Bir tencerede domates nasıl yetiştirilir

Etli, sulu ve etli – Domatesler favoridir ve çoğunlukla dünyanın dört bir yanındaki bahçelerde yetiştirilir. Bahçıvanlar arasındaki popülaritesine rağmen, yeni başlayanlar iyi sonuçlar elde etmede daha fazla zorlanır. Ama cesaretiniz kırılmasın.

Yetiştirilebilecek çok sayıda domates çeşidi vardır. Sağlayabileceğiniz yetiştirme koşullarında iyi sonuç verecek bir çeşidi kolaylıkla seçebilirsiniz.

Domateslerde hata yapmanın pek çok yolu vardır, ancak sürekli, hatta nem, bol miktarda güneş ışığı ile birleştiğinde, örneğin günde 8 saat, sağlıklı bir hasat için uzun bir yol kat eder. Doğal düşmanların ortaya çıkması da zararlıları uzak tutmaya yardımcı olur.

Toprağın gereksinimlerini de dikkate almak bitkinin sağlığına da yardımcı olur. Domatesler hafif asitli topraklarda iyi yetişir. En az 2 yıldır biber veya patlıcan ekilmemiş toprağı seçin. Patlıcan, dolmalık biber, patlıcan ve domates ile aynı aileye ait olan toprakta benzer hastalıklar barındırır.

Antioksidanlar söz konusu olduğunda domatesler gizli bir hazinedir. Bu onları kalp sağlığı için faydalı kılar. Ayrıca kemik sağlığını desteklerler ve kanser önleyici faydaları vardır. Ayrıca C ve K vitaminleri açısından da zengindirler.

Zor bir çalışma olmasına rağmen, domates bitkinizden iyi bir verim, kendi ödülüdür. O zaman bir dene. Bir tencerede domates yetiştirmek, sadece bahçe alanından tasarruf etmekle kalmayacak, aynı zamanda size ve ailenize organik domates sağlayacaktır.

Bir tencerede domates yetiştirme adımları

Tohumları çimlendirmek için ihtiyaç duyacağınız şeyler:

  • Saksı karışımı
  • Çimlenme tepsisi
  • Eldivenler
  • Küçük tahta çubuk
  • Bahçe Basınçlı Püskürtme Pompası
  • El malası
  • Tohumlar
  • Bahçe etiketi
  • Malç tabakası

Nakil için ihtiyacınız olacak şeyler:

  • Verimli arazi
  • Bir tencere ve biraz taş
  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Eldivenler
  • Bahçe Basınçlı Püskürtme Pompası
  • Küçük tahta çubuk

Adım 1. Çimlenme tepsisini saksı karışımıyla doldurun.

Çimlenme tepsinizi saksı karışımı ile doldurarak başlayın. Tepsiyi ağzına kadar doldurun.

Adım 2. Tohumları ekin

Tavadaki her bir yuvadan saksı karışımına 1/2 inç derinliğinde bir delik açmak için küçük bir çubuk kullanın. Her deliğe biraz tohum koyun. Delikleri çömlek karışımı ile kapatın.

Adım 3. Tepsiyi sulayın

Saksı karışımını tepsiye iyice yayın. Diğer çimlenen tohumlardan ayırt etmek için tepsiyi etiketleyin.

Adım 4. Malç tabakasıyla örtün

Tepsiyi bir malç yaprağı ile örtün. Yaprağın açık tarafının çömlek karışımına baktığından emin olun. Sayfanın karanlık tarafı ortaya çıkmalıdır.

Domates güneş ışığını sever, ancak çimlenme sürecinde çok değil. Malç tabakası, sıcaklığı korurken tohumlara ulaşan ışık miktarını kontrol eder. Çimlenmeden sonra malç tabakasını çıkarın.

Adım 5. Çimlenme sürecini ve fide büyümesini izleyin.

Çimlenmeyi kolaylaştırmak için en iyi sıcaklık aralığı 75 ° ila 90 ° F’dir, ancak çimlenme sırasındaki en düşük aralık 60 ° F’ye kadar uzayabilir. Fidelerin ortaya çıkması yaklaşık bir hafta sürer. Fideler ortaya çıktığında, çimlenme tepsisini güneşli bir yere taşıyın.

Bu durumda fideler yaklaşık 3 haftada ekim için olgunlaştı. Fidelerin gelişimi sırasında toprağı tamamen nemli tutun.

Adım 6. Fide dikimi için toprağı hazırlayın.

Domates, organik madde bakımından zengin ve iyi drene edilmiş verimli toprakları tercih eder. En iyi seçenekler killer ve marnlardır. Domateslerin hafif asidik toprağı sevdiğini (pH 6.0 ila 6.8), ancak toprakta 5.5 pH’a kadar düşük bir asitlik düzeyini tolere edebildiklerini unutmayın.

2 parça verimli toprağı 3 parça kompostla birleştirin. Ellerinizle toprağı gevşek ve topaksız olarak çalışın.

Adım 7. Tencerenin altını birkaç taşla hizalayın

İyi drenaj sağlayan büyük bir kap seçin. Tencerenin dibindeki delikleri biraz taşla kapatın.

Adım 8. Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun.

Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun, kenarından 1 ila 2 inç uzakta bırakın, böylece tencereniz sulandıktan sonra taşmaz.

Adım 9. Çimlenme tepsisinden bir fideyi dikkatlice çıkarın.

Tahta bir çubuk kullanarak, çimlenme tepsisinden bir fideyi dikkatlice çıkarın. Çubuğu köklerin altına yerleştirin, ardından kökleri zorlamadan yavaşça yukarı itin.

Adım 10. Fideyi saksıya nakledin.

Tencerede toprakta derin bir delik açın. Fideyi yavaşça deliğe yerleştirin. Deliği toprakla doldurun, kökleri ve alt sapı gömün. Saksı başına sadece bir bitki ekdiğinizden emin olun, domatesler dağınık olmaktan hoşlanmaz.

Ayrıca, “Eğik Pisa Kulesi” gibi eğrilmesini istemiyorsanız, fidenizin dik olup olmadığını kontrol edin.

Adım 11. Bitkiyi sulayın ve etiketleyin.

Domatesin sevdiği iki şey bol güneş ve bol sudur. Ancak hiçbir bitki su dolu bir toprak yatağını sevmez.

Bu nedenle, fideyi bol miktarda sulayın, ancak sabit bir nem sağlayın. Tesisi kendi rahatınız için etiketleyin.

Adım 12. Tesisinizin ilerlemesini izleyin

Domateslerin günde 8 saat güneşe ihtiyacı vardır, bu nedenle saksıyı çoğu zaman güneş ışığı alan bir alana taşıdığınızdan emin olun. Bilge bahçıvanlar ayrıca bitki desteğine erken karar verirler. Bahçe merkezinden kazıklar veya metal bir domates kafesi saksı yapmak için iyi seçeneklerdir. Büyümeye başladıklarında domatesleri kazığa koyun. Bitkileri daha küçük taraftayken tutmak en iyisidir, böylece kazık veya domates kafesi tarafından desteklenerek büyüyebilirler.

Bitkiler kanarya sarısı çiçeklere sahip olduktan sonra ekstra özen gösterin. Meyve tutumu sırasında ani sıcaklık değişiklikleri, sağlıklı çiçeklerin bile düşmesine neden olabilir. Çoğu hastalık (çiçek çürümesi) ve meyve yarılması gibi sorunlar dengeli sulama ile kontrol edilebilir. Sulama sırasında, yanıklık veya solgunluktan etkilenen bitkilerin yapraklarını ıslatmayın.

Küçük yeşil meyveler ortaya çıktığında, yeşillik ve meyvelerle beslenmeyi seven şişman yeşil boynuzlu kurtlara dikkat edin. Bahçenize eşekarısı gibi doğal düşmanları tanıtın. Larvaların manuel olarak seçilmesi ve yok edilmesi, boynuz kurtlarını ve böcekleri azaltır.

Adım 13. Domatesleri olgunlaştıklarında hasat edin.

Renk değişikliği, meyve olgunlaşmasının en önemli göstergesidir. Sapı bir elinizle, meyveyi diğer elinizle tutun ve sapı yavaşça kırın. Olgun domatesler dokunulamayacak kadar sert olmalı, ancak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır.

Olgun domates toplamak bitkinin stresini de giderir ve kalan meyvelere daha iyi bir şans verir. Domateslerinizi hasat etmek için çok uzun süre beklemeyin ve her zaman şiddetli bir yağmurdan sonra çatlamaması veya patlamaması için onları hemen toplayın. En iyi lezzet için buzdolabında saklamayın.

Bir tencerede domates yetiştirmek için ipuçları

  • Domatesle, derin ekersen asla yanlış gidemezsin. Fideleri dikerken mümkün olduğunca derine dikin. Gövde üzerindeki kıllar kök haline gelir ve bu da güçlü bir kök sistemi oluşturmaya yardımcı olur.
  • Fideler çok uzunsa, gövde uzunluğunun çoğunu toprağa gömün. Bu, fidenin kararlı bir kök sistemi geliştirmesine yardımcı olacaktır.
  • Meyveleri barındıran yaprakları çıkarmaktan kaçının. Bu ton meyvelerin yanmasını engeller.
  • Haşere sorunu varsa, bitkiyi böceklerden erken bir aşamada korumak için bir ağ kullanın.
  • Kahve, topraktaki asitliği arttırmak ve ayrıca onlar için zehir görevi gördüğü için sümüklü böcekleri ve zararlıları öldürmek için kullanılabilir.
  • Köklerin etrafına yumurta kabukları yerleştirmek, sümüklü böcekleri caydırmaya yardımcı olur. Kalsiyum açısından zengin olması için kompostunuza yumurta kabukları da koyabilirsiniz.
  • Domates bitkisinin altına çiğ bir bütün yumurta koymak, topraktaki kalsiyum ve potasyum seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir, böylece bitkiyi çiçek çürümesinden korur.
  • Dolmalık biber ve patlıcanla aynı yere domates ekmekten kaçının. Hepsi aynı Solanaceae ailesine aittir ve bu nedenle benzer hastalıklara karşı hassastır.
  • Hava soğuduğunda bitkiler yeşil meyveye dönebilir. Bu meyvelerin olgunlaşma şansı olmayacağı için onları yeşilden seçin. Bunları sos veya Hint turşusu yapmak için kullanabilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*