Kaşıntılı cilt için 11 popüler ev ilaçları

Bir kaşıntı her zaman ve her yerde olabilir ve sizi buna karşı neredeyse güçsüz bırakır. İşlerinizle ne kadar meşgul olursanız olun, cildinizi kaşımaya karşı koyamazsınız ve bazen ne kadar çok kaşırsanız onu kanayan bir yaraya dönüştürebilirsiniz.

Kaşıntı (kaşıntı olarak da bilinir) kaşınma arzusunu uyandıran hoş olmayan bir duygudur. Aynı zamanda vücudunuzun tahriş edici maddelere karşı savunma mekanizmalarından biridir.

Kaşınmanın en yaygın nedeni aşırı kuru cilttir; ancak cildin iltihaplanmasına ve kaşınmasına neden olabilecek başka birçok neden vardır. (iki)

Sizin için kaşıntıya neyin neden olabileceğini ve hangi semptomlara dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Kaşıntılı cilt nedenleri

  • Kuru cilt:  Kaşıntının en yaygın nedeni, ciltte incelme ve ciltte tutulan su kaybına bağlı olarak kuruluk ve iltihaplanmaya neden olan, yaşlılarda çok yaygın olan kuru cilttir. Kuruluk, soğuk ve kuru hava, kuvvetli sabun veya deterjan kullanımı, klima veya ısıtıcıların aşırı veya sürekli kullanımı gibi dış etkenlerle daha da kötüleşebilir. (bir)
  • Cilt Bozuklukları:  Lokalize kaşıntı, egzama, sedef hastalığı  , uyuz, kurdeşen, suçiçeği veya bit gibi çeşitli cilt bozukluklarının belirgin bir semptomudur  . Bununla birlikte, bazı bozukluklar kızarıklık, kırmızı yumrular veya iltihaplı cilt gibi başka semptomlara da neden olabilir.
  •  İç  hastalıklar ve bozukluklar :  Herhangi bir iç hastalık da vücutta kaşıntıya neden olabilir. Bunlar arasında tiroid anormalliği, böbrek yetmezliği,  diyabet  , karaciğerle ilgili hastalıklar, anemi, HIV / AIDS veya kanser (lösemi veya lenfoma) bulunur. Kaşıntı ayrıca sinir bozukluklarının bir işareti olabilir. (3)
  • Alerjik Reaksiyonlar:  Kaşıntı ayrıca bitkilerde bulunan bazı yiyeceklere, kozmetik ürünlere, ilaçlara, kumaşlara veya maddelere (zehirli sarmaşık) alerjik reaksiyondan da kaynaklanabilir. (13)
  • Hamilelik:  Birkaç kadın, fetüse yer açmak için cilt gerildikçe karın bölgesinde artan kaşıntı olduğunu bildirmiştir. Kadının zaten bir cilt rahatsızlığı varsa, hamilelik sırasında kötüleşebilir ve kaşıntı hissini şiddetlendirebilir. (iki)

Kaşıntılı cilt belirtileri

Kaşıntı lokalize olabilir veya tüm vücudu etkileyebilir. Sebebe bağlı olarak, aşağıdaki semptomlara eşlik edebilir veya etmeyebilir:  (6)

  • Etkilenen bölgede kızarıklık.
  • Kırmızı yumrular.
  • Çatlak veya pul pul cilt.

Kaşıntılı cildi önleyin

Birkaç önleyici tedbir, gelecekteki kaşıntılı cilt ataklarını önlemenize yardımcı olabilir.

  • Günlük hidratlayın  (8)
    • Gün boyunca sık sık nemlendirme, cildin daha yumuşak, pürüzsüz ve çatlamaya daha az eğilimli olmasına yardımcı olabilir.
    • Vücut nemlendiricilerinin çeşitli biçimleri vardır: merhemler, kremler, losyonlar ve yağlar.
  • Aşağıdakiler gibi kaşıntıyı daha da kötüleştiren şeylerden kaçının:
    • ısı ve yün
    • banyolar için sıcak su
    • ellerinizi bütün gün suya batırın / sık sık ellerinizi yıkayın
  • Cildi tahriş edebilecek yüksek derecede kokulu duş jeli veya diğer ürünleri kullanmaktan kaçının.
  • Birkaç bileşen içeren ev yapımı cilt bakım ürünlerini tercih edin.
  • İç havaya nem eklemek için evde bir nemlendirici kullanın.
  • Gün boyunca eldiven giyin veya özel bir nemlendirici uygulayın.
  • Güneşte dışarı çıktığınızda SPF 30 veya üzeri güneş kremi kullanın.

Kaşıntılı deriden kurtulmak için ev ilaçları

Kaşıntı çok sayıda faktörden kaynaklanabileceğinden, altta yatan nedenin belirlenmesi rahatlama elde etmede son derece önemlidir. Cildinizin neden kaşındığını öğrenmek için kurul onaylı bir dermatolog görmek en iyisidir. Kaşıntılı cilt için birden fazla sebep olabilir.

Hafif ve orta dereceli kaşıntı, basit ev ilaçları ile kontrol altına alınabilir. Ancak kaşıntı 3-5 gün sonra geçmezse ve / veya artarsa ​​dermatoloğa bir ziyaret gerekir.

Kaşıntılı cilt için 11 popüler ev ilaçları için okumaya devam edin.

Yöntem 1: Aloe Vera

Aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edilen kalın, yapışkan sıvı, kaşıntılı ciltler için en iyi çare. Aloe vera, antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle güçlü bir şifacı olarak selamlanmıştır. Sadece kuru cildi yenilemekle kalmayan, aynı zamanda cilt rahatsızlıklarını, güneş yanığını, küçük yanıkları, kızarıklıkları ve daha fazlasını iyileştiren temel mineraller, amino asitler ve antioksidanlarla yüklüdür. (8)

Bu ilaçta  kullanmak için kendi aloe vera jelinizi bile  yapabilirsiniz . 

Tek adımlı tedavi: Aloe vera jeli kaşıntılı cilde günde 3 kez uygulayın

  • Kaşıntılı cildinizin her yerine biraz taze aloe vera jeli sürün.
  • 5 ila 10 dakika dinlendirin.
  • Soğuk suyla durulayın.
  • Hafif, kokusuz bir nemlendirici ile devam edin.

Aloe vera jeli, kaşıntıdan anında kurtulma sağlar, bu nedenle kaşıntılı cilt için en etkili ev ilaçlarından biri olarak kabul edilir. Ancak, kaşıntılı deriden tamamen kurtulmak için 4 ila 5 gün boyunca günde 3 kez uygulamaya devam edin.

İpucu:  Aynı zamanda eşit miktarda aloe vera jeli ve yeşil kili karıştırabilir ve bu karışımı, kaşıntılı cildi rahatlatmak için lapa olarak kullanabilirsiniz.

Yöntem 2: yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi iltihaplı cildi rahatlatan ve kaşıntıyı azaltan eski bir çare. Yulafta bulunan avenantramitler adı verilen polifenoller, kaşıntı hissini azaltan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Yulaf ezmesi ayrıca cilt alerjilerini ve zehirli sarmaşık döküntüleri, egzama  , su çiçeği ve daha fazlası gibi diğer durumları tedavi etmek için de iyidir  .

Journal of Drugs in Dermatology’de yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre,   cilt koruyucu losyon olarak kolloidal yulaf ezmesi kullanımı, ciltte hafif ila orta derecede kaşıntı ve kuru cilde sahip kadınlarda kaşıntıyı azalttı ve cilt durumunu önemli ölçüde iyileştirdi. alt bacaklar. . (12)

Yulaf ezmesi, cildin geniş alanlarını etkileyen kaşıntıyı kontrol etmek için banyoda veya sınırlı bir alan için bir kümes hayvanı olarak kullanılabilir.

Adım 1. Öğütülmüş yulaf ezmesi ve sudan bir hamur yapın.

  • 1 çorba kaşığı öğütülmüş yulaf ezmesini bir kaseye koyun.
  • Kalın bir macun yapmak için yeterince su ekleyin.
  • İyice karıştırın.
  • Yulafın suyu tamamen emmesi için 1 ila 2 dakika bekletin.

Adım 2. Pastayı kaşıntılı cildinize günde 2 veya 3 kez uygulayın.

  • Etkilenen cilde kalın bir macun tabakası uygulayın.
  • 20 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulayın.
  • Temiz bir havluyla kurulayın.

Bu yulaf ezmesi ilacı, tek kullanımdan sonra cildinizi rahatlatacak ve kaşıntıyı azaltacaktır. Macunu günde 2 ila 3 kez 4 ila 5 gün boyunca veya rahatlayana kadar tekrar uygulayın. İyileşme süresi, kaşınmanın nedenine bağlı olacaktır.

Banyoda kullanmak:  Soğuk suyla dolu küvette 2 bardak yulaf ezmesini karıştırın. 20 dakika bekletin. Durulayın ve kurulayın.

Yöntem 3: kabartma tozu

Bu ucuz içerik, cilt ve saç için çeşitli şekillerde kullanılabilir   . Kaşıntılı cilt durumunda kabartma tozu, cildin doğal asitleri için nötralize edici bir ajan görevi görür ve kaşıntılı hissi yatıştırır.

Kabartma tozu  , cilt tahrişinin bir tür mikrop veya böcek ısırığından kaynaklanması durumunda  dezenfektan olarak da  çalışır Pek çok evde kullanılan kaşıntılı cilt için en popüler ev ilaçlarından biridir. (on bir)

Tek adımlı uygulama: günde bir kez kabartma tozu macunu uygulayın

  • 3 çay kaşığı karbonat içerisine 1 yemek kaşığı su ekleyin.
  • Kalın bir macun oluşturmak için iyice karıştırın.
  • Macunu cildinizin kaşınan bölgelerine yayın.
  • Macun kuruyana kadar etki etmeye bırakın.
  • Kalıntıyı suyla durulayın ve cildinizi kurulayın.

4 ila 5 gün boyunca veya kaşıntılı deriden kurtulana kadar ilacı günde bir kez tekrarlayın.

Banyoda kullanmak için:  1 bardak karbonatı ılık banyo suyuna karıştırın. 10 dakika bekletin. Akan su altında durulayın ve cildinizin kurumasını bekleyin.

Dikkat  : Cildiniz kırılmışsa karbonat ilaçları kullanmayın. 

Yöntem 4: Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, besleyici ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı haklı olarak sağlıklı cilt ve saçlar için her derde deva olarak adlandırılmıştır. Yağda bulunan sağlıklı yağ asitleri cilde kolayca emilir ve son derece nemli ve esnek olmasını sağlar.

Hindistan cevizi yağı cilt için son derece hassastır ve her yaştan ve her cilt tipinden insan tarafından kullanılabilir. Özellikle cildiniz kuru ve soğuk kış havasından kaşınıyorsa etkilidir.

2015 yılında International Journal of Dermatology’de yayınlanan bir araştırmaya göre   , saf hindistan cevizi yağının topikal uygulaması, atopik dermatiti olan çocuklarda mineral yağdan daha iyi performans gösterdi. (5)

Tek Adımlı Tedavi: Sızma hindistancevizi yağını günde 3 kez kaşıntılı cilde sürün.

  • Natürel sızma hindistancevizi yağını cilde tamamen emilene kadar doğrudan kaşıntılı bölgeye sürün.
  • Kaşıntı kuru kış havasından kaynaklanıyorsa, vücudunuzu 10 dakika ılık suda bekletin. Cildi kurulayın ve nemli cildin her yerine hindistancevizi yağı uygulayın. Rahat, sıcak giysiler giyin ve kaşınmadan huzur içinde uyuyun.

Hindistan cevizi yağını günde 3 defa uygulayın. İlk günden sonra cilt durumunuz kesinlikle iyileşecektir. Kaşıntıdan tamamen kurtulmak için 1 hafta kullanmaya devam edin.

Yöntem 5: elma sirkesi

Kaşıntı bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, elma sirkesi biraz rahatlama sağlayabilir. Denizanası sokması tedavisinde sirkenin antimikrobiyal özellikleri olumlu etkiler göstermiştir. Bununla birlikte, elma sirkesinin bazı rahatsızlıklarda kullanımını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. (7)

Kaşıntı lokalize olmuşsa doğrudan etkilenen cilde uygulayabilir veya banyo suyuna ekleyebilir ve iyileşmeye yardımcı olması için ıslatabilirsiniz.

Dikkat:  Cildiniz hassas ise, uygulamadan önce elma sirkesini sulandırmayı düşünün. Ayrıca cildinizin elma sirkesine toleransını kontrol etmek için önce bir yama testi yapın.

Tek adımlı tedavi: elma sirkesini günde iki kez doğrudan kaşıntılı cilde uygulayın

  • Bir pamuk üzerine çiğ elma sirkesini dökün.
  • Islatılmış pamuğu kaşıntılı cildinize sürün.
  • Pamuğu çıkarın ve sirkeyi 30 dakika ile 1 saat arasında bırakın.
  • Alanı ılık suyla durulayın ve kurulayın.
  • Hafif bir nemlendirici ile devam edin.

Uygulamayı günde iki kez tekrarlayın. Elma sirkesi, ciddiyetine bağlı olarak 1 haftada kaşıntılı deriden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Yöntem 6: Manuka Balı

Bu altın sıvı, şiddetli kaşıntı durumunda da kurtarmaya gelebilir. Özellikle Manuka balı, metilglioksal adı verilen bir bileşiğin varlığından dolayı güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Bal ayrıca nemlendirici görevi görür, cilde nem çeker ve cildi nemlendirir. Bal ayrıca ciltte hidrojen peroksit salgılayarak cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. (14)

Tek adımlı uygulama: Etkilenen cilde günde iki kez Manuka balı uygulayın

  • Kaşıntılı cildi Manuka balıyla örtün.
  • 2 ila 3 saat beklettikten sonra ılık suyla durulayın.

Kaşıntılı cildi gidermek için 1 hafta boyunca günde 2 kez tekrarlayın.

Yöntem 7: Buzlu su veya soğuk kompres

Buzlu suyun geçici uyuşma etkisi, kontrol edilemeyen kaşıntıdan muzdarip olduğunda son derece rahatlatıcı olabilir. Bununla birlikte, etkiler kısa süreli olabilir, bu nedenle bu çare, daha kalıcı bir rahatlama için diğer çarelerden herhangi biri ile birlikte kullanılabilir.

Tek adımlı tedavi: Kaşıntılı bölgeyi gerektiğinde buzlu suya batırın

  • Bir avuç buz küpünü geniş bir kaseye koyun ve soğuk su ekleyin.
  • Kaşıntılı cildi suya tamamen batırın.
  • Soğuk rahatsızlık hissedene kadar tutun. 1 dakika ara verin ve ardından tekrar içine daldırın.
  • Cildinizi 15 ila 20 dakika bekletin.
  • Suya daldırmak mümkün değilse, kaşıntılı bölgeyi uyuşturmak için soğuk bir kompres kullanabilirsiniz.

 Kaşıntılı cildi rahatlatmak için gerektiğinde buzlu su veya soğuk paket kullanın  .

Yöntem 8: Vicks

O küçük Vicks VapoRub küveti, soğuk algınlığı veya grip semptomlarını hafifletmekten daha fazlasını yapabilir. Petrol bazlı krem, mentol ve okaliptüs yağının varlığından dolayı serinletici bir etki sağlayarak kaşıntılı cildi rahatlatır; petrol jeli ise nemin kuru cilde nüfuz etmesine yardımcı olur.

Ek olarak, Vicks ayrıca kaşıntıya neden olan mikropları öldürmeye yardımcı olabilecek antifungal özelliklere de sahiptir. 

Tek Adımlı Tedavi: Vicks’i gerektiği gibi etkilenen cilde sürün

  • Vicks’i kaşıntılı bölgeye nazikçe sürün ve cildin tamamen emmesine izin verin.

Yakında tazelik hissini hissedeceksin ve kaşıntı yok olacak. Hızlı rahatlama sağlamak için gerektiğinde Vicks kullanın.

Yöntem 9: Kalamin Losyonu  

Kolayca temin edilebilen bu losyon, cilt koşulları, yatak böcek ısırıkları  , çatlaklar, güneş yanığı veya herhangi bir viral enfeksiyondan kaynaklanan kaşıntılı cildi tedavi etmek için de kullanılabilir  . (9)

Losyon ciltte serinletici bir etki bırakarak tahriş olmuş ve kaşıntılı cildi yatıştırır. Bebek bezi döküntülerini tedavi etmek için bebeğinizde de kullanabilirsiniz.

Tek adımlı tedavi: Gerektiğinde kaşıntılı cilde kalamin losyonu uygulayın

  •  Serinletici bir etki için kaşıntılı cilde kalamin losyonu sürün.

Kaşıntıyı hafifletmek için gerektiği kadar kullanın.

Yöntem 10: nane yağı

Canlandırıcı nane yağı, anestezik, antienflamatuvar ve antiseptik özelliklerinden dolayı dermatitin neden olduğu kaşıntılı cildi rahatlatmak için kullanılabilir.

Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology’de yayınlanan 2016 tarihli bir araştırmaya göre   , nane yağı, toksik yan etkileri olmaksızın kronik kaşıntıyı tedavi etmek için topikal olarak kullanıldığında olumlu sonuçlar gösterdi. (4)

Doğrudan cilde uygulayabilir veya kolay emilim için bir taşıyıcı yağ ile karıştırabilirsiniz.

Dikkat:  Nane yağı cilde sürmenin yan etkileri kızarıklık ve tahriş olabilir. Nane yağı bebeklerin veya küçük çocukların yüzüne veya göğsüne sürülmemelidir çünkü yağdaki mentol solunduğunda ciddi yan etkiler meydana gelebilir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Nane uçucu yağı (anestezik, antiinflamatuar ve antiseptik) – 3 veya 4 damla
  • Hindistan cevizi yağı (veya zeytinyağı veya badem yağı) – 1 yemek kaşığı

Tek adımlı tedavi: Nane ve hindistancevizi yağlarını karıştırın ve cildinize uygulayın

  • 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağına 3-4 damla nane yağını karıştırın.
  • Yağ karışımını tahriş olmuş ve kaşıntılı cilde masaj yapın.

Kaşıntılı deriden kurtulana kadar günde iki kez tekrarlayın.

İpucu:  Nane yağınız yoksa, kaşıntılı deriden kurtulmak için çay ağacı esansiyel yağını kullanabilirsiniz.

Yöntem 11: E vitamini

Bir çeşit E vitamini olan tokoferil asetat, cilt kremleri gibi dermatolojik ürünlerde sıklıkla kullanılan doğal bir cilt bakım maddesi ve antioksidandır.

E vitamini yağının (A-tokoferol asetat), dermatolojide kseroz ve hiperkeratoz, egzama, yüzeysel yanıklar, ülserler vb. (10)

Tek adımlı tedavi: Kaşıntılı cilde E vitamini yağı uygulayın

  • Cildinize uygun olanı hindistan cevizi veya zeytinyağına bir çay kaşığı E vitamini yağı dökün.
  • Etkilenen bölgeye karıştırın ve uygulayın.

Akılda tutulması gereken ipuçları

  • Hindistan cevizi veya zeytinyağı ile karıştırılmış E vitamini yağının düzenli olarak uygulanması, sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olabilir ve kaşıntı olasılığını azaltabilir.
  • Witch Hazel, başka bir faydalı topikal yağdır. Kaşıntılı bölgeye cadı fındığı uygulamak da anında rahatlama sağlayabilir. Sıvı antibakteriyeldir ve cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir.
  • Nane yağınız yoksa, kaşıntılı deriden kurtulmak için çay ağacı esansiyel yağını kullanabilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*