Paslanmaz çelik elektrikli su ısıtıcınızdan kireç nasıl temizlenir

Çoğu insan, çay ve kahve yapmak için sularını hızla kaynatmak için elektrikli su ısıtıcısı kullanır. Ayrıca yulaf ezmesi, hazır erişte, hazır çorba, sıcak çikolata ve sıcak su eklenmesini gerektiren her şey hazırlanırken suyu ısıtmak için de kullanışlıdır.

Bununla birlikte, temizlik söz konusu olduğunda, bu popüler mutfak ekipmanları genellikle ihmal edilmektedir.

Sık ve düzenli kullanımda, su ısıtıcısının içinde kireç adı verilen süt beyazı bir tortu birikebilir. Çirkin görünmenin yanı sıra, bu kireç kaplaması suyu kaynatmak için geçen süreyi uzatır ve kap ömrünü kısaltır.

Bir su ısıtıcısını temizlemek zor bir görev olabilir ve tek başına fırçalamak, su ısıtıcısındaki kireci gidermeyecektir. Ancak ticari kireç çözme ürünleri kullanmak yerine, kireci paslanmaz çelik elektrikli su ısıtıcınızdan doğal olarak temizleyebilirsiniz.

Paslanmaz çelik elektrikli su ısıtıcınızdan kireci temizleme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Arıtılmış su
  • Beyaz sirke
  • limon dilimleri
  • Zeytin yağı
  • Kağıt havlu
  • Sıvı bulaşık sabunu
  • Yumuşak diş fırçası
  • Nazik, metalik olmayan fırçalama
  • Kuru yumuşak bez

Adım 1. Su ısıtıcısına damıtılmış su ve sirke dökün.

Kettle üzerindeki “maksimum su kapasitesi” işaretini en yüksek sınır olarak alarak, su ısıtıcısını yarıya kadar damıtılmış suyla doldurun. Eşit miktarda beyaz sirke ekleyin. Çözüm, “maksimum su kapasitesi” işaretini aşmamalıdır.

Beyaz sirke, kireci gevşetmeye yardımcı olacak asetik asit içerir. Ayrıca temizleme ve kireç çözme özelliklerine sahiptir.

Damıtılmış su mineral içermez ve su izi bırakmaz.

Adım 2. Çözeltinin ıslanmasına izin verin

Su ısıtıcısını sirke ve damıtılmış suyla doldurduktan sonra bir saat bekletin. Çözeltiyi bu aşamada kaynatmak gerekli değildir.

Su ısıtıcısı çok kirliyse, ıslatma süresini 30 dakika daha artırın.

Adım 3. Çözeltiyi kaynatın

Su ısıtıcısını bir saat demledikten sonra solüsyonu kaynatın.

Kaynattıktan sonra ılık sirke ve su solüsyonunu 20 ila 30 dakika daha su ısıtıcısında bekletin. Bu, kireci daha da gevşetecektir.

Su ısıtıcınızdaki kireç miktarına bağlı olarak, çözeltiyi 20-30 dakika sonra atabilir ve tüm kirecin çıktığından emin olmak için ilk üç adımı 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Adım 4. İçini yumuşak bir diş fırçasıyla temizleyin

Yumuşak, eski bir diş fırçasıyla kireci nazikçe fırçalayın. Gerekirse özellikle inatçı lekeleri temizlemek için biraz fazladan çaba gösterin. Bununla birlikte, su ısıtıcısının içindeki özel kaplamaya zarar vermekten kaçınmak için şiddetli ovalamadan kaçınmalısınız.

Ardından su ısıtıcısını boşaltın ve temiz suyla iyice durulayın. Gerekirse 2-3 kez yapın.

Adım 5. Suyu limon dilimleri ile kaynatın.

Beyaz sirke kireci gidermede harika olsa da, muhtemelen su ısıtıcısında güçlü, asidik bir koku bırakacaktır. Bu kokudan kurtulmak için su ısıtıcısını temiz suyla doldurun ve 2 ila 3 limona limon dilimleri ekleyin.

Yine suyu kaynatın ve soğumaya bırakın.

Limon, sirke kokusunu etkili bir şekilde maskelemekle kalmaz, aynı zamanda su ısıtıcısının içinde kalan birikintileri gidermeye de yardımcı olur.

Adım 6. Su ısıtıcısını boşaltın ve temiz suyla tekrar durulayın

Su tamamen soğuduktan sonra, su ısıtıcısını boşaltın ve birkaç kez temiz suyla tekrar durulayın. Bu noktada su ısıtıcınız hoş bir limon kokusu alacaktır.

Adım 7. İç yüzeyi temizleyin

İç kısım temizlendikten sonra, su ısıtıcısının içini temiz bir bezle silin ve kuruması için açık bırakın. Bu, iç yüzeyde su izlerinin oluşmasını önleyecektir.

Adım 8. Dış yüzeyi beyaz sirke ile temizleyin

Ardından, odağınızı su ısıtıcısının dışına kaydırın, bu da düzenli kullanımdan sonra oldukça dağınık hale gelir. Dış yüzey paslanmaz çelikten yapılmışsa, temizlemek için seyreltilmemiş beyaz sirke kullanın.

Bir bezi beyaz sirkeye batırın ve dış paslanmaz çelik yüzeyi bununla silin. Sirke, kiri ve parmak izlerini gidermeye yardımcı olacaktır.

Elektrik prizinin bulunduğu su ısıtıcısının dibinde herhangi bir sıvı kullanmadığınızdan emin olun. Bu alana veya çevresine sıvı girerse, su ısıtıcısının işlevselliğine zarar verebilir.

Adım 9. Son temizlik için bulaşık sabunu kullanın

Su ısıtıcısının dışını temizlemeyi bitirmek için hafif bir bulaşık deterjanı kullanın. Bulaşık sabunu, cephaneliğinizdeki en çok yönlü temizleyicilerden biridir.

Metal olmayan bir ovma bezine birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve dış yüzeyi temizlemek için kullanın. Çizilmemesi için çelik yüzey yönünde çalışın.

Yine, su ısıtıcısının altını sıvı ile temizlemekten kaçının.

Adım 10. Nemli bir bezle temizleyin.

Sabun artıklarından kurtulmak için, su ısıtıcısının dışını nemli bir bezle silin. Temiz bir bezi biraz suya batırın ve su ısıtıcısının içinde nazikçe silin.

Adım 11. Zeytinyağı ile cilalayın

Son olarak, bir kağıt havluyu biraz zeytinyağına batırın ve su ısıtıcınızın dış yüzeyini bununla ovalayın. Zeytinyağı, su ısıtıcınızın paslanmaz çelik yüzeyine parlaklık katacak ve görünümünü güzelleştirecektir.

Zeytinyağı yerine cila için bebek yağı da kullanabilirsiniz.

Temiz elektrikli su ısıtıcınız artık kullanıma hazır.

Temizleme işleminden sonra kaynayan su sirke veya limon gibi kokuyorsa, su ısıtıcısında birkaç kez tatlı su kaynatın ve koku kaybolana kadar kaynamış suyu yiyecek ve içeceklerde kullanabilirsiniz.

Ek ipuçları:

  • Su ısıtıcınızda çok az kireç varsa, az miktarda karbonat kullanabilir ve su ile birkaç kez durulamadan önce su ısıtıcısının içini nemli bir bezle hafifçe ovalayabilirsiniz.
  • Temizlemeye uygun olmadığı için malt sirkesi kullanmayınız.
  • Elektrikli su ısıtıcınızı temizlemeden önce daima fişini çekin.
  • Her kullanımdan sonra su ısıtıcınızı boşaltın ve içini temiz bir bezle silin.
  • Su ısıtıcısını suya batırmayın çünkü çıkışa zarar verebilir.
  • Temiz ve parlak kalması için dış yüzeyi haftada bir veya iki kez temizleyin.
  • Bu temizleme yöntemini iki ayda bir kullanın. Sert su kaynağı olan bir bölgede yaşıyorsanız, su ısıtıcınızı daha sık temizlemeniz gerekebilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*