Olağanüstü bir özgeçmiş nasıl yapılır

iş aramak harika bir iş. Çalışmaya çok benziyor, sabır gerektiriyor, etkili iletişim, organizasyon ve zaman yönetimi becerileri. Ancak iş arayanlar için ilk ve en önemli görev iyi bir özgeçmiş oluşturmaktır.

Özgeçmişiniz, yeteneklerinizin ve başarılarınızın dünyasının müjdesidir. Becerilerinizin ve deneyiminizin bu bir veya iki sayfalık özeti, potansiyel işvereninize sizi belirli bir iş için neyin uygun bir aday yaptığını açıkça göstermelidir.

İyi bir özgeçmişin önemi

Bağlantılarınız ne kadar iyi olursa olsun, hayattaki her fırsat için başkalarına güvenemezsiniz. Profesyonel bir özgeçmiş, başvuran kalabalığından sıyrılmanızı sağlayacaktır.

Potansiyel bir işverenin zihninde güçlü ve kalıcı bir ilk izlenim bırakmanın en iyi yolu budur. Ne yazık ki, göründüğü kadar kolay değil. Özgeçmişiniz doğru olmalı, ancak iş için mümkün olan en iyi şekilde tanımlamalıdır.

Adil olmak gerekirse, iyi bir özgeçmiş yazmak karmaşık bir prosedür değildir. Yapmak sadece zaman ve sıkı çalışma gerektirir.

Özgeçmişinizin öne çıkmasını sağlayın

Özgeçmiş oluştururken akılda tutulması gereken birçok şey vardır. Bunlardan en önemlisi, başvurduğunuz özel iştir. İş ve gereksinimleri hakkındaki bilginiz özgeçmişinizin daha iyi kişiselleştirilmesiyle sonuçlanacak ve seçilme şansınızı artıracaktır.

İşte özgeçmiş dağının üzerine çıkmanıza ve olağanüstü bir özgeçmiş oluşturmanıza yardımcı olacak bazı şeyler. Ücretsiz örnekler alın.

1. özel bir özgeçmiş hazırlayın

Onları belirli bir bakış açısına ikna etmeye gelince, aynı stratejiyi tüm insanlarla kullanamazsınız. Aynı kavram burada da geçerlidir. Özel bir özgeçmiş, belirli bir işin özel gereksinimlerini karşılamak için özelleştirilen özgeçmiştir.

Röportaj yapmak istiyorsanız kişiselleştirmeye devam etmek çok önemlidir. Evet, uzun zaman alabilir, ancak bir röportajda iyi performans göstermek kadar önemlidir. Özgeçmişiniz, başvurduğunuz işe uygun hale getirildiyse, alınan özgeçmiş yığınından sıyrılacak ve kapıdan içeri girmenize yardımcı olacaktır.

Özgeçmişinizi yurtdışına gönderiyorsanız, İngiltere, Avustralya, İrlanda, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’daki işlere başvururken İngiliz İngilizcesi yazım ve ifadeleri kullandığınızdan emin olun. Dünyanın geri kalanı için Amerikan İngilizcesi kullanın.

Her iş başvurusunda sıfırdan başlamanıza gerek yok. Kişisel bilgiler, eğitim, çalışma geçmişi, referanslar ve temel beceriler gibi verilerle örnek bir özgeçmiş oluşturun. Ardından örnek özgeçmişinizin bir kopyasını alın ve her iş için gerektiği gibi özelleştirin.

2. Sektöre özgü anahtar kelimeleri ve moda kelimeleri dahil edin

Bir işin gereklilikleri hakkındaki bilginiz, sektördeki belirli bir iş için temel anahtar kelimeleri tanımanıza yardımcı olacaktır. Bu anahtar kelimelerin varlığı, özgeçmişinizin iş için özel becerilerinizi gözden geçirmede gerekli etkiyi yapmasına yardımcı olacaktır.

Bu günlerde genellikle özgeçmişler, her özgeçmişin alaka düzeyini belirli anahtar kelimelere göre tanımlayan bir yazılım programından geçer. Ancak, gereksiz anahtar kelime doldurmaya kapılmayın. Yazılım muhtemelen özgeçmişlerde de ilgili anahtar kelimeleri arayacağından bildiklerinize sadık kalın. Örneğin, “analist” anahtar kelimesiyle birlikte yazılım, “Microsoft Access” veya “Excel” anahtar kelimelerini de arayabilir.

İşe alma müdürünün gözünde özgeçmişinizin parlamasına yardımcı olacak bazı güçlü kelimeler veya moda sözcükler de vardır. Örneğin, bir projeye liderlik ettiyseniz, projedeki rolünüzü tanımlamak için başkanlık / denetleme / koordine etme gibi kelimeler kullanın. Bir ürün geliştirdiyseniz, özgeçmişinizde yönetilen / tasarlandı / tasarlandı gibi kelimeler kullanın ve üretkenliğin arttığını iddia edebiliyorsanız, güçlendirilmiş / hızlandırılmış / hızlandırılmış gibi kelimeler kullanın.

3. Düzenleyin ve yeniden düzenleyin

Özgeçmişinizi dilbilgisi hataları veya belirsiz cümleler için kontrol edin. İşe alma müdürünün yazdıklarınızla yanlış yönlendirilmesini veya kafasının karışmasını istemezsiniz. Bir özgeçmiş göndermeden önce her şeyi gözden geçirin.
Ayrıca, özgeçmiş formatını estetik açıdan hoş ve okunması kolay hale getirin. Çok fazla dağınıklıktan kaçınılmalıdır. Çizgiler arasına yeterli boşluk eklediğinizden emin olun.

4. Müfredatın süresi

Mesajınızı mümkün olduğunca az kelimeyle iletmelisiniz. Özgeçmiş yazmanın anahtarı, başvurduğunuz işe odaklanmak ve en uygun becerilerinizi ve deneyimlerinizi vurgulamak için bilgilerinizi kişiselleştirmektir. Unutmayın, tüm bunlar bir veya iki sayfanın sınırları içinde yapılmalıdır.

Giriş seviyesi veya orta seviye pozisyon için ideal özgeçmiş uzunluğu bir sayfadır. Deneyiminiz 10 yıldan fazlaysa veya teknik becerileriniz genişse, ancak o zaman iki sayfalık bir özgeçmişe geçmelisiniz.

Akademik çevrelerde, yayınlanmış çalışmaları, araştırmaları veya ana notları dahil etmek için gerekirse özgeçmişler daha uzun olabilir.

5. yalan söyleme

Becerilerinizi ve başarılarınızı anlatırken samimi ve samimi olun. Özgeçmişlerinde yalan söyleyen kişi olmak istemediğiniz için özgünlük esastır. Bir şeyi başarabileceğinizi düşünseniz bile, bu belirli organizasyon tarafından seçilebileceğiniz ve bu günlerde kelime hızlı yayılacağı için riske değmez.

Özgeçmişi biçimlendirme

1. Yazı tipi boyutu ve rengi

Özgeçmişiniz için profesyonel yazı tipi boyutu olan 11 veya 12’yi kullanın. Başlıklar veya başlıklar 14 veya 16 punto yazı tipi boyutunda olabilir. Özgeçmişinizde yalnızca bu dört yazı tipi boyutunu kullanın. 16 puntodan büyük bir yazı tipi profesyonel değildir ve 11 puntodan azı okunaksızdır.

Yazı tipi rengi için düz siyah kullanın ve e-posta adresinizdeki veya LinkedIn hesabınızdaki tüm köprüleri biçimlendirmeyin. Geleneksel mavi köprünün rengini siyah olarak değiştirin.

2. Kaynak türü

Özgeçmişte yazı tipi türü kısalık kadar önemlidir. Yanlış bir yazı tipi iş beklentilerinizi kısaltacaktır. Özgeçmişinizde ‘Cezayir’ gibi bir yazı tipiyle veya ‘Comic Sans MS’ gibi bir yazı tipiyle çok çocukça olmayın. Özgeçmişin kaynağı, samimiyetinizi ve profesyonelliğinizi yansıtmalıdır.

İşte olası yazı tipi seçeneklerinin bir listesi.

‘ Times New Roman  ‘ gibi Serif yazı tipleri  gelenekseldir ve otoriteyi yansıtır. Oldukça başarılı ve güvenilir özgeçmiş kaynaklarıdır. Ancak, Times New Roman’ın okunması bazen zorlaşır. ‘  Georgia  ‘ mükemmel bir yedek olarak çalışabilir.

‘ Arial  ‘ ve ‘  Helvetica  ‘ gibi San serif yazı tipleri  modern, basit ve temiz yazı tipleri olarak kabul edilir. İkincisi, Windows PC’de mevcut olmasa da, Yahoo tarafından özgeçmişler için en iyi kaynak olarak ilan edildi.

3. Sayfanın tasarımı ve düzeni

Kenar Boşlukları – Kenar  boşluklarını her taraftan en az ½ ila 1 inç olarak ayarlayın. Baskı sırasında önemli bilgilerin kesilmesini önleyecektir.

Satır Aralığı:  Metnin düzgün okunması için en az 1 ila 1,5 punto satır aralığı kullanın.
Hizalama: Gövde metni sola hizalanmalı, başlık metni ise sayfanın üst kısmında ortalanmalıdır.

Kağıt boyutu:  Kullanım   standart 8½ x 11 kağıt boyutu, yazdırılan gönderdikten ise ve, Ödeyebileceğinizden en kaliteli kağıt kullanın. Ayrıca özgeçmişinizi bir lazer veya mürekkep püskürtmeli yazıcıda yazdırın, bu size daha kaliteli bir sonuç verecektir.

4. Başlığı oluşturun

Özgeçmişinizin üst ortasında bulunan bu metin adınızı, posta adresinizi, e-posta adresinizi ve blog / web sitesi adresinizi (isteğe bağlı) içermelidir. Adınız için 12 veya 14 punto bir yazı tipi boyutu seçin. Yazı tipi küçükse, 16 puntoluk yazı tipi boyutu da geçerlidir.

5. bir anahtar kelime listesi yapın

Çoğu zaman, özgeçmişiniz işe alım müdürüne ulaşmadan önce bilgisayarlı bir tarama sürecinden geçecektir. Bilgisayar özgeçmişinizde sektöre özgü anahtar kelimeleri arar ve her özgeçmişe, bu anahtar kelimelerin doğru yerlerde bulunup bulunmamasına göre bir derece verir.

Doğrudan iş profiliniz ve sektörünüzle ilgili anahtar kelimelerin bir listesini yapın ve bunları özgeçmişinize eklediğinizden emin olun.

6. Özgeçmişinizin organizasyon yapısına karar verin

Özgeçmişler üç şekilde düzenlenebilir: kronolojik, işlevsel veya ikisinin kombinasyonu. İş geçmişi ve iş türü en iyi yaklaşımı belirleyecektir.

Kronolojik Özgeçmiş:  Belirli bir iş kategorisinde uzun yıllar çalıştığınızda ve alanınızda uzmanlaştığınızda, kronolojik bir özgeçmiş size en iyi hizmeti verecektir. Zaman içinde artan sorumluluklarını göstererek kariyer basamaklarını tırmanmak isteyenler için özellikle uygundur.

İşlevsel Özgeçmiş –  Çeşitli becerilerinizi ve aynı anda birden fazla projeyi yönetme yeteneğinizi vurgulamak istiyorsanız, işlevsel bir özgeçmiş size en iyi hizmeti verecektir. Yeteneğine ve farklı alanlarda çalışarak yıllar boyunca biriktirdiği deneyime odaklanır. Serbest çalışanlar veya çalışma zaman çizelgelerinde boşluklar olanlar için işlevsel bir özgeçmiş yardımcı olacaktır.

Birleşik Özgeçmiş:  Adından da anlaşılacağı gibi bu, kronolojik ve işlevsel bir yaklaşımın öğelerinin bir kombinasyonudur. Potansiyel işvereninize iş geçmişinizin ve sahip olduğunuz pozisyonların tam bir resmini sunmanın yanı sıra becerilerinizi vurgulayabilirsiniz. İş profilini veya sektörünü değiştirenlere yardımcı olacaktır.

Kullanmak istediğiniz organizasyon yapısını seçtikten sonra, sonunda kendiniz için bir tane oluşturmak üzere aşağıdaki uygun talimatları izleyin.

Yöntem 1: Kronolojik bir özgeçmiş yapın

PDF olarak örnek kronolojik CV’yi indirin

Doc’ta örnek kronolojik CV’yi indirin

Adım 1. Kariyer veya hedefin özeti

Özgeçmişinize kariyer hedefinizi (giriş seviyesi mezunu iseniz) veya kariyer özetini (iş tecrübeniz varsa) belirterek başlayın. Özet veya hedefin içeriği kısa olmalı ve basit ve açık bir şekilde yazılmalıdır. Bir kariyer özeti genellikle en iyi madde işaretleri kullanılarak yazılır.

Bir kariyer özeti yazmak tamamen gerekli değildir, ancak içeriği yoğunlaştırmaya ve potansiyel işverenin gözlerini hedef almaya yardımcı olur. Kariyer hedef beyanına gelince, giriş seviyesi mezunu değilseniz veya uzun bir süre sonra işe dönmüyorsanız, kullanmayın. Bir hedef yazanlar için bunu 50 kelimeyle çözün.

Adım 2. İstihdam geçmişi

Ters kronolojik sırayla (en yenisi önce, en eskisi sonda), çalışma geçmişinizi yazın. Üniversiteden yeni mezun olduysanız, bir staj veya yaz eğitiminden edindiğiniz ilgili deneyimlerden bahsedebilirsiniz.

Bulunduğunuz pozisyonu, istihdam / eğitim / staj tarihlerini, şirketin adını, bulunduğunuz yeri (isteğe bağlı) ve iş görev ve sorumluluklarını belirtin.

Adım 3. Eğitim geçmişi

Tıpkı istihdam geçmişinde olduğu gibi, lütfen eğitim geçmişinizi ters kronolojik sırayla sağlayın. Lütfen özel çıraklık veya mesleki eğitim yoluyla kazandığınız tüm diploma / derece türlerini listeleyin.

Lisans öğrencisiyseniz, lütfen tahmini mezuniyet tarihinizi belirtiniz. Ayrıntıları sıralarken, lütfen üniversitenin veya kurumun adını, adresini, eğitim dallarını ve her ayrı giriş için katıldığınız tarih aralığını belirtin. 3’ten yüksek olmadığı sürece, lisansüstü okulunuzun not ortalamasından bahsetmeyin.

Adım 4. Beceriler

İşi mükemmel bir şekilde gerçekleştirmek için gerekli olan tüm becerileri listeleyin. Bilgisayarlar ve yazılımlar, iletişim ve liderlikle ilgili pratik bilgilerle ilgili bazı ortak becerilerden genel olarak bahsedilebilir.

Bir iş analisti işi için analiz araçları bilgisi gibi işe özgü beceriler öne çıkmalıdır.

Birden fazla dil konuşabiliyorsanız, lütfen deneyim düzeyi ile birlikte bunu da belirtin. Son olarak, yetkin olduğunuz başka bir şey varsa, onu gündeme getirin.

Adım 5. Referanslar

Özgeçmişinize aileniz ve arkadaşlarınız dışında en az iki profesyonel referans ekleyin. Birlikte çalıştığınız bir yönetici veya gözetmen ve sınıfını iyi yaptığınız bir kolej öğretmeni bu kategori için mükemmel olacaktır.

Belirtilen sırayla adınızı, unvanınızı, iletişim numaranızı ve e-postanızı belirtin.

Yeni bir üniversite mezunuysanız, bu adımı atlayabilir ve diğer ilgili bilgiler için yerden tasarruf edebilirsiniz. İşverenler bir görüşme sırasında bu bilgileri istediğinden, ilgili referansları o sırada sağlayabilirsiniz.

Yöntem 2: İşlevsel bir özgeçmiş oluşturun

Örnek işlevsel özgeçmişi PDF olarak indirin

Doc’ta örnek işlevsel özgeçmişi indirin

Adım 1. Yarış özeti

Önemli miktarda iş deneyiminiz varsa, bu deneyimi ve beceriyi mermi olarak bir kariyer özetine yoğunlaştırmak yararlıdır. Özgeçmişinizde size değerli alan kazandıracak.

Adım 2. Eğitim geçmişi

Eğitim geçmişinizi en yenisinden başlayarak ters kronolojik sırayla listeleyin. Herhangi bir nitelik veya diplomayı, mesleki eğitimi veya çıraklığı dahil edin. Ayrıntıları üniversite veya kurum adı, başlangıç ​​tarihi, ana dal veya ders adı sırasına göre yazın. Not ortalamanızı yalnızca 3’ün üzerindeyse belirtin.

Adım 3. Beceriler

Bu kategori genellikle profesyonel deneyim kategorisi ile değiştirilir. Bu bölümü profesyonel deneyim ve becerilerin bir kombinasyonu olarak düşünün. Öyleyse yapmanız gereken, yıllar içinde farklı işlerde uyguladığınız becerileri tanımlamak.

Başvurduğunuz iş için geçerli olduğunu düşündüğünüz temel becerileri listeleyin. Çeşitli becerilerinizi ve bu becerilerin işinizde nasıl uygulandığını ayrıntılı olarak açıklayabilirsiniz.

Güçlü yönlerinizden yararlanın ve size avantaj sağlayabileceğini düşündüğünüz bir şeyler yazın. Bu kategoride bilgili olduğunuzdan emin olun. Etkili iş delegasyonu ve iletişim veya liderlik becerileri gibi yumuşak beceriler de yardımcı olacaktır.

Adım 4. Ödüller ve başarılar

Tüm kariyer ödüllerinizi ve başarılarınızı listeleyerek bu kategoride kendinizi en iyi şekilde temsil edin. Çalışkan ve başarılı yanınızı tasvir etmek önemlidir. Üniversite düzeyinde başarıları bile dahil edebilirsiniz, ancak kimse lise balosunun kralı mı yoksa kraliçesi mi olduğunuzu bilmek istemez.

Teknik çalışma için sizin adınıza bir patent etkili olacaktır. Yöneticiniz veya bir müşteriniz çalışmanızı tanıdığında hayatınızdaki herhangi bir tanınma anını vurgulayın.

Yöneticiniz veya bir müşteriniz çalışmanızı tanıdığında hayatınızdaki herhangi bir tanınma anını vurgulayın.

Adım 5. İş geçmişi

İstihdam geçmişinizi ters kronolojik sırayla yazın, iş unvanı, çalışma süresi tarihleri, şirket adı ve adresi (isteğe bağlı) belirtin. İş tanımı veya organizasyondaki rolünüz hakkında daha fazla ayrıntı vermenize gerek yoktur.

Adım 6. İlgili deneyim

Kemerinizin altında herhangi bir gönüllü çalışmanız veya ücretsiz eğitiminiz varsa, lütfen İlgili Deneyim başlıklı bölümde özgeçmişinize ekleyin. Adından da anlaşılacağı gibi, belirli bir işle ilgili deneyim eklemek için dikkatli olmanız gerekir.

Adım 7. Referanslar

Özgeçmişinizde en az iki, en fazla dört kaynak yeterlidir. Listelenen sırayla adlarınızı, unvanlarınızı, iletişim numaralarınızı ve e-posta adreslerinizi ekleyin.

Referanslarınıza isminizi özgeçmişlerine eklemeden önce bir bildirimde bulunmak, özellikle onlarla iletişim kuralı uzun zaman olduysa hem size hem de onlara fayda sağlayacaktır.

Yöntem 3: Birleşik bir özgeçmiş oluştur

Örnek birleşik CV’yi PDF olarak indirin

Doc’ta birleştirilmiş CV örneğini indirin

1. Adım Kuruluş yapınızı seçin

Birleşik özgeçmiş, kronolojik ve işlevsel özgeçmişlerin bir kombinasyonu olduğundan, formatınızı buna göre seçebilirsiniz. Becerilerinizi ve iş sorumluluklarınızı en iyi şekilde vurgulayacak unsurları dahil edin.

Altyazıların konumunu değiştirebilir veya beceriler bölümüne mi yoksa iş deneyimi bölümüne mi dalmak istediğinize karar verebilirsiniz.

Bu özgeçmişi istediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz için, aşağıdaki adımlar bilgilerinizi organize etmek için önerilen bir yöntem içerir.

Adım 2. Özet veya kariyer hedefi

Temel iş becerilerinizin, iş deneyiminizin ve ödüllerinizin yoğunlaştırılmış ancak kapsamlı bir özetini madde işaretli noktalarla yazın.

Yeni bir üniversite mezunuysanız, 50 kelimeden daha kısa bir sürede kısa bir kariyer hedefi yazın.

Adım 3. Eğitim geçmişi

En yeniden en eskiye doğru, aldığınız eğitim veya üniversite programlarını listeleyin. Lütfen tüm dereceleri veya diplomaları, eğitim programlarını veya stajları vb. Listeleyin.

Belirtilen sırayla üniversitenin veya kurumun adını ve ardından yeri, başlangıç ​​tarihini ve öğrenim uzmanlığını veya kursun adını belirtin. Not ortalamanızı yalnızca 3’ün üzerindeyse belirtin.

Adım 4. İş deneyimi

Bu bölümde ilgili iş deneyimini listeleyin. Yeni bir üniversite mezunuysanız, stajınız veya yaz eğitimi deneyiminizle başlayın. Kronoloji en sondan en eskiye doğru olacaktır.

İş unvanını, çalışma tarihlerini, şirket adını, yeri (isteğe bağlı) ve bu iş için rol ve sorumlulukları ekleyin.

Adım 5. Beceriler

İstediğiniz işe fayda sağlayacak ilgili becerileri listeleyin. Önce iş için gerekli olan becerileri listeleyin, ardından yetkinliğinize bağlı olarak diğerlerini listeleyin.

İşle aynı kapsamda iseler, diğer adaylara karşı size avantaj sağlayabilecek bazı benzersiz becerileri listeleyin.

Adım 6. Referanslar

Özgeçmişte iki ila dört kaynak yeterlidir. Bunlar, doğrudan bağlı olduğunuz yöneticileriniz veya amirleriniz olmalıdır. Ayrıca, sınıfında iyi performans gösterdiğiniz bir üniversite profesörü de olabilirsiniz. Giriş seviyesi mezunlar için bu bölüm gerekli değildir.

Her tavsiyenin adını, unvanını, iletişim numarasını ve e-posta adresini listelenen sırayla yazın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*