarak okuyacaktır. Uygulamayı açtıktan sonra cihazı bağladıysanız, USB cihazını hızlı bir şekilde okuyacağından emin olabilirsiniz.

Adım 3. Bölüm şeması etkilenmez

Rufus bölüm şeması hem UEFI hem de eski BIOS ile çok iyi çalışıyor. Bu nedenle, özellikle bilgisayarınızın ne kullandığını bilmiyorsanız, ikinci sekmedeki bölüm şemasını değiştirmeyin.

Adım 4. Dosya sistemi formatını değiştirin

Sadece FAT32 formatını seçin. Birçok cihaz, yeni gibi NTFS’yi kabul etmez ve yalnızca Windows’ta çalışır. FAT32, herhangi bir cihazda çalışacak evrensel bir format olduğu için USB için idealdir.

Eğer bir kopya gerekiyorsa  4 GB’den tek dosya daha büyük  ,  seçim NTFS  formatını   . FAT32 formatı, 4GB’den büyük tek bir dosyayı desteklemez.

Adım 5. Kaynağı seçin

Zaten işaretlenmemişse, “Kullanarak önyüklenebilir disk oluştur” etiketli kutuyu işaretleyin. Kaynak olarak “ISO Görüntüsü” nü seçin ve menünün yanındaki simgeye tıklayın ve bir ISO görüntüsü seçin. Rufus, ayarları buna göre ayarlar.

Bir iletişim kutusu açılacaktır. Windows kurulum ISO dosyasını seçin ve “Aç” ı tıklayın.

Adım 6. Başlat düğmesine tıklayın

Önyüklenebilir bir USB aygıtı oluşturma işlemini başlatmak için uygulama penceresinin altındaki “Başlat” düğmesini tıklayın, ardından Windows ayarlarını Rufus ile o aygıta kopyalayın.

Rufus, USB sürücünüzdeki tüm verilerin silineceğine dair bir uyarı gösterecektir. Devam etmek için “Tamam” ı tıklayın. 10 dakika bekleyin ve önyüklenebilir USB ile hazırsınız.

Ek ipuçları

  • Karmaşıklıkları önlemek için, “sürücülerin” bir yedek kopyasını almayı ve bunları Windows ayarlarıyla birlikte kopyalayıp yapıştırmayı unutmayın. Sürücüler, sistem donanımınızın (ses ve ekran gibi) işletim sisteminizle birlikte çalışmasına yardımcı olan yazılım parçalarıdır.
  • Bir USB ile başlatmadan önce, açılış ekranındaki BIOS veya UEFI ayarlarından “Boot Priority” veya “Boot Sequence” seçeneğine gitmeniz gerekir.
  • USB sürücünüzü (çıkarılabilir sürücü) önyükleme sırasında HDD’ye (sabit disk sürücüsü) yerleştirin. Bu nedenle, bilgisayar ilk olarak başlatma sırasında USB sürücünüzdeki işletim sistemi dosyalarını arayacaktır.
  • NTFS veya FAT32 biçim türünün seçimi, seçiminize bağlı olacaktır. USB sürücünüzü birden fazla platformda kullanacağınızı düşünüyorsanız, yalnızca FAT32 formatını kullanın.
  • USB ile çalışmanızı bitirdikten sonra, cihazı normal kullanım için tekrar biçimlendirmeniz yeterlidir. Birden çok platformda kullanmak istiyorsanız, biçim penceresinde varsayılan biçim olarak FAT32’yi seçin.
  • Rufus, yalnızca kurulum kurulumunun bir CD / DVD görüntüsüne sahipseniz iyidir. Dosyaları bir klasörden kopyalamaz veya yapıştırmaz. Dosyaları bir USB’ye kopyalayıp yapıştırmak için ilk yöntemi kullanın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*