Nasıl uyanık ve tetikte olunur

Gece boyunca uyumanın faydaları ve yetersiz uykunun zararlı etkileri günümüzde yaygın olarak tartışılmaktadır. Ancak bazen kupadan kurtulmak hayatta kalmak anlamına gelebilir.

Zaman zaman, iş veya okul ödevleriniz sizden ekstra saatler, genellikle geceleri tatlı uykular için ayrılmış saatler talep eder. Başarılı akademik yaşamınız veya kariyeriniz için, uyanık kalmanıza yardımcı olacağız.

Ayrıca, bazen akademik olmayan veya işle ilgili durumlar uyanık kalmanızı gerektirir. Örneğin, hasta bir bebeğe veya arkadaşa veya aile üyesine bakmak.

Enerji içeceklerine yönelmek yerine, uyanık kalmanın güvenli ve sağlıklı yollarını denemelisiniz. Enerji içeceklerinin genellikle insanları birbirine bağlı ve yüksek hissettirdiği söylenir. Yan etkiler genellikle bir kazaya neden olur ve sizi gergin ve gergin bırakır.

Sağlıklı içecekler içmek ve vücudu esneme, egzersiz veya akupunktur ile uyarmak, uyanık kalmanın daha sağlıklı yollarıdır. Zihninizi çeşitli dikkat dağıtıcı faaliyetlere dahil etmek sizi uyanık tutabilir.

İşte geceyi atlatmanıza veya gün boyunca uyanık kalmanıza yardımcı olabilecek altı basit yöntem:

Yöntem 1: Kafein Kullanın

Kafein, vücudunuzu uyanık tutmanın en önemli yollarından biridir. Kafein alımını takiben adrenalin salgılanır ve bu da uyanık kalmanıza yardımcı olur.

Genel bir kural olarak, çoğu yetişkin güvenli bir şekilde günde 400 mg kafein tüketebilir, bu da yaklaşık 2 ila 4 fincan  demlenmiş kahve  veya yaklaşık 10 kutu Kola anlamına gelir. Ayrıca hap şeklinde kafein de alabilirsiniz.

Kafeinli içecekler kullanırken kahve ve çay, kafein limiti dahilinde tüketildiğinde en sağlıklı seçeneklerdir. Bununla birlikte, piyasada satılan enerji içecekleri yerine Coca-Cola’yı seçin, çünkü ikincisi genellikle yan etkilere sahiptir ve buna sinirlilik eşlik eder.

Kafeinin etki etmesi yaklaşık 15 dakika sürer. 100 mg kafeinin etkileri genellikle 3 ila 4 saat sürer, ancak kişiden kişiye değişebilir. Kafein vücut üzerinde kurutucu bir etkiye sahiptir, bu nedenle bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Vücudunuz kafeine alışmışsa, bu yöntem sizin için işe yaramayabilir. Uyanık kalmak için kafein dozunuzu arttırmak vücudunuz için faydalı olmayabilir.

Çocukları uyanık tutmak için kafein kullanılmamalıdır.

Yöntem 2: Yeşil çay kullanın

Yeşil çay, dünyanın en sağlıklı içeceklerinden biridir. Neyse ki uyanık kalmanıza da yardımcı olabilir. Kafein içerir, ancak kahveden önemli ölçüde daha azdır. Yeşil çay, porsiyon başına 24 ila 45 mg kafein içerebilir.

Yeşil çay  aynı zamanda beyin uyarıcısı görevi gören amino asit L-theanine içerir. Kafein ve L-theaninin birleşik etkisi sadece uyanık kalmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi uyanık tutar.

Geliştirilmiş beyin fonksiyonu ile, yüksek kafein alımından dolayı herhangi bir titreme yaşamadan elinizdeki göreve odaklanabileceksiniz. Yeşil çay sizi uyanık tutmanın yanı sıra fiziksel performansı ve genel sağlığı da iyileştirebilir.

Yöntem 3: Soğuk su sıçraması

Soğuk su çok ferahlatıcıdır ve uyuşukluğa karşı koymak ve sizi uyanık hissettirmek için kullanılabilir. Uykuyu önlemek ve uyanık kalmak için soğuk su kullanmak biraz irade gerektirebilir, ancak oldukça etkili bir yöntemdir.

  • Yüzünüze, özellikle gözünüze biraz soğuk su dökün. Ayrıca boynunuzdaki, bileklerinizdeki ve dirseklerinizin içindeki nabız noktalarına soğuk su püskürtün.
  • Biraz soğuk su sıçratmak onu kesmiyorsa, soyun ve soğuk bir duş alın. Soğuk hava sizi uyandırmak ve uyanık olmak için vücudunuzu ve duyularınızı sallamalıdır.
  • Uyanık kalmak için soğuk su da içebilirsiniz. Sisteminize soğuk girdikçe, bedeniniz ve zihniniz uyanık olmaya başlayacaktır.

Yöntem 4: Güçlü Aktivite Kullanın

Oturmaya ihtiyaç duyduğunuzda aktif olun. Sandalyede başını sallamak bir seçenek değil. Vücudunuzu sıkı bir aktivite veya esneme ile meşgul etmek, uykuya dalmanıza engel olabilir.

Titiz aktiviteyi, kalp atış hızında artış, endorfin salınımı ve vücutta adrenalin uyarımı izler. Bu, bedeni ve zihni gevşeme ve dinlenme aşamasından uyanık ve uyanık, eldeki göreve hazır hale getirir.

Esneme de yardımcı olur. Kaslardaki stresi azaltır, vücudun dinlenme ihtiyacını azaltır. Ayrıca, uyanık kalmanız için gerekli olan tüm vücuttaki oksijen kaynağının yenilenmesine yardımcı olur.

Uyarı uyanıklığı sağlamak için çeşitli şekillerde germe ve egzersiz yapabilirsiniz.

Bazı egzersiz seçenekleri:

  • 10 dakika tempolu bir yürüyüş yapın veya koşun.
  • Yürüyüşe veya koşuya çıkmak bir seçenek değilse, merdivenleri kullanın. Bir kat merdiven inip çıkmak, kalbinizin kolayca atmasını sağlar.
  • Atlar yapın. Bacaklarınız açık ve elleriniz başınızın üzerine değecek şekilde zıplayın. Kalbiniz atmaya başlayana kadar devam edin.

Bazı germe seçenekleri:

  • Vücudunuzu düz tutun ve ellerinizi yukarı doğru uzatın. Parmaklarınızı başınızın üzerinde birleştirip elinizden geldiğince yukarı doğru uzatın.
  • Parmaklarınızı bir araya getirin ve kollarınızı göğsünüze dik olarak önünüze doğru uzatın.
  • Başınızı iki yana doğru eğerek ve ellerinizi kullanarak başınızı sabitlemek için boynunuzu gerin. Bu, boyun kaslarındaki gerginliği serbest bırakacaktır.
  • Sol bacağınızı sağ bacağınızın üzerinden geçirin ve gövdenizi rahatça yapabildiğiniz kadar sola çevirin. Bu, vücudunuzun üst kısmını germek için iyi bir tekniktir. Rahatlayın ve gerginliği ters yönde tekrarlayın.

Esneme sandalyede oturarak veya ayakta yapılabilir. Yapabildiğiniz kadar uzamaya devam edin. Rahatlayın ve esnemeleri 5 dakika boyunca tekrarlayın.

Yöntem 5: Akupresür kullanın

Ağrıyı hafifletmeye ve stresi azaltmaya ek olarak, akupunktur, uyanık kalmanıza yardımcı olmak için başarıyla kullanılabilir. Vücudun belirli noktalarında baskıyı yönetmek, uyanıklık oluşturmaya ve zihinsel üretkenliği artırmaya yardımcı olabilir; bu, sıkıcı bir test için çalışmanız gerektiğinde çok yardımcı olabilir.

  • Uyanık kalmanıza yardımcı olabilecek en kolay baskı noktaları tapınaklardadır. Şakaklara işaret ve orta parmaklarınızla 3 ila 5 saniye boyunca baskı uygulayın. Rahatlayın ve 5 kez tekrarlayın. Baskı uygularken parmaklarınızı saat yönünde veya saat yönünün tersine hareket ettirebilirsiniz.
  • Her iki baş parmağınızı da saç çizgisiyle birleştiği yere, boynun üst kısmına yerleştirin. Ellerinin geri kalanı başını çerçevelemelidir. Her biri 3 ila 5 saniyelik seanslar halinde 5 kez boynunuza baskı uygulayın.
  • Sol elinizin başparmağı ve işaret parmağı arasındaki, bu rakamların birleştiği görünen baskı noktasını bulun. Bu noktaya 3 ila 5 saniye boyunca sıkı bir baskı uygulayın, aktiviteyi 5 kez tekrarlayın.
  • Bir başka etkili basınç noktası ise ayak tabanlarının ortasındadır. Uca masaj yapın, 3 ila 5 saniyelik 5 patlamayla sıkı bir basınç uygulayın.

Yöntem 6: Gözleri egzersiz / gevşetme

Genellikle bilgisayar başında okurken veya otururken, uyanık kalmanız zordur. Ve bu durumlarda genellikle uyanık kalmak gerekir.

Gözlerinizi en çok sınayan her tür iştir. Zorlanmış ve engellenmemiş konsantrasyon genellikle göz yorgunluğuna neden olur. Bu, belirli bir süre sonra açık kalmalarını imkansız kılar.

Gözlerinizi gevşetmek veya egzersiz yapmak ve ara sıra onlara mola vermek, daha uyanık olmanıza ve uyuşukluğu uzak tutmanıza yardımcı olabilir.

  • Gözlerinizi hafif egzersizle meşgul edin. Onları yukarı ve aşağı yuvarlayın.

Ardından gözlerinizi bir yandan diğer yana ve çapraz olarak döndürün.

  • Ayrıca bunları saat yönünde ve saat yönünün tersine de döndürebilirsiniz. Bu egzersizleri birkaç kez tekrarlayın.
  • Gözlerinizi kapalı olarak sıkın ve sonra iyice açın. Bunu birkaç kez tekrarlamak gözlerdeki stresi azaltır.
  • Ekranın önünde çalışırken gözlerinize düzenli molalar verin. Her 20 dakikada bir 30 saniye boyunca mesafeye bakın. Hızlı göz kırpma, stresi azaltmak için de kullanılabilir.

Ek ipuçları:

  • Uyku eksikliği gün içinde uyuşukluğa ve uyanıklığa neden olabileceğinden, her zaman uyku kaybını telafi edin. Sağlıklı bir uyku programı oluşturun ve buna bağlı kalın.
  • Biraz kestirin. Mantıksız geliyor ama biz “kısa” dedik. Çıkarak  10 dakika şekerleme yorgunluğu gidermek için  ve relaps olmadan uzun sürecek.
  • Vücudunuzu sulu tutmak uyuşuklukla savaşmanıza da yardımcı olabilir. Bunun nedeni dehidrasyonun anksiyeteye neden olması ve uyuşukluğa yol açabilmesidir.
  • Yorgunluk ve uyuşuklukla mücadele etmek ve üretkenliği artırmak için uzun çalışma süreleri her zaman kısa, düzenli aralarla serpiştirilmelidir.
  • Kendinizi parlak ışıklara maruz bırakmak da işe yarayabilir. Parlak ışıklar vücudun uyku hormonu olan melatonin salgılanmasını engeller.
  • Vücudunuzu dikkat dağıtıcı faaliyetlere dahil etmek, zihninizi uyanık olmaya teşvik edebilir. İşinizi engellemeyen müzik dinlemek, bunu yapmanın bir yoludur. Atıştırmalık yemek de benzer şekilde çalışır  . Diyet yapıyorsanız, sakız işe yarar.
  • Herhangi bir iş yapmadan uyanık kalmanız gerekiyorsa, uyanık kalmak için video oyunları da oynayabilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*