Gömlekleri ve diğer kıyafetleri boyamaktan zevk aldıysanız, kesinlikle doğal boyalarla çalışmayı seveceksiniz. Tabiat Ana, dilerseniz kolaylıkla hasat edebileceğiniz geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Eşsiz sonuçlar için yaratıcılığınızı Tabiat Ana’nın yeteneği ile bile birleştirebilirsiniz.
Boya küvetlerinde çok çalışmaktan çekiniyorsanız, kombinasyonları ve diğer teknikleri kullanarak bulabileceğiniz ve yaratabileceğiniz güzel renkleri düşünün. Güneşli sarılardan muhteşem eflatun ve soğuk yeşil tonlarına kadar ihtiyacınız olan tek şey doğru içerik. Seçim harika: kökler, yapraklar, çiçekler, meyveler ve çeşitli bitki parçaları.
Boyama sırasında her zaman öngörülemeyen sonuçlar elde edilecektir. Boyama, zaman alan bir süreç olduğundan, elde etme olasılığınız olan sonuçları değerlendirmek için adımlar atmalısınız. Bir boyayı test etmek için her zaman beyaz pamuklu bir bezle başlayın. Bu şekilde, kumaşa ve boyanın orijinal rengine göre farklılıklar olsa bile, ne bekleyeceğiniz konusunda bir fikriniz olur.
Muhtemelen ilkokulda ilk (kırmızı, sarı, mavi), orta (turuncu, yeşil, mor) ve üçüncül renkleri öğrenmişsinizdir. Çeşitli renklerle boyama, renk kombinasyonlarında gelişmiş bir deneyim sağlayacaktır. Öyleyse başlayın. Adım adım talimatlar için bu basit kılavuzu izleyin. Zamanla acemilikten uzmanlığa kolayca geçebilirsiniz.
5 farklı doğal kumaş boyası yapmak için yaygın olarak bulunan 5 malzemeyi kullanabilirsiniz.
Yöntem 1: Pancar kullanın
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Kumaş (boyama için)
- Kıyılmış pancar
- Su
- Beyaz sirke
Adım 1. Kıyılmış pancarları bir tencereye koyun.
İnce doğranmış pancarları bir tencereye koyun. Renk bileşeninin daha küçük parçaları, büyük parçalardan daha güçlü bir renk tonu oluşturacaktır.
Pancarları seçerken, ister bir bakkaldan ister arka bahçenizden olsun, partinin en lezzetli seçimini aldığınızdan emin olun.
Adım 2. Su ekleyin ve kaynatın.
Tencereye su ekleyin. Su, kıyılmış pancar miktarının iki katı olmalıdır.
Pancarları kaynatın. Tavayı bir kapakla kapatın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın. Bu, pancardaki pigmentin suya nüfuz etmesi için yeterli zaman verecektir.
Adım 3. Sıvıyı süzün
Bir saat kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Bir kasenin üzerine ince bir ağ süzgeci yerleştirin ve kırmızı sıvıyı kaseye süzün. Doğal boyanız hazır.
Bu kan kırmızısı renk tonu size çeşitli kırmızı tonları sağlayabilir. Sabitleyiciyi hazırlarken lekeyi bir kenara koyun.
Adım 4. Bir tencerede su ve sirkeyi karıştırın.
Bir tencereye 4 bardak su dökün ve 1 bardak beyaz sirke ekleyin.
Adım 5. Kumaşın sabitleyici içinde kaynamasına izin verin.
Kumaşı sirke çözeltisine batırın ve ateşi açın. Kapağı kapatın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın. Bu, boyanın kumaşa yerleşmesine yardımcı olacaktır.
Adım 6. Bezi boyada kaynatın.
Boyayı ateşe atılmış bir tencereye dökün. Bir macun bıçağı veya maşa yardımıyla bezi boyaya tamamen daldırın. Kaynatın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya devam edin. Ardından tavayı ocaktan alın.
İstenilen renk tonuna ulaşıncaya kadar bezi ısıtılmadan tavada bekletin veya daha düz bir renk için gece boyunca bırakın. Kumaşı ne kadar uzun süre ıslatırsanız, kumaşın rengi o kadar koyu olacaktır. Kumaşımızı yaklaşık 12 saat boyunca boyaya batırıyoruz.
Adım 7. Durulayın ve kurulayın
Bezi durulayın ve kurumasını bekleyin. Durulamadan sonra ve özellikle kuruduktan sonra, kumaşın renginin boyayı ıslatmaya göre önemli ölçüde daha açık hale geldiğini göreceksiniz. Bu nedenle, her zaman renk küvetinde ihtiyacınız olandan birkaç ton daha koyu olan bir rengi tercih edin.
Kumaşımız açık pembe renkte çıktı. Sonuçlarınız, kumaşınıza, boya ıslatmada harcanan süreye ve tabii ki pancarınızın gücüne bağlı olacaktır.
Yöntem 2: Kiraz kullanın
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Kumaş (boyama için)
- Kirazlar
- Su
- acak
- Hafif sıvı sabun
Adım 1. Kirazları bir tencereye koyun.
Kirazların saplarını çıkarın ve bir tencereye koyun. Boyayı yapmak için en kalın ve en sulu meyveleri seçtiğinizden emin olun.
Adım 2. Su ekleyin ve kaynatın.
Tavaya kiraz miktarının yaklaşık iki katı su ekleyin.
Ateşi açın ve kirazların kaynamasına izin verin. Ateşi kısın ve tencereyi bir kapakla kapatın. Kirazların en az 1 saat pişmesine izin verin.
Adım 3. Kırmızı sıvıyı süzün.
Kirazları ateşten alın ve kırmızı sıvıyı ince ağ süzgecinden geçirerek bir kaseye süzün. Doğal kiraz renginiz hazır.
Adım 4. Bir tencereye su ve tuz koyun.
Bir tencereye 2 su bardağı su dökün ve ateşe koyun. Suya yarım bardak tuz ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Bu tuzlu su fiksatif görevi görür ve boyanın kumaşa yapışmasına yardımcı olur.
Tuzlu su fiksatifi genellikle meyvelerden ve meyvelerden elde edilen boyalarla kullanılır.
Adım 5. Bezi tuzlu suya koyun ve kaynatın.
Bezi tamamen tuzlu suya batırın. Tavayı bir kapakla örtün ve yaklaşık 1 saat kısık ateşte tutun. Ardından bezi bir cımbızla çıkarın.
Adım 6. Bezi boyaya batırın ve ateşi açın.
Boyayı bir tencereye dökün ve ateşe koyun. Bezi tencereye aktarın ve tamamen boyaya batırın.
Boyanın kaynamasına izin verin. Isıyı kısın ve tavayı bir kapakla kapatın. Kumaşın boyada yaklaşık 1 saat kaynamasına izin verin, ardından tavayı ocaktan alın. Daha koyu bir renk tonu tercih ediyorsanız, kumaşın boyayı daha uzun süre, hatta gece boyunca ısı olmadan ıslatmasına izin verin.
İstediğinizden birkaç ton daha koyu olan bir renk seçin. Kumaş yıkandıktan ve kurutulduktan sonra oldukça açık renkli olacaktır. Kumaşımızı yaklaşık 12 saat boyanın içinde bekletiyoruz.
Adım 7. Bezi hafif sabunlu suyla yıkayın.
Bezi boyadan çıkarın ve hafif sabunlu suya aktarın. Bezi hafifçe yıkayın. Sabun, kumaşa yapışmayan gevşek renkleri çıkararak kumaş rengini daha açık hale getirir. Durulayın ve kurumaya bırakın.
Siyah kiraz kullandığımız için kumaşımız bir mor tonu çıktı. Kırmızı kiraz kullanıyorsanız, pembe ve kırmızı tonlarını bekleyin. Pigmentasyondaki varyasyon, kumaşa farklı bir renk veren bir renk tonu ile sonuçlanır.
Yöntem 3: Kırmızı lahana kullanın
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Kumaş (boyama için)
- Kırmızı lahana, doğranmış
- Su
- Beyaz sirke
- Hafif sıvı sabun
Adım 1. Kıyılmış kırmızı lahanayı bir tencereye koyun.
Kırmızı lahananın yapraklarını ince ince doğrayın. Onları bir tencereye koyun.
Adım 2. Suyu dökün ve kaynatın.
Lahana yaprağı miktarının iki katı olan suyu dökün.
Ateşi açın ve lahanayı kaynatın. Tavayı bir kapakla kapatın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın.
Adım 3. Sıvıyı süzün
Tencereyi ateşten alın ve macenta sıvıyı ince bir ağ süzgecinden geçirerek bir kaseye süzün. Bu boya mordan pembeye tonlar oluşturmak için kullanılabilir.
Adım 4. Bir tencerede su ve sirkeyi karıştırın.
Bir tencereye 4 bardak su dökün ve 1 bardak beyaz sirke ekleyin. Doğal bitki bazlı boyaların çoğu, sirke çözeltisinde sabitleyici gerektirir. Sabitleyici, boyanın kumaşa yapışmasına yardımcı olur.
Adım 5. Bezi içine koyun
Şimdi bezi sirke çözeltisine koyun. Beyaz pamuklu bir bez örneği kullandık. İstediğiniz bir bezi kullanabilirsiniz.
Ateşi açın ve sirke solüsyonunu kaynatın. Tencereyi bir kapakla örtün ve 1 saat pişirin.
Adım 6. Bezi boyaya batırın ve kaynatın.
Bir çift cımbız kullanarak bezi sirke solüsyonundan boya dolu bir tencereye aktarın. Tencereyi ateşe koyun.
Tavayı bir kapakla kapatın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın. Ateşi söndür. Daha koyu bir gölge istiyorsanız, bezi boyanın içinde daha uzun süre bekletebilirsiniz. Numune bezimizi gece boyunca boyaya batırdık.
Adım 7. Bezi hafif sabunlu suyla yıkayın.
Bezi biraz sabunla suya koyun ve nazikçe yıkayın. Bu, kumaşa yapışmayan gevşek renkleri çıkararak kumaşın renginin açılmasına neden olur.
Durulayın ve kurumasını bekleyin. Kumaşımızın açık mor olduğu ortaya çıktı.
Lahana kırmızısı boyası, sıcaklıktaki değişim nedeniyle kumaş kurudukça mor veya mavimsi mora dönüşen kumaşa macenta tonları verir.
Yöntem 4: Çay Kullanın
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Kumaş (boyama için)
- Çay yaprakları
- Su
- Beyaz sirke
- Sıvı sabun
Adım 1. Kumaşı sabun ve suyla yıkayın.
Su dolu bir kaba birkaç damla sıvı sabun ekleyin. Sabunu tamamen çözün. Hafif ellerle kumaşı yıkayın. Devam etmeden önce sabunu durulayın.
Adım 2. Su ve çay yapraklarını bir tencerede birleştirin.
3 bardak suyu bir tencereye dökün ve kaynatın. 1 bardak çay yaprağı ekleyin.
Dilediğiniz çayı seçebilirsiniz. Farklı çayların kumaşa farklı kahverengi tonları vereceğini unutmayın. Kumaşa antika bir görünüm kazandırmak için daha açık tonlardaki çay veya kahve kolayca kullanılabilir.
Adım 3. Çayı kaynamaya bırakın.
Tavayı bir kapakla kapatın ve çayın yaklaşık 25 ila 30 dakika kaynamasına izin verin.
Adım 4. Çayı süzün
Çayı süzün. İnfüzyonu koyu renkte saklayın, bu mükemmel bir boya olacaktır.
Adım 5. Kumaşı infüzyona batırın.
Kumaşın infüzyonda beklemesi gereken süre, istediğiniz rengin gölgesine bağlıdır. Kumaşımızı 2 saat ıslatmamıza rağmen yoğun bir sonuç için bir gecede ıslatabilirsiniz. Kumaş gerekenden birkaç ton daha koyu göründüğünde, onu çaydan çıkarın.
Adım 6. Boyanmış kumaşı saf beyaz sirke ile ıslatın.
Yeni boyanmış kumaşı bir kase saf beyaz sirke içinde 20 dakika bekletin. Bu, boyanın kumaşa yerleşmesine yardımcı olacaktır.
Yöntem 5: Zerdeçal kullanın
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Kumaş (boyama için)
- Zerdeçal tozu
- Su
- Beyaz sirke
Adım 1. Su ve zerdeçal tozunu bir tencerede karıştırın.
Ateşin üzerine konmuş bir tencereye 3 bardak su dökün.
1 bardak zerdeçal tozu ekleyin. Bir boya yapmak için ham zerdeçal kökü de kullanabilirsiniz, bunun sonucu zerdeçal tozundan farklı olacaktır.
Adım 2. Zerdeçalı kaynatın ve kaynatın.
Zerdeçal tozunu kaynatın. Tavayı bir kapakla kapatın ve yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakın.
Adım 3. Sarı sıvıyı süzün.
Zengin sarı sıvıyı ince gözenekli bir süzgeçten geçirin. Zerdeçal tozu süzgeçten sızarsa, süzme işlemine yardımcı olması için ince bir muslin bezi kullanmanız gerekebilir.
Adım 4. Su ve beyaz sirkeyi bir tencerede karıştırın.
Ateşin üstüne yerleştirilmiş bir tencereye 4 bardak su dökün. 1 bardak beyaz sirke ekleyin.
Yine, çilek dışındaki bir bitkisel içerik için, boyanın kumaşa yapışmasına yardımcı olmak için fiksatif olarak sirke banyosu kullandık.
Adım 5. Bezi tavaya koyun ve kaynatın
Bezi tencereye koyun ve üzerini bir kapakla kapatın. Bezi sirke solüsyonunda yaklaşık 1 saat kaynatın.
Adım 6: Bezi boyaya batırın.
Bezi tamamen ıslatarak boyaya yerleştirin. Daha güçlü sonuçlar için bezi boyada yaklaşık 1 saat veya daha fazla bekletin. Bizimkinin bir gecede boyada oturmasına izin verdik. Ellerin kanarya sarısına dönmesini önlemek için boyayı tutarken lastik eldiven giyin.
Adım 7. Bezi yıkayın
Fazla rengi temizlemek için bezi hafif sabunlu suyla yıkayın.
Bezi durulayın ve kırışıklıkları silkeleyin. Bezi kurumaya bırakın.
Bizimki parlak bir kanarya sarısı çıktı. Ayrıca daha açık limon tonları da elde edebilirsiniz. Çiğ zerdeçal kullanırsanız, gün batımı portakalı tonları da elde edebilirsiniz.
Farklı malzemeler tarafından üretilen sonuçlara aşina olduktan ve ıslatma süresi ile bir rengin tonları arasındaki ilişki hakkında bir fikir edindikten sonra, oldukça ilginç bulacaksınız. Gardırobunuzun renk düzenini güzelleştirmek veya yaklaşan bir etkinliğe hazırlanmak için doğal boyaları kolayca kullanabilirsiniz. Uygun maliyetli ve kullanışlı yerel olarak mevcut malzemelerle denemeler yapın.
Ek ipuçları
- Boyama sırasında iş istasyonunuzu hazırlayın. Çevresini korumak ve temizliği kolaylaştırmak için yüzeyi gazete ve plastik bir örtü ile örtün.
- Doğal boyalar yapmak için malzemeleri seçerken her zaman olgun meyveleri ve olgun cevizleri seçmeyi unutmayın. Kök veya yaprak gibi bitki parçalarını toplarsanız, mümkün olduğunca taze olmalıdır. Tam açmış çiçekleri seçin.
- Hassas koku alma yetenekleri olanlar için adil bir uyarı. Burada kullanılan malzemelerin hiçbiri kötü kokmazken (sirke hariç), kötü kokusuyla koşmanızı sağlayacak bol miktarda kök, çilek ve yaprak vardır.
- Bazı buharlar, özellikle beyaz sirke sağlığınız için iyi olmayabileceğinden, tüm işlem iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır. Asla dumanı solumayın.
- Bezi duruladıktan sonra, fazla suyu çıkarmak için sıkın. Bezi kurutmadan önce iyice çalkalayın. Suyun kumaş üzerinde toplanabileceği kırışıklıklar veya damlayan su, kumaşa çizgili bir renk verir.
- Pamuk, yün ve ipek gibi doğal kumaşlar, sentetik kumaşlardan daha iyi sonuçlar verir.
- Açık renkler koyu renklerden daha iyi renklendirilir. Beyaz genellikle en iyi sonuçları verir. Pigmentlerin kimyası ve kombinasyonları konusunda uzman değilseniz, beyazlarla başlayın.
- Büyük projeler için, bazı doğal boyalar oldukça inatçı olabileceğinden, büyük kaplar kullanın, önlük giyin ve kendinizi bir çift eldivenle donatın.
- Sıcak kapları, kaynayan sıvıları veya kumaşları tutarken dikkatli olun.
- Bazı sebze boyaları toksik olabilir. Buna göre dikkatli olun.
- Boyanın pH’ındaki herhangi bir değişiklik, renkte bir değişikliğe neden olur. Boyaların pH’ını değiştirmek için şap ve demir mordanları eklenebilir ve bir boya ile çeşitli renkler sunar.
Leave a Reply