Ellerinizi nasıl düzgün yıkarsınız

Mikrop fobiniz varsa, ellerinizi yıkamak en iyi savunma hattınızdır. Uzmanlara göre, el hijyeni herhangi bir enfeksiyona karşı ilk kontrol hattı olarak hizmet ediyor.

Bu, temiz ellerin enfeksiyona karşı korunduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından desteklenmektedir. Bununla birlikte, ellerini doğru şekilde mi yıkıyorsun?

Yaygın bulaşıcı hastalıkların yaklaşık yüzde 80’i ellerimizle bulaşır. Bu gerçeğe rağmen, insanlar çoğu zaman uygun el hijyeninden vazgeçme eğilimindedir.

Genellikle yemek hazırlamadan önce, yemek sırasında ve sonrasında ellerinizi iyice yıkamanız önerilir; yemekten önce ve sonra; ve evcil hayvanlarınıza dokunduktan sonra. Ebeveynler ayrıca bir bebeğin bezini değiştirdikten sonra ellerini uygun şekilde yıkamalıdır.

İyi bir el yıkamayı garanti eden diğer durumlar arasında banyoya gitmek ve kan, idrar, kusmuk veya mukus gibi vücut sıvılarıyla uğraşmak yer alır.

El dezenfektanları bir tutamda yardımcı olsa da kendi önlemleriyle gelir. Bu alkol bazlı el dezenfektanlarından birkaç ısırıktan fazlasını almak alkol zehirlenmesine neden olabilir. Küçük çocuklar ve evcil hayvanlar bu kazaların kolay kurbanları olabilir.

Elleri iyi yıkamak için uygun teknikleri bilmeleri gelecek nesillerin sağlığı için faydalı olacaktır.

Ellerinizi düzgün yıkamak için adımlar

Küçük çocuklara temel hijyenin nüanslarını, özellikle de el hijyenini öğretmek, bu sağlıklı alışkanlıkların hayatları boyunca onlarda kalmasını sağlayacaktır.

Dolayısıyla, ister kendi el yıkama alışkanlıklarınızı geliştirmeniz, ister çocuklarınıza iyi bir el hijyeni öğretmeniz gerekip gerekmediğini, bu, yapılması ve yapılmaması gerekenler için başvurabileceğiniz basit bir kılavuzdur.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Sıvı el sabunu
  • El havlusu
  • Nemlendirici

Adım 1. Ellerinizi akan suyla ıslatın.

Ellerinizi musluktan akan su altında ıslatın. Ellerinizi depolanmış suda yıkamak, mikropları başarılı bir şekilde öldürmediği için hijyenik değildir.

Suyun sıcaklığına sağlık faktörüne göre karar verilmelidir, çünkü sıcak suyun soğuk sudan daha etkili olduğu saf bir efsanedir.

Kaynamaktan daha düşük olan su (140 ° F veya 60 ° C) mikropları öldürmez ve ellerinizi her yıkadığınızda yanmak ve esasen cildinize zarar vermek istemezsiniz.

Isıtılmamış suyu her kullandığınızda büyük olasılıkla enerji tasarrufu yapacaksınız.

Adım 2. Avuç içlerinize biraz sabun koyun

Avucunuzun içine biraz sabun koyun. Sabunu köpürtmek için ellerinizin avuçlarını birbirine sürün. Araştırmalar, insanların sabunla köpürürken ellerini tek başına suyla yıkadıklarından daha uzun süre yıkadıklarını söylüyor.

Ayrıca kalıp sabunu da kullanabilirsiniz. Kalıp sabunların genellikle bakteri yoğunlaştırıcıları olduğu söylenir. Kullanılmış bir kalıp sabun, kullanılmayan bir sabundan nispeten daha fazla bakteriye sahip olsa da, araştırmalar kalıp sabunların mikropları yaydığına dair çok az kanıt göstermektedir.

Bar sabunlarını aile üyeleriyle paylaşmanın mikropları yaydığı fikri başka bir efsanedir. Sabunlar esasen kendi kendini temizler.

Adım 3. Ellerinizi iyice ovun

Şimdi gerçekten biraz dikkat etmeniz gereken kısım geliyor. Ellerinizi fırçalamanız için önerilen süre, ellerinizi tamamen yıkamak için 20 saniyedir.

Ellerin avuç içlerini ovuşturmak bir verilir, ancak parmak aralarını da temizlemek gerekir. İşte DSÖ tarafından el yıkama için öngörülen altı aşamalı prosedür:

1. Ellerinizi avuç içinize sürün.

2. Ellerinizi ovuştururken parmaklarınızı birbirine kilitleyin.

3. Kilitli parmaklarla her avuç içinin arkasını ovalayın.

4. Avuç içi ile iç içe geçmiş parmaklar ile ellerin avuçlarını birbirine sürtün.

5. Diğer elinizle her iki baş parmağınızı da silin.

6. Her avucunuzu diğer elinizin parmak uçlarıyla dairesel hareketlerle ovalayın.

Öyle görünmeyebilir ama oldukça kolaydır. Sonuçta bu roket bilimi değil.

Adım 4. Ellerinizi akan su altında yıkayın.

Sabunu ve gevşemiş tüm kirleri ve yapışan mikropları temizlemek için ellerinizi akan su altında yıkayın.

Adım 5. Ellerinizi temiz, kuru bir havluyla kurulayın ve nemlendirin

Hemen kurulamazsanız, ellerinizi yıkamak biraz eksik bir el hijyenidir.

Ellerinizi temiz, kuru, emici bir havluyla kurulayın. Umumi tuvaletlerde, sıhhi açıdan kağıt havlu daha uygundur, ancak evde veya banyonuzda güvenle bir el havlusu kullanabilirsiniz.

Ellerinizi kuruladıktan sonra, musluğu kapatmak için havlu kullanın. Bu, elinizin bakteri yüklü musluğa temas etmesini önleyecektir. Kağıt havlu kullanıyorsanız, bu adımdan sonra atınız.

Sabun ve su kullanımı genellikle cildi kurutsa da, temel hijyeni sağlamak için ellerinizi yıkamak şarttır. Tercihlerinize uyan kaliteli bir nemlendiriciye yatırım yapın.

Avuç içlerinizden birine biraz nemlendirici losyon veya krem ​​sürün. Ellerinizi nemlendirmek için cildinize masaj yapın.

Ek ipuçları

  • Gerekirse alkol bazlı el dezenfektanı (en az yüzde 60 alkol içeren) kullanın. Her zaman yanınızda kişisel boyutta bir şişe taşıyın.
  • Ekstra koruma katmanı olarak el dezenfektanı kullanın. Yalnızca bir el dezenfektanına güvenmek el hijyenini tehlikeye atabilir.
  • Ellerinizi sabunla fırçalarken ve ellerinizi duruladıktan sonra suyu korumak için musluğu kapatarak su tasarrufu yapın.
  • 20 saniye yıkadığınızdan emin olmak için fırçalarken “Mutlu Yıllar” şarkısını iki kez mırıldanın.
  • Özellikle soğuk mevsimlerde çatlamayı önlemek için cilt her zaman tamamen kuru olmalıdır.
  • Yaygın enfeksiyonların yüzde sekseni el yoluyla bulaşır. Ellerinizi günde en az beş kez yıkamanın soğuk algınlığı, grip (“grip”) ve diğer enfeksiyonların sıklığını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*