İrritabl vİrritabl bağırsak sendromunu (irritabl bağırsak sendromu) hafifletmek için 8 ev ilacı

Şişkinlik, kramp, ishal, kabızlık ve karın ağrısı – bu koşullardan herhangi birinin bir kombinasyonu kendi başına oldukça rahatsız edici ve sinir bozucudur. Tüm bu semptomların aynı anda ortaya çıkması korkunç bir deneyim olabilir. Ne yazık ki, dünyanın her yerinden irritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak bilinen bir durumdan muzdarip birçok insan için üzücü bir gerçektir.

IBS, yapısal veya biyokimyasal bir neden olmadığında şişkinlik, kramplar, ishal, bağırsak hareketlerinin görünümünde veya sıklığında dalgalanma, kabızlık ve ağrı gibi semptomlarla sonuçlanan kronik bir sindirim sistemi bozukluğudur. Bu semptomlar, bir seferde birkaç günden birkaç aya kadar süren dönemlerde gelip gitme eğilimindedir. Hastalığın ciddiyeti, teşhis edilen her kişi için farklıdır.

IBS genellikle 20 ila 30 yaşları arasında gelişir ve erkeklerin iki katı kadar kadını etkiler. Çoğu durumda, durum ömür boyu sürer, ancak birkaç yıl içinde iyileşebilir.

İrritabl bağırsak sendromunun nedenleri

IBS’nin kesin nedeni hala bilinmemekle birlikte, IBS semptomlarına birkaç faktör katkıda bulunabilir.

  • Sindirimde anormallik:  Vücut, bağırsak kaslarını sıkılaştırarak ve gevşeterek yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettirir. Yiyecekler çok hızlı hareket ettiğinde ishale neden olur çünkü sindirim sistemi yiyeceklerdeki suyu emecek kadar zamana sahip değildir. Öte yandan, yiyecek çok yavaş hareket ettirilirse, çok fazla su emildiğinden kabızlık meydana gelir, bu da dışkıyı zorlaştırır ve geçişini zorlaştırır (  1  ).
  • Çok hassas bağırsak:  Gastrointestinal sinir sistemindeki anormallikler, IBS’li insanları sindirim sinir sisteminden gelen sinyallere aşırı duyarlı hale getirebilir. Örneğin, vücut hafif hazımsızlığa aşırı tepki verir ve şiddetli karın ağrısı olarak tedavi eder (  1  ).
  • IBS’nin tetikleyicileri –  Çeşitli uyaranlar IBS semptomlarını tetikleyebilir. Ancak, durumu olan tüm insanlar aynı uyaranlara tepki vermez. Bunlar şunları içerir:
    • Çikolata, süt, gazlı içecekler, alkol, işlenmiş atıştırmalıklar ve baharatlar gibi yiyecekler (  2  ).
    • Stres  :  Stres veya anksiyete gibi yoğun duygusal durumlar, sindirim sisteminin işleyişine müdahale edebilir ve semptomları kötüleştirebilir (  1  ).
    • Hormonlar  :  Hormonal değişikliklerin kadınlarda bu durumda rol oynadığı düşünülmektedir, çünkü semptomlar menstrüasyon sırasında veya civarında kötüleşmektedir (  1  ).
    • Hastalık    Akut gastroenterit veya bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi de IBS’yi tetikleyebilir (  1  ).

İrritabl bağırsak sendromunun belirtileri

IBS’nin en yaygın semptomları: (  1  )

  • Bağırsak hareketinden sonra hafifleyebilen karın ağrısı veya krampları.
  • İshal veya kabızlık
  • Midede şişkinlik veya şişkinlik.
  • Şişkinlik
  • Dışkıda mukus
  • Sık bağırsak hareketleri
  • Bağırsaklarınızı tamamen boşaltmadığınız hissinin artması.

İrritabl bağırsak sendromu önleme

  • Dengeli beslenin ve herhangi bir yiyecek grubundan kaçınmayın. (  2  )
  • Farklı insanlar farklı uyaranlara tepki verirken, hangi yiyeceklerin ve hangi miktarların IBS’nizi tetiklediğine dair bir belirti günlüğü tutun. Diyetinizi buna göre değiştirin.
  • Bağırsakta her şeyin sorunsuz çalışması için gün boyunca bol su için.
  • IBS stres veya kaygı tarafından tetikleniyorsa, vücudunuzdaki kasları gevşetmek için derin nefes almayı veya diğer aşamalı gevşeme egzersizlerini deneyin.
  • Bağırsak fonksiyonunuzu düzenlemeye yardımcı olmak için asla bir öğünü atlamayın ve ayrıca düzenli aralıklarla yemek yemeyin. (  2  )

İrritabl bağırsak sendromunu tedavi etmek için ev ilaçları

Gerekli önlemleri almanın yanı sıra, bir dizi ev ilaçları da IBS semptomlarını kontrol etmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir. IBS için 8 en iyi ev ilaçları için okumaya devam edin

Yöntem 1: nane çayı

Nane yağı veya çayı, IBS için en iyi ilaçlardan biri olarak kabul edilir (anında rahatlama). Nane, mideyi yatıştırıp sakinleştirebilen bir antispazmodiktir. Nane ayrıca sindirim gazının kasları gevşeterek geçmesine izin verir. Aynı zamanda, onu IBS tedavisi için mükemmel bir seçenek haline getiren anti-enflamatuar ve anti-enfektif özellikler içerir.

Yutulabilir nane yağı ile bir fincan nane çayı için veya mideden bozulmadan geçen ve bağırsaklarda eriyen, ağrılı gazı ve şişkinliği gideren enterik kaplı nane kapsülleri tüketin. (  3  )

Not:  Nane kapsülü almadan önce doktorunuza danışın.

İhtiyacınız olacak şeyler  :

  • Su – 1 su bardağı
  • Yutulabilir nane yağı
  • Nane yaprakları – 5-6

Tek adımlı tedavi: bir bardak nane çayı yapın ve için

  • Bir tencerede bir bardak suyu ısıtın. Su yeterince sıcak olmalı ve kaynamamalıdır.
  • Nane yapraklarını suya ekleyin ve birkaç dakika demlenmesine izin verin.
  • Çayı bir bardağa süzün ve 2 ila 3 damla yenilebilir nane yağı ekleyin.
  • İyice karıştırın ve nane çayını tüketin.
  • Alternatif olarak, daha kolay bulunabilen ve kullanımı kolay olan nane çayı poşetlerini de kullanabilirsiniz.

Yemekten 30 dakika önce, her gün 2-3 bardak nane çayı için. Belirtileriniz hemen geçmeye başlayacak. IBS semptomlarından kurtulmak için bunu 4 ila 5 gün boyunca yapın.

Nane kapsülü tüketiyorsanız, bir hafta boyunca günde üç kez, tercihen herhangi bir yemekten 1 saat önce 1 kapsül alın. Semptomlar geçmediyse daha uzun süre almaya devam edebilirsiniz.

Yöntem 2: probiyotik (yoğurt veya kefir)

Probiyotikler, önleyici bir önlem olarak alınabilir ve IBS için en etkili çözümlerden biridir (anında rahatlama). Yoğurt ve kefir gibi probiyotik bakımından zengin besinler, bağırsaktaki iyi bakterilerin artmasına ve normal sindirim sistemi işlevinin geri kazanılmasına yardımcı olur. (  4  )

Tek adımlı tedavi: Her gün bir bardak yoğurt yiyin

Yoğurt etiketli probiyotik, irritabl bağırsak sendromunun semptomlarını tedavi etmeye yardımcı olabilecek milyonlarca sağlıklı bakteri içerir.

  • Bağırsağınızdaki sağlıklı bakterileri yenilemek için her gün bir fincan probiyotik açısından zengin yoğurt yiyin.
  • Sabahları aç karnına dört ons kefir sütü veya su için. Her gün tam 8 ons bardak içene kadar miktarı artırın.

1 hafta içinde biraz iyileşme görmelisiniz. IBS semptomlarını kontrol etmek ve sağlıklı bir sindirim sistemini sürdürmek için uzun süreli probiyotik almaya devam edin.

Yöntem 3: Aloe Vera

IBS nedeniyle sık sık kabızlık çekiyorsanız, aloe vera suyu tüketmeyi de deneyebilirsiniz. Aloe vera müshil görevi görür ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda, IBS semptomlarını hafifletebilen anti-enflamatuar ve antibakteriyel özellikler içerir.

Not  : Şeker hastalığınız, böbrek yetmezliğiniz veya tiroid hastalığınız varsa bu çare önerilmez. Ayrıca çocuklar veya hamile kadınlar için tavsiye edilmez.

Tek adımlı tedavi: her gün aloe vera suyu tüketin

  • Günde iki kez 2 ons taze aloe vera suyu iç.

Çoğu insan ilk kullanımdan sonra olumlu sonuçlar görür. Bununla birlikte, düzenli ve sağlıklı bağırsak hareketlerini sağlamak için daha uzun süre kullanmaya devam etmeniz gerekebilir.

Yöntem 4: elma sirkesi

IBS’niz varsa elma sirkesi de bir seçenek olabilir. Bu durum, midede yiyeceklerin düzgün şekilde parçalanmamasına neden olan düşük asit seviyesinden kaynaklanabilir. Emilmeyen yiyecekler, sindirim sisteminde gaza ve rahatsızlığa neden olur. Elma sirkesi midede asidi artırarak yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olur. Ayrıca bağırsağınıza iyi bakteri eklenmesine yardımcı olur ve asit reflü tedavisinde kullanılabilir   . Bununla birlikte, IBS’yi tedavi etmek için bu yaklaşımı destekleyen araştırmalar sonuçsuzdur.

Tek adımlı tedavi: seyreltilmiş elma sirkesi için

  • 2 çay kaşığı elma sirkesini bir bardak suya karıştırın.

Bu içeceği herhangi bir yemekten 5 dakika önce tüketin. Günde 2 ila 3 defa tekrarlayın. Sadece birkaç dozdan sonra semptomlarınızın azaldığını görmelisiniz. Çare, semptomların ciddiyetine bağlı olarak daha uzun sürebilir.

Yöntem 5: Kabartma tozu (şişkinliğin hafifletilmesi)

Sodyum bikarbonat bir antasit görevi görür ve mide asitlerini nötralize etmeye yardımcı olur, böylece şişkinlik ve hazımsızlık ve bunun sonucunda ortaya çıkan rahatsızlığı yeniden yaşar.

Ancak kabartma tozu mide asitleri ile reaksiyona girip karbondioksit oluşturduğundan dikkatli alınmalıdır. Aşırı durumlarda çok fazla karbondioksit mide şişkinliğine ve hatta delinmeye (mide zarında bir açıklık) yol açabilir.

Tek adımlı uygulama: kabartma tozu su ile karıştırın ve tüketin

  • 1 çay kaşığı karbonatı 1 bardak suya karıştırın.
  • İyice karıştırın ve için.

Karbonat tüketmek, gazdan ve şişkinlikten her acı çektiğinizde size anında rahatlama sağlayacaktır. Gerekirse 4 saatte bir iç. Ancak günde 5 çay kaşığından fazla karbonat tüketmeyin.

Yöntem 6: Psyllium lifi

Psyllium, IBS’nin neden olduğu hem ishal hem de kabızlığa yardımcı olabilecek doğal bir lif kaynağıdır. Psyllium lifi yutulduğunda bağırsaklardaki sıvıyı emer ve şişerek hacimli bir jele dönüşür. Dışkıyı daha az sıvı hale getirerek ishali giderir ve kabızlık durumunda dışkının geçişini kolaylaştırır. Her gün diyetlerinde 20 gram psyllium tüketen 100 kişiden 14’ünde semptomlar düzelir. (  6  )

Tek adımlı tedavi: Psyllium lifini bir bardak suda tüketin

  • 1 bardak suya 1 çay kaşığı psyllium lifi ekleyin.
  • İyice karıştırın ve hemen için.

Lifleri günde bir kez yemekten önce veya yemek sırasında yiyin. İshalden anında kurtulmanızı sağlar ve kabızlık durumunda bağırsak hareketine neden olur.

Yöntem 7: Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, iltihap önleyici maddeler olarak hareket eden, tahriş olmuş mide ve kolonu yatıştıran ve krampları ve karın ağrısını hafifleten temel yağ asitleri bakımından zengindir. Ayrıca, kolonunuzu zararlı bakteri veya mantarlardan arındırmaya yardımcı olur ve çok sık hastalanma olasılığını azaltır. Diyetinize hindistancevizi yağı dahil etmek size daha pürüzsüz bir cilt  ve  parlak saçlar sağlayacaktır   .

Not  : Yalnızca tüketim için% 100 organik hindistan cevizi yağı kullanın.

Tek adımlı tedavi: Günde 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı tüketin

  • IBS semptomlarını kontrol altına almak için günde 1 çorba kaşığı organik hindistan cevizi yağı tüketin.
  • Ayrıca yağı daha kolay tüketmek için kahvenize, tatlılarınıza veya yemeklerinize karıştırabilirsiniz.

Doğrudan hindistancevizi tüketimi bir saat içinde mide rahatsızlığını giderir. Sağlıklı bir bağırsağı korumak için günlük olarak tüketmeye devam edin.

Yöntem 8: limon

Limon, midede fazla asitleri alkalize ederek, gazı ve şişkinliği gidererek çalışır. Aynı zamanda daha fazla safra üreten ve sindirimi optimize eden karaciğeri uyarmaya yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Tek adımlı tedavi: bir bardak limon suyu için

  • Yarım limonun suyunu bir bardak ılık suya sıkın.
  • İyice karıştırın ve bir veya iki saat yavaş yavaş için. Çabuk yutulması mide ekşimesine neden olabilir.

Limonlu su bir saat içinde mide ağrılarını, gazı ve şişkinliği giderir. Midenizde asitliği korumak ve alevlenmeleri önlemek için sabah kahvenizi (IBS tetikleyen kafein içerir) bir bardak limon suyuna bırakın.

IBS’yi evde yönetmek için ipuçları

  • Ayrıca 1 çorba kaşığı rezene tohumunu 1 bardak kaynar suda 10 dakika demleyerek rezene çayı içebilirsiniz. Kasılmaları ve şişlikleri yeniden yaşamak için çayı günde 3 kez için.
  • Düzenli bir bağırsak hareketi sağlamak için diyetinizdeki lifi artırın. Ayrıca her gün 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Kaynaklar:

  1. Saha L. İrritabl bağırsak sendromu: patogenez, tanı, tedavi ve kanıta dayalı tıp. Dünya Gastroenteroloji Dergisi. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v20/i22/6759.htm. 14 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı.
  2. Loghin F, Miere D, Dumitraşcu DL. İrritabl bağırsak sendromunda diyet: hastalara neyin yasaklanacağı değil ne tavsiye edilir! Dünya Gastroenteroloji Dergisi. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v23/i21/3771.htm. 7 Haziran 2017’de yayınlandı.
  3. Cash BD, Epstein MS, Shah SM. Yeni bir nane yağı dağıtım sistemi, irritabl bağırsak sendromu semptomları için etkili bir tedavidir. Sindirim Hastalıkları ve Bilimleri. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26319955. Şubat 2016’da yayınlandı.
  4. Didari T, Mozaffari S, Nikfar S, Abdollahi M.Huzursuz bağırsak sendromunda probiyotiklerin etkinliği: meta-analiz ile güncellenmiş sistematik inceleme. Dünya Gastroenteroloji Dergisi. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v21/i10/3072.htm. 14 Mart 2015 tarihinde yayınlandı.
  5. İrritabl bağırsak sendromu: yardımcı olan ve olmayan şeyler. Çevrimiçi bilgilendirilmiş sağlık. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279415/. 20 Ekim 2016 tarihinde yayınlandı.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*