Bir ilişkide muhtaç ve yapışkan olmayı nasıl durdurabilirim?

Partneriniz sizi hiç “muhtaç” veya “yapışkan” olmakla suçladı mı? Partnerinizle haftanın 7 günü, günün 24 saati birlikte olma ihtiyacı hissediyor musunuz? Partnerinize gittikçe daha fazla odaklanırken, hayatınızın sizi… Sizi… kaçıran kısımlarını hissediyor musunuz?

Bir ilişkide yapışmaya veya muhtaç olmaya başladığınızda, partnerinizin uzaklaşmaya başlaması muhtemelen sadece bir zaman meselesidir. Ve partnerinizin ilgisini çektiğini veya kaybettiğini fark ettiğiniz anda, daha da muhtaç hale gelir ve ilgi ararsınız.

Bu bir kısır döngü. Ve içinizde neler olup bittiğini tanımlamadığınız ve proaktif olarak onu ele almadığınız sürece, neredeyse her zaman daha da kötüleşir.

Bir dakikanızı ayırın ve bu tür davranışların potansiyel olarak ilişkinizi bozup bozmadığını ve eşinizi ihtiyacınızla boğup sıkmadığını anlamaya çalışın. Ayrıca, partneriniz tarafından “muhtaç” olarak etiketlenmenin, bunun doğru olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Yalnızca kendiniz karar verebilirsiniz ve kararınızı vermeniz için ihtiyaç duyabileceğiniz destek için yerel davranış sağlığı uzmanları aramanızı öneririz.

Bunun ele almak istediğiniz bir alan olduğuna karar verirseniz, muhtaç ve bağlılık davranışlarınızı değiştirebileceğinizden emin olun. Aşırı ihtiyaçtan uzaklaşabilir ve daha bağımsız ve kendine güvenen bir insan olabilirsiniz.

İşte muhtaç ve sıkı davranışlarınızı dizginlemek ve özgüveninizi artırmak için bazı fikirler.

1. Ortağımızın alan ihtiyacına saygı gösterin. Partnerinize saygı duyulmasını istediğiniz şekilde saygı gösterin. Boşluğa ihtiyacı varsa, isteklerine saygı gösterin ve ona mahremiyetini ve alanını verin. Yer veya zaman istemek, ille de uzaklaştığınız anlamına gelmez. Herkesin zaman zaman yeniden şarj olması gerekir. Sizden daha fazla veya daha az şarj süresine ihtiyaç duyabilir ve bu sorun değil.

2. Kendi kimliğinizi ayrı tutun. Bağımsız insanlar, herkesin biraz zamana ihtiyacı olduğunu anlar. Tüm çiftlerin ayrı zaman geçirmesi gerekir. İlişkiniz için sağlıklıdır ve kendinizi ve kendi kimliğinizi korumanıza yardımcı olur. Ayrıca, birbirinizden ayrı rahatça vakit geçirebildiğinizde, bu ilişkide ikinizin de güvende olduğunuzun bir göstergesi olabilir.
3. Bağımlı olmayın. Tüm ihtiyaçlarınızı karşılamak için partnerinize güvenmeyin. Partnerinizin sizi büyük kötü dünyadan kurtarmasını veya duygularınıza dikkat etmesini beklemeyin. Kendi duygularınız ve seçimleriniz için sorumluluk alarak kendi savaşlarınızda savaşmaya ve bağımsız bir yaşam sürmeye devam edin.

4. Partnerinizle paylaşmadığınız aktivitelerin ve hobilerin tadını çıkarmaya devam edin. Siz ve eşinizin aynı aktivitelerden zevk almayacağınızı bilin. Partneriniz aynı şeylerden hoşlanmadığı için becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı geliştirmeyi bırakmayın.
Sağlıklı bir ilişki için, başkalarının çıkarlarını paylaşmasanız bile desteklemek önemlidir. Bir hobi sınıfına kaydolun, bir yetenek bulun veya organizasyonlara katılın. Kendinizi… Kendiniz gibi hissettiren şeyler yapmaya devam edin.

5. Sosyal olarak aktif olun. İnsanlar, partnerlerinin tüm duygusal ihtiyaçlarını karşılamasını beklediklerinde yapışkan olma eğilimindedir. Partnerinizin sizi yalnız ve sıkılmış hissetmekten kurtarmasını beklemek yerine, konuşma ve arkadaşlık ihtiyacınızı birden fazla kaynaktan karşılayın. Tam bir yaşam sür. Bu ayrıca, yalnız kalmaktan kaçınmak için kötü bir ilişkide kalmak için baskı hissetmenizi de önleyebilir.
6. Partnerinize değerinizden emin olun.İlişkinizde sahiplenici, kıskanç veya güvensizseniz, bir adım geri atın. Güvensiz, yapışkan, koruyucu ve güvensiz olmak büyük bir engeldir. Partnerinizin size olan çekiciliğini, saygısını ve sevgisini yok edebilir. İnsanlar genellikle duygusal olarak güçlü ve sağlıklı insanlara ilgi duyar. Kendinize güveninizi artırmak için partnerinizin hayatını nasıl iyileştirdiğinizin farkında olun.

7.  Her zaman sürekli iletişim halinde olma ihtiyacı hissetmeyin. Partnerinizle sohbet, e-postalar, kısa mesajlar veya Skype aracılığıyla sürekli iletişim halindeyseniz, günün sonunda birbirinizi gördüğünüzde konuşacak hiçbir şeyiniz olmayacak. Kendinize biraz yer açın ve kendi hayatınızı yaşayın. Bu, yeniden bağlanmayı daha da ödüllendirici hale getirebilir.

8. Rahatlayın ve aşırı analiz etmeyi bırakın. Partnerin sana son mesaj atalı yarım gün oldu. Partnerinizin sizden uzaklaştığını veya sizinle ilgilenmeyi bıraktığını varsayarak paniğe kapılmayın. Kendinize ve eşinize bu kadar baskı yapmayı bırakın. Aşırı analiz ve varsayımlar, yalnızca endişelenmek için enerjinin boşa harcanmasına neden olur.

9. Partnerinizin zamanı için yalvarmayı ve pazarlık yapmayı bırakın. Birlikte ne sıklıkla zaman geçirdiğinizi kontrol etmek, ilişkinizde sorunlar yaratacaktır. Öncelikle, değer verdiğiniz kişiyle nasıl biraz daha fazla zaman geçireceğiniz konusunda anlamlı bir sohbete girip girmediğinizi veya eşinize bunu size vermesi için yalvarıyor, müzakere ediyor veya duygusal olarak şantaj yapıyor musunuz öğrenin.

Miktarına değil, birlikte geçirdiğiniz zamanın kalitesine daha fazla odaklanın. Birlikte geçirdiğiniz zamanı analiz edin. Vaktini en iyi şekilde değerlendirmeni ne engelliyor?

10. Hayatta bir amacınız olsun. Hayatta bir amacınız olmadığında, partnerinizi yaşam amacınız yapma eğiliminde olabilirsiniz. Hayatınız eşinizin etrafında dönmeye başlar ve bu bazı insanlar için büyük bir sapma olabilir. Tüm ihtiyaçlarını karşılama konusunda bunalmış hissederler. Hayattaki amacınızın ne olduğunu düşünün ve birden fazla amaç olabilir. Sadece ilişkinizle ilgili olmasına izin vermeyin.

11. Yalnız zamanın tadını çıkarın. Bir ilişki içinde olmak, özel zamanınızın tadını çıkarmanızı engellememelidir. Kendi alanınızın zamanının ve özgürlüğünün tadını çıkarın. Kendi şirketinizin tadını çıkarın. Bir film seyretmek için dışarı çıkın, bir spaya gidin, şekerleme yapın, kitap okuyun veya koşuya çıkın ya da gece yürüyüşe çıkın. Bir ilişkide yalnız zamanınızın tadını çıkarmak çok önemlidir ve aynı zamanda sağlıklıdır.

12. Partneriniz olmadan arkadaşlarınızla takılın. Partnerinizle vakit geçirmek için son anda arkadaşlarınızla planlarınızı iptal ediyor musunuz? Sadece partnerinizi de dahil etmek için hayatınızı küçültme hatasına düşmeyin. Bu, muhtaç ve yapışkan bir davranış belirtisi olabilir.

Birbirinize ne kadar yakın olursanız olun, biraz ayrı zaman geçirin. Bir ilişki için sağlıklıdır. Partnerinizi dahil etmeden arkadaşlarınızla dışarı çıkın. Bu, hayatınızda dengeyi korumanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınızla ilişkileri beslemek ve sürdürmek için zaman ayırın.

13. Bir şeyler yapmakla meşgul olun. Becerilerinizi Geliştirin – Zaten sahip olduğunuz becerileri geliştirmenize yardımcı olacak bir ders alın. Yemek yapmayı seviyorum? Aşçılık kursuna kaydolun. Dil öğrenmede iyiyseniz, Fransızca veya Almanca öğrenin. Becerilerinizi geliştirmenin yanı sıra, yeni bir şeyler öğrenmek de  özgüveninizi artıracaktır  . Seni muhtaç ya da yapışkan olamayacak kadar meşgul edecek.

14. Kendiniz için konuşun. Kendi ihtiyaçlarınızdan ve hislerinizden vazgeçmeyin. Sırf diğer kişi için endişelenmeniz gerektiği veya onları kaybetmekten korktuğunuz için istek ve ilgi alanlarınızdan ödün vermeyin. Sağlıklı bir ilişki, dahil olan her iki kişinin ihtiyaçları ve arzuları için yer vardır. Umarım partneriniz de sizin ihtiyaçlarınız ile onlarınki kadar ilgilenir.

15. Partnerinizden bağımsız olarak geleceğiniz için plan yapın. Kişisel ve profesyonel hedefleriniz için çalışın. Partnerinize veya ilişkinize bağlı olmayan kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler üzerinde çalışmak için biraz zaman harcayın.

16. Kendinizi sevin. Kendinize dikkat ederek güçlü bir özgüven geliştirin. Kendinizle rahatça vakit geçirin ve kim olduğunuzu takdir edin.

Kendinize iyi baktığınızda, eşinize de bakmak için çok daha iyi bir yerde olacaksınız!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*