Kötüye kullanan bir partnerle nasıl başa çıkılır

Duygusal veya fiziksel olarak istismarcı bir kişiyle ilişki kurmak, zihniniz ve vücudunuz için tehlikeli olan toksik bir ortam yaratır. Sadece iç huzurunuzu yok etmekle kalmaz, aynı zamanda özgüveninize, öz saygınıza ve hayata genel bakış açınıza da zarar verir. Bir kaçış yolu bulmak zor olabilir, ancak imkansız değildir.

Yalnız olmadığınızı unutmayın. Bu karanlıktan çıkmanıza yardım etmeye hazır birçok insan var, ancak bunu onlara bildirirseniz! Yardım aramanın daha fazla fiziksel veya duygusal zarara yol açacağından korkabilirsiniz. Ve haklı olabilirsin, bu yüzden durumunuzu dikkatlice düşünmelisiniz. En önemli şey, güvenliğinize götüren bir yol bulmanızdır.

1. Haklarınızı bilin

Partnerinizin taciz edici davranışı sizin suçunuz değil. Ayrıca, yaşıyor olabileceğiniz fiziksel ve duygusal istismar, partneriniz ne düşünürse inansın doğru değildir. Sizi fiziksel saldırıdan koruyan yasalar var. Fiziksel güvenliğe ve destek ve korunma isteme hakkına sahipsiniz.

2. Düşüncelerinizi ifade edin

İnsanlara kötü niyetli ilişkiniz hakkında bilgi verin. Unutmayın, zihinsel veya fiziksel olarak istismar ediliyorsanız, durum çoktan sınırı aşmıştır. Birkaç güvendiğiniz aile ve arkadaşınızı yanınızda tutun. Her şeyi bilmelerine izin verin, böylece size yardımcı olabilirler ve kontrolü nasıl yeniden kazanacağınız konusunda karar vermenizde size destek olabilirler. İlişkiyi kurtarmak için sağlıklı yollar bulmayı seçseniz veya ayrılmaya karar verseniz de, etrafınızda neyle uğraştığınızı anlayan insanlarla ilgilenmeniz gerekecektir.

3. Zihinsel olarak güçlü kalın

Kötü niyetli ilişkinizin sizi parçalamasına izin vermeyin. Sizler de hepimiz gibi düşünceleri ve hayalleri, güçlü yanları ve kusurları, başarıları ve pişmanlıkları olan değerli bir insansınız. Sen saygı ve sevgiye layıksın. Kötüye kullananlar genellikle kurbanlarının değersiz, değersiz ve istismara layık hissetmelerini sağlayacak şeyler söyler ve yaparlar. Kendinize HİÇBİRİNİN istismar edilmeyi hak etmediğini ve buna sizi de dahil ederek zihinsel dayanıklılığınızı koruyun.

4. Yardım hatları yanınızda

Ev içi şiddet yardım hattı ve diğer yardım hatlarının iletişim bilgilerini elinizin altında bulundurun. Partneriniz henüz fiziksel olarak kötü muamele görmemiş olsa bile herhangi bir acil duruma hazırlıklı olmak en iyisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yardım için 911’i veya 1-800-799-SAFE’den Ulusal Aile İçi Şiddet Yardım Hattını arayabilirsiniz. Yerel hastaneniz, güvenliğiniz ve bilgileriniz için yerel kaynaklar da sağlayabilmelidir.

5. Destek sisteminizin bakımını yapın

Güçlü bir destek ağı, herhangi bir toksik ilişkiyle başa çıkmanın anahtarıdır. Kötüye kullananlar, ilişkiyi kontrol etmenin bir yolu olarak genellikle partnerlerinin başkalarına erişimini sınırlamaya çalışırlar. Bunun için dikkatli olun ve arkadaşlarınızla aile ilişkilerinizi sürdürdüğünüzden emin olun.

6. Sakin olun

Partneriniz kızdığında ve taciz edici eylemlerden korktuğunuzda, kendi sözlerinizin ve eylemlerinizin farkında olun. Partnerinizin duygusal düzeyine uymak nadiren iyi sonuçlar verir. Unutma, şu anda en önemli şey herkesin güvenliği. Bu, susmanız ve istismarı kabul etmeniz gerektiği anlamına GELMEZ!

Önemli olan, patlama anında olabildiğince sakin kalmaktır, böylece zaten tehlikeli bir duruma katkıda bulunmazsınız. Ayrıca, o zaman ve sonrasında kendiniz için sağlıklı seçimler yapmak için en iyi zihniyete sahip olmanızı sağlar.

7. Kişisel alanınızı koruyun

Fiziksel alan çok önemlidir. Partneriniz rahat edemeyecek kadar yakınsa içgüdülerinize güvenin ve geri adım atın. Çıkış stratejisi olmadan bir köşeye veya alana taşınmayın. Bazen ikiniz de sakinleşirken partnerinizden geri çekilmesini veya odadan çıkmasını isteyebilirsiniz. Diğer zamanlarda partnerinizden kolunuzdan daha fazla yaklaşmamasını istemeniz uygun olabilir. Ancak partnerinizi uzaklaştırmak için uzanırken çok dikkatli olun. Bu, agresif bir eylem olarak yorumlanabilir ve sizi daha fazla risk altına sokabilir.

8. Ne zaman uzaklaşacağınızı bilin

İlişkide kalmaya veya ayrılmaya sadece siz karar verebilirsiniz. Siz, eşiniz, aileniz, çocuklarınız, barınma sorunları, mali işler vb. İçin sonuçları olan çok zor bir karar olabilir. Ancak güvenliğinizi ve çevrenizdekilerin güvenliğini en önemli endişe olarak tutun. Suistimali hak etmiyorsun. Daha fazlasını hak ediyorsun. Ve bazen ilişkiden uzaklaşmak doğru seçimdir.

9. Bir güvenlik planı hazırlayın

Bir güvenlik planı, evin içinde ve dışında tüm olası yardım kaynaklarını içerir. Evinizdeki en güvenli odalar / alanlar nerede? Gerekirse evinizin yakınında nerede yürüyebilirsiniz? Evinizde birden fazla çıkış var mı? Ne kadar erişilebilirler? Telefonunuz her zaman açık ve yanınızda mı? Hızlı aramada yakın arkadaşlarınız veya acil numaralarınız var mı? Partneriniz talebinizi kabul etmeden, başkalarına yardıma ihtiyacınız olduğunu söylemek için kullanabileceğiniz bir anahtar kelimeniz var mı? Çocuklar veya diğer aile üyeleri gibi başkalarının güvenliğini sağlamak için hangi adımları atabilirsiniz?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*