Bir tencerede organik tatlı fesleğen nasıl yetiştirilir

En popüler ve yaygın olarak kullanılan mutfak bitkilerinden biri tatlı fesleğendir. İhale ve aromatik bitki baharatlı bir tada sahiptir. Yapraklar salatalarda, sandviçlerde, pestoda veya çeşni olarak pişirilerek taze olarak kullanılabilir. Fesleğen ayrıca yıl boyunca istikrarlı bir baharat için kurutulması kolaydır.

Doğru ışık ve sıcaklık seviyelerini sağladığınız sürece evde fesleğen yetiştirmek çok kolaydır. Tatlı fesleğen, 6 ila 7 arasında hafif asidik veya nötr pH ile zengin, nemli, iyi drene olan toprağa ihtiyaç duyar. Bu sıcak havalarda yıllık bitki çok hızlı büyür ve çok az bakım gerektirir.

Tam bir bahçe için yeterli alana sahip olmayanlar veya bahçecilikte yeni olanlar bile bu bitkiyi bir saksıda kolayca yetiştirebilirler. Yaklaşık 2 ila 3 ay sonra bitki tohumdan yetiştirildiğinde hasada hazır hale gelir.

Birkaç tencere fesleğen, yıl boyunca kullanabileceğiniz kadar taze yaprak sağlayacaktır. İyi budanmış tek bir bitki, her hafta yaklaşık ½ fincan tatlı fesleğen sağlayacaktır.

Bir saksıda yetiştirildiğinde, bu bitki ayrıca balkon kapları için verandada veya bahçede güzel bir dekoratif bitki görevi görür.

Bir tencerede organik tatlı fesleğen yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

    • 6-8 “çapında büyük saksı
    • Organik saksı toprağı
  • Organik kompost, mağaza satın alındı ​​veya ev yapımı
  • Kahve filtreleri veya yatay kumaş
  • Eldivenler (isteğe bağlı)
  • Sprey şişesi
  • Büyük kova (toprağı karıştırmak için)
  • El malası
  • Tohumlar
  • Malç tabakası
  • Etiketleme için bahçe kalemi (isteğe bağlı)

Adım 1. Toprağı hazırlayın ve tohumları ekin.

Kovada 3 ölçek saksı toprağı ve 1 ölçek kompostu ellerinizle ovalayarak karıştırarak topaklanmaları giderin ve iyice karıştırıldığından emin olun.

Toprağı ve ihtiyaç duyulan su miktarını korumak için tencerenizin dibine bir parça kahve filtresi veya bahçe bezi yerleştirin. Çok fazla su bitkilerinizi öldürebilir, bu nedenle saksının dibinde ancak kısmen kapalı delikler olması gerekir.

Tencereyi oluşturduğunuz toprak karışımı ile doldurun. Toprak karışımı sıkıştırılmamalı, aynı zamanda çok gevşek olmamalıdır, aksi takdirde sulanırsa batar. Tencerenin kenarının altındaki toprağı soil ”doldurun ve ardından biraz yere koymak için tencereye hafifçe vurun.

Fesleğen tohumları çok küçüktür. Elinize alın, böylece onları kolayca görebilirsiniz; ekici başına yaklaşık 6-10 tohum isteyeceksiniz. Tohumları toprak yüzeyine hafifçe yayın. Tohumların üzerine daha fazla toprak koymanıza gerek yok ama onları çok nazikçe toprağa bastırarak iyi temas etmelerini sağlayabilirsiniz. Unutma, paketlemek istemezsin.

Adım 2. Toprağı sulayın, üzerini kapatın ve güneş ışığı sağlayın.

Toprağı iyice sulayın, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Toprağı bir sprey şişesiyle nemlendirmek en iyisidir çünkü tohumlar o kadar küçüktür ki kolayca yıkanırlar.

Tencerenizi bir parça malçla örtün. Sıkı olmasına gerek yok, sadece örtmek yeterli. Küçük bitkiler ortaya çıkana kadar saksıyı güneşten uzak tutun. Yeşil görünüm belirtileri için günlük gözetimi kontrol ettiğinizden emin olun.

Adım 3.  Tohumların büyümesine izin verin

Bitkileriniz büyümeye başladığında plastiği çıkarın ve saksıyı güneşli bir yere koyun. Fesleğen tam güneşte büyür ve düzgün büyümesi için günde en az 8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. İç mekanda fesleğen yetiştirebilirsiniz, ancak günün çoğu için yeterli güneş ışığı almalıdır. Saksıyı içeride tutmayı planlıyorsanız, özel yetiştirme ışıkları en iyisidir.

Tohumlar yaklaşık 5 ila 7 gün içinde filizlenir. Artık bitkiler büyüyüp büyüdüğüne göre, toprağın tamamen kurumamasını sağlamalısınız. Su alt tahliye deliklerinden çıkana kadar tencereyi sulamak için bir sulama kabı veya bahçe hortumundan hafif bir su akışı kullanın.

Havanın ne kadar sıcak olduğuna ve ne kadar güneş ışığına sahip olduğunuza bağlı olarak; bitkilerinizi ne sıklıkla sulayacağınıza siz karar verirsiniz. Toprak kurumaya başlamalı, ancak tamamen değil. Çok kurumasına izin verirseniz fesleğen bitkisi solacak.

Fideler yaklaşık 4 ”boyunda olduğunda, bitkilerin yarısını çıkarın. Önerilen saksı büyüklüğüyle başladıysanız, saksıda 3-5 bitki tutabilirsiniz. Fazla bitkileri zemin seviyesinde makasla kesebilir veya dikkatlice kazıp ikinci bir kaba aktarabilirsiniz.

Adım 4. Bitkilerinizin devam eden bakımı 

Bitkiler 6 ”boyunda olduktan sonra, onları çimdiklemeye başlayabilir ve daha gür hale getirebilirsiniz. Gür bitkilerin daha faydalı yaprakları vardır. Tırnak veya makasla sıkıştırın. Bitkilerin uçlarını bir dizi yaprağın yaklaşık ¼ ”üzerine sıkıştıracaktır. Bitki şimdi dallanacak ve daha önce sadece bir tane olan 2 veya 3 yeni şube yapacak. Bitki büyüdükçe, oluşmaya başlayan çiçekleri de sıkıştırmalısınız.

Saksı toprağınızdaki nemi her gün kontrol edin. Tamamen kurumadığından ve gerektiği kadar sulamadığından emin olun. Sulama yaparken yapraklara ve gövdelere püskürtmekten kaçının. Sulamanın yanı sıra, büyüme mevsimi boyunca yeterli güneş ışığı, gür ve dolu büyümesine yardımcı olacaktır. Bitkiniz ince ve gevşekse yeterince ışık almıyor demektir.

Bitkiyi kuvvetli rüzgar ve dondan koruduğunuzdan emin olun. Sürekli soğuk hava bile bitkiye zarar verebilir. Fesleğen, 50 derecenin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmaz ve 45 derecenin altındaki herhangi bir şey muhtemelen onu öldürecektir. Fesleğen sıcak havayı sever, ancak çok fazla ısı, özellikle bir saksıda yetiştirildiğinde bitkiyi öldürebilir.

Adım 5. Otu hasat edin

Bitkiniz çimdiklemeye hazır olur olmaz hasada başlamaya hazırsınız. Kıstırdığın bu parçalar kullanılabilir, yani israf olmaz.

Bitki büyüdükçe daha büyük mahsuller için, bitkiye zarar vermeden oldukça sert bir şekilde kesebilirsiniz. Fesleğen oldukça hızlı büyür ve yakında birkaç hafta içinde hiç olmadığı kadar büyüyecek. Tek seferde büyük miktarda hasat yapmayı planlıyorsanız, sabit bir tedarik sağlamak için birden fazla ekiciye sahip olmak harika bir fikirdir.

Yaprakları kurutmak istiyorsanız, tamamen kuruyana kadar birkaç gün güneşli bir pencere kenarında bir kağıt havlu üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu size yıl boyunca sürekli bir tedarik sağlar. Ayrıca yaprakları fırında kısık ateşte veya gece boyunca kurutucuda çabucak kurutabilirsiniz.

Bitkileriniz çiçek açmaya başladığında, çiçekleri hemen sıkıştırın. Kesilmezse, tohumlar çiçeklerden gelişecek ve bitki kısa süre sonra ölecektir. Çiçekler yumuşak bir tat bile verecek.

Bir tencerede tatlı fesleğen yetiştirmek için ipuçları

  • Yapraklar düzenli aralıklarla hasat edildiğinden, yeni büyümeyi desteklemek için bitkiye biraz gübre ekleyin. Yaprakları yemeyi planladığınız için gübrenin organik olması gerektiğini unutmayın.
  • Bu bitki dona karşı çok hassas olduğundan, onu aşırı kış dönemlerinden koruyun. Dona maruz kalırsa yapraklar hızla kararır.
  • Kurutulmuş fesleğen yapraklarını saklayabilirsiniz, ancak dondurmak bitkinin aromasını korumaya yardımcı olacaktır. Buz küpü tepsilerini yıkayın, kurutun, doğrayın ve paketleyin. Ardından zeytinyağı ile doldurun ve kolay kullanım için dondurun.
  • Kahverengiye döneceği için taze fesleğen yapraklarını buzdolabında saklamayın.
  • Yaprakları taze tutmak için, biraz yapraklı sapı kesilmiş bir çiçek gibi suya koyun.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*