Kanser yaralarından nasıl kurtulurum

Baharatlı veya asitli yiyecekler, ağız ülserleriniz varsa ağzınızda kırmızı-sıcak iğneler gibi hissedebilir. Yemek zamanı ağzınızda bir milyon arı tarafından sokulmuş gibi hissettiriyorsa, bazı doğal ev ilaçları pamukçuk yaralarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Uçuklardan  , pamukçuklardan veya aftöz ülserlerden çok farklı olarak ağız ve boğazın diş etlerinde ve yumuşak dokularında görülen küçük, yüzeysel lezyonlardır. Küçük pamukçuk yaraları genellikle bir veya iki hafta içinde düzelirken, kümeler halinde görünen daha büyük ülserlerin iyileşmesi altı haftayı bulabilir ve yara izine neden olabilir. (bir)

Kanser yaralarının nedenleri ve semptomları

  • Kaşıntı yaraları, kırmızı kenarlı, düz, oval gri bir yüzey olarak görünür ve genellikle başlamadan bir veya iki gün önce bölgede bir karıncalanma veya yanma hissi ile işaretlenir.
  • Ülser tek bir yara olarak veya gruplar halinde görünebilir ve konuşmayı veya yemeyi oldukça ağrılı hale getirebilir.
  • Kanser yaralarının kesin nedeni belirsizdir, ancak birkaç faktör onları tetikleyebilir. Kazara yanak ısırması, titiz fırçalama veya diş çalışması nedeniyle küçük bir doku yaralanması yaygın bir nedendir.
  • Canker yaraları, alerjik bir tepkinin bir parçası olarak veya duygusal stresin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
  • Ergenlik, menstrüasyon ve menopoz dönemindeki hormonal dengesizlik   de bu ülserleri tetikleyebilir. Bu genellikle kadınları erkeklerden daha duyarlı hale getirir.

Kanser yaralarını önleyin

  • Turunçgiller de dahil olmak üzere sıcak, baharatlı ve asitli gıdalardan kaçının çünkü bunlar genellikle pamukçuklara neden olabilir ve bunları şiddetlendirebilir. Kahve, çikolata, kuruyemişler ve tohumlar da sorunu daha da kötüleştirebilir ve bundan kaçınılmalıdır.
  • Maydanoz, somon, ıspanak, lahana, havuç ve yoğurt, tekrarlayan kırılmaların sıklığını azaltabilir. Bu yiyecekler, önlemeye yardımcı olabilecek B12 vitamini, folik asit, çinko ve demir içerir. (iki)
  • Kanser yaralarına yatkınsanız, sodyum lauril sülfat diş macunundan kaçının çünkü aynı zamanda tetikleyici görevi de görebilir.

Kanser yaraları için evde tedavi

Ağız ülserleri için reçetesiz satılan ve reçeteli ilaçların genellikle bir takım yan etkileri vardır ve sonuçlar her zaman tatmin edici değildir.

Ev ilaçları, korkunç veya maliyetli yan etkiler olmadan rahatlama sağlar. İşte pamukçuk yaralarınızdan kurtulmak için deneyebileceğiniz dokuz kolay ev ilacı.

Yöntem 1: Tuzlu su kullanın

Etkili bir diş ağrısı ilacı  olan tuzlu suyla durulama, düzenli ağız hijyeninizi tamamlamak için harika bir yoldur. İyileşmeyi hızlandırmak için diş prosedürlerinden sonra genellikle tuzla durulama önerilir. Kanser yaralarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Tuzla durulama, boğazdaki sıvıları gidermeye, kurutmaya ve iyileşmesine yardımcı olur. Bu sıvı drenajı, özellikle sık sık ısırılan veya tahriş olan şişmiş yaralar için faydalıdır. Tuz ayrıca yaraların enfekte olmasını engeller, ılık su ise ağrıyı azaltır. (3)

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Ilık su (ağrıyı dindirir) – 1 su bardağı
  • Tuz (dezenfekte eder ve iyileşmeyi teşvik eder) – 1 çay kaşığı

Adım 1. Tuzu suda çözün.

  • 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • Sudaki tuzu çözmek için iyice karıştırın.

Adım 2. Ilık tuzlu suyu gargara olarak kullanın

  • Bu tuzlu suyu gargara olarak kullanın ve sıvıyı boğazın etrafına sürün.

Bu işlemi günde 3 defa tekrarlayın. 1 veya 2 gün sonra rahatlamalısınız, ancak yaranız tamamen iyileşene kadar tedaviye devam edin.

Yöntem 2: Şap kullanın

Şap, pamukçuk söz konusu olduğunda en etkili ev ilaçlarından biridir. Çok ucuzdur ve yerel bakkalınızın baharat reyonunda kolayca bulabilirsiniz.

Genellikle turşunun gevrekliğini korumak için kullanılırken, bu baharat uçuğun dağılmasına yardımcı olabilir. Sıkılaştırıcı özelliği lezyonu kurutur ve iyileşme sürecini hızlandırır. İlk yanma hissinden sonra, bölgeyi uyuşturur ve büyük bir ağrı kesici sağlar. (4)

Tek adımlı tedavi: şapı doğrudan yaranın üzerine yerleştirin

  • Sadece bezelye büyüklüğünde bir şap parçasını ağzınızdaki pamukçuk yarasının üzerine tutun. Şapını çıkarmadan ve ağzınızı çalkalamadan önce 1 dakika boyunca ağrının üzerinde tutun.
  • Toz veya granül şap kullanırsanız, nemli bir pamuklu çubukla ülsere uygulayın.
  • Acı tat sizi salya salgılatacaktır, ancak en iyi sonucu almak için şapla tedavi edilen bölgeye tükürük bulaşmasından kaçınmaya çalışın.
  • Genellikle tek bir uygulama ağız ülserini iyileştirebilir ancak şiddetli ülserler daha sonra uygulamaları gerektirebilir.

Yaraların tamamen iyileşmesi için uygulamayı 2-3 gün boyunca günde iki kez tekrarlayın.

Yöntem 3: Elma sirkesi kullanın

Kadınlar genellikle gözenekleri sıkılaştırmak için elma sirkesi kullanırlar   , ancak çiğ, filtre edilmemiş elma sirkesinin sıkılaştırıcı özellikleri de pamukçuk yaralarından kurtulmada çok faydalıdır.

Elma sirkesi şişmiş ülserdeki fazla sıvıyı boşaltarak yarayı kurutur. Bu aynı zamanda, boğazda enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin büyümesini de engeller.

Tek adımlı tedavi: ağrılı bölgeye elma sirkesi uygulayın

  • Ham, filtre edilmemiş elma sirkesine steril bir pamuklu çubuk batırın. Elma sirkesini pamukçuk yarasına uygulamak için kullanın.
  • Seyreltilmemiş elma sirkesi uygularken, ağrılı bölgeyle sınırlandırın. Bu, dişleri sirke nedeniyle oluşan mine erozyonundan korur.

Ağrıyı tamamen iyileştirmek için 1-2 gün boyunca günde 3 veya 4 kez tekrar uygulayın.

Yöntem 4: Aspirin kullanın

Aspirin, kanserli yaraları tedavi etmek için nispeten ağrısız çarelerden biridir. Ülserin enfekte olmasını da önleyen bir ağrı kesicidir. Kanser yaralarını tedavi etmek için her zaman kaplanmamış bebek veya yetişkin aspirin kullanın.

Günlük ağızdan kullanım için önerilen maksimum aspirin miktarı 4 gramdır. Kanser yaralarından kurtulmak için aspirin kullanırken bu miktarı aşmamalısınız. (5)

Not:  Bu çare, özellikle Reye sendromu riski nedeniyle suçiçeği veya grip olan 19 yaşın altındaki kişiler için değildir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Kaplamasız aspirin (ağrı kesici): 2 veya 3 tablet
  • Su

Adım 1. Bir aspirin macunu hazırlayın.

  • Küçük bir kaseye 2 veya 3 kaplanmamış aspirin tableti koyun. İhtiyacınız olandan fazla ise miktarı azaltın.
  • Aspirini çözmek için az miktarda su ekleyin ve kalın bir macun yapın.

Adım 2. Macunu aft yarasına uygulayın

  • Steril bir pamuklu çubukla pamukçuk yarasına az miktarda aspirin macunu uygulayın.
  • 5 dakika sonra macunu akan su altında durulayın.

Uygulamayı günde iki kez tekrarlayın. Bu çare 2 ila 3 gün içinde rahatlama sağlayacaktır.

Yöntem 5: Kabartma tozu kullanın

Ağızdaki asidik ortam, pamukçuk yaralarını tahriş edebilir ve yara izi kalmasını önleyebilir. Kabartma tozu asitleri nötralize etmeye ve ağzınızı alkalileştirmeye yardımcı olabilir.

Bu ucuz çözüm ayrıca ülseri kapatmaya yardımcı olarak iyileşmesini sağlar. Ayrıca ağrının iltihaplanmasını da giderir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Kabartma tozu (iyileştirici özellikler)
  • Su

Adım 1. Kabartma tozu macunu yapın.

  • Küçük bir kaseye biraz karbonat koyun.
  • Biraz su ekleyin ve ince bir macun haline getirin.

Adım 2. Macunu aft yarasına uygulayın

  • Kabartma tozu macununu ağzın etkilenen bölgelerine sür.
  • Macunu birkaç dakika beklettikten sonra ağzınızı ılık suyla çalkalayın.

Günde 3 ila 4 kez tekrarlayın ve yaralar 2 ila 3 gün içinde tamamen iyileşecektir.

Yöntem 6: Hidrojen peroksit kullanın

Genellikle kesikleri ve yaraları dezenfekte etmek için kullanılan hidrojen peroksit, pamukçuk yaralarını hafifletmek için tıbbi bir durulama işlevi görebilir. Enfeksiyon olasılığını ortadan kaldıracak ve ülserin iyileşmesini sağlayacaktır.

Adım 1. Hidrojen peroksiti suyla seyreltin.

  • Yarım fincan% 3 hidrojen peroksiti bir bardağa dökün.
  • Hidrojen peroksiti seyreltmek için yarım bardak su ekleyin.

Adım 2. Hidrojen peroksit solüsyonunu gargara olarak kullanın

  • Tükürmeden önce sıvıyı ağzınızdaki yaranın etrafında 1 dakikaya kadar çalkalayın.
  • Bu şekilde ½ fincan çözümün tamamını kullanın. Geçici mide bulantısına  ve mide rahatsızlığına neden olabileceğinden solüsyonu yutmaktan kaçının  .

Ağrıyı tamamen iyileştirmek için günde 3 defa 1-2 gün tekrarlayın.

Yöntem 7: L-lizin kullanın

Uçuklar pamukçuklardan oldukça farklı olsa da L-lizin her ikisini de iyileştirebilir. Beslenme odaklı sağlık uzmanları, lizin eksikliğinin ağız ülserlerini tetikleyebileceğine inanmaktadır.

L-lizin, vücutta sentezlenmeyen temel bir amino asittir. Bu, vücudunuza gerekli miktarı sağlamak için diyet kaynakları ve takviyeleri kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Bu yöntem, pamukçuk ağrısında erken kullanıldığında en iyi sonucu verir.

  • Diyet kaynaklarından lizin elde etmek için kümes hayvanları, kırmızı et, Parmesan peyniri, sardalya, morina balığı, yumurta ve süt ürünleri yiyin. Veganlar, lizinden paylarını almak için soya fasulyesi, fındık ve mercimek ve fasulye gibi baklagilleri yiyebilirler.

Diyet takviyesi olarak, bir hafta boyunca günde 3 kez 1000 mg L-lizin alın.

Notlar:  Lizin vücutta kalsiyum emilimini artırabileceğinden, L-lizin takviyelerini kalsiyum takviyeleriyle birleştirmeyin. Aşırı L-lizin takviyesi alımı, safra kesesi taşı ve böbrek fonksiyon bozukluğu riski oluşturabilir. Kolesterol veya trigliserit sorunlarınız varsa, L-lizin takviyeleri almadan önce sağlık uzmanınıza danışın. (iki)

Yöntem 8: Turşu suyu kullanın

Turşu suyu, çok fazla çaba sarf etmeden aft yaralarının tedavisinde çok yardımcı olabilir. Turşu suyu esas olarak sirke ve tuz olup, şap, dereotu ve sarımsak ile tatlandırılmıştır. Bu bileşenlerin çoğu, bu makalede pamukçuk yaraları için çare olarak listelenmiştir ve ülser tedavisi için mükemmel bir çözümdür.

Turşu suyu bölgeyi uyuşturur ve anında ağrı kesici sağlar. Ayrıca yarayı kapatacak ve iyileşmesine izin verecektir. (6)

Tek adımlı tedavi: Her gün boğazın etrafındaki turşu suyunu durulayın

  • Sadece bir yudum turşu suyu alın, boğaz ağrısının etrafında birkaç dakika gezdirin ve sonra tükürün.

2 ila 3 gün boyunca günde 3 defa tekrarlayın.

Yöntem 9: Listerine kullanın

Listerine, pamukçuk ağrısını uyuşturarak ağrıyı anında giderebilecek başka bir çare. Alkol, pamukçuklara karşı faydalarından sorumlu aktif bileşendir, bu nedenle alkolsüz gargaralar işe yaramayacaktır.

Listerine’deki alkol, pamukçuk ağrısını dezenfekte eder ve kurutarak hızla iyileşmesini sağlar. (iki)

Tek adımlı tedavi: günde 3 kez ağzınızı Listerine ile çalkalayın

  • Bir kap dolusu Listerine alın ve tükürmeden önce ağzınızda 1 dakika sallayın.
  • Ağzınızı suyla çalkalayın.

Durulamayı her saat tekrarlayın, bir gün içinde aft yaralarını hafifletecektir.

Not:  İlk 30 saniye batma hissine, ardından uyuşma hissine hazırlıklı olun.

Yöntem 10: Hindistan cevizi yağı kullanın

Hindistan cevizi yağı, pamukçuk yaralarını gidermede çok etkili olabilir. Hindistan cevizi yağının antienflamatuvar özellikleri şişmeyi azaltmaya yardımcı olur ve yaraların boyutunu azaltır. Bu onları diş tahrişine daha az yatkın hale getirir.

Hindistan cevizi yağı ayrıca yanma ağrısını giderecek ve bu rahatsız edici lezyonların iyileşme sürecini hızlandıracaktır. (7)

Tek adımlı tedavi:  Hindistan cevizi yağını boğazın etrafına durulayın

  • Ağzınıza bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı koyun.
  • Yağın aft üzerinde erimesine izin verin.
  • Yutmadan önce erimiş yağı birkaç saniye boyunca yaraların etrafında döndürün. Alternatif olarak, yutmaya dayanamıyorsanız bir çöp tenekesine tükürün.

Ağrınızı iyileştirmek için bu ilacı gün içinde iki veya üç kez uygulayın.

Yöntem 11: Çay poşetleri kullanın

Kullanılmış çay poşetleri sadece şişkin gözler için iyi bir çare değildir   ; ayrıca pamukçuk yaralarının iyileşmesine yardımcı olabilirler. Çayda bulunan tanenler, pamukçuklarda ağrıyı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olur. Tanenler ayrıca çaya şişkinliği azaltmaya yardımcı olan büzücü özelliklerini verir.

Siyah veya yeşil herhangi bir çay poşeti çalışır. Bitki çayı daha da iyi sonuçlar sağlayabilir. (8)

Tek adımlı tedavi: Kullanılmış çay poşetini yaraya uygulayın

  • Çay poşetinin her zamanki gibi demlenmesine izin verin.
  • Sıcak sudan çıkarın ve tamamen soğumasını bekleyin.
  • Kullanılmış çay poşetini aft yaralarına yaklaşık 5 dakika uygulayın.

Birkaç gün boyunca günde 2 veya 3 kez çare uygulayın.

Yöntem 12: Yoğurt Kullanın

Canlı kültür sade yoğurt da pamukçuk tedavisi için tavsiye edilir. Yoğurttaki probiyotikler ağızdaki florayı dengeler ve yaraları kontrol eder. Bir dizi bitmeyen pamukçuk vakası geçirdiyseniz, bir pamukçuk tedavisi olarak yoğurdu kullanmak harikalar yaratabilir.

Aromalı bir çeşit yerine sade yoğurt seçin. Dondurulmuş veya pişmiş yoğurt, ağrılı aft yaralarınızı iyileştirmek ve rahatlatmaktan sorumlu canlı kültürü içermediğinden işe yaramayacaktır. (9)  Bu tedavi seçeneği, laktoz intoleransı olanlar (süt alerjisi olanlar) için uygun olmayabilir.

Tek adımlı tedavi: günde üç kez sade yoğurt tüketin

  • Laktoz intoleransınız varsa, iltihaplı aft yaralarına temiz bir parmağınızla günde üç kez, yaralar iyileşene kadar sade yoğurt uygulayın.
  • Ayrıca birkaç gün boyunca veya yaralar tamamen iyileşene kadar günde üç defa en az 1 çorba kaşığı sade yoğurt tüketebilirsiniz.

Pamukçuku rahatlatmak için ipuçları

  • Tıpkı tuzlu suyla durulamada olduğu gibi, pamukçuk yaralarını gidermek için karbonatla durulama da yapabilirsiniz.
  • Steril pamuklu çubukla pamukçuk yaralarına şap solüsyonu uygulayabilirsiniz.
  • Elma sirkesini eşit miktarda Benadryl ile karıştırıp aft yarasına uygulayabilirsiniz.
  • Pamukçuk yaralarını gidermek için gargara olarak seyreltilmiş beyaz sirke kullanabilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*