İç mekan bitkilerinizi nasıl temizler ve sağlıklı tutar

İç mekan bitkileri, herhangi bir dekora harika bir ektir. Ayrıca havanın temizlenmesine de yardımcı olurlar. Ama unutmayın, hiçbir bitki bir mobilya parçası gibi bir köşede bırakılıp unutulmaktan hoşlanmaz.

Çoğu insan, iç mekan bitkilerinin dış mekan bitkilerinden daha fazla bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyduğunun farkında değildir. Bunun nedeni, dış mekan bitkilerinin rüzgar ve yağmura maruz kalması ve bunların birlikte temiz ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmasıdır.

Düzenli olarak temizlenmediğinde, iç mekan bitki yaprakları havada bir tabaka toz, kir ve diğer partikülleri biriktirerek onları çirkin ve donuk hale getirir.

Düzenli temizlik, harika görünmelerini sağlar ve ayrıca sağlıkları ve büyümeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Çoğu bitkinin yaprakları, bitkiye giren ve çıkan hava ve suyu düzenlemeye yardımcı olur. Yaprakların birikmemesi, bitkilerin bu işlemleri etkili bir şekilde gerçekleştirmesine olanak tanır. Temizlik ayrıca böcekleri ve diğer zararlıları kontrol etmeye de yardımcı olur.

İç mekan bitkilerini temizlemek zor bir iş değildir ve hiçbir maliyeti yoktur. Herkesin kolaylıkla yapabileceği kadar basit bir iştir.

İç mekan bitkilerinizi temiz ve sağlıklı tutmak için adımlar

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Temiz su
  • Tüy bırakmayan bez veya yeniden kullanılabilir yumuşak bez
  • Sprey şişesi
  • Yumuşak toz fırçası
  • makas

Adım 1. Toz

Biriken tozu ve kiri olabildiğince çıkarmak için bitkilerinizin yapraklarını tozlayarak başlayın.

Tozu ve diğer kalıntıları çıkarmak için tabandan başlayarak uca doğru çalışarak bıçakları hafifçe fırçalayın. Temizleme sürecini kolaylaştırmak için suya geçmeden önce bu adım önemlidir.

İnce yapraklı ev bitkileri için, yukarıda açıklanan yöntemi kullanarak her bir yaprağın temizlenmesi yorucu ve zaman alıcı olabilir.

Alternatif olarak, yaprakları suyla dolu tek kullanımlık bir bardağa daldırabilirsiniz. Ancak yaprakları uzun süre ıslatmayın.

Adım 2. Su püskürtün

Sonra, kirli yaprakların üzerine su serpin.

Su, tozu ve kiri daha da gevşetmeye yardımcı olacaktır. Belirli bir mesafeden püskürtün ve denize gitmeden suyu ihtiyaç duyulan yere almak için basıncı minimumda tutun. Ayrıca, çarşafları fazla ıslatmayın veya çok fazla kontrol etmeyin.

Geniş bıçakları temizlemenin bir başka yolu da tüy bırakmayan bir bezi bir kâse suya batırmak, fazla suyu sıkmak ve bıçakları nazikçe silmek için nemli bezi kullanmaktır.

Her yaprağın tabanından ucuna kadar çalışın. Kırılmalarını önlemek için bıçakları alttan elinizle tutun.

3. Adım: Fazla suyu giderin

Yumuşak bir bez veya tüy bırakmayan bir bez kullanarak, fazla suyu ve tozu temizlemek için her bitki yaprağını nazikçe silin. Bu adım, özellikle geniş yapraklı ev bitkilerinin temizlenmesinde etkilidir.

Yaprakları temizlerken diğer elinizle destekleyin ve ovalayarak sert bastırmayın. Sayfaları temizlerken olabildiğince nazik olun.

Adım 4: Çürüyen yaprakları kırpın

Yaprakları temizlemeyi bitirdiğinizde, ölü veya çürüyen yaprakları kesin. Yalnızca hasarlı parçaları düzeltmek için temiz bir makas kullanın.

Bu önemlidir, çünkü zarar görmüş veya kahverengi yapraklar yavaş yavaş bitkilere daha fazla zarar verecektir. Bunları uzaklaştırmak bitkinin enerji ve kaynakları sağlıklı yapraklara yönlendirmesini sağlar.

İç mekan bitkilerini kuruduktan sonra orijinal yerlerine geri koyun ve iki ayda bir temizleyin. Tozlu bir bölgede yaşıyorsanız, daha sık temizleyin.

Ek ipuçları

  • Daha küçük saksı bitkileri için, toprağı alüminyum folyoya sarın ve saksı bitkisini bir kova ılık suya çevirin. Ardından fazla suyu silkeleyin ve folyoyu çıkarın.
  • Güneşli bir günde bitkilerinizi dışarıya yerleştirebilir ve bir sulama kabı ile yaprakların üzerine su püskürtebilirsiniz. Tekrar iç mekana getirmeden önce bir saat güneşte bırakın.
  • Yapraklara parlaklık katmak için süt, bira, mayonez, mineral yağ veya muz kabuğu kullanmayın. Gözenekleri tıkayarak uzun vadede yapraklara daha fazla zarar verebilirler. Ayrıca bu yapışkan ajanlar, tabakalara daha fazla toz ve kirin çökmesine neden olur.
  • Bitkinin gözeneklerini tıkayabilecek ve dolayısıyla fotosentez ve solunum sürecini etkileyebilecek yaprakların parlaklığını artırmak için ticari ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Tozun yapraklara yerleşip yapışmasını önlemek için iç mekan bitkilerinize haftada en az bir kez püskürtün. Ayrıca yaprakların kurumasını da önleyecektir.
  • Aşırı sıcaklıklar yapraklara zarar verebileceğinden, ev bitkilerini temizlemek için asla sıcak veya soğuk su kullanmayın. Yalnızca oda sıcaklığında su kullanın.
  • Tüm ölü veya sararmış yaprakları düzenli olarak kesin.
  • Yerden düşen tüm yaprakları ve ölü yaprakları toplayın. Kaldırılmazlarsa zararlılar ve hastalıklar için bir üreme alanı sağlarlar.
  • Temizlerken, küçük böcekler veya yaprak hastalığı hasarı belirtileri fark ederseniz, onları mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek için neem yağı veya diğer organik ürünleri kullanın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*