Küf ve küften nasıl kurtuluruz (5 yöntem denedik)

Evinizi gıcırtılı temiz tutmak için ne kadar çaba sarf ederseniz edin, bazı şeyler kontrolünüz dışında kalır. Bunlardan biri küf ve küf oluşumudur.

Küf, evinizin sıcak, nemli alanlarında büyüyen bir mantar türüdür. Küf, yüzeyde beyaz veya gri bir film olarak ortaya çıkarken, yüzeyin ötesinde daha büyük istila küf olarak bilinir. Küf yeşil veya siyahtır ve genellikle yetersiz aydınlatılmış ve havalandırması olmayan banyolarda ve odalarda bulunabilir. Ayrıca nemli bir iklimde yaşıyorsanız, küf sürekli bir tehdit olabilir.

Siyah küf lekeleri sadece evinizi kirli göstermekle kalmaz, aynı zamanda ailenizin ve evcil hayvanlarınızın sağlığı için de tehdit oluşturur. Küf sporları çıplak gözle görülmez ancak havada asılı kalır. Daha sonra solunabilir ve astım ataklarına, alerjilere ve hatta bazı durumlarda depresyona neden olabilirler.

Evinizdeki küf veya küfü tespit etmek için duvarlarda renksiz, engebeli veya soyulmuş boya arayın. Duvarlar ayrıca alçıpan yüzeyinin arkasında küf oluşumunu gösteren küf kokusu yaymaya başlayabilir. Küflenmeye ve küf oluşumuna en duyarlı yerlerden biri olduğu için banyo karoları arasındaki harcı inceleyin. Mutfağınızdaki ahşap dolaplar ve dolaplar da ortak yetiştirme alanlarıdır.

Bir istila bölgesini tespit ettiğinizde, iyileştirmeye başlamadan önce, tekrar büyümesini önlemek için kaynağı elden çıkarmak önemlidir. Temiz havanın dolaşımına izin vermek için alanın etrafındaki kapıları ve pencereleri açın. Sürekli bir sızıntı veya yoğuşma varsa, daha fazla hasarı önlemek için derhal onarılmasını sağlayın.

Bunu akılda tutarak, mevcut istilayı ortadan kaldırmanın zamanı geldi. Piyasada kimyasal temizleyicileri kolayca bulabilmenize rağmen, bunlar genellikle sağlığınız için pek dostça olmayan zehirli dumanlar yayarlar. Bununla birlikte, çeşitli ev eşyaları, bir sağlık tehdidi oluşturmadan mantarları öldürmek için de işe yarar.

Bunlar, evinizdeki küfü gidermeye yardımcı olabilecek en etkili beş ev eşyasıdır.

Not  : Sporların cildinizle temas etmesini önlemek için küfü çıkarırken daima temizlik eldivenleri giyin.

Yöntem 1: sirke

Beyaz sirke, evinizdeki küf veya küften kurtulmak için kullanabileceğiniz en güvenli ve en ucuz seçenektir. Güçlü bir antibakteriyel ve antifungal ajan olarak çalışır, mantarları etkili bir şekilde öldürür ve  evinizi verimli bir şekilde temizler  . Hemen hemen her türlü yüzeyde kullanımı güvenlidir ve cildinize de zarar vermez.

Ayrıca sirke kokusu için endişelenme. Alan yeterince havalandırıldığında, koku 1 ila 2 saat içinde dağılacaktır.

Adım 1. Tavaya beyaz sirke dökün

  • Küçük bir sprey şişesini beyaz sirke ile doldurun.
  • Sirkeyi küf istilasının her yerine bolca püskürtün.
  • 1 saat dinlendirin.

Adım 2. Kalıntıları nemli bir bezle temizleyin.

  • Yastıklı temizlik bezinin bir tarafını akan suya batırın.
  • Ölü küfü temizlemek için nemli bezi kullanın. Kalıntı bezden kolayca çıkacaktır.
  • Tüm kalıp çıkarıldıktan sonra, alanı kuru bir bezle son bir temizlik yapın.

Tek bir temizlik, tüm küfü başarıyla çıkarmalıdır. Bununla birlikte, hala bir şey varsa, alan tamamen küflenene kadar işlemi tekrarlayın.

Not  : Banyonuz sürekli ıslak kalıyorsa ve küflenmeye yatkınsa, bu yöntemi bir önlem olarak da kullanabilirsiniz.

Yöntem 2: çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı başka  bir güçlü antifungal ajandır  evinizdeki küfü gidermede yardımcı olabilecek . Çay ağacı bitkisinden elde edilen doğal yağ aynı zamanda cilt dostudur ve bu nedenle çeşitli akne tedavilerinde bulunur.

Konsantre bir uçucu yağ olduğundan, küfle enfekte olmuş geniş bir alanı tedavi etmek için sadece birkaç damla yağ yeterlidir.

Tek adımlı yöntem: temizleme solüsyonunu hazırlayın ve kalıba püskürtün

  • Bir sprey şişesindeki yarım bardak suya yarım çay kaşığı çay ağacı esansiyel yağı ekleyin. Geniş bir alanı dezenfekte etmeniz gerekiyorsa, miktarları orantılı olarak artırın. 1 çay kaşığı çay ağacı yağının 1 bardak suya oranını koruyun.
  • Musluğu sabitleyin ve iki sıvıyı karıştırmak için şişeyi iyice sallayın.
  • Seyreltilmiş çay ağacı yağını küf istilasının her yerine bolca püskürtün.
  • 1 dakika bekleyin, ardından temizleme beziyle kalan kirleri silin. Gerekirse kalıba biraz daha solüsyon püskürtün ve tamamen çıkana kadar ovalamaya devam edin.
  • Alanı suyla durulayın.

Çay ağacı yağının güçlü kokusu için endişelenmeyin. Birkaç saat sonra dağılacaktır.

Yöntem 3: çamaşır suyu

Önceki iki yönteme kıyasla daha güçlü bir kimyasal olmasına rağmen, herhangi bir mantar büyümesini öldürmek söz konusu olduğunda hiçbir şey klorlu ağartıcıdan daha etkili çalışmaz. Ağartıcı sadece görünen küfü tedavi etmekle kalmayacak, aynı zamanda havadaki küf sporlarını da öldürecek ve böylece alanı tamamen dezenfekte edecektir.

Bu yöntemin tek dezavantajı, ağartıcının ahşap ve alçıpan gibi gözenekli yüzeylerden geçememesidir. Bu nedenle sadece yüzey kalıbını temizleyecektir. Bununla birlikte, banyonuz veya mutfağınız gibi fayanslardaki küf veya küfü tamamen temizlemek için çamaşır suyu kullanabilirsiniz.

Not  : Çamaşır suyu kuvvetli dumanlar yaydığından, alanı iyi havalandırmak en iyisidir. Ayrıca dumanı solumaktan kaçınmak için ağzınızı bir maske ile kapatın.

Tek adımlı yöntem: temizleme solüsyonunu hazırlayın ve kalıba püskürtün

  • Bir sprey şişesindeki ½ fincan suya ½ çorba kaşığı klorlu ağartıcı ekleyin. Ağartıcıyı seyreltirken miktarları çok spesifik olun, çünkü daha yüksek bir konsantrasyon tedavi edilecek yüzeyi aşındırabilir.
  • Musluğu takın ve iki sıvıyı karıştırmak için şişeyi iyice sallayın.
  • Ağartma solüsyonunu kalıbın her tarafına püskürterek istila edilen alanı nemlendirin.
  • 2-3 dakika dinlendirin.
  • Küfü çıkarmak için ev tipi bir sünger kullanın.
  • Bölgeyi suyla iyice durulayın ve bir bezle kurulayın.
  • Çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız tedavi edilen bölgeye ulaşamazsa, son bir durulama yapmanıza gerek yoktur. Kalan ağartıcı, gelecekteki küf oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.

Not  : Diğer alanların temizlenmesi için uygun olmayacağından süngeri kullandıktan sonra atın. 

Yöntem 4: hidrojen peroksit

Hidrojen peroksidin ayrıca farklı yüzeylerden küfü çıkarmada yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu   , güçlü bir dezenfektan olarak çalışır , farklı bakteri ve mantarları öldürür, kimyasal yapılarını değiştirir. Ayrıca toksik dumanlar yaymadığı için ticari ağartıcıdan çok daha güvenli bir seçenektir.

Doğrudan gıda sınıfı hidrojen peroksit uygulaması, küfü mutfak yüzeylerinden ve mutfak gereçlerinden güvenli bir şekilde çıkarmak için yeterlidir.

Tek adımlı yöntem: kalıba hidrojen peroksit püskürtün ve temizleyin

  • İstila edilen yüzeye seyreltilmemiş% 3 hidrojen peroksit püskürtün.
  • 10 dakika bekletin.
  • Küf kalıntılarını fırçalamak ve temizlemek için ev tipi bir sünger kullanın.
  • Alan tamamen temizlenene kadar işlemi tekrarlayın.

Not  : Işık, sudaki hidrojen peroksit moleküllerini parçalayıp yararsız hale getireceğinden, hidrojen peroksidi her zaman karanlık ve serin bir yerde saklayın.

Yöntem 5: Kabartma tozu

Son olarak, küf öldürmede aynı derecede etkili kabartma tozu. Hemen hemen her evde, evinizi temizlemek için farklı şekillerde kullanılabilen bir Kol ve Çekiç kutusu vardır   . Kalıp sökücü olarak da kullanılabilir.

Kabartma tozu sadece bir dezenfektan olarak değil, aynı zamanda küf kokusunu giderecek etkili bir koku giderici olarak da çalışır. Kabartma tozu ayrıca istila edilmiş bölgedeki fazla nemi emmeye yardımcı olur.

Tek adımlı yöntem: Kabartma tozu çözeltisini kalıba dökün ve ovalayın

  • Sprey şişesindeki 1 bardak suya yemek kaşığı karbonat ekleyin.
  • Musluğu takın ve kabartma tozunu tamamen çözmek için şişeyi iyice çalkalayın.
  • Çözeltiyi kalıbın her yerine bolca püskürtün.
  • 10 dakika bekletin.
  • Küfü çıkarmak için bir temizlik bezi kullanın. Gevşek kalıp kumaşa kolayca aktarılır.
  • Kalan küfleri öldürmek için işlemi tekrarlayın.

İpuçları

  • Yağmurlu bir bölgede yaşıyorsanız, küf bulaşmış alanları defalarca onarmak için çok para harcamak yerine evinizi kuru tutmak için bir nem gidericiye yatırım yapmak akıllıca olacaktır.
  • Küf oluşumunu önlemek için her zaman dökülenleri hemen temizleyin.
  • Küf veya küf oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için evinizi iyi havalandırın.
  • Küf, uzun süre saklanan giysiler ve kumaşlar üzerinde de büyüyebilir. Giysilerinin taze kokmasını sağlamak için biraz naftalin ekle Giysilerinizden küf kokusundan kurtulmak için buradaki çarelerden birini de kullanabilirsiniz.
  • Kazaları önlemek için temizlik ürünlerinizi daima çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*