Organik şalgam nasıl yetiştirilir

Şalgam, geç bahçenize harika bir ektir. Şalgam yetiştirmek kolaydır ve bu lezzetli yumrular, en güvenilir soğuk hava mahsulleri arasındadır. Lahana gibi, sonbaharda düşük sıcaklıklara maruz kalmak şalgam yeşillerini daha tatlı hale getirir ve sebze köklerinin dokusunu iyileştirir. Hasat edilen şalgamlar, kış boyunca tadını çıkarmak için serin ve kuru bir yerde aylarca saklanabilir.

İlkbaharda hasat yapmak için, tohumları doğrudan bahçeye veya hazırlanan saksıya toprak çalışmaya hazır olur olmaz (çok ıslak veya donmuş değil), genellikle bölgenizdeki ortalama don tarihinden 2 ila 3 hafta önce ekin. ekme. Bununla birlikte, şalgam dikmek için ideal zaman yaz sonu / erken sonbahardır, bu da bol bir sonbahar hasadı ve daha lezzetli bir hasat sağlayacaktır.

Güçlü ve sağlıklı şalgam elde etmek, güçlü büyümeyi teşvik etmek için uygun büyüme koşullarının sağlanmasına bağlıdır.

Şalgam nispeten kaygısız olmasına rağmen, sabit toprak nemi önemlidir. Köklerin kurumasını önlemek için haftada 1 inç oranında sulama, lezzeti korumak için çok önemlidir.

Bezelye, şalgamlar için uygun bir yardımcı bitkidir ve şalgam kökünü beslemek ve büyümeyi artırmak için toprakta ek azot sağlayabilir.

Şalgam kökleri genellikle 6 ila 10 hafta sonra hasada hazır hale gelir. Bunları kavrulmuş, çorbaya eklenmiş veya patates yerine lezzetli bir ikame olarak deneyin.

VİDA ÇEŞİTLERİ

“Altın Top” veya “Portakal Jöle” çeşidi, 150 yılı aşkın süredir Avrupa şalgamlarının dayanak noktası olmuştur. Güzel sarı et daha tatlı ve daha yumuşak olduğu için beyaz et çeşitlerinin çoğundan daha ince bir tada sahiptir.

‘Yellow Globe’, kavurma için ideal olan harika altın şalgam köklerine sahiptir.

‘Mor Üst Beyaz Küre’ uzun süreli sebze üretimi için idealdir. Bir aile yadigarı olarak kabul edilen (1880 öncesi), üretkendir ve büyümesi kolaydır, büyük, mor-beyaz kökler üretir.

Beyaz şalgam ‘Tokinashi’, Japonya’nın geleneksel bir kültürel sebzesidir. İnanılmaz tatlı bir tadı ve zengin bir tadı vardır. Kökler güzel ve pürüzsüzdür ve mükemmel kalitede gevrek beyaz etlidir.

Upper Midwest için soğuk dayanıklı çeşitler ‘Green Globe’ ve ‘York Globe’ tavsiye edilir.

SAĞLIK YARARLARI

Bağışıklık fonksiyonunu artırır –  Şalgam mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.Sadece bir pişmiş fincan günlük ihtiyacınızın yüzde 30’unu sağlar.

Kanserle  Savaşır : Şalgamlar (brokoli, lahana, lahana ve karnabahar ile birlikte), glukozinolatlar ve indol-3-karbinol gibi kanserle savaşan bileşikler açısından zengin, turpgillerden sebzeler olarak kabul edilir.

Kalp Sağlığını İyileştirir:  Lif ve antioksidanlar gibi sağlığı geliştiren bileşiklerle yüklü şalgam, kalp-sağlıklı beslenmeye güçlü bir katkı sağlar. Araştırmalar, özellikle şalgam gibi turpgil türlerinin daha yüksek miktarda sebze alımının kalp hastalığından ölüm riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. (  1  )

Sindirim ve Kabızlığa Yardımcı Olur:  Kupa başına 3,1 gram lif ile diyetinize şalgam eklemek sindirime ve düzenliliğe yardımcı olabilir. Sindirim sisteminde hareket ederken, lifli şalgam dışkıya hacim kazandırır ve kabızlığı doğal olarak tedavi eder. Çilek, incir ve avokado gibi diğer yüksek lifli yiyeceklerle birleştirildiğinde şalgam, kabızlık çeken kişilerde bağırsak hareketlerinin sıklığını etkili bir şekilde artırabilir.

Bir tencerede şalgam yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Verimli arazi
  • Ekici
  • Kahve filtresi
  • Bahçe eldivenleri
  • El malası
  • Bahçe tırmığı
  • Tohumlar
  • Bahçe işaretleyici etiketi

Adım 1. Tencereyi hazırlanmış verimli toprakla doldurun ve tohumları ekin

Şalgam en iyi pH’ı 6.0 ile 7.0 arasında olan verimli, iyi drene edilmiş topraklarda büyür.

Yatağı zenginleştirmek için yarım inçlik organik kompost katmanını karıştırırken bahçe toprağınızı en az 12 inç derinliğe kadar gevşetin. Toprakta bol miktarda besin olmasını sağlamak için dengeli organik gübre ile hafif bir uygulama yapın. Toprak hazırlığı, başarılı mahsul üretimi ve bitki canlılığı için çok önemlidir.

Altında küçük delikler olan bir tencere seçin. Kök gelişimini kolaylıkla karşılayacak kadar derin olduğundan emin olun. Saksının boyutu, ekmeyi düşündüğünüz tohumların sayısına bağlıdır.

Toprağın drenajını kolaylaştırmak için alttaki delikleri bir kahve filtresiyle kapatın.

Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun. Şalgam kökleri iyi havalandırılmış toprak gerektirdiğinden, toprağı ellerinizle sıkıştırmayın.

Görünüşe göre şalgam tohumları biraz hardal tohumlarına benziyor. Yerel tohum deponuzdan veya bahçe fidanlığınızdan istediğiniz türden tohumları satın alın.

Şalgam tohumlarını yaklaşık 2 inç aralıklarla ve yarım inç derinliğinde ekin. Tohumlarınızı altı inç aralıklarla sıralar halinde ekin. Hava şartlarına bağlı olarak, çimlenme genellikle birkaç gün içinde gerçekleşir.

Adım 2. Bitkilerin büyümesini izleyin.

Şalgam tohumu çimlenmesi genellikle 7 gün içinde gerçekleşir. Çimlenme süreci için ideal sıcaklık aralığı 45 ° ila 85 ° F’dir, ancak 40 ° F’ye kadar düşük sıcaklıklarda filizlenebilir. Tutarlı nem, iyi çimlenme, sağlıklı büyüme ve tatmin edici performansın anahtarıdır.

Daha sağlam bitkilerden tasarruf etmek için şalgam fidelerini 2 inç aralıklarla inceltin (istenmeyen bitkileri çıkarın). Bitkiler yaklaşık 4 inç uzunluğa ulaştığında, şalgamları 4-6 inç aralıklarla inceltin ve toplanmış bitkilerden yeşilliklerin tadını çıkarın.

Şalgamların dış yapraklarının temizlenmesi, doğal olarak çeşitli yaprak lekesi hastalıklarının ve böcek zararlılarının yaşam döngülerini bozar. Bitkinizi olabildiğince temiz tutun.

Daha serin gecelerden önce yeşilliklerin kurumasını sağlamak için sebzelerinizi sabahın erken saatlerinde sulayın. Bu, küf oluşumunu önlemeye ve haşere sorunlarını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bir yaprak biti sorunu gelişirse, yoğun şekilde istila edilmiş yaprakları çıkarın ve organik bir yaprak biti kontrol spreyi veya  organik ev yapımı böcek ilaçları uygulayın  .

Bitkiler 4 ila 6 inç boyunda büyüdükten sonra lezzetli yeşillikleri hasat edebilirsiniz. Bununla birlikte, sebze hasadının kök gelişimini yavaşlattığını unutmayın. Zamanında ekmişseniz, şalgam köklerinin ve yeşilliklerinin tadını çıkarmamanız için hiçbir neden yoktur.

Adım 3. Büyük boy şalgam kökleri toplayın

Çoğu şalgam çeşidi 6 ila 10 hafta sonra hasada hazırdır. Eksiksiz talimatlar için tohum paketinizdeki talimatlara bakın.

Küçük, genç şalgam yemesi daha hoş ve daha hassastır. Bununla birlikte, her boyutta şalgam hasat edebilirsiniz.

Sonbahar şalgamlarında, daha tatlı bir sebze üretmek için hasattan önce hafif bir don beklemeyi düşünün (ancak sert bir don değil).

Saklama alanı sınırlıysa, şalgamlar temiz samanla kaplı serin bir dış alanda 3 ay veya daha uzun süre saklanabilir.

İpuçları

  • Özel olarak sebzeler için yetiştirilen bazı çeşitler oldukça çirkin olabilen odunsu kökler üretebilirken, belirli kök çeşitleri yenilebilir sebzeler sunmayabilir. Tercihlerinizi değerlendirdiğinizden ve çeşitliliği buna göre seçtiğinizden emin olun.
  • Bitki şalgamları, kökler için yetiştirilirse seyrek olur çünkü köklerin gelişmesi için yer gerekir. Öte yandan, yalnızca sebzeler için yetiştirildiklerinde yoğun bir şekilde ekilebilirler.
  • Kir yatakta büyüyorsanız, toprağı gevşetmek için yamayı derinlemesine tırmıklayın ve çırpın. Hızlı çimlenmeyi teşvik etmek için altlığı önceden derinlemesine ıslatın.
  • Kesintisiz hasat sağlamak için her 2 haftada bir şalgam ekin.
  • Kök sebzesi olan şalgam, toprağa ekildiğinde havuç ve turpla iyi eşleşir.
  • Kışın saklama süresini uzatmak için, nemi ve tazeliği korumak için kökleri kuru topraklı bir kaba gömün ve bodrum katınızda saklayın.
  • Yüksek nitrojen içerikli gübrelerden kaçının. Yaprak lehine kök gelişimini caydıracaktır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*