Tat ve koku kaybı: rahatlama için ev ilaçları

Soğuk algınlığı veya başka bir nedenden ötürü tıkalı bir burnunuz olduğunda yemeğinizin tadı nasıl? Mülayim bir şey, değil mi? Bunun neden olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Koku duyusu en son dikkat ettiğimiz şeydir, ancak yemeğimizi nasıl tattığımızda veya yiyeceklerin ve diğer kokuların tadı ve kokusunu nasıl tanımladığımızda önemli bir rol oynar.

Bunun nedeni, tat duyumuzun kısmen koku alma duyumuza bağlı olmasıdır. Burnumuzdaki ve dilimizdeki duyu reseptörleri, beynimizin belirli bir yiyeceğin tadını tanımlamasına yardımcı olmak için birlikte çalışır.

İnsanların ciddi bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunda koku alma duyularını kaybetmeleri yaygındır. Bu aynı zamanda yemeğin tadını da olumsuz etkiler.

Tat tomurcukları tamamen işlevsel olsa da, bozulmuş koku alma duyusu, yemeğin orijinal tadını tatmasını zorlaştırır. Koku duyusunun bu şekilde engellenmesi anosmi olarak bilinir ve bu durum, durum ortadan kalkana kadar istemeden yiyeceklerin tadı hafifletilir. (bir)

 

Tat ve Koku Kaybına Neden Olan Nedir  ?

Soğuk algınlığı  ve grip gibi enfeksiyonların  yanı sıra sinüs sorunları, çoğu geçici koku ve tat kaybı vakasından sorumludur. Bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilecek başka faktörler de vardır, örneğin:

  • Bir kafa travması veya felç
  • Diş veya ağız problemleri
  • Klor, formaldehit, benzen, trikloroetilen ve tiner gibi belirli kimyasallara maruz kalma
  • Baş veya boyun kanseri için radyasyon tedavisi
  • Burundan kokain çekmek veya sigara içmek
  • Hormonal değişiklikler
  • Ağız veya diş sağlığı sorunları
  • Bazı ilaçların yan etkisi  (2)

Kalıcı tat ve koku kaybı, Alzheimer hastalığı, şizofreni, Parkinson hastalığı ve epilepsi gibi bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.

Tat ve koku kaybı belirtileri

  • Burun ve dil işlevlerinde bozulma: hoş, tuhaf veya bozuk bir kokuya sahip kokular
  • Bu bozukluk nedeniyle tatları ayırt edememe.

Önleyici ipuçları

Koku duyunuzu tamamen sağlam tutmanıza ve anosmiden muzdarip olduğunuzda meydana gelebilecek bazı aksiliklerden kaçınmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları ve teknikler vardır.

Soğuk algınlığına veya nezleye yatkınsanız ve / veya sinüs problemleriniz varsa, aşağıdaki ihtiyati tedbirler gereklidir:

  • Koku duyunuzu körelteceği için sigarayı bırakın.
  • Düzenli veya aşırı alkol alımı, yiyecekleri tatma yeteneğinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, alkol alımınızı sınırlandırmanız faydalı olabilir. Yemeğinizi orijinal tadı için tatmak istiyorsanız, alkolden vazgeçmek daha da tercih edilir.
  • Devam eden bir enfeksiyon veya alerjik reaksiyon koku alma duyunuzu zorlaştırıyorsa, burnunuzun içini yıkamak için tuzlu su solüsyonu kullanın.
  • Aromaterapiyi deneyerek koku alma güçlerinizi de canlandırabilir ve eski haline getirebilirsiniz. Limon veya portakaldan elde edilenler gibi turunçgil yağlarının yanı sıra gül yağı ve nane yağı gibi diğer güçlü kokulu iksirler bu konuda özellikle yararlı bulunmuştur. (9)

Tat ve koku kaybını yönetmek için ipuçları

İşte tat ve koku alma duyunuzu geliştirmek için bazı ev ilaçları.

Yöntem 1: Hint yağı

Hint yağı, tıkalı bir burnu etkili bir şekilde temizlemeye ve tat ve koku hissini geri kazanmaya yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinen bir antioksidandır. Bu çözüm bilimsel açıklamadan yoksundur, ancak kullanıcılar için pek çok anekdot desteği vardır.

Tek adımlı yöntem: Burun deliklerine hint yağı damlası koyun

  • Bir miktar hint yağı ısıtın ve bir damlalık kullanarak burun deliklerinizin her birine 1 damla damlatın.

Bunu günde iki kez, bir kez sabah ve bir kez gece yatmadan önce yapın. Bunu tat ve koku duyularınız yeniden kazanana kadar yapın.

Yöntem 2: alfa lipoik asit

Alfa lipoik asit vücutta doğal olarak oluşan ve onu hücre hasarından koruyan bir antioksidandır. Hücresel sağlığın korunmasında hayati bir rol oynar.

Çalışmalar, alfa lipoik asidin sinir işlevini iyileştirmeye ve hem tat hem de koku duyularınıza yardımcı olabileceğini göstermiştir. Alfa lipoik asit takviyeleri tüketmeden önce doktorunuza danışın. (3)

Diyetinize brokoli, karaciğer ve kalp gibi organ etleri ve ıspanak gibi alfa lipoik asit yönünden zengin yiyecekler eklemek, koku alma ve tat alma yeteneğinizi geri kazanmanın harika bir yoludur.

Yöntem 3: çinko

Çinko, tat ve koku için gerekli olan anhidraz adı verilen bir enzimi üretmek için önemlidir. Bu nedenle vücudunuzdaki çinko eksikliği koku ve tat duyularınızı önemli ölçüde etkileyebilir.

Çalışmalar, düşük çinko seviyelerinin DNA’nızın ipliklerinin kırılmasına neden olarak çeşitli kanser türlerine, enfeksiyonlara ve otoimmün hastalıklara yol açabileceğini göstermiştir. (4)  (5)

Çinko, vücudunuzdaki beyaz kan hücrelerinin üretimini artırır ve enfeksiyonla etkili bir şekilde savaşmaya yardımcı olur.

Et, istiridye, çiğ süt, çiğ peynir, kefir, fasulye ve yoğurt gibi çinko yönünden zengin yiyecekler yiyin. Çinko takviyesi almayı planlıyorsanız, uygun dozajlar için doktorunuza danışın.

Yöntem 4: soluma / buhar

Buharı solumak, tıkalı bir burnu açmanın harika bir yoludur. Ilık, nemli buhar, burnun iç yüzeyini nemlendirir ve iltihabı azaltır. Bu tür eylemler burun deliklerinizdeki boşluğu temizleyerek kolayca nefes almanızı sağlar. (6)

Bir veya iki damla okaliptüs yağı, daha hızlı rahatlamanıza yardımcı olur. Okaliptüs yağı antibakteriyeldir ve sorunlara neden olan virüsleri ve toksinleri ortadan kaldırır.

Tek adımlı yöntem: okaliptüs yağını bir nemlendiriciye koyun ve buharı soluyun

  • Nemlendiricinizi suyla doldurun ve içine 2 ila 3 damla okaliptüs esansiyel yağı koyun.
  • Buhar çıkmaya başladığında üzerine eğilin ve başınızı bir havluyla örtün.
  • 5-10 dakika buharda nefes alın, ardından havluyu çıkarın.
  • Koku ve tat duyularınızı geri kazanmak için bu yöntemi günde iki ila üç kez tekrarlayın.

Yöntem 5: B vitamini

Koku alma duyunuz olan koku alma sisteminiz, karmaşık bir sinir ağı üzerinde çalışır.

Bir koku veya koku, burun deliğindeki sinir hücrelerini harekete geçirir ve sinir hücreleri beyne sinyaller gönderir, böylece kokuyu tanıyabilirsiniz. Sinir hasarı beyninizin koku merkezlerini bozabilir ve koku alma duyunuzu azaltabilir.

Çalışmalar, B vitamini eksikliği ile koku ve tat duyusu kaybı arasındaki ilişkiyi göstermiştir. Ciddi bir B vitamini eksikliği, sinir hücrelerine zarar vererek koku ve tat duyularınızı felç edebilir. (7)

Deniz ürünleri, süt, soya ve pirinç içecekleri ve kümes hayvanları gibi B vitamini yönünden zengin yiyecekler yemek, koku ve tat duyunuzu artırabilir.

B vitamini takviyesi almak istiyorsanız, dozaj için doktorunuza danışın.

Yöntem 6: elma sirkesi

Elma sirkesinin (ACV) keskinliği, onu kaybolan koku duyusunu geri kazandırmak için etkili bir doğal içerik haline getirir. Bu sıvı, güçlü ekşi tadını içinde bulunan asetik aside borçludur.

Damağınızın karıncalanmasını sağlayan ve koku alma duyularınıza nüfuz ederek merkezi sinir sisteminize çok ihtiyaç duyulan bir sallanmayı veren bu karakteristik sirke aromasıdır.

Elma sirkesinin bu uyarıcı etkisi,  2014 yılında Chemical Senses dergisinde yayınlanan bir çalışma ile doğrulandı  . Bulgular, sirke kokusunun anosmili hastalar tarafından alınacak kadar güçlü olduğunu, ancak plasebonun yanıt vermediğini ortaya koydu. . (8)

Ek olarak sirke, genellikle koku kaybından sorumlu olan burun enfeksiyonlarından daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilecek antibakteriyel özellikler de sergiler.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Elma sirkesi – 2 çay kaşığı
  • Su
  • Bal – ½ çay kaşığı

Tek adımlı tedavi: Suda elma sirkesi ve bal karışımı için.

  • Elma sirkesi ve balı bir miktar suyla karıştırın ve bu solüsyonu günde iki kez için.

Ek yararlı ipuçları

  • Okaliptüs esansiyel yağını buhar inhalasyonu için nane esansiyel yağı ile değiştirebilirsiniz.
  • Lahana turşusu, portakal ve yoğurt gibi turunçgil veya asitli yiyecekler yiyin veya iç.
  • Artık yiyecekleri yerken dikkatli olun. Paketlenmiş gıda ürünlerinin son kullanma tarihini kontrol edin.
  • Bozulduğundan veya tüketim için güvenli olmadığından şüphelendiğiniz yiyecekleri yemekten kaçının.
  • Koku duyunuz tehlikeye girdiğinde, bir ev yangını durumunda dumanı algılayamayabilirsiniz. Bu nedenle, kendi güvenliğiniz için evinize yangın dedektörleri ve duman alarmları kurmayı düşünün.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*