Basit adım adım resimlerle balkabağı nasıl yetiştirilir

İster Halloween Jack-o’-lantern, ister lezzetli bir balkabağı tatlısı; balkabağı çeşitli şekillerde tadını çıkarır. Kuzey Amerika’ya özgü olan balkabağı, çeşitli nedenlerle hemen hemen tüm dünyada yetiştirilmektedir. Masanıza çeşitlilik katmak veya sundurmanızı süslemek için kendi balkabaklarınızı yetiştirebilirsiniz.

Kabaklar, dona dayanamayan sıcak hava mahsulüdür. Ayrıca olgunlaşmak için uzun bir süre ve büyümek için bolca alan gerektirirler, bu nedenle balkabağınızı, sıcaklıkların en az 60 ° F’nin üzerinde olduğu son donma tarihinden sonra dikmelisiniz.

Bahçede çok az yeriniz varsa, büyük bir saksıda bazı küçük çeşitler yetiştirilebilir. Ne yazık ki, bir tencerede büyük bir Jack-o’-lantern balkabağı yetiştiremezsiniz.

Kabak bitkileri, bol meyve yetiştirmek ve üretmek için bol güneş ışığına ve zengin, verimli toprağa ihtiyaç duyar. Toprak çok kumlu olmamalı veya çok fazla kil içermemelidir. Toprağın su tutması iyi ancak birikmemesi için yeterli drenajı olmalıdır.

Kabaklar bol sulamaya ihtiyaç duyarken, toprağı her zaman su altında tutmanıza gerek yoktur. Toprak kuru görünüyorsa veya bitki sarkık görünüyorsa, iyice sulayın.

Kabaklar, ödüllü görünümlerinin ve lezzetli lezzetlerinin yanı sıra bir dizi sağlık yararına da sahiptir.

Kabak size günlük A vitamini ihtiyacınızdan fazlasını sağlayabilir ve bu, vizyonunuz için iyidir. Kabakların içinde bulunan karotenoidler kanser hücrelerini uzak tutar ve cildi kırışıksız tutar. Kabaklar genellikle iyi bir diyet lifi kaynağı olarak göz ardı edilir. Kabak çekirdeği ayrıca kötü kolesterolle savaşmanıza yardımcı olabilir   .

Basit adım adım resimlerle balkabağı yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Solucan gübresi veya başka herhangi bir organik gübre
  • Verimli arazi
  • Saksı
  • Bazı taşlar
  • Eldivenler
  • El malası
  • Bahçe tırmığı
  • Bahçe Basınçlı Püskürtme Pompası
  • Tohumlar

Adım 1. Büyük bir tencereyi hazırlanmış verimli toprakla doldurun

Toprağı ellerinizle veya bir bahçe tırmığı ile gevşetin. Solucan humusu veya başka herhangi bir organik kompostu toprağa ekleyin. Toprağınız çok kumluysa veya çok fazla kil içeriyorsa, kompost eklemek dokuya yardımcı olacaktır. Kabak bitkileri büyük miktarlarda suya ihtiyaç duyduğundan, iyi su tutma özelliğine sahip iyi drene edilmiş toprak gereklidir.

Altında birkaç delik bulunan en az 10 galonluk büyük bir kap seçin. İyi bir drenaj sağlamak için bu delikleri birkaç taşla kapatın. Tencereyi hazırlanan toprakla doldurun, toprağı sıkıştırmamaya dikkat edin.

Adım 2. Kabak çekirdeği ekin

Kabak çekirdeği beyaz, kabaca oval şekilli ve yaklaşık bir yetişkinin tırnağı büyüklüğündedir. Kabak çekirdeği birçok mutfakta önemli bir yer tutar.

İhtiyaçlarınıza uygun çeşitli kaliteli tohumları seçin. Çömlekçilik için Jack Be Little veya Baby Pam gibi küçük bir çeşit seçin.

Tohumları ancak don tehlikesi geçtikten sonra ekin. Parmaklarınızla toprakta derin çukurlar açın ve tohumları ekleyin. Delikleri gevşek bir şekilde toprakla kapatın. Bir tencereye 2 veya 3 tohum ekin. Birden fazla tohum ekmek daha iyi çimlenme şansı sağlayacaktır. Tohum geliştirdikten sonra, saksı başına 1 bitki sayısını sınırlayın.

Adım 3. Bitkileri sulayın

Bitkileri bir bahçe basınç pompası ile iyice sulayın. Yaprak küfüne ve küflenmeye yol açabilecek bitki gövdelerinin yakınındaki bunaltıcı durumlardan kaçınmak için kabak saksılarınızı günün erken saatlerinde sulayın. Bitkileri sularken bitkilerin yapraklarını da ıslatmaktan kaçının.

Adım 4. Kabak bitkilerinizin büyümesini kontrol edin

Toprakta yeterli nem sağlandığında yaklaşık bir hafta içinde kabak fideleri çıkar. Çimlenme için en iyi sıcaklık 95 ° F’dir, ancak başarılı çimlenme için toprak en az 70 ° F veya daha yüksek olmalıdır. Soğuk toprak çimlenme sürecini engeller.

Hassas köklere sahip bir dağcı olan balkabağı bitkisi doğrudan saksı toprağına dikilmelidir. Nakledilen ürünler genellikle ince büyür. Meyve yere oturursa, çürümeyi ve olası çürümeyi önlemek için meyvenin altına ince bir tahta veya karton parçası yerleştirebilirsiniz.

Erkek ve dişi çiçekler arasında tozlaşma, arıların yardımıyla gerçekleşir, bu nedenle arıların bitkinize dizginlenemeyen erişime sahip olduğundan emin olun. Tozlaşma olmadan hasattan keyif almayacağınızı unutmayın.

Bitkinizin yakınında arı faaliyeti yoksa, çiçekleri elle tozlaştırmanız gerekecektir. Poleni erkek çiçekten dişi çiçeğe aktarmak için yumuşak kıllı bir fırça kullanmalısınız. Dişi çiçeğin tabanına bağlı küçük bir meyvesi vardır, bu, dik bir gövdede uzun boylu büyüyen erkek çiçekte bulunmayan bir özelliktir.

Zararlıları daima kontrol altında tutun. Çizgili salatalık böcekleri, dört çizgili böcekler, kabak böcekleri ve yaprak bitleri dikkat edilmesi gereken zararlılardan bazılarıdır. Yaprak bitleri güçlü bir su jeti ile tedavi edilebilir. Geri kalanı için, onları seçin ve yok edin.

Kabak kurdu belirtilerine dikkat edin. Larvaları, olgun bir balkabağı bitkisinin tamamını hızla öldürebilir. Bitkinin tabanında delikler arayın. Erken yakalanırsa bazen keskin bir bıçakla dikey olarak kesilerek, yumurtaları veya larvaları çıkararak ve yeni ikincil köklerin gelişmesi için kesilen kısmı toprağa gömerek “ameliyat” yapmak mümkündür.

Downey küfü, külleme ve böcek kaynaklı bakteriyel solgunluk, dikkat edilmesi gereken birkaç hastalıktır.

Adım 5. Meyveleri hasat edin

Genellikle meyvenin rengindeki gözle görülür değişiklik, meyvenin olgunlaştığının güçlü bir göstergesidir, ancak sadece boyut ve renk için geçerli değildir. Meyve baş parmağınızın basıncına dayanırsa veya deri tırnakla kolayca delinebilirse, hasat için henüz olgunlaşmamıştır. Bu tür meyveler hasat edilirse uzun süre saklanmaz.

Meyveler asmada ağırlaşıyorsa, ek desteğe ihtiyaçları olabilir. Küçük bir “hamak” yapmak için eski bir tişört veya havluyu kesin ve kafes sistemine bağlayın.

Olgun bir meyvenin kabuğu iyi sertleşmiştir. Meyvelerin hasat için olgunlaştığının bir başka güçlü göstergesi de asmanın azalması veya ölmesidir. Gövde bükülmeye ve kurumaya başlar.

Hasat etmek için sapı budama makası ile kesin, sapın 4-6 inçini meyveye dokunmadan bırakın. Depolamadan önce meyveyi en az 10 gün güneşte sertleştirin.

Evde kabak yetiştirmek için ipuçları

  • Küf ve küf oluşumunu engellemek için bitkileri kalabalıklaştırmaktan kaçının. Yapraklar arasındaki hava sirkülasyonunu iyileştirmek için ayrı alan.
  • Dikmekte olduğunuz çeşidin ömrüne bağlı olarak; Kabaklarınızı verandanızda veya verandanızda vurgulu parçalar olarak da kullanabilirsiniz.
  • Hasattan sonra kabakları beyaz sirke ile temizleyin. Bu, meyvelerdeki bakterileri öldürür ve raf ömürlerini uzatabilir.
  • Yalnızca tohum için yetiştiriyorsanız Üçlü İkram gibi kabuklu bir çeşit seçin.
  • Geleneksel çeşitler çok beslenir ve yeni başlayanlar için daha zorlayıcı olabilir. Başlangıçta yetiştirmesi kolay çeşitlere bağlı kalın.
  • Meyveler turuncuya döndüğünde su miktarını azaltın. Hasattan 1 hafta önce su kaynağının kesilmesi, hasadın daha uzun süre depolanmasına neden olacaktır.
  • Kompostunuzun iyi olduğundan emin olun. Büyük parçalar böcekleri ve böcekleri çekebilir.
  • Kabağı asla sapından kaldırmayın. Hasarlı bir gövde çürümeye neden olabilir. Kaldırırken daima diğer elinizle balkabağının tabanını tutun. Bir sürahi veya çömlek gibi tuttuğunuzu hayal edin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*