Bir tencerede organik acı kabak nasıl yetiştirilir

Acı kavun olarak da bilinen acı kabak, Asya, Afrika, Hindistan ve Orta Doğu’da popüler bir sebzedir, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde iyi bilinen bir sebze değildir. Acı bir tadı vardır, ancak yemesi çok lezzetlidir ve özellikle şeker hastalığınız varsa sağlığınız için iyidir. (1)  Terapötik etkilerini artıran birçok temel vitamin ve mineral ile doludur.

Bitki, bahçenizde veya terasınızda saksıda bile çok kolay yetiştirilebilen bir asmadır. Sadece iyi toprak kullanmanız ve bol güneş ve temiz hava alan bir yere yerleştirmeniz yeterlidir. En iyi yanı, bu bitkinin çok fazla ilgiye ihtiyaç duymamasıdır. Biraz çabayla, aylarca kendi bahçenizden hasat edilen organik acı kabağın tadını çıkarabilirsiniz.

 

 

Tohumları ekmeden önce tohumları daha hızlı filizlenecek şekilde hazırlamalısın. Bu, onları bir gece ılık suya batırarak veya hatta tohumun yüzeyini çizerek veya dış tabakayı bir tarafa zımpara kağıdı ile zımparalayarak yapılabilir. Vaktinden önce yapmazsanız, bazen tohumların filizlenmesi haftalar alır.

Bitkinizin büyümesi için uygun yer de önemlidir. Bitkinin gün boyunca yeterince güneş alması için doğru yeri seçmeniz gerekir. Acı kabak en iyi, pH seviyesi 5.8 ila 6.4 arasında olan, iyi drene edilmiş organik olarak zengin kumlu veya killi topraklarda büyür.

Tohumlarınızı gerçekten güçlü bir ısı ve güneş ışığının olmadığı bir yerde başlayıp büyüyene kadar başlatmak, ardından büyümeye başladıktan sonra daha güneşli bir noktaya taşımak en iyisidir. Acı kabak, ılık veya ılık havayı tercih eder, bu nedenle bitkinizin en iyi büyüme için güneşten bolca ısının tadını çıkarabileceği, ideal olarak tüm gün tam güneş altında olduğunuzdan emin olun.

Bir tencerede acı kabak yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Büyük kova
  • En az 30 cm (30 cm) çapında büyük bir kap.
  • Torbalarda organik saksı toprağı
  • makas
  • Jüt veya bahçe sicimi
  • Bahçe eldivenleri
  • Kahve filtreleri
  • Acı kabak tohumları
  • Bahçe malası
  • Torbalı organik kompost veya ev yapımı kompost
  • Yaklaşık 8 “ince bambu direkler

Adım 1. Toprağı hazırlayın

Eşit miktarda organik saksı toprağını karıştırın ve büyük bir kova veya plastik kapta kompost yapın. Kiri gevşetmek için ellerinizin arasını iyice ovalayın. Daha sonra engel oluşturabileceklerinden taşları ve diğer sert parçacıkları hazırlanan topraktan çıkarın.

Adım 2. Doğru boyutta tencereyi kullanın ve uygun şekilde boşaltıldığından emin olun

12 “veya daha büyük bir demlik seçin ve kahve filtrelerini alttaki deliklerin üzerine yerleştirin. Bu, suyun uygun şekilde drenajına izin verir ve toprağın dışarı çıkmasını önler. Acı kabak, iyi drene edilmiş topraklarda büyür. Kahve filtreleri yerine bahçe bezini de kullanabilirsiniz.

Uygun drenajı sağlamak için tencerenizde delikler olması gerektiğini unutmayın. Bu, büyümenin sonraki aşamalarında bitkinizin köklerinde mantar enfeksiyonlarını önlemek için önemlidir.

Hazırlanan saksı toprağı ve kompost karışımını tencereye koyun. Tamamen doldurun, üstten yalnızca 1 inç bırakarak. Tencerenizi doldururken toprakta sert maddeler bulursanız bunları çıkarın.

Adım 3. Tohumları ekin

Kaliteli tohumları çevrimiçi olarak veya size en yakın bahçe mağazasından veya çevrimiçi tohum satıcısından satın alabilirsiniz. Zararlılara ve hastalıklara dayanıklı hibrit tohumlar iyi bir seçenektir.

Tohumları doğrudan saksıya ekebilir veya önce bir çimlenme tepsisinde çimlenmesine izin verebilirsiniz.

Kalem veya parmağınızı kullanarak zeminde 1 ”derinliğinde bir delik açın. Her deliğe 1 tohum koyun ve ardından toprakla doldurun.

Sadece toprağı ıslatmak için tohumları biraz sulayın.

Adım 4. Her gün sulayın ve büyümeyi izleyin.

Diğer tüm bitkiler gibi, acı su kabağının büyümesi için su önemlidir. Yüzeyde biraz kuruduklarında tohumları sulayın ve fideler çıkana kadar yaklaşık bir hafta sabırla bekleyin. Asla toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin, yoksa ortaya çıkan küçük fideleri öldüreceksiniz. Yakında küçük bitki gün geçtikçe büyümeye başlayacak. Büyümeyi takip edin.

Toprak nemini kaybettiğinde bitkiyi sulayın. Bolca ve düzenli olarak sulayın, ancak aşırı sulamamaya dikkat edin. Toprak nemli olmalı ama ıslak olmamalıdır.

Adım 5. Genç bitkiye biraz destek sağlayın.

Küçük bitki 2 ila 3 inç uzunluğa ulaştığında, asmanın sürünmesi için destek sağlama zamanı. Bu, yaprakların yerle doğrudan temas etmesini önlemek için önemlidir. O zamana kadar asma biraz yaprak geliştirmiş olacak. Başlangıçta sağlam bir çubuk kullanabilir ve ardından asmanın tırmanıp üzerinde büyüyebileceği bir ip kullanabilirsiniz. Ayrıca tohumları ekerken yere bambu bir çubuk da yerleştirebilirsiniz.

Adım 6. Bitkinin güneş ışığı altında büyümesine izin verin.

Bitkiyi düzenli olarak sulamalısınız. Bunu her sabah veya öğleden sonra yapabilirsiniz, ancak su üzerinde bırakmamayı unutmayın. Bitkileri doğrudan güneş ışığına maruz kalmadıklarında sulamak ve her zaman sadece toprağı sulamak ve yaprakları asla ıslatmamak en iyisidir. Bitki yapraklarına su püskürtülmesi hastalıklara neden olabilir ve ayrıca yaprakların güneşte yanmasına neden olabilir.

Ayrıca, bambu sırıklarına veya sicimlere tutunmalarına yardımcı olmak için zaman zaman sarmaşıkları ayarlamanız gerekebilir.

Adım 7. Dizeyle ek destek ekleyin

Asma büyümeye başladığında, asmanın tırmanmasına izin vermek için bir ip kullanılması gerekir.

Asma büyümeye başladığında, hareket etmesini veya düşmesini önlemek için yavaşça standa bağlamanız gerekebilir. Sarmaşıklarınız bambudan daha uzunsa, asmaları yukarı veya bir kiriş, çit, direk vb. Gibi başka bir desteğe yönlendirerek yapının altına ve çevresine sarabilir veya hatta üstüne daha fazla sicim ekleyebilirsiniz. 15 fit kadar uzar!

Bu arada asmada açan çiçekleri fark edeceksiniz.

Bitki hem erkek hem de dişi çiçeklere sahip olacak. Erkek çiçekler 1-2 günde dökülürken dişi çiçekler meyve vermeye devam eder. Önümüzdeki günlerde daha çok dişi çiçek açacak.

Adım 8. Meyveyi hasat edin

Yaklaşık üç ay sonra emeğinizin meyvelerini toplayabilirsiniz. Olgun kabak meyveleri açık yeşil renktedir ve dikenlerin uçları yuvarlaklaşır. Taze hasat edilmiş meyveler en iyi tada sahiptir.

Hasat ederken meyveyi yavaşça sapından çekin. Meyveleri birkaç günde bir hasat edebilirsiniz. Aşırı olgunluğu gösterecek şekilde sararmadıklarından emin olun.

Ek ipuçları

  • Gelecek sezon için tekrar kabak ekmeyi planlıyorsanız, asmanın üzerine biraz hasat edilmemiş meyve bırakın. Doğal olarak sararır ve açılırlar. Tohumları müsilajdan çıkarın, temizleyin ve kuru bir yerde saklayın. Tohumların depolanmadan en az bir hafta önce kağıt havlu veya gazete üzerinde gölgeli bir yerde tamamen kurumasına izin verilmelidir, aksi takdirde küflenecektir.
  • Sertifikalı organik tohumlar olmadıkları sürece, mağazadan satın alınan tohumları işlerken dikkatli olun. Daha sonra ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.
  • Açık bir bahçede acı kabak yetiştiriyorsanız, asmanın düzgün büyümesine yardımcı olmak için bir kafes veya çit yapın. Yerde, asmalarınızın tırmanması için çok daha büyük bir yapı inşa edebilirsiniz.
  • Zaman zaman, yabani otları temizlemek ve köklere iyi hava sirkülasyonu sağlamak için toprağı sürmek. Sürerken veya ayıklarken kökleri rahatsız etmemeye özen gösterin. Bir tencerede çok fazla yabani ot olmayacak.
  • Kendi kompost kutunuzdan yapılmış büyük miktarda organik gübre bulundurun veya yerel bahçe merkezinizden kaliteli bir organik gübre satın alın. Etikette önerilenden fazlasını kullanmayın ve 4-6 haftada bir idealdir.
  • Çok fazla sulama ve ayrıca organik gübre aşırı kullanımı tavsiye edilmez. Çok fazla gübre kullanırsanız, çok yaprak alırsınız ve balkabağı almazsınız.
  • Başlıca zararlılar veya hastalıklar üzümlere nadiren saldırır, ancak her ihtimale karşı onları yakından izleyin. Bitkiye saldıran zararlıların belirtilerini fark ederseniz, ev yapımı bir böcek ilacı yapın ve yaprakların üzerine püskürtün. Neem yağı, bahçecilik yağı, su ve bulaşık sabunu burada iyi seçeneklerdir.
  • Zaman zaman bitkiden kuru ve çürüyen yaprakları çıkarın.
  • Acı kabakların acılığını gidermek için pişirmeden önce bir süre tuzlu suda bekletin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*