Kabızlık, belki de en yaygın sağlık rahatsızlıklarından biridir ve bir noktada ya da başka bir zamanda deneyimleme olasılığınız vardır. Kabızlığın verdiği rahatsızlıklar harika bir günü mahvedebilir. Ne yazık ki kabızlık, birçok nedeni olan yaygın bir sorundur.
Araştırmalar, belirli beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının soruna katkıda bulunabileceğini gösteriyor. İyi haber şu ki, bu risk faktörlerini değiştirmek veya bazı doğal ilaçları denemek, çoğu zaman ilaca ihtiyaç duymadan kabızlığı giderebilir.
Kabızlık, bağırsakları boşaltmanın zor olduğu ve genellikle sertleşmiş dışkı ile ilişkilendirilen bir durumdur. Yiyecekler, suyun emildiği alt gastrointestinal sisteme ulaşmadan önce midede ve ince bağırsakta sindirim sürecinin çoğundan geçer. Daha sonra daha önce sıvı halde bulunan sindirilmemiş atık katı bir kütleye dönüşür ve sonunda rektumdan dışkı şeklinde dışarı atılır.
Bununla birlikte, atıkların yol boyunca hareketi yavaşlarsa, kolon tarafından daha fazla su emilir ve sert, kuru dışkı oluşur. Rektal kasların bu kalın kütleyi kabızlığa yol açan vücut dışına itmesi gittikçe zorlaşır ve acı verici hale gelir. Sınırlı dışkılamaya genellikle ağrı, mide sorunları ve şişkinlik hissi eşlik eder.
Normal durumlarda her gün en az bir bağırsak hareketi olması gerekirken, sağlıklı bir insan günde iki ila üç bağırsak hareketi yapabilir.
Kabızlık nedenleri
Damak tadınızı memnun eden şey, sindirim sisteminize uygun olmayabilir. Rahatlatıcı diyetiniz çoğu zaman sindirim sistemi sürecinizi oldukça zorlayabilir ve sonunda kabızlığa neden olabilir. ( 1 ) ( 2 )
Bu tür sindirim engellerinin kesin nedenini belirlemek genellikle çok zor olsa da, sorumlu tutulabilecek bazı ortak faktörler vardır:
- Sıvı alımı eksikliği.
- Giderek daha hareketsiz veya hipoaktif yaşam tarzı
- Sağlıksız veya düzensiz beslenme kalıpları ve günlük rutinler
- Tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif yönünden zengin yiyeceklerin yetersiz tüketimi.
- Bağırsak hareketlerini gereksiz yere geciktirme alışkanlığı edinmek
- Kafeinle beslenen geceleme ve yeterli uyku eksikliği
- Opioidler, antikonvülzanlar, diüretikler, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar yan etki olarak sindirim bozukluğuna neden olabilir.
- Hamile kadınlar, onları kabızlığa daha yatkın hale getiren bazı hormonal değişikliklere uğrar.
- İnsanların metabolizma hızı yaşla birlikte düşer ve bağırsak aktivitesinin azalması nedeniyle sık sık kabızlık nöbetleri ile sonuçlanır.
- Kabızlığa ayrıca kolorektal stenoz gibi yapısal deformiteler veya rektumun anormal daralması, divertiküloz ve Hirschsprung hastalığı adı verilen kalın bağırsakta sinir hücrelerinin olmaması gibi doğuştan gelen sakatlıklar da neden olabilir.
- Aşırı süt veya diğer süt ürünleri tüketimi.
Kabızlık belirtileri
Kabızlık yaşadığınızı gösteren işaretler şunları içerir: ( 3 )
- geçmesi zor veya acı veren sert, kuru dışkı
- dışkı kıvamı kayalara veya çakıl taşlarına benzer
- bir haftada üçten az bağırsak hareketi
- dışkı geçtikten sonra bile bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissi
- mide bulandırıcı hissetmek
- genellikle ağrılı olan karın krampları
- şişkin mide
İhtiyati önlemler
Kabızlığın başlamasını önlemek ve böylece daha fazla tedavi ve ilaç tedavisi ihtiyacını ortadan kaldırmak için önleme ipuçları şunları içerir: ( 4 )
- Bağırsak işlevini iyileştirmek için taze meyveler, sebzeler ve güçlendirilmiş tahıllar gibi lifli yiyeceklerin alımını artırın. Kabızlığa yatkın kişilerin günde en az 18-30 gr lif tüketmeleri tavsiye edilir. Aynı zamanda, bağırsak hassasiyeti artmış kişiler, gaza neden olabilecek armut, elma ve karpuz gibi fruktoz oranı yüksek meyvelerden de kaçınmalıdır.
- Düzenli fiziksel aktivite, dışkının kolondan hareketine yardımcı olduğu için sindirim sağlığınız için bir nimettir.
- Günde sekiz bardak su almayı hedefleyerek sıvı alımınızı artırın. Aynı zamanda, idrar söktürücü olarak çalıştığı ve dehidrasyona yol açabileceği için kafein alımınızı azaltmaya çalışın. Bu sadece işleri daha da kötüleştirir.
- Gereksiz yere geciktirmek yerine vahşi çağrıya cevap vermek için hızlı olun. Yaklaşan bir bağırsağı rahatlatmak için ne kadar uzun süre beklerseniz, dışkınız o kadar sert ve kuru hale gelecektir.
Kabızlık için doğal ilaçlar
Sonuç olarak, kabızlıktan doğal olarak kurtulmak için doğal ilaçlar kullanabilirsiniz, ancak bunu önlemek için diyetinizi ve yaşam tarzınızı gözden geçirmeniz gerekebilir.
İşte kabız bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilecek sekiz ev ilacı:
Yöntem 1: Limonlu su kullanın
Hafif asitli olan ılık su ve limon suyu, sindirim sistemini uyarır ve bağırsakların içeriğinin ilerlemesine yardımcı olur. Limon ayrıca, vücudun dışındaki kolonun astarına yapışan toksinlerin ve sindirilmemiş materyalin atılmasına yardımcı olur. ( 5 )
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Taze limon suyu – ½ limon
- Ilık su – 1 su bardağı
Ilık suya taze limon suyu ekleyin
- Yarım limonun suyunu 1 bardak ılık suya sıkın.
Bu ılık suyu yatmadan önce ve sabah uyandıktan hemen sonra tekrar için. Bu şekilde günde iki kez ılık limon suyu içmek kesinlikle bağırsak hareketlerinizi düzenleyecektir.
Yöntem 2: Ballı su kullanın
Bal yıllardır hafif ve güvenli bir müshil olarak kullanılmıştır. ( 6 ) ( 7 ) Bu sümüksü nektar, sert dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur ve çok ihtiyaç duyulan eski ve artık dışkının atılmasını kolaylaştıran mukus üretimini uyarır.
Ayrıca, balın çok çeşitli besinler ile cömertçe sunulması, sindirim sisteminiz ve genel sağlığınız için güçlendirici bir yardım olarak etkinliğini yeniden teyit eder. Ilık suyla karıştırılmış bir çorba kaşığı bal tüketmek, bağırsak yolunuz için mükemmel bir uyarıcı görevi görür ve bu nedenle kabızlık ile savaşmanıza yardımcı olur.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Bal – 1 yemek kaşığı
- Ilık su – 1 bardak
Balı ılık suya dökün
- Bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve karışımı iyice karıştırın.
Kaliteli çiğ, organik bal kullanmak en iyi sonuçları verecektir.
Günde iki kez ballı ılık su için, yatmadan önce akşam ve uyandıktan sonra ilk iş kabızlığı gidermek için.
Yöntem 3: Keten tohumu kullanmak
Keten tohumu vitamin, kalsiyum, demir, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri içermesinin yanı sıra çok miktarda lif içerir. Şişkinlik, ağrı ve kabızlığı hafifletebilirler. ( 8 ) ( 9 )
Keten tohumlarında bulunan yağ, kabızlığı gidermeye yardımcı olur, aynı zamanda bağırsak duvarlarını ve kolonu kaplar ve böylece dışkının kanal boyunca hareketine yardımcı olur.
Bütün keten tohumu kabızlık için fazla bir şey yapmaz çünkü vücudunuz onları basitçe bütün olarak dağıtır. Sadece öğütülmüş veya ezilmiş keten tohumu kabızlığı giderir. En iyi sonuçlar için ve daha fazla sindirim probleminden kaçınmak için her zaman portakal suyu veya su gibi bir tür sıvı ile tüketilmelidirler.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Keten tohumu, öğütülmüş – 1 yemek kaşığı
- Su – 1 su bardağı
Suya öğütülmüş keten tohumu ekleyin ve demlenmesini bekleyin.
- 1 bardak suya 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin.
- İçmeden önce 2 ila 3 saat bekletin.
Keten tohumu suyunu için ve harekete geçmesi için biraz zaman tanıyın.
Çalışması 5 saate kadar sürebileceğinden sabırlı olmanız gerekebilir. Uygunsa, akşam yatmadan önce içebilirsiniz.
Alternatif olarak, mısır gevreğinizin üzerine 2 ila 3 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu serpebilirsiniz. Süt, meyve suyu veya su ile yıkayın.
Yöntem 4: Blackstrap Pekmezi Kullanma
Pekmez, şeker üretmek için saf şeker kamışı suyu kaynatıldığında oluşan yan üründür. Şeker üretim sürecindeki üçüncü kaynama, siyah şerit melas oluşumuyla sonuçlanır. Kabızlığı gidermeye yardımcı olan magnezyum ve diğer mineral ve vitaminleri içerir. ( 10 ) ( 11 )
Blackstrap pekmezi, bir içecekle tüketilerek yumuşatılabilen hafif güçlü bir tada sahip olabilir. Bu baharatlı pekmez su, yeşil çay, tahıl, yulaf lapası, unlu mamuller veya tatlı yemeklerde seyreltilebilir. Bal veya kuru erik suyu ile almak etkinliğini artırabilir.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Blackstrap pekmezi – 1 çay kaşığı
- Ilık su – 1 bardak
Ilık suya pekmez ekleyin
1 çay kaşığı pekmezi bir bardak ılık suya ekleyin ve iyice karıştırın.
Kabızlığı gidermek ve bağırsak hareketlerini düzenlemek için pekmez suyunu günde üç kez için.
Yöntem 5: Hint yağı kullanın
- Kabızlığı gidermek için ağızdan 1 ila 2 çay kaşığı hint yağı alabilirsiniz. Tadı kabul edilemez bulursanız, tüketmek için meyve suyuyla seyreltin.
- Çalışması 6-12 saat sürebileceğinden sonuçları göstermesini bekleyin.
Kabızlık için güvenli bir çare olmasına rağmen, hint yağı her zaman dikkatle uygulanmalıdır.
Hint yağı geleneksel olarak hamile kadınlarda doğum sancılarını ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. Bu nedenle, hamile kadınlar rahim kasılmalarına yol açabileceğinden kabızlığı gidermek için asla hint yağı tüketmemelidir.
Yöntem 6: Yoğurt kullanın
- Düzenli yoğurt tüketimi kabızlığı, şişkinliği ve ağrıyı önleyecektir.
- Sindirimi düzgün ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmak için diyetinize yoğurt ekleyebilirsiniz.
- Her zaman katkı maddesi veya koruyucu içermeyen organik yoğurdu tercih edin.
- En iyi ve en sağlıklı olanı aldığınızdan emin olmak için yoğurt satın almadan önce ambalajın üzerindeki bilgileri okuyun.
Yöntem 7: incir kullanma
Lif açısından zengin olan incir doğal bir müshildir ve kronik kabızlığı gidermek için tüketilebilir. İncir hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilirken, en çok bulunan ikinci çeşittir. ( 14 )
Tek bir kuru incir, küçük bir elma veya portakaldan daha fazla lif içerir.
- Meyveyi taze yerseniz, kabuğuyla birlikte yiyin çünkü lifin çoğu deride bulunur.
İncir, hem çözünür hem de çözünmez liflerde bol miktarda bulunur. Çözünmeyen lif, dışkınıza hacim eklenmesine yardımcı olarak dışkılamayı kolaylaştırır. Çözünür lif, yağ asitlerine bağlanır ve midede yiyecekleri daha uzun süre tutarak düzgün sindirime izin verir. Bu, sindirilmemiş materyalin alt gastrointestinal sistemi tıkama olasılığını azaltır.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Kuru incir – bir avuç
- Su
İncirleri bir gece suda bekletin.
- Küçük bir kaseye bir avuç inciri koyun. Tek seferde 4 ila 6 inciri güvenle tüketebilirsiniz.
- İncirleri tamamen daldırmak için kaseye yeterince su ekleyin.
- İncirlerin bir gecede ıslanmasına izin verin.
- Ertesi sabah suyu boşaltın.
- Islatılmış incirleri aç karnına tüketin.
Bunu birkaç gün düzenli olarak yapmak, bağırsak hareketlerinizi normale döndürmelidir.
Yöntem 8: Tuzlu suyla yıkayın
Tuzlu su tabanı ile tuzlu suyla durulayabilirsiniz. Tuz kullanıyorsanız, Himalaya tuzu veya deniz tuzu tercih edin. Rafine sofra tuzu vücudunuza ve Himalaya tuzuna fayda sağlamaz. Tuzlu su tabanı, daha fazla tuzun çözülemeyeceği doymuş tuzlu sudur.
- Bir bardak suya 1 çay kaşığı Himalaya tuzu ekleyin ve iyice karıştırın.
- Alternatif olarak, 1 çay kaşığı tuzlu pisi balığı bir bardak su ile karıştırın.
Bu tuzlu suyu tüketmenin en iyi zamanı, sabahları aç karnına bir şey yemeden önce. Bu, şişkinliği ve mide bulantısını önleyecek ve tuvalete gitmeniz için bolca zaman sağlayacaktır.
Kabızlığı gidermek için ek ipuçları
- Limon suyu harika bir vücut toniğidir ve kabızlığı giderdikten sonra bile içmeye devam edebilirsiniz. Vücudunuzun su ihtiyacını karşılayacak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve vücudunuzun pH seviyesini dengeleyecektir. Aynı zamanda sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilir ve size berrak, ışıltılı bir cilt verir.
- Keten tohumu kullanırsanız, bunları kahve değirmeni veya iyi bir blenderde öğütebilirsiniz. Yağları birkaç saat bekletildiğinde okside olmaya ve bozulmaya meyilli olduğundan sadece taze çekilmiş keten tohumu kullanın.
- Doktorunuza, yaşınızı, tıbbi durumunuzu ve alabileceğiniz ilaçları dikkate alarak hint yağı tüketip tüketemeyeceğinizi sorun.
- Günde en az 8 bardak su içtiğinizden emin olun. Ayrıca, tükettiğiniz diyet lifi miktarı ile orantılı olarak su alımınızı artırmanız gerekebilir.
- İşlenmiş gıdalardan kaçının ve günlük rutininize en az 30 dakika egzersiz yapın.
Leave a Reply