Bir tencerede patlıcan nasıl yetiştirilir

Patlıcan veya İngiliz İngilizcesinde adı verilen patlıcan, ılık sıcaklıklarda gelişen tropikal ve subtropikal bitkilerdir. Biber, patates ve domates ile birlikte itüzümü ailesine aittirler. Bahçenizde patlıcan yetiştirmek o kadar da zor değil.

Sıcak iklim sebzesi olan patlıcan, organik madde bakımından zengin, sürekli nem ve tam güneş ile iyi drene edilmiş toprakta büyür. Doğru bakımla, ihtiyaçlarınıza uygun farklı patlıcan çeşitlerini kolayca yetiştirebilirsiniz.

Bir tencerede patlıcan yetiştirirken güveç tenceresi iyi bir seçenektir. Daha fazla ısıyı emer, böylece bitkinin büyümesi için gerekli olan toprağı ısıtır.

Patlıcan iyi miktarda diyet lifi, B1 vitamini ve bakır içerirken, besin profilinden çok mutfak katkısı nedeniyle daha çok değerlidir. Patlıcan ızgarada pişirilebilir veya püre haline getirilebilir  çeşitli müstahzarlara getirilebilir ve benzersiz tadı ve dokusu nedeniyle tercih edilir.

Patlıcanların çeşitli şekil, boyut ve renkleri vardır. Beyaz ve morun tonları en belirgin olanları iken, aynı zamanda yeşil ve turuncudur. Muhteşem bitki örtüsüne sahip olan bakımlı bitkiler, süs bahçelerinde veya saksı düzenlemelerinde mükemmel bir seçimdir.

İster mutfak kullanımı için ister süs güzelliği için patlıcan yetiştirmeye karar vermiş olun, bu kılavuzlar yardımcı olacaktır.

Bir tencerede patlıcan yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

Patlıcan Yetiştirmek İçin Gerekli Şeyler

  • Küçük bir verimli toprak parçası
  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Saksı karışımı
  • Bahçe tırmığı
  • El malası
  • Eldivenler
  • Tohumlar
  • Bahçe Basınçlı Püskürtme Pompası
  • Bahçe çıkartması
  • Bir tencere ve biraz taş
  • Tahta çubuk

Adım 1. Bir bahçe tırmığı ile toprağı gevşetin

Tohumları çimlendirmek için bir toprak parçası seçin. Patlıcanlar iyi drene edilmiş toprak gerektirdiğinden ve sıkı toprak iyi drenajı engellediğinden, toprağı bir bahçe tırmığı ile gevşetin. Killi toprağınız varsa, havalandırmayı iyileştirmek için kum ekleyin.

Tohumları çimlendirmek için bir çimlendirme tepsisi veya yedek saksı da kullanabilirsiniz. Patlıcan tohumları filizlenmek için çok ılık sıcaklıklara ihtiyaç duyduğundan (80-90 derece), eğer serin bir bahar iklimine sahip bir bölgede yaşıyorsanız, dışarıda ekmeden önce iç mekanlarda filizlenmesine izin vermek en iyisi olabilir. Bunları buzdolabının veya çamaşır makinesinin üzerinde tutmaya çalışın, cihazlardan gelen ısı çimlenmeye yardımcı olabilir!

Adım 2. Eğimli zemine bir kat kompost yerleştirin

Tırmıklı zemine 1 inç kalınlığında bir vermikompost veya başka bir organik kompost tabakası yayın. Kompost uygun şekilde yaşlandırılmalıdır. Uygun olmayan şekilde yaşlandırılmış gübre toprak hastalıklarına katkıda bulunabilir.

Adım 3. Tohumları ekin

İyi verim sağlamak için yerel tohum deponuzdan veya bahçe fidanlığınızdan kaliteli tohumlar alın. Bahçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun çeşidi seçin.

Tohumları yamanın üzerine eşit olarak serpin. Patlıcan ile domates arasında pek benzerlik bulamayacak olsanız da, tohumları belli bir benzerliği paylaşıyor. Patlıcan tohumları, dolmalık biber tohumlarına çok benziyor.

Adım 4. Tohumları saksı toprağı ile kaplayın.

Tohum yamasını bir saksı toprağı tabakası ile örtün.

Adım 5. Yamayı sulayın

Topraktaki nemi sağlamak ve çimlenmeyi kolaylaştırmak için tohum parçasını eşit olarak sulayın.

Adım 6. Fidelerin büyümesini izleyin.

Tohumların 80 ° ila 90 ° F aralığında ideal bir sıcaklıkta filizlenmesi 7-10 gün sürer.Ancak, tohumlar bazen 60 ° ila 90 ° F aralığında da filizlenir, ancak her zaman değil. dikkatli ol. sıcaklık hakkında. Engellenmemiş çimlenme için toprağın gerekli sıcaklık aralığında kaldığından emin olun.

Patlıcanları tohumdan başlatmak biraz zor olsa da, gerekli erken dönem bitki bakımını sağlarsanız iyi performans göstermelidir. Fide yamasını diğer fidelerden ayırmak için bir bahçe etiketi ile etiketlemeyi düşünün.

Adım 7. Toprağı dikim için hazırlayın.

Tencerenizde kullanacağınız toprağı tırmıkla iyice gevşetin. Patlıcan organik madde bakımından zengin toprağı tercih ettiğinden, solucan humusu veya başka herhangi bir organik kompostu toprağa ekleyin. Kompakt killi topraklara sahip olanlar, toprağı havalandırmak ve drenaj özelliklerini iyileştirmek için kum eklemelidir.

Patlıcan 5.0 ile 6.5 pH aralığında hafif asidik toprağı tercih eder.

Adım 8. Bir tencereye birkaç taş koyun.

Altında birkaç delik olan bir tencere seçin. İyi drenaj sağlamak için delikleri birkaç taşla kapatın.

Bitkiyi rahat bir şekilde barındırabilmek için saksının hacmi yaklaşık 5 galon olmalıdır.

Adım 9. Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun.

Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun. Ellerinizle toprağı sıkıştırmaya direnin. Bunun yerine gevşek bırakın.

Adım 10. Bir fideyi yatağından yavaşça çıkarın.

Nakledilecek en güçlü ve en güçlü fideleri seçin. Seçtiğiniz fidenin köklerinin altını kazmak için tahta bir çubuk kullanın ve toprağı, kökleri ve hepsini itin ve fideyi yavaşça kaldırın.

Adım 11. Fideyi saksıya dikin.

Tahta bir çubukla yere derin bir delik açın. Fideyi yavaşça yere koyun ve fidanın dik dikildiğinden emin olarak deliği toprakla doldurun.

Adım 12. Saksıdaki fideyi sulayın.

Fideyi tencerede sulayın. Patlıcan sabit nem gerektirdiğinden, topraktaki nem içeriğini korumak için bitkiyi düzenli olarak sulamanız gerekecektir. Sıcak hava bölgenizde kuru bir dönem yaratırsa, bitkiye yardımcı olmak için düzenli ve verimli sulamaya ihtiyacınız olacaktır.

Adım 13. Patlıcanınızın gelişimini kontrol edin

Ağır bir meyve çeşidi seçtiyseniz, ağır meyve yüklü bitkiler düşme eğiliminde olduğundan bitkiyi bir payla desteklemeniz gerekecektir. Daha sonra toprağı ve bitkiyi rahatsız etmemek için bitkiyi erken beklemeyi düşünün. Küçük bir domates kafesine sahipseniz bu amaçla kullanabilirsiniz.

Patlıcan ailesinin diğer bazı üyeleri gibi, patlıcan güneşi sever. Bitki için maksimum güneş ışığı sağlayın. Kösele yaprakları meyveyi iyi korur. Bitki, genellikle fark edilmeden ve yapraklarda saklanan mor bir çiçeğe sahiptir.

Bitki, erken aşamalarda zararlılara karşı koruma gerektirir. Yüzen sıralı örtüleri kullanabilir, zararlıları hedefleyip yok edebilir veya onları kontrol etmek için doğal avcılarınızı tanıtabilirsiniz.

Bitki olgunlaştıktan sonra, bitki sağlıklı olduğu sürece zararlılar performansı etkilemeyecektir. Bununla birlikte, yaprak bitleri, pire böcekleri, kesici kurtlar ve Colorado patates böcekleri dikkat edilmesi gerekenler. Verticillium solgunluğu, hastalıklar arasında bitkinize zarar verebilecek olandır.

Patlıcanlar genellikle dikimden yaklaşık 90 gün sonra hasada hazırdır. Bitkilerimiz geç soğuğa maruz kaldığı için çiçekler ve meyveler oldukça geç ortaya çıktı.

Adım 14. Patlıcanları olgunlaştıklarında hasat edin.

Seçtiğiniz çeşit, olgun bir patlıcanın boyutunu belirleyecektir. Ayrıca, olgunluğu kontrol etmek için bir sıkıştırma testi yapabilirsiniz. Meyveyi başparmağınızla hafifçe sıkın.

Olgunlaşmamış meyveler sert olacak ve baskıya boyun eğmeyecek, olgunlaşmamış meyveler ise başparmağın yarığını koruyacaktır. Mükemmel olgunlaşmış meyveler basınca dayanır ancak orijinal şekillerini geri kazanır. Ayrıca olgunlaşmış meyveler kabuklarının parlaklığını kaybeder.

Sapı veya kaliksi bir inç kadar tutup olgun patlıcanları seçin. Bu, patlıcanların raf ömrünün uzamasına yardımcı olur. Akan su altında durulayın, kurutun ve buzdolabında birkaç gün saklayın.

Toprağa ektiğimiz patlıcan daha iyi ve daha hızlı gelişti. Saksılı muadilinden yaklaşık 20 gün önce çiçek verdi ve hasat edildiğinde meyveler de daha büyüktü.

Patlıcan yetiştirirken akılda tutulması gereken ipuçları

  • Topraktaki nemi ve sıcaklığı sabit tutmak için malç eklenebilir. Ayrıca kökleri korumaya ve yabancı otları dışarıda tutmaya yardımcı olur.
  • Biber ve domates için kullanılan aynı yere patlıcan dikmekten kaçının.   . Aynı Solanaceae familyasına ait oldukları için benzer hastalıklara karşı hassastırlar.
  • Toprağa kahve telvesi eklemek, asitliği artırmak ve toprağı patlıcan dostu yapmak için iyi bir yoldur.
  • Geniş bir bahçeniz varsa, patlıcanların tercih ettiği sabit nemi sağlamanın ideal bir yolu damlama sistemidir.
  • Olgunlaşmamış patlıcanın tohumları görünmezken, olgunlaşmamış patlıcanların acı bir tada sahip büyük tohumları vardır.
  • Güçlü bitki örtüsünü teşvik etmek için büyümenin ilk iki ayında yüksek nitrojenli bir gübre kullanabilirsiniz, ancak bitki olgunlaştığında ve çiçeklenmeye hazır olduğunda daha yüksek seviyelerde potasyum ve fosfor içeren daha eksiksiz bir gübreye geçin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*