Bir tencerede lahana nasıl yetiştirilir

Lahana, serin mevsim bahçeniz için ideal bir üründür. Hem yeşil hem de kırmızı çeşitleri en verimli sonbahar sebzeleri arasındadır. Besleyici ve güvenilir yetiştiriciler olan lahanalar birçok sağlık yararı ile doludur. İlkbaharda ekilebilseler de, her tür lahana sonbahar bahçesinde en iyisini yapar ve hafif bir dondan sonra lezzetini iyileştirir.

Dikim ipuçları

Her bitkide olduğu gibi, lahana yetiştirmedeki başarı, güçlü ve sağlıklı büyümeyi teşvik etmek için uygun büyüme koşullarının sağlanmasına bağlıdır. Zengin toprağa lahananın gerektirdiği doğru gübreleme ve sulamayı sağlarsanız başarılı sonuçlar bekleyebilirsiniz.

Bir sonbahar mahsulü üretmek için, ilk sonbahar donundan 12-14 hafta önce lahana tohumlarınıza başlayın. Fideleri 4 ila 6 haftalık olduklarında tencereye nakledin.

Lahana çok beslenir ve bu nedenle zengin toprağı tercih eder. Tohumları bahçenize ekerken, 2 inçlik organik kompostla toprağı değiştirin. Fidelerinizi dikkatlice ama iyice suladığınızdan emin olun.

Küçük lahana başları oluşmaya başladığında, isteğe bağlı olarak bitkileri, tercihen yüksek nitrojen içerikli bir organik sıvı gübre ile besleyin. Sabahın erken saatlerinde, bitkinin yapraklarının tüm gün kuruması için gübreleme yapmak için genellikle iyi bir zamandır. Nemli yapraklar ve yapraklar, düşük gece sıcaklıklarının yanı sıra çoğu bitkide hastalığı veya mantarı teşvik edebilir.

Şiddetli yağmurlar lahana kafalarının yarılmasına neden olabilir. Mümkünse sebzeye zarar vermemek için sağanaktan önce lahananın karşı tarafındaki kökleri keskin bir kürekle kesin.

Bir tencerede lahana yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Verimli arazi
  • Organik saksı toprağı
  • El malası
  • Bahçe tırmığı
  • Organik gübre
  • Tohumlar
  • Sprey pompası
  • Kahve filtreleri
  • Malç tabakası
  • Bahçe işaretleyici etiketi
  • Olla grande
  • Eldivenler

Adım 1: Kompost katmanları ve saksı toprağı ile yükseltilmiş bir yatak yapın

Lahana tohumları, hardal tohumu büyüklüğünde oldukça küçüktür. Koyu kahverengi veya kırmızımsı renktedirler. Lahana tohumlarınızı seçip satın aldıktan sonra tohum paketindeki talimatlara göre veya aşağıda belirtilen adımları takip ederek ekiniz. Gübreleme, güneş ışığı ve sulama için önerilen gereksinimleri sağlayın. Her zaman organik ve GDO’suz tohumları seçin.

Bol güneş ışığı alan bir yama seçin ve verimli bir toprak parçasında yükseltilmiş bir yatak hazırlayın. Toprağınız verimlilikten yoksunsa, onu verimli hale getirmek için organik kompost ekleyebilirsiniz. Toprağı ve kompostu 2: 3 oranında karıştırın.Tırmıkla veya sadece ellerinizle toprağı iyice gevşetin.

Tohumları hazırlanan yamanın üzerine yayın ve 1 inçlik organik saksı karışımı katmanıyla örtün. Saksı karışımı çimlenmeyi ve erken fide büyümesini kolaylaştıracaktır.

Adım 2. Yatağı sulayın ve bir örtü malçla örtün.

Toprak yatağını su basmadan bolca sulayın. Yamayı bir malç yaprağı ile örtün. Bu, tohumların çimlenmesini kolaylaştırır. 4 ila 14 gün sürebilen çimlenmeden sonra yaprağı çıkarın.

Malçlama yaprakları, yerel iklimin etkilerini yetiştirme lehine değiştirmek için kullanılır. Işığı, nemi ve sıcaklığı bitki lehine kontrol eder.

Adım 3. Fidelerin gelişimini izleyin.

Lahana, 40 ° ila 75 ° F sıcaklık aralığında çimlenebilir. Çimlenme süresi sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklık daha sıcak olduğunda (75 ° F) çimlenme süreci kolaydır. Toprakta sabit bir nem seviyesi sağladığınızdan emin olun.

Yaklaşık 4 ila 6 hafta içinde fideler ekime hazır hale gelmelidir. Fideleri 3 ila 4 inç boyunda büyüdüklerinde hazır olarak düşünün.

Adım 4. Saksıyı dikim için hazırlayın.

Fideleri aktarmak için yeterli drenajı olan uygun büyüklükte bir tencereye / kaba ihtiyacınız olacak. Yeterli drenaj sağlamak için altındaki delikleri kahve filtreleriyle kapatın.
Organik bir saksı veya tohum karışımı şiddetle tavsiye edilir. Yabani ot tohumları veya toksinler içerebileceğinden, asla doğrudan bahçenizden çıkarılan toprağı kullanmayın. Bir tırmıkla toprağı iyice çalışın ve gevşetin. Topakları parçalayın. Bitki büyümesi için yeterli havalandırma gereklidir. Organik madde bakımından yüksek, hafif alkali (pH 6,0 ila 7,5) verimli bir toprak seçtiğinizden emin olun.
Kabınızı, zeminin üstünden kabın kenarına yaklaşık 1½ ila 2 inç boşluk bırakarak doldurun.

Adım 5. Fideyi aktarın

Bir fidenin altına tahta bir çubuk itin ve hafifçe yukarı doğru kuvvet uygulayın. Fide köklerine zarar vermeden çıkarılır.

Yerde küçük bir delik açın. Fideyi yavaşça deliğe yerleştirin ve toprakla doldurun. Fidanın dik dikildiğinden emin olun ve fide etrafındaki toprağı sıkıştırmaktan kaçının. Cömertçe sulayın ve saksıyı bir bahçe etiketi ile işaretleyin.

Fidelerin doğru zamanda hazırlanmış bir saksıya ekilmesi tavsiye edilir.

Adım 6. Bitkinin büyümesini dikkatlice izleyin.

Lahana serin bir mevsim mahsulü olmasına rağmen günde en az 6 saat güneş ışığı gerektirir. Kısmi gölgeyi tolere edebilmesine rağmen lahananın olgunlaşmasını yavaşlatır. Güneşin olmadığı zamanlarda bitkiler de uzun bacaklara sahip olma eğilimindedir. Başlar görünmeye başladığında, toprak daha fazla nitrojene ihtiyaç duyuyorsa isteğe bağlı olarak sıvı organik gübre ekleyebilirsiniz.

Lahana, çeşitli zararlılar için bir inceliktir. Sümüklü böcekler, salyangozlar, lahana kurtları, lahana kurtları, yaprak bitleri ve kök larvaları, lahananızı erken aşamada kurtarmak için ihtiyaç duyacağınız zararlılardan bazılarıdır. Delikli hasarlı yapraklar, zararlıların varlığını gösterir.

Adım 7. Zamanında hasat edin

Bir baş göründüğünde ve dokunulduğunda sert olduğunda lahananız hasat için hazırdır. Keskin bir bıçak veya budama makası kullanarak, kafayı gövdeden temiz bir şekilde kesin. Hava elverişli kalırsa, birkaç küçük ikincil kök başları ve kalan taç ile ödüllendirilebilirsiniz.

Haşere önleme ipuçları

Lahana kurdu ve lahana kancası gibi yaprak yiyen tırtıllar mahsulünüze zarar verebilir. Bitkilerinizi günlük olarak inceleyin ve bir istila tespit edilirse, hemen tüm zararlıları manuel olarak seçmeye çalışın (bu genellikle en etkili kontrol yöntemi olmasa da).

Bu haşereler doymak bilmez yiyicilerdir ve lahana bitkilerinizin yapraklarını kısa sürede yiyebilirler. İki haftada bir Bt ( Bacillus thuringiensis  ) spreyi,  lahana mahsullerinde (lahana, brokoli, karnabahar, lahana, şalgam, vb.) Son derece yararlıdır.

On yıllardır, organik bahçıvanlar ve çiftçiler Bt’yi  lahana kurdu ve lahana ilmek yapıcısı gibi tırtıllara etkili bir şekilde saldırmak için  organik bir böcek ilacı olarak kullandılar. Yaprakların her tarafını ince bir sisle kaplamak en etkili yöntemdir çünkü böcek ilacının işe yaraması için tırtılın Bt’yi yemesi gerekir.

Bt geniş spektrumlu bir insektisit olmadığı için diğer pestisitlere göre çok daha güvenli bir haşere kontrol sistemidir.

Lahana türleri

Çoğu yeşil lahana çeşidi, boyut ve olgunluğa ve hasata kadar geçen gün sayısı bakımından büyük ölçüde değişir. Hibrit ‘Gonzales’, kaplar için en uygun küçük bir lahana çeşididir.

Kırmızı lahana, renginden dolayı besin bakımından daha zengin olma eğilimindedir. İki küçük çeşit, açık tozlaştırılmış bir çeşit olan ‘Red Express’ ve daha küçük bir melez olan ‘Super Red 80’i içerir. Her ikisi de kaplarda yetiştirmek için tatmin edici seçenekler olacaktır.

Süslü, kıvrık yapraklarıyla Savoy lahana sonbahar bahçesi için iyi bir seçimdir. ‘Alcosa’, bir konteynere çok iyi uyan özellikle küçük bir melezdir. Bu çeşit, bir miktar dona maruz kaldıktan sonra tatlılığıyla bilinir.

Sağlık yararları

Lahana, A ve C vitaminleri açısından zengin olmasının yanı sıra, flavonoidler, zeaksantin, lutein, kolin ve beta-karoten gibi antioksidanlar açısından da zengindir.

Lahana, kanı arındıran ve başta serbest radikaller ve ürik asit olmak üzere toksinleri ortadan kaldıran güçlü bir detoksifikatör görevi görür.

Aynı zamanda güçlü bir anti-enflamatuar ajandır, bu nedenle tüketimi çeşitli iltihaplanma, tahriş, alerji, eklem ağrısı, ateş ve çeşitli cilt rahatsızlıklarının etkilerini azaltabilir.

Güçlü antioksidan kalitesi nedeniyle lahana, meme kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri ve kolon kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanserlerin önlenmesine yardımcı olduğu söyleniyor.

Lahana, sindirim sistemini destekler ve mide ülserlerini hafifletmesi ve iyileştirmesiyle bilinir.

Ek ipuçları

  • Lahana, bol ve sürekli nem gerektirir. Bitkilerinizi günün erken saatlerinde sulamanız tavsiye edilirken, malç ekleyerek topraktaki nemi muhafaza edebilirsiniz.
  • Lahana ailesinin üyeleri (karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve diğerleri) benzer hastalıklara ve zararlılara karşı hassastır. Çok yakın dikmekten kaçının.
  • Bitkiyi erken haşerelerden korumak için yüzen bir sıra örtüsü kullanabilirsiniz.
  • Lahanada hastalık olasılığını en aza indirmek için, her yıl aynı tencereye lahana bitkileri (karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası ve diğerleri) ekmekten kaçının. Aynı tencereye ekmeden önce lahana dışı ürünlerle 2 yıl döndürün.
  • Bitki mor bir lekeyle enfekte olursa, sulama sırasında yaprakları ıslatmaktan kaçının.
  • Toprağın pH seviyesini artırarak (7,5 pH’a kadar) kulüp kökü hastalığını önleyin. PH seviyesini artırmak için toprağa kireç ekleyin.
  • Tohum toplamak için lahana yetiştiriyorsanız, yakın kuzenleri ile lahana kolayca geçebildiği için izole etmeniz gerekebilir. Bu yüzden tohum yetiştirirken sadece bir tür lahana ile devam edin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*