Evde vermikompost yapmak için adım adım kılavuz

Sadece gıda atıklarından kurtulmakla kalmayıp, aynı zamanda bahçeniz için besleyici, toprak kokulu bir kompost elde edebileceğiniz bir duruma ne denir? Bir kazan-kazan durumu, değil mi?

Düzenli olarak temizlemenize rağmen, çöpünüzün kokusuyla saldırıya uğramak için mutfağınıza hiç girdiniz mi? Neden tüm o kokulu mutfak artıkları iyi bir amaç için kullanılmasın? Sadece mutfağınızı temizlemek ve karşılığında zengin bir gübre almakla kalmazsınız; çevreye de yardımcı olursunuz.

Nasıl sorarsın Basit, sizin için yapacak bazı solucanlarınız var!

Özel bir kompostlama türü olan solucan gübresi üretimi, temelde organik maddenin solucanlar tarafından ayrıştırılmasıdır. Basit bir ifadeyle, solucanların organik atıkları, toprak verimliliği için çok önemli olan solucan yumuşakçalarına dönüştürdüğü anlamına gelir. Solucanlar nitrojen, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum açısından zengindir. (Bu bilmek istediğinizden daha fazla olabilir, ancak solucan kalıplarının ne olduğunu merak ediyorsanız, aslında organik madde yiyen solucan dışkılarıdır.)

Böylelikle, vermikompostlamanın sebzeler, meyveler ve çiçekler gibi farklı mahsul ve bitkilerin verimini ve büyümesini artırmada neden önemli bir rol oynadığını anlayabilirsiniz. Solucan gübresi sadece bitki büyümesini tetikleyen besin ve hormonlar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda; daha ziyade toprağın besin tutma kapasitesi.

# Bir solucan gübresi kabı nasıl hazırlanır

Solucan gübresi için bir kap hazırlamak çok kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey havalandırılmış bir kap, biraz nemli yatak takımı ve tabii ki “kızıl” veya “kırmızı solucanlar” olarak da bilinen Lumbricus rubellus olarak da bilinen Eisenia foetida. Kendi solucan çiftliğinize sahip olmak gibi. Solucan gübreleme işlemi oldukça ucuzdur ve bakımı çok kolaydır.

Solucan gübresi silosu iç mekana yerleştirilebilir çünkü solucanların kışın donmasını veya yazın çok ısınmasını istemezsiniz. Kabı dışarıda bırakmayı tercih ederseniz, çok sıcak veya çok soğuk olmadığından emin olun.

Kompost kokmuyor; daha ziyade solucanların yemediği kokan çürük besindir. Ve bu sadece solucanları işleyebileceklerinden daha fazla beslerseniz olur. Bu nedenle solucanları haftada bir küçük miktarlarda beslemek daha iyidir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Plastik kovalar – 2
  • Küçük kaplar – 2
  • Patlat
  • Eldivenler
  • İşaretleyici
  • Sprey şişesi
  • Gazete (parçalanmış)
  • Hindistan cevizi lifi
  • Kırmızı kıpır kıpır solucanlar
  • Organik atık: sebze artıkları, meyve kabukları, kahve telvesi, yapraklar vb.

Adım 1. Kabı yeterli drenaj için konumlandırın

  • İlk kabın dibine 2 küçük kap yerleştirin.
  • İkinci kabı bu kapların üzerine yerleştirerek içine istifleyin.

Birinci kabın altındaki küçük kaplar ara parça görevi görür. Suyun üst kaptan alt kaba sızabilmesi için iki kap arasında yeterli boşluk oluşturdukları sürece herhangi bir boyutta olabilirler.

Adım 2. Üst bölmede delikler açın

  • Üst kabı çıkarın, böylece hava ve drenaj için delikler açabilirsiniz.
  • Üst kısmına kalıcı bir işaretleyici ile işaretler koyun. İçeri hava girmesi için işaretlerin alt rezervuarın üst kenarının üzerinde olduğundan emin olun. Yaklaşık 2-3 inç aralıklı ve iki sıra yüksek olmalarını isteyeceksiniz.
  • Kalıcı bir işaretleyiciyle birlikte kabın alt kısmına 2-3 inç aralıklarla işaretler koyun, böylece ikisi iç içe geçtiğinde fazla nem alt kaba akabilir.
  • İşaretleri ¼ “bit ile yaptığınız yerde ¼” delikler açın. Matkabınız yoksa, biraz daha özenle delikleri açmak için kalın bir çivi ve çekiç kullanabilirsiniz.

Kabın üst kısmındaki delikler solucanların nefes alması içindir. Haznenin altındaki delikler, fazla suyun komposttan alt hazneye akmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Solucanların dışarı çıkmaması için tüm delikler yeterince küçük olmalıdır.

Adım 3. Solucanlar için yatak takımını hazırlayın.

  • Islak olması ama damlamaması için kıyılmış gazetenin üzerine biraz su serpin. Delikli kabın dibine koyun.
  • Biraz hindistancevizi lifi ekleyin. Hindistan cevizi lifi, hindistancevizi iç kabuklarından gelir ve bahçe mağazalarında veya çevrimiçi olarak mevcuttur. Hindistan cevizi lifini kullanmadan önce 30 dakika ılık suda bekletmeniz daha kolay olur. Kabına koymadan önce fazla suyu sıkın.
  • Biraz kuru yapraklar ve diğer bahçe kalıntılarını ekleyin.

Solucanlar derilerinden nefes alırlar, bu nedenle gelişmek için nemli bir atmosfere ihtiyaçları vardır. Derileri kurursa ölürler. Bu yüzden yatak, suyu emmeli ve tutmalıdır. Ama yine, ıslak olmamalı, sadece nemli.

Adım 4. Solucanları ve bazı yiyecek artıklarını ekleyin.

Bu noktada hazırladığınız kabınız deliksiz alt kabın içinde ve üst ve alt kaplar arasında ara parçası olarak kullanılan küçük kapların üstünde olmalıdır.

  • Hazırlanan yatağa biraz toprak ekleyin.
  • Solucanları ekleyin.
  • Biraz mutfak atığını atın.
  • Kapağı kabın üzerine koyun.

Solucan gübresi kabınız hazır ve hazır. Yapmanız gereken tek şey, kabı düzenli olarak muhafaza etmek ve kalanları mutfaktan solucanlara beslemeye devam etmektir.

Solucan gübresi kabının bakımı nasıl yapılır

Solucan gübresi üzerindeki çalışmalarınızın çoğu tamamlandı. Şimdi tek yapman gereken çöpleri ve solucanları tutmak.

Solucan gübresi kabının bakımı oldukça kolaydır. Birkaç günde bir kontrol etmen gerekiyor. Solucanlardan daha fazla yatak olduğundan ve yatak takımının nemli olduğundan emin olmanız gerekir; Yatağın ıslak veya kuru olmaması, nemli tutulması gerektiğini unutmayın.

Solucanlar normalde her gün ağırlıklarının yarısını yerler; yani eğer 1 kilo solucanınız varsa, günde yaklaşık yarım kilo artıkları yerler. Solucanları fazla beslemeyin yoksa kokulu bir kap elde edersiniz.

Solucan gübresi kepçesini oluşturduktan bir ay sonra

Solucan gübresi kabını oluşturduktan bir ay sonra, yatak örtüsünün kısmen ayrıştığını ve hacminin azaldığını fark edeceksiniz. Her şey (son eklemeler hariç) biraz kahverengi ve yumuşak görünmeli, ancak siyah ve yumuşak olmamalıdır. Beyaz ve gri arasında bir şeye benzeyen küf büyüyebilir; endişelenme, bu oldukça normal.

Solucan kutusunu oluşturduktan iki ay sonra

Solucan gübresi kabınızı oluşturduktan iki ay sonra, orijinal yatak takımlarının neredeyse tamamının ince olmasa da çürümüş olduğunu göreceksiniz.

Kompostun kuru veya çok ıslak olmadığından emin olun. Kuruduktan sonra kompostun üzerine biraz su serpin ve ellerinizle yavaşça karıştırın. Kompost ıslaksa, fazla suyu boşaltmanız gerekir.

Dış kabın dibine sızan suyu dışarı atabilirsiniz. Bu su seyreltilebilir (1 kısım sızıntı suyundan 10 kısım suya) ve dış mekan bitkileri için toprakta gübre olarak kullanılabilir veya iç mekan bitkileri için daha fazla seyreltilebilir. Bu sıvıya “kompost sızıntı suyu” denir ve iyi bir gübre olabilir. (  1  )

Dikkat: Bu sıvıyı (kompost sızıntı suyu) kullanmaya karar verirseniz, zararlı bakteriler içerebileceğinden asla insan tüketimine yönelik bitkilerde kullanmayın. Ayrıca, kötü kokuyorsa sızıntı suyunu atmalısınız.

Ayrıca, solucan gübresi kabından gelen koku, şimdiye kadar ormandaki kir gibi olmalı, ıslak yapraklar gibi bir koku.

Solucan gübresi kovasının oluşturulmasından dört ay sonra

Dört ay sonra solucan humusu hasada hazırdır. Artık çöp kutusunda orijinal yatak takımınız olmamalıdır. Şimdi her şey kahverengi ve esas olarak solucan kompostundan oluşuyor.

Kaç tane solucanınız olduğuna ve onları ne kadar beslediğinize bağlı olarak solucanları iki ila altı ay arasında istediğiniz zaman hasat edebilirsiniz.

Hasat için, zamanınız ve sabrınız varsa, kaptan bir avuç dolusu malzeme alabilir ve bitmemiş yiyecek artıklarını ve kurtları kendileri toplayabilirsiniz. Bitmiş kompostu bir kenara bırakabilirsiniz. İşlem sırasında herhangi bir solucanı çıkarmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca komposttan sızan suyu tahliye edebilir ve yukarıda belirtildiği gibi bahçenizde dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kalıpları hızlı ve kolay bir şekilde hasat etmenin bir püf noktası, kabın içindekileri bir tarafa itmek ve kabın diğer tarafına solucanlar için taze yiyecek ve yatak malzemesi eklemek olacaktır. Kapağı kapatın ve bir hafta bırakın. Bir hafta sonra, solucanların, onlar için taze artıkların ve yatak takımlarının bulunduğu çöp kutusunun yan tarafına taşındığını fark edeceksiniz. Artık solucan parçacıklarını kaptan kolayca çıkarabilir ve ardından kalan içeriği kaba dağıtabilirsiniz.

Kompost çıkarıldıktan sonra, daha fazla taze solucan yemi ekleyin ve kabı kapatın.

İpuçları

  1. Solucan gübresi toplama kabı üzerinde çalışırken daima eldiven giyin.
  2. Solucan gübresi silosunun içeriği siyah ve peltemsi ise ve kompost yapmıyorsa, muhtemelen solucanları aşırı besliyorsunuzdur. Bunun nedeni, sıcaklığın çok düşük olması (15 ° F ile 25 ° F arasında) olabilir, bu da solucanların kış uykusuna girmesine ve yemeyi bırakmasına neden olabilir. Bu durumda kabı solucanlar için ideal sıcaklığa sahip bir yere taşımanız gerekir.
  3. Solucan humusu kabı, 50 ° ila 80 ° F arasındaki sıcaklıklara sahip bir alanda ve ayrıca doğrudan güneş ışığından uzakta olmalıdır.
  4. Kabın nem içeriği yüksekse, daha fazla kıyılmış gazete ekleyin. Gazete aşırı nemi emer.
  5. Yatak, solucanların birlikte yaşamayı sevdiği şeydir. Gazete, kıyılmış gazete kağıdı, turba, hindistancevizi lifi, odun talaşı vb. Solucanlar yemek yemedikleri zaman bu yatağa girer. Yağlar veya güçlü deterjanlarla kirlenmediği sürece kullanılmış kağıt havlular, kağıt tabaklar, kıyılmış önemsiz postaları yatak olarak da koyabilirsiniz.
  6. Solucanları meyve ve sebze kabukları, ince ezilmiş yumurta kabukları, çay poşetleri ve kahve telvesi ile besleyebilirsiniz. Onları et artıkları, kemik, balık, artık süt ürünleri veya yağlı yiyeceklerle beslemeyin. Bunlar, kompost yığınınızın kokmasını sağlar ve bu nedenle sinekleri ve kemirgenleri çeker.
  7. Solucanlar kaptan dışarı çıkmaya çalışırsa, bunun nedeni yatakların fazla asidik olması ve onları göç etmeye zorlaması olabilir. Attığınız portakal kabuğu gibi asidik organik yiyeceklerin miktarını azaltmaya çalışın. Narenciye kabukları da çok kolay parçalanmaz.
  8. Meyve sineklerini önlemek için yiyecek atıklarını gömün ve solucanları çok fazla yiyecekle doldurmayın. Ayrıca atmadan önce artıkları gazeteye sarabilirsiniz. Sinekler gazeteye sarılırsa çürüyen bitki maddesinin üzerine yumurta bırakamaz. Kuru kağıdı telafi etmek için kap daha fazla suya ihtiyaç duyabilir.
  9. Solucan gübresi için kullandığınız kap, plastik çöp kutuları, kovalar, şarap kutuları, eski plastik saklama kapları ve hatta atılmış mobilya çekmecelerinden neredeyse her şey olabilir. Konteyner biraz sığ olmalı ve yanlardan ve alttan havalandırılmalıdır. Ayrıca, avcıların ve solucanların girmesini önlemek için bir kapak.
  10. Mümkünse, solucanları eklemeden iki gün önce kabınızı kurun. Bu, nem seviyesinin dengeye ulaşmasını sağlayacak ve yiyecek atıkları da parçalanmaya başlayacaktır. Solucanlar yiyecek artıkları yemezler, bunun yerine çürüyen yiyecek artıklarıyla beslenen mikroplarla beslenirler.
  11. Solucanların yeni evlerine yerleşmeleri bir veya iki gün sürer. Solucanların kaçmasını önlemek için kabı ilk gece sundurma ışığınızın altına yerleştirebilirsiniz.
  12. Kırmızı solucanlar (  Eisenia fetida  ) ve kırmızı solucanlar (  Lumbricus rubellus  ), düz toprağa kompost atmosferini tercih ettikleri için solucan gübresi kabı için en iyi solucan türleridir. Ayrıca bakımı oldukça kolaydır. Organik atık, kompost ve malçla beslenen solucanlar, düz toprakta beslenenlere göre daha zengin bir küflere sahiptir.
  13. Solucanlar, yeterli yiyecekleri ve iyi bir yuvaları varsa, nüfusu her 90 günde bir ikiye katlanabilir.
  14. Solucanlarınızın kendilerini evde hissetmelerini istiyorsanız, yatak takımlarının yarısını kazabilir ve solucanları sadece hazırlanan yatak takımlarının üzerine bırakmak yerine oraya yerleştirebilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*