Kilim nasıl temizlenir

Kilimler her eve son bir dokunuş katar. İç mekanı renk, ruh hali ve doku ekleyerek canlandırır, sıcaklık ve konfor ekleyerek ortama katkıda bulunur. Bununla birlikte, temizlenmesi de zordur ve biriken kir utanç verici bir şekilde belirgin hale gelene kadar on birinci saate ve ardından biraz ertelemenize neden olur.

Halıların çıplak zeminlere göre kesin avantajları olsa da, temel dezavantajı temizliktir. Halıdan farklı olarak, parke veya fayans gibi çıplak döşeme seçenekleri daha kısa sürede süpürülür, paspaslanabilir veya vakumlanabilir.

Zamanla en sevdiğiniz halınız kiri ve kiri toplayacaktır. Kirin ne kadar hızlı ve ne kadar kötü olduğu, aile yapınıza ve genel insan kaçakçılığına bağlıdır. Yetişkin çocukları olan bir çift veya küçük bir aile, coşkulu çocukları ve kontrol edilemeyen küçük çocukları olan bir aileye göre daha az karışıklık yaratabilir. İkinci durumda, kirli ayakkabılara yiyecek dökülme ve çamur sürüklenme şansı artar. Evcil hayvan sahiplerinin, halılarında evcil hayvan tüyü, tüyler veya ara sıra meydana gelen “kazalar” gibi ek sorunları vardır.

Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak halınızın haftada 1-3 kez düzenli bakım temizliğine ihtiyacı olabilir. Benzer şekilde ihtiyaca göre 6 ila 18 ayda bir derinlemesine temizlik yapılabilir. Uzmanları aramak genellikle çok pahalıdır. Biraz çabayla bütçenizi aşmadan dikkat çekici sonuçlar elde edebilirsiniz.

Önceden küçük bir planlama ile halı temizliği çok daha az telaşlı hale getirilebilir. Önce halıdaki pisliği temizlemek ve toz almak bazı temel adımlardır. Kullandığınız temizlik yöntemine bağlı olarak, temizlikten sonra odanın ne kadar süreyle engelleneceğini de belirlemeli ve acil durum planları yapmalısınız.

İşte ihtiyaçlarınıza göre kullanabileceğiniz üç temel halı temizleme yöntemi.

Yöntem 1: Vakum

Vakumlama, halıyı temizlemenin hızlı, kolay ve sorunsuz bir yöntemidir. Genel yaya trafiğine, yaşadığınız bölgeye, aile üyelerine ve evcil hayvanlara bağlı olarak, halılarınızı haftada bir veya birkaç kez süpürmeniz gerekebilir.

Oturma odası ve koridorlar gibi daha yoğun alanlardaki halıların daha sık vakumlanması gerekebilir. Nispeten, yetişkin odaları haftada bir kez vakumlanabilir. Evinizde böcek kontrolü için diyatomlu toprak kullanıyorsanız   , en iyisi bir HEPA vakum filtresi kullanmaktır.

  • Köşelerden başlayın ve ortaya ve çıkışa doğru ilerleyin.
  • Dar noktalara girmek için köşe aletini kullanın ve halının açık alanını temizlemek için kıl ekini kullanın. Kıl eki, kiri ve artıkları gevşeterek, vakumun onu süpürmesine izin verir.
  • Halınızın ne kadar kirli olduğunu düşündüğünüze bağlı olarak, elektrikli süpürgeyi farklı yönlere hareket ettirerek her bölümü birkaç kez gözden geçirin.
  • Çantayı her üçte ikisi veya yarısı dolu olduğunda boşaltın. Bu, dökülme olasılığını önleyecek ve emiş gücünü maksimumda tutacaktır.

Yöntem 2: buharlı temizlik

Düzenli süpürme, halınızın durumunda bir çukur oluşturmuyorsa, buharla temizlemeniz gerekebilir. Terimin önerdiğinin aksine, buharlı temizleyiciler halıyı temizlemek için buhar kullanmazlar.

Mekanizma, sıcak deterjanlı suyu halının üzerine püskürtmeyi içerir, bu da biriken kiri ve derine yerleşmiş tozu ve kiri gevşetmeye yardımcı olur. Makine daha sonra kirli suyu emer. Sıcak suyun ürettiği buhar aynı zamanda halıyı etkili bir şekilde dezenfekte eder.

Makine nemin çoğunu emmesine rağmen halının tamamen kuruması için yine de zamana ihtiyacı olacaktır. Nemli bir halı iki kat daha uzun süre kirlenebileceğinden, oda temizlendikten sonra 6 ila 12 saat bozulmadan kalabildiğinde buharlı temizlik yapılmalıdır.

Buharlı temizleme ünitesi satın almaya gerek yok. Çoğu hırdavatçı veya bakkal onları kiralıyor. Ancak eviniz düzenli olarak yoğun temizlik gerektiriyorsa, bir buharlı temizleyici satın almak uzun vadede size fayda sağlayabilir.

  • Halı kaplı alanı önceden hazırlayın, böylece kiraladığınız buharlı temizleyiciye gerçekte ihtiyacınız olandan daha uzun süre bağlı kalmak zorunda kalmazsınız. Daha sonra kolayca kuruması için alanı havalandırın.
  • Sıcak su ve deterjan solüsyonunu buharlı temizleyiciyle birlikte gelen talimatlara göre hazırlayın. Bu özel amaç için formüle edilmiş mağazadan satın alınan deterjanları kullanabilirsiniz, ancak sade eski sıvı bulaşık sabunu da işe yarar.
  • Köşelerden başlayın, çıkış yolunda ilerleyin, böylece bir köşede sıkışıp kalmazsınız veya işiniz bittiğinde odadan çıkmak için yeni temizlenmiş halı üzerinde yürümek zorunda kalmazsınız.
  • Makineyi ileri itmek deterjanlı sıcak suyu dışarı atar ve geri çekmek kirli suyu emer. Mümkün olduğunca çok nemi çıkardığınızdan emin olarak temizlik stratejinizi bunun etrafında çalışın.
  • Temizlemeyi bitirdikten sonra, halının kuruması için odayı birkaç saat dokunmadan bırakın. Yerel sıcaklık ve neme bağlı olarak tamamen kuruması 6-12 saat sürebilir.
  • Kurutma işlemini hızlandırmak için fanlar, klimalar, nem gidericiler ve pamuklu kilim başlıkları kullanın.

Yöntem 3: Sabun solüsyonuyla fırçalayın

Özellikle kirli halılar için derinlemesine temizlik tercih edebilirsiniz. Piyasada özel olarak formüle edilmiş temizleyiciler bulunsa da,   ağır  halı temizliği için  ev tipi deterjan solüsyonu  kullanmak kolay ve uygun maliyetli bir seçenektir.

Genel sıvı bulaşık sabunu halınızı temizleyebilir ve çoğu lekeyi ve kokuyu herhangi bir zarar vermeden kolayca çıkarabilir. Ayrıca yağ ve kirin çoğunu keser.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Sıvı bulaşık sabunu
  • Sprey şişesinde su
  • Bir temizleme fırçası
  • Küvette su
  • Sünger

Adım 1 sabun çözeltisi hazırlayın

  • Bir sprey şişesine eşit miktarda sıvı bulaşık sabunu ve su koyun. Dökülmesini önlemek için bunları şişeye dökmek için bir huni kullanabilirsiniz.
  • Sabunu tamamen seyreltmek için şişeyi kapatın ve iyice çalkalayın.

Adım 2. Halının sabun spreyi ile temizlenmesi

  • Bir uçtan başlayın ve halıdan çıkışa doğru ilerleyin.
  • Solüsyonu halının üzerine püskürtün ve alanı iyi bir temizleme fırçası ile fırçalayın.
  • Daima ileri geri yerine tek bir yönde fırçalayın. Birkaç vuruş ileriye doğru fırçalayın, ardından arkaya ve yanlara doğru vuruş yapın. Solüsyonu fırçalar arasında gerektiği gibi püskürtmeye devam edin.
  • Fırçalamadan önce sabun spreyi kir birikmiş alanlara birkaç dakika bekletin.

Adım 3. Sabunu bir sünger ve akan su ile çıkarın.

Halıyı fırçalamayı bitirdikten sonra, sıvı bulaşık sabununu halıdan çıkarmanız gerekecek.

  • Bir süngeri temiz su dolu bir küvete batırın ve fazla suyu sıkın.
  • Sabun solüsyonunu emmesi için nemli süngeri halının üzerine sürün.
  • Süngeri suyla durulayın ve halının o bölgesinden maksimum miktarda sabun çıkana kadar yukarıdaki adımları tekrarlayın.
  • Köşelerden çıkışa doğru çalışarak tüm halıyı benzer şekilde örtün, böylece odadan çıkmak için temiz halınızın üzerinde yürümek zorunda kalmazsınız.

Şimdi halının kurumasına izin vermelisin. Daha hızlı kurumasına yardımcı olmak için halıdaki fazla nemi almak için ıslak bir vakum kullanabilirsiniz. Bölgedeki havalandırmayı iyileştirin ve kurutma sürecini hızlandırmak için fanlar, klimalar ve nem gidericiler kullanın.

Ek ipuçları

  • Halıyı temizlemeden önce odadaki tüm mobilyaların ve çeşitli aksesuarların tozunu alın. Bunun yapılmaması yeni temizlenen halıyı kirletebilir.
  • Halının üzerinde oyuncak, kalem veya bozuk para gibi dağınıklık varsa temizleyin. Bu tür küçük nesneler, özellikle bozuk para, elektrikli süpürgenizi tıkayabilir ve zarar verebilir.
  • Buharlı temizlik yaparken,  kan  veya evcil hayvan idrarı gibi vücut sıvılarını önceden temizleyin, çünkü halıyı doğrudan buharla temizlemek evcil hayvan idrarı gibi bazı kokular oluşturabilir.
  • Küf ve küf oluşumunu önlemek için buharlı temizlemeden sonra halının düzgün şekilde havalandırılması önemlidir.
  • Halınızı deterjanlı solüsyonla temizlerken halıyı süngerle temizlerken temizlik solüsyonuna veya suya batırmamaya dikkat edin.
  • Halıları temiz tutmanın en iyi yolu, büyük bir karışıklıktan kaçınmaktır. Kiri kontrol altında tutmak için paspas kullanın. Dökülen  yiyecek ve  sıvılarla  en kısa sürede mücadele edin  .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*