Bir tencerede organik ıspanak nasıl yetiştirilir

İran’da (şimdi İran’da) ortaya çıkan ıspanak, besin zenginliği nedeniyle dünya çapında en popüler süper yiyeceklerden biri haline geldi.

Doğal bir yemek meraklısıysanız veya ıspanak sevginiz Temel Reis’ten ilham alıyorsa, kendi ıspanakınızı yetiştirmek ıspanak sevginizi yepyeni bir seviyeye taşıyabilir.

Arka bahçenizdeki bir tencerede kolayca ıspanak yetiştirebilirsiniz. Ispanak erken ilkbaharda veya sonbaharda ekilmelidir. Yeni Zelanda ve Malabar gibi bazı çeşitler yazın yetişirken, serin bir mevsim mahsulüdür.

Ispanakla, ne kadar erken ekersen o kadar çok verim alırsın. Ispanak çok fazla gübre gerektirmez. Toprağı önceden kompostlamak genellikle ıspanağın ihtiyaç duyacağı tüm besin maddelerini sağlar.

İyi bir hasat sağlamak için ihtiyacınız olan tek şey, hafif alkali toprakta bol ve sabit nemle birlikte tam güneş veya hatta yarı gölgedir. Diyetinize ıspanak eklemenin birkaç yolu vardır: salatalara veya çorbalara eklenir, sote edilir veya haşlanır.

Mutfak çeşitliliği, birçok özelliğinden sadece biridir. Ispanaktaki K vitamini bolluğu kemik sağlığını iyileştirir. Aynı zamanda A vitamini, manganez, demir, bakır ve folik asit açısından da zengindir. Ispanakta B, E ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, bir miktar lif ve potasyum da bulunur.

Aynı zamanda antioksidan, antiinflamatuar ve antikanser faydaları sağlar.

]

Organik ıspanak yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Organik kompost
  • Torbalı saksı toprağı (tercihen organik)
  • Ekici (6 inç derinliğinde ve minimum 8 inç genişliğinde)
  • Kahve filtreleri veya yatay kumaş
  • Bahçe eldivenleri (isteğe bağlı)
  • Bahçe sprey şişesi
  • El malası
  • Tohumlar
  • Bitki etiketi (isteğe bağlı)

Adım 1. Toprağı hazırlayın

Toprağı ekime hazırlayarak başlayın. 2 kısım torbalı saksı toprağı ve 1 kısım kompostu birleştirin. Eşit şekilde karıştıklarından emin olmak için iyice karıştırın.

Yerdeki topakları elinizle çıkarın. Hafif ve havadar bir zemin, yumrulu bir zeminden daha iyi hava sirkülasyonu sağlar. Ispanak, yüksek organik içerikli hafif alkali toprağı (pH 6.5 ila 7.5) tercih eder. Kompostla karıştırılmış kaliteli bir torbalanmış saksı toprağı, ıspanağınızın ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlayacaktır.

Adım 2. Tencerenin altını kahve filtresiyle hizalayın ve toprakla doldurun.

Yeterli drenaj sağlayan bir kap seçin. Drenaj deliklerinden toprağın dökülmesini önlemek için alttaki delikleri bir parça kahve filtresi veya bahçe bezi ile kapatın.

Tencereyi toprak karışımı ile doldurun. Sulama sırasında tencerenin taşmasına neden olacağından tencereyi ağzına kadar doldurmamaya dikkat edin. Üstten yaklaşık 1 ila 2 inç boşluk bırakın.

Adım 3. Tohumları ekin

Ne kadar tohum kullanacağınız, saksının ne kadar büyük olduğuna bağlıdır. Bitkilerin tam boyutlu bitkilere dönüşmesi için yeterli alana ihtiyacı vardır. Tohumları toprak karışımının yüzeyindeki bir ızgaraya bir inç aralıklarla ekerek başlayın ve ardından tohumları başka bir 1/2 inç toprak karışımıyla kaplayın.

İPUCU: Tohumları bir gecede suda bekletmek, daha hızlı filizlenmelerine yardımcı olacaktır.

Uzun bir hasat için tohumları mümkün olan en kısa sürede ekin. Ispanak serin bahar havasını sever, bu nedenle gece düşük 35 derecenin altında ve gündüz yüksek 75 derecenin üzerinde olmadığı sürece başarılı olacaktır.

Tamamen büyümelerine izin verilen tohumların ekilmesi, evde yetiştirilen ıspanak için en iyisidir. Ayrıca tohumları çimlendirebilir ve fideleri daha sonra nakledebilirsiniz, ancak bu onların hayatta kalma şanslarını azaltır.

Adım 4. Toprağı sulayın

Toprağı bir sprey şişesiyle sulayın. Ispanak, narin aromalı bir mahsul elde etmek için bol ve sürekli nemi tercih eder. Tohumlar filizlenene kadar saksıyı plastikle ört. Bu onları nemli tutmaya yardımcı olur, böylece daha hızlı filizlenirler.

Adım 5. Bitki büyümesinin izlenmesi

Bitkileriniz filizlendikten sonra, toprağı sürekli nemli tutmak için bitkileri düzenli olarak sulayın. Mümkünse, tencereyi tam güneşte tutun, ancak ıspanak kısmi gölgeyi tolere edebilir. Kapalı bir tencerede ıspanak yetiştirmek mümkündür, ancak kaliteli bir yetiştirme lambasından ek ışığa ihtiyaç duyulacaktır.

Sıcaklıktaki artış, yaprakların tadı güçlü ve acı hale getirebilir. Sıcak hava ve nem eksikliği, bitki çiçek tomurcukları ile uzun sürgünler büyütmeye başladığında gerçekleşeceğini bileceğiniz vida oluşumuna da yol açabilir.

Küçük yaprakların nedeni bu olabileceğinden, bitkiler büyüdükçe kalabalıklaşmamak için kesilmelidir. En büyük yaprakları elde etmek için bitkileriniz ayrı ayrı 4-6 “olmalıdır.

Soğuk mevsim bitkisi olan ıspanağın zararlılara karşı fazla korumaya ihtiyacı yoktur. Pire böcekleri, akarlar ve yaprak bitleri, güçlü bir su spreyi ile kolayca yıkanabilen ara sıra suçludur.

Soğuk, yağışlı havalarda ve beyaz pas sırasında ortaya çıkan tüylü küf, bitkiyi etkileyebilecek hastalıklardır.

Beyaz pas, yapraklarda beyaz lekelerle karakterize edilirken, tüylü küf üst yüzeyde sarı lekeler ve yaprakların alt tarafında küflü bir oluşum oluşturur. Etkilenen yapraklar kolaylıkla toplanıp yok edilebilir. Hastalığın nedeni genellikle aşırı sulama ve aşırı kalabalıktan kaynaklanır.

Adım 6. Yumuşak sebzeleri toplayın

Ispanak yaprakları yaklaşık 8 haftada hasada uygun hale gelir. Bir bitkide 4-6 olgun yaprak gördüğünüzde, toplanacak ideal bitkileri düşünün. 70. günde yapraklarımızı hasat ettik. Ispanağınızı, bitkinin büyümeye devam etmesi için toprakta kalmasına izin verirken tek tek yaprakları çimdikleyerek veya yaprak kümelerini makasla keserek hasat edebilirsiniz. Bu, bitkide taze büyümeyi destekler ve ayrıca büyümeyi geciktirir.

Bitkiler herhangi bir filizlenme veya çiçeklenme belirtisi gösterdiğinde, ıspanak yaprakları çiçek açarken acı ve tadı kuvvetli hale geldiğinde hemen hasat edin.

Sezonun son hasadı için bitkinin tamamını topraktan çekebilirsiniz. Ispanağı çıkarmak çok kolaydır. Yaprakları sap dibinde bahçe makası ile kesin ve kökleri atın.

Ek ipuçları

  • Toprağa ekiyorsanız, gevşek toprağı en az 6 inç çalışın
  • Toprağın yüzeyinde, sümüklü böcekleri caydırmak için genç bitkilerin etrafına ezilmiş yumurta kabuklarından bir bariyer yapın.
  • Bitişik bitki köklerine zarar verebilecek yabani otları çıkarmak yerine, yabani otları çıkarmak için karton veya gazete kullanın. Azotu topraktan süzerken sebze bitkilerinin etrafında kabuk malç kullanmayın. (  1  )
  • Ispanak yaprakları da kış için saklanabilir. İyi performans buharla beyazlatılabilir ve kolayca dondurulabilir.
  • Ispanak yapraklarını, kirleri ve dış kirleri temizlemek için bol su ile iyice durulayın. Yapraktan böcekleri çıkarmak için durulama suyuna tuz veya karbonat ekleyin. Solmuş veya bozulmuş yaprakları çıkarın. Sağlıklı, kurutulmuş ıspanağı kağıt havluya sarılmış plastik bir torba veya saklama kabında buzdolabında saklayın. Ispanak yaprakları bu şekilde 1-2 hafta saklanabilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*