Bir tencerede adaçayı nasıl yetiştirilir

Çok yıllık bir bitki olan adaçayının tuzlu ve hafif baharatlı bir tadı vardır. Çeşitli Avrupa mutfaklarında (İtalyan, Balkan ve İngiliz) ve ayrıca Amerikan ve Orta Doğu yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle kümes hayvanlarını baharatlamak ve doldurmak ve domuz eti, sosis, yabani av ve sebzeleri tatlandırmak için kullanılır.

Adaçayı mükemmel bir K ve A vitamini kaynağıdır.Ayrıca, içinde bulunan flavonoidler antioksidan ve antienflamatuar faydalar sağlar.

Adaçayı beslenme oranının yanı sıra halk hekimliğinde önemli bir yer tutar. Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı, bitki ağız ve boğaz enfeksiyonlarını tedavi etmek ve yaraları iyileştirmek için kullanılmıştır. Ayrıca ebeler tarafından adet kanamasını düzenlemek, menopozu hafifletmek ve doğum sancılarına yardımcı olmak için kullanıldı.

Birçok insan yıl boyunca taze ve sürekli bir adaçayı kaynağına bayılır. Bir tencerede adaçayı yetiştirerek kolayca elde edebilirsiniz.

Bir seferde birkaç yaprak toplayabilir veya gerekirse bir sapın tamamını kesebilirsiniz. Ek olarak, kurutmak ve ileride kullanmak üzere saklamak için yığınlar halinde adaçayı hasat edebilirsiniz.

Akdeniz havzasına özgü olan adaçayı artık tüm dünyada yetiştirilmektedir. Yeterli nitrojen kaynağı olan killi tınlı zengin bir toprak gerektirmesine rağmen, iyi drene olması ve azot bakımından zengin olması nedeniyle çok çeşitli toprak koşullarına dayanabilir. Toprak pH seviyesi 6,5 ile 7 arasında olmalıdır.

Adaçayının aroması ve tadı onu bir şefin favorisi haline getirirken, kadifemsi, yaprak dökmeyen yeşillik ve narin mavi ve mor çiçekler de onu bir bahçıvanın tercihi yapıyor.

Bir tencerede adaçayı yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

Tohumları çimlendirmek için

  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Küçük ekici
  • Eldivenler
  • Bahçe Basınçlı Püskürtme Pompası
  • El malası
  • Tohumlar
  • Bitkiyi etiketlemek için bahçe etiketi.

Nakli için

  • Verimli arazi
  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Bir çömlek ve biraz çakıl.
  • Eldivenler
  • Bahçe Basınçlı Püskürtme Pompası
  • Tahta çubuk

Adım 1. Küçük bir tencereye kompost doldurun

Çimlenme süreci, belirli tohumların gerektirdiği toprak, sulama ve güneşe maruz kalma kurallarına uyulduğu sürece, canlı bir bitkiye bakmaktan daha kolaydır.

Uygun drenajı sağlamak için dibinde delikli küçük bir tencere seçin. Solucan humusu veya başka herhangi bir organik kompostla doldurun. Yeterli hava sirkülasyonu sağlamak için kompostu ellerinizle iyice gevşetin.

Adım 2. Tohumları yere koyun.

Adaçayı tohumları küçük, koyu renkli ve neredeyse küreseldir. Bunları herhangi bir bahçe mağazasından kolayca alabilirsiniz.

Tohumları kompostun yüzeyine yayın. Bir kompost tabakası ile örtün.

Adım 3. Toprağı sulayın ve güneşli bir yerde tutun.

Hazırlanan çimlenme kabını idareli sulayın. Tohumları ve fideleri ince bir sis veya sisle sulamak daha iyidir. Amaç, toprağı nemli tutmak ve ıslak değil.

Tencereyi güneşli bir yerde saklayın. Adaçayı, çimlenme ve erken büyüme aşamalarında bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyar. Birden fazla bitki türü yetiştiriyorsanız saksıyı etiketlemeyi unutmayın, çünkü bu onları şaşırtabilir.

Adım 4. Tohum gelişimini izleyin.

Sage, çimlenmeyi geciktirme konusunda bir üne sahiptir, bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Çeşitli koşullara bağlı olarak filizlenmesi 3 haftayı bulabilir. Bu örnekte çimlenme süreci bir hafta içinde gerçekleşti.

Çimlenmeden yaklaşık 1 ay sonra fideler ekime hazır hale gelir. Bu ay boyunca saksıyı düzenli olarak sulayın, ancak yalnızca toprağı nemli tutmaya yetecek kadar.

Adım 5. Toprağı dikim için hazırlayın.

Fideleri dikmeden önce toprağı çim için hazırlayın. Toprağı ve kompostu yaklaşık 2: 3 oranında birleştirin. Adaçayı tarafından tercih edilen iyi hava sirkülasyonu sağlamak için gevşek toprağı çalıştırın.

Adım 6. Tencereye biraz kaya koyun.

Adaçayı için küçük bir kap kullanın. Uygun drenajı sağlamak ve hava sirkülasyonuna yardımcı olmak için tabanı birkaç taşla örtün.

Adım 7. Tencereyi toprakla doldurun.

Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun. Tencerede toprağı sıkmayın. Onu gevşek ve havadar tutun.

Toprağın adaçayı için 6.5 ila 7 arasında uygun bir pH seviyesine sahip olduğundan emin olun.

Adım 8. Fideyi saksıdan çıkarın.

Fideyi saksıdan çıkarırken uygun bakımı sağlayın Çekmek köklere zarar verebilir.

Bunun yerine, toprağı biraz kazmak ve kökleri gevşetmek için tahta bir çubuk kullanın, ardından fideyi yerden kaldırın.

Adım 9. Fideyi yavaşça saksıya dikin.

Diğer saksının toprağına küçük bir delik açın ve fideleri nazikçe karıklara yerleştirin. Kökleri toprakla örtün ve gövdenin etrafındaki alana hafifçe bastırın. Bitkinin dik olduğundan emin olun.

Adım 10. Toprağı sulayın

Toprağı hafifçe sulayın. Bitkinin gövdesini ve yapraklarını ıslatmaktan kaçının. Tencereyi bir etiketle işaretleyin.

Adım 11. Büyümeyi izleyin

Bitkiyi her gün sulayın ve iyi bir büyüme için bol miktarda güneş ışığı sağlayın. Adaçayı tamamen olgunlaşmak için 3 ila 4 ay sürer ve sıcak, kuru bir ortamı tercih eder. Soğuk mevsimde bitkiyi iç mekana getirin.

Adım 12. Uygun şekilde budayın veya hasat edin

Bitki olgunlaştığında, hasat veya budama için uygun olduğunu düşünün. Daha fazla büyüme sağlamak için gövdeyi birkaç yaprağın hemen üzerinden kesin. Yeni bitkiler toplu hasata dayanamayacağından hasadı ilk yıl tutumlu tutun.

Budama her yıl erken ilkbaharda yapılmalıdır. Yeşillikteki hava dolaşımını engelledikleri için yeni büyümeyi teşvik etmek için odunsu dalların çoğunu çıkarın.

Küçük demet demetleri bağlayın ve kuruması için gölgede baş aşağı asın. Adaçayı güneşte kurumaz.

Bir tencerede adaçayı yetiştirmek için ipuçları

  • Adaçayı, sıcak iklimlerde gölgeyi tolere etmesine rağmen sıcak ve kuru bir iklimi tercih eder.
  • Açık havada toprağa ekilirse, yapraklarını tamamen kaldırarak ve köklerin donmasını önlemek için gövdenin etrafına kalın bir malç tabakası yerleştirerek adaçayınızı dondan koruyun.
  • Her baharda dalları budanarak bile, adaçayı aşırı ağaçlık ve dağınık hale gelebilir. Her 3 ila 5 yılda bir eski tesisi yenisiyle değiştirmek idealdir.
  • Katmanlayarak kolayca yeni bir bitki oluşturabilirsiniz. Alçak bir dalı yere bükün ve üzerini toprakla örtün. Şubeyi bir bobin pimi ile yerinde tutun. Kökler göründükten sonra fidanı bahçenizdeki farklı bir saksıya veya yere aktarabilirsiniz.
  • Adaçayı, olgunlaştığında çok az bakım gerektiren dayanıklı bir çalıdır. Nadiren haşere oluşumunda, yaprakları tüketecekseniz kimyasal pestisit kullanımına direnin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*