Bir tencerede karnabahar nasıl yetiştirilir

Karnabahar, turpgillerden brokoli, lahana ve lahana ailesine ait serin mevsim sebzesidir. Sağlığa faydaları ile bilinen, besin açısından zengin karnabahar bir istisna değildir. Ancak karnabaharın yetiştirilmesinin akrabaları kadar kolay ısıya veya soğuğa tahammül edemeyeceği için daha zor olduğunu unutmayın. Diğer lahana mahsullerini denediyseniz ve başarılı olduysanız, karnabahar yetiştirmeyi düşünün.

Karnabaharların gelişmesi için elverişli toprak koşulları, sürekli sulama ve tutarlı soğuk sıcaklıklar çok önemlidir. 60’larda sabit sıcaklıklar gerektirir. Aksi takdirde, tek bir büyük kafa yerine erken düğme boyutunda başlıklar oluşturabilir.

Sıcaklık tutarsızlıkları nedeniyle ilkbahar ekiminin ölçülmesi daha zordur. Bu nedenle, özellikle acemi bahçıvanlar için sonbahar dikimi şiddetle tavsiye edilir.

Karnabahar, tekdüze soğuk sıcaklıklara ek olarak, kompostla modifiye edilmiş verimli, homojen nemli saksı toprağında en iyisini yapar.

Karnabahar, gevrek, pütürlü bir dokuya ve ham olarak çiğ tüketildiğinde hoş ve benzersiz bir tada sahiptir. Ancak karnabahar yemeklerini çeşitli şekillerde de pişirebilir, pişirebilir veya hazırlayabilirsiniz.

Lezzet, bu sebzenin öne çıktığı tek alan değil. Karnabahar, antioksidan bakımından zengindir, antienflamatuvar olarak yardımcı olur ve beyin sağlığını destekler.

Sağlık yararları

Kanserle Savaşmaya Yardımcı Olur –  Karnabahar, tümör büyümesini durdurabilir ve kanserin erken aşamalarını büyük ölçüde önleyebilir. Karnabaharın mutasyona uğramış kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gösterilmiştir.

Kalp Hastalığı Riskini Düşürür:  Karnabaharın anti-enflamatuar yetenekleri, kan damarlarında ve arterlerde plak birikimini giderir, yüksek kolesterolü ve kan basıncını düşürür, kalp hastalığı olasılığını düşürür.

Vücudu detoksifiye eder ve sindirimi iyileştirir:  Karaciğer fonksiyonunu iyileştirir, besinlerin emilimine yardımcı olur ve vücuttan atık ve toksinlerin atılmasını artırır.

Hormonları Dengelemeye Yardımcı Olur: Ayrıca  östrojen hormonunun zararlı seviyelerini azaltarak otoimmün hastalıkları, hipotiroidizmi, kronik yorgunluğu ve yumurtalık kanserini önlemeye ve önlemeye yardımcı olur.

Göz sağlığını korur:  Katarakt, makula dejenerasyonu ve hatta körlüğe neden olan oksidatif stresi azaltan bileşikler içerir.

Karnabahar türleri

Karnabahar Candid Charm:  (95 gün) Hibrit F-1. Bazen 6-9 pound kafa yapan süper üretken bir melez! Sadece sonbaharda, daha az telaşlı olduğunda büyümeye uyarlanmıştır.

Kar Tacı Karnabahar:  (70 gün) F-1 Hibrit. Yetiştirilmesi en kolay karnabaharlardan biridir. Güvenilir Bir Üniforma Üreticisi 6-7 “Ekim Ayına Kadar Başlıyor Bu kuraklığa dayanıklı sebze bazen sert koşullarda pembeye döner.

Snowbowl Karnabahar:  (83 gün) Hibrit F-1. Bu melez, bir tat testinde tat testçileri tarafından pişirildiğinde hassas, yumuşak, tereyağlı, ince dokulu ve kremsi olarak rapor edildi. Rengi ekstra beyazdır ve olgunluğu oldukça tekdüzedir, hepsi bir hafta içinde. Mahsulünüzü sık sık inceleyin ve bu yoğun 1½ lb kubbe başlarının çok sıkı göründüğü 5 ila 6 inçlik aşamada hasada hazır olun. Kompakt bitki alışkanlığı, kolay kap yetiştiriciliği için az yer sağlar.

Bir tencerede karnabahar yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Tohumlar
  • Verimli arazi
  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Bahçe tırmığı
  • El malası
  • Eldivenler
  • Sprey pompası
  • Bahçe etiketi
  • Olmayacak
  • Kahve filtresi

Adım 1. Tohum yatağının yüzeyini tırmıklayın

Tohum yatağı için güneşli bir yer seçin. Karnabahar sert toprağı tercih ettiğinden, sadece yatağın yüzeyini tırmıklayın.

Adım 2. Eğimli yamanın üzerine bir kompost tabakası yerleştirin

Tohum yatağının tırmıklı yamasının yüzeyine 2 inçlik bir kompost veya vermikompost tabakası yayın.

Adım 3. Tohumları ekin

Sağlıklı bir hasat sağlamak için yüksek kaliteli organik veya GDO’suz tohumlar satın alın. Tohumları yamanın üzerine yayın ve ince bir kompost tabakasıyla örtün. Hafifçe vurun.

Alanı ekim tarihini içeren bir bahçe etiketi ile işaretleyin ve tohumların filizlenmesi için bir kenara koyun.

Toprağı her gün püskürtün ve kurumasına izin vermeyin.

Adım 4. Çimlenme sürecini ve fidelerin büyümesini izleyin.

Karnabahar tohumu filizlenmek için 50 ° F ile 80 ° F arasında bir toprak sıcaklığına ihtiyaç duyar, ancak daha yüksek sıcaklıklar tohumun daha hızlı filizlenmesine neden olur. Fideler 4 ila 7 günde ortaya çıkar. Optimum büyümeyi sağlamak için dış sıcaklık 60 ° F civarında olmalıdır.

Karnabahar, günde en az 6 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar.

Adım 5. Toprağı yeniden dikim için hazırlayın.

Karnabahar, iyi drene edilmiş ancak yüksek organik madde içeriğine sahip toprak gerektirir. Herhangi bir kaliteli organik saksı toprağı yeterli olacaktır. Saksı toprağını solucan humusu veya diğer organik kompostla da değiştirebilirsiniz.

Karnabahar, toprak pH’sının 6,5 ila 7 olmasını tercih eder.

Adım 6. Tencerenin altını bir kahve filtresiyle hizalayın.

Tabanda drenaj delikleri olan büyük bir karnabahar kafasının sığabileceği büyüklükte bir kap seçin.

Uygun drenaj sağlamak için tencere üzerindeki delikleri bir kahve filtresiyle kapatın.

Adım 7. Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun.

Kabın yaklaşık 1 / 3’ünü saksı toprağı ile doldurun ve eldivenli ellerle hafifçe uygulayın. Her katmandan sonra zemini okşayarak iki kez daha tekrarlayın. Çoğu sebzenin aksine, karnabahar en iyi hafifçe sıkıştırılmış toprakta büyür.

Adım 8. Yataktan bir fideyi yavaşça kaldırın.

Fideler yaklaşık 2-3 inç ulaştıktan sonra, küçük bitkileri 18-24 inç aralıklarla inceltin (fazla fideleri çıkarın), böylece karnabahar kafaları aşırı kalabalık olmaz.

Fideyi saksıda dikeceğimiz için transfer etmek istediğiniz fidanı seçin ve kökleri rahatsız etmeden dikkatlice dışarı çekin.

Adım 9. Fideyi saksıya dikin.

Fideyi hazırlanmış toprakla dikkatlice tencereye dikin.

Adım 10. Toprağı iyice sulayın

Toprağı hafif bir sprey ile iyice sulayın. Saksıyı günde 6 saat veya daha fazla kesintisiz güneş ışığının tadını çıkarabileceğiniz güneşli bir yere yerleştirin. Saksıyı bahçenizdeki diğer bitkilerden ayırmak için buna göre etiketleyin.

Adım 11. Bitki büyümesini izleyin.

Büyük karnabahar başlarının büyümesinin anahtarı, tercihen 60’larda, eşit derecede düşük sıcaklıklardır. Karnabahar, sıcak veya soğukta şiddetli sıcaklık dalgalanmalarına tolerans göstermez.

Kabak solucanları, kesici kurtlar, sümüklü böcekler ve salyangozlar, yapraklara ciddi zarar verebilir. Yapraklardaki delikler, bu zararlıların varlığını gösterir. Onları seçin ve yok edin. Gerekirse, bu zararlı böcekleri caydırmak için organik bir böcek ilacı spreyi uygulayın.

Kafalar görünmeye başladığında karnabaharınıza özellikle dikkat edin. Kafa gelişimi sırasında bitkiye gelebilecek herhangi bir stres veya hasar, kalitesiz mahsullere yol açabilir.

Adım 12. Kafaların zamanında hasat edilmesi

Genellikle kafalar, çeşitliliğe bağlı olarak 6 ila 12 inç çapında büyür. Hasat etmeye hazır olduğunda kafalar sağlam ve kompakt olmalıdır.

Hasat etmek için, keskin bir bıçakla bir avuç yaprakla birlikte kafaları dikkatlice kesin. Yapraklar, karnabaharınızı hemen yememeye karar verirseniz, saklama sırasında başın korunmasına yardımcı olur.

Bir kapta yetiştirilen karnabahar genellikle bir ana kafa oluşturur.

İpuçları

  • Karnabahar bitkisi lahana ile aynı zamanlarda düşer, genellikle ilk sonbahar donundan 6 ila 8 hafta önce, ancak gündüzden sonra sıcaklık 75 derece F’nin altındadır.
  • Hafif bir tada sahip ekstra beyaz ve yumuşak lor elde etmek için karnabahar başlarını haşlayabilirsiniz. Lor, bir tavuk yumurtası büyüklüğünde olduğunda, başını çevreleyen yapraklarla örtün ve lastik bantlarla yerinde tutun. Başın büyümesi ve hava sirkülasyonu için içeride yer bırakın. Bazı çeşitler ağartma için özel olarak geliştirilmiştir.
  • Nemi korumak, kökleri korumak ve yabani otları dışarıda tutmak için organik malç ekleyebilirsiniz.
  • Başlar erken ayrılmaya başlarsa, tadı korumak için hemen hasat edin.
  • Karnabahar başları yaklaşık 2 hafta buzdolabında bekletilir. Saklamadan önce kafaları 30 dakika hafif tuzlu suda bekletin. Bu, karnabaharı böceklerden kurtarır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*