Bahçenizde Organik ve Çıtır Turplar Nasıl Yetiştirilir

Turplar, salata tariflerinde iyi giden baharatlı veya tatlı bir tada sahip popüler bir yenilebilir kök sebzedir. Ayrıca pişirilebilir veya salamura edilebilirler.

Çeşitli renklerde gelirler: beyaz, kırmızı, mor veya siyah ve uzun, silindirik ve hatta yuvarlak olabilirler.

Su bakımından zengin olan bu sebze iyi bir C vitamini, birkaç B vitamini, kalsiyum, demir, lif, potasyum, manganez, magnezyum ve fosfor kaynağıdır.

Tat ve besin profili söz konusu olduğunda, organik turplar hibrit çeşitlerle karşılaştırıldığında en iyisidir. Geleneksel olarak yetiştirilen turplar yapay böcek ilaçları ve gübre ile işlendiğinden, organik turplar çok daha sağlıklıdır.

Organik ürünler her zaman piyasada hemen bulunmaz veya eğer öyleyse, birçoğunun ödeyebileceğinden veya ödemek istediğinden daha pahalı olabilirler. Organik turplar, yetiştirilmesi en kolay sebzelerden biridir ve çok çabuk olgunlaşarak onları çocukların birlikte büyümesi için ideal bir ürün haline getirir.

Turp yetiştirmenin ne kadar kolay ve hızlı olduğu için, ihtiyacınız olan tek şey verimli, iyi drene edilmiş, sürekli nem ve bol güneş ışığı olan topraktır. Turpların çoğu en iyi soğuk iklimlerde yetişir, bu yüzden onları toprak işe yarayacak kadar kuruduğunda ve artık donmadığında ilkbaharın başlarında ekebilirsiniz. Bazı turplar ısıyı diğerlerinden daha iyi tolere eder, ancak çoğu ilkbahar veya sonbaharda, gündüz sıcaklıkları 80 derecenin altında kaldığında daha iyi yapar.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Turp tohumları
  • Bahçe eldivenleri (isteğe bağlı)
  • Bahçe malası
  • Toprağı karıştırmak için büyük kova
  • Olla grande
  • Sprey şişesi
  • Organik saksı toprağı
  • Organik gübre
  • Kahve filtreleri veya yatay kumaş
  • Bahçe işareti etiketleri

Adım 1. Toprağı hazırlayın ve tohumları ekin.

İlk olarak, toprağı çömlekçi toprağı ve kompostu kovanıza veya kabınıza eşit miktarda koyarak ve turpların düzgün büyümesi için verimli bir temel oluşturmak üzere ellerinizle karıştırarak hazırlayın.

Delikleri kapatmak için tencerenin dibine bir miktar bahçe bezi veya kahve filtresi koyun ve toprağın drenaj deliklerinden dışarı sızmadığından emin olun. Tencerenizin alt kısmında delikler olduğundan emin olun, böylece fazla nem dışarı çıkabilir.

Hazırlanan toprağı tencereye aktarın. Bunu yaparken yerde taşlar, kayalar veya atık maddeler bulursanız, bunları kaldırmanız yeterlidir. Yerde bırakılırsa, büyüdükçe köke zarar verebilirler. Toprak sıkıca paketlenmemeli, ancak çok gevşek ve kabarık da olmamalıdır. Toprağı biraz yere koymak için tencereye birkaç kez vurmayı dene.

Bir kurşun kalem kullanarak, toprak yüzeyinde küçük, eşit aralıklı delikler açın. Delikler ½ ”derinliğinde olmalıdır. 12 inçlik tencerenizde yaklaşık 4-5 turp ekebilir ve 2 inç aralıklarla saklayabilirsiniz. Aşırı kalabalık bitkiler iyi büyümeyecek.

Her deliğe 1 tane koyun ve hafif bir toprak tabakası ile örtün.

Adım 2. Çimlenme 2-3 gün içinde gerçekleşir.

Toprağı nemli tutmak ancak ıslak kalmamak için tohumları günde iki kez sulayın. Sulama sırasında basıncı minimumda tutun, çünkü aşırı basınç tohumların yerinden kaymasına neden olabilir.

2-3 gün içinde fidelerin çıkmaya başladığını fark edeceksiniz. Fideleri günlük olarak sulayın ve ilerlemelerini izleyin. Çok ıslak tutmayın yoksa çürümelerine neden olabilirsiniz, ancak tamamen kurumalarına da izin vermeyin.

Adım 3. Bitkinin büyümesinin izlenmesi.

Bitkiyi her gün bol miktarda güneş ışığı, tercihen 5 ila 6 saat güneş ışığı alan bir yerde tutun. Güneş ışığı olmadan yenilebilir kök yalnızca çok küçük bir boyuta ulaşacaktır.

Adım 4. Turpu hasat edin

Yetiştirdiğiniz turp türüne bağlı olarak, çoğu tohumdan hasada kadar 22 ila 60 gün arasında büyüyecektir. Çoğu çok hızlı büyür. Toplanmaya hazır olduğunda, yenilebilir parçanın tepesini yerde göreceksiniz. Ellerinizle tüm bitkiyi yerden yavaşça çıkarın. Kökler kolayca çıkmalıdır.

Kökleri ve yaprakları temiz su ile yıkayın ve her türlü taze turplarınızın tadını çıkarın. Daha sonra kullanmak için iyice kurutun ve 2 ila 3 haftaya kadar serin ve karanlık bir yerde saklayın. Hatta buzdolabında ancak kapağı çıkardıktan sonra saklayabilirsiniz.

İpuçları

  • Taze tohumlar kullandığınız sürece tohumlar nemli koşullarda 2-3 gün içinde filizlenir. Kullanmadan önce tohum paketinin üzerindeki tarihi kontrol edin.
  • Sulu ve lezzetli turpların tadını çıkarmak için toprağı eşit derecede nemli tutun ancak ıslak kalmayın. Düzensiz sulama, turpların çatlamasına neden olur ve tadı o kadar güzel olmaz.
  • Büyüme mevsimi boyunca, dışarıda yetişiyorsa yabani otları kontrol edin.
  • Kökler olgunlaşır olgunlaşmaz onları hasat edin. Büyük turplar sert veya odunsu bir yapıya sahiptir ve genellikle tadı pek güzel değildir.
  • Dış sıcaklığın çok sıcak olduğu yaz aylarında turp yetiştirmekten kaçının. Ayrıca, bitkileri üzerlerini örterek veya sıcaklık donma noktasının altına düşerse iç mekana getirerek dondan koruyun.
  • Turpları doğru koşullarda kapalı alanlarda kaplarda yetiştirebilirsiniz. Bitkilerin iç mekanlarda başarılı olması için genellikle kaliteli yetiştirme ışıklarına ihtiyacınız vardır.
  • Kuru havalarda kabuk oluşturan kuru toprak, turp yetiştirmeye uygun değildir.
  • Turpları buzdolabında saklamadan önce üstlerini çıkardığınızdan emin olun.
  • Turpları rahatsız eden tipik zararlılar pire böcekleridir ve kontrol edilmeleri biraz zordur. Böcekleri dışlamak için en kolay yöntem bitkileri hafif bir ağ ile kaplamaktır. Alternatif olarak,  başarılı olduğu bilinen spinosad gibi organik bir böcek ilacı kullanın  , hatta bitkilere talk pudrası serpmek bile yardımcı olabilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*