Ev ilaçları ile horlamayı nasıl durdurabilirim?

Partneriniz horlamanızın onları çok ihtiyaç duyulan uykudan mahrum ettiğinden mi şikayet ediyor? Horlayan bir partnerle uyumak, boğa kurbağalarının korosu arasında uyumak gibi olabilir. Yakından bakınca horlamak hiç de komik değil.

Horlama, uyku yoksunluğunun en yaygın nedenlerinden biridir. Horlamanız partnerinizi geceleri uyanık tutuyorsa, uykusuzluğun etkilerini kesinlikle hissedeceksiniz.

Bu, ilişkinizde bozulmaya ve herhangi bir evde rahatsızlığa neden olabilir. Bir horlayıcı olarak, farkında olmadan da uyku yoksunluğu yaşayabilirsiniz.

Gündüz yorgunluğunun eşlik ettiği aşırı ve sürekli horlama, titreşimli horlamaya neden olan hava akışındaki tıkanıklık nedeniyle kişinin nefes almayı bıraktığı obstrüktif uyku apnesinin bir işareti olabilir.

Kişi gece boyunca birkaç kez nefes nefese uyanma eğilimindedir, çoğu zaman ertesi gün hatırlanmaz. Diğer nedenler de horlamaya neden olabilir. Çeşitli nedenlerle boğaz kasları geceleri gevşemeye ve hava akışını engellemeye eğilimli olabilir.

Ayrıca, tıkalı bir burun ve hatta diliniz hava akışını engelliyor olabilir. Burun boşluğu yaşla birlikte daralabileceğinden, bazen yaşlılık horlamaya neden olabilir. Bazı sağlık koşulları da sizi horlamaya yatkın hale getirebilir.

 

Horlama için ev ilaçları

Herkes için hiçbir çare uygun değildir. Etkili bir tedavi için, horlamanın nedeni kullandığınız çare ile belirlenmelidir. Nedeni belirlemek için partnerinizden yardım almanız gerekebilir.

İşte horlamayı durdurmak için beş ev tedavisi:

Yöntem 1: Burun kanallarının temizlenmesi

Geceleri boğaz kasları genellikle gevşer ve hava yollarının biraz daralmasına neden olur. Burun tıkalıysa burun yollarınızdaki havayı neredeyse bloke ederek durumu daha da kötüleştirebilirsiniz.

Bu, hava yolu dokularının zorla hava akışı nedeniyle titreşmesine neden olur ve bu da horlamaya neden olur.

Burun kanallarınızı temizlemek, doğal nefesinizi geri kazanmanıza ve horlamayı sona erdirmenize yardımcı olabilir. Pratik  jalneti  bir neti pot ile veya burun horlama rahatlatmak burun şeritler kullanılarak.

A. Neti potu kullanmak

Jalneti  veya “tuzlu sulama” sinüsleri tuzlu suyla temizleme uygulamasıdır. Temelde sinüsleri tuzlu suyla durulamayı, böylece burun boşluğundaki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olmak için mukus, kirleticiler ve tahriş edici maddeleri gidermeyi içerir. (4)

Bu amaçla bir Neti potu kullanılabilir. Bir eczaneden veya internetten kolayca edinebilirsiniz. Üreticinin kullanım talimatlarına bakın ve salin durulaması yapmak için daima damıtılmış veya steril su kullanın.

  • Hazırlanan salin solüsyonunu Neti kabına dökün.
  • Neti tenceresini kullanırken lavabonun üzerine eğilin veya duşta durun çünkü çözüm, muhtemelen iğrenç şeyler ile birlikte burun deliklerinizden aşağı akacaktır.
  • İşlem boyunca vücudunuzu gevşetin ve ağzınızdan nefes alın.
  • Yüzünüz yere paralel olacak şekilde başınızı yana doğru eğin.
  • Neti saksısının ağzını üst burun deliğine sokun, böylece su dışarı çıkmaz.
  • Tuzlu suyu üst burun deliğine dökün ve alt burun deliğine akmasına izin verin. Bu birkaç saniye sürebilir, bu yüzden panik yapmayın.
  • Yarısını diğerine ayırarak, bir burun deliğine tuzlu su miktarının yarısını kullanın.
  • Ayağa kalkın ve işiniz bittiğinde kalan tuzlu suyu nazikçe burnunuzdan üfleyin.
  • Kalan suyu kullanarak diğer burun deliğiyle tekrarlayın.
  • Bitirdikten sonra kalan tuzlu suyu nazikçe burnunuza üfleyin.

Birkaç kez yaptıktan sonra ustalaşacaksınız. Tüm prosedürün tamamlanması genellikle yaklaşık 5 dakika sürer. Su boğazınıza girerse, tükürebilirsiniz.

Sinüs tıkanıklığını gidermek için neti potu günde bir veya iki kez düzenli olarak kullanabilirsiniz.

B.  Burun şeritlerinin kullanımı

Burun şeritleri, tıkanıklıkla ilgili horlamada size yardımcı olabilir. Serbest ve kolay nefes almayı kolaylaştırmak, nihayetinde burun geçişlerinde tıkalı hava akışı nedeniyle horlamayı hafifletmek için tasarlanmıştır. (5)

Piyasada bulunan çeşitli markalar arasından seçim yapabilirsiniz. Burun şeritleri, yapışkan yüzeyli elastik, yay benzeri malzemeden yapılmıştır.

  • Bunları burnunuza koyduğunuzda, burun köprüsü boyunca biraz gerersiniz ve yapışkan her iki yandaki cilde yapışır.
  • Esnek malzeme orijinal şekline döndüğünde burun deliklerinin kenarlarını kaldırarak burun geçişlerini açar ve kolay, engelsiz nefes almaya olanak tanır.

Yöntem 2: Aromaterapi kullanmak

Uçucu yağlarla uygulanan aromaterapi, horlamayı azaltmada çok faydalı olabilir. Uçucu yağların horlamayı tedavi etmede başarılı olduğu gösterilmiştir.

Nane esansiyel yağı, sinüslerdeki iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmaya ve solunum yollarını açmaya yardımcı olarak horlamayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Mercanköşk, nane, limon, adaçayı, lavanta, okaliptüs ve karanfil, horlamayı hafifletmeye yardımcı olabilecek diğer bazı esansiyel yağlardır.

 Horlamayı iyileştirmek için uçucu yağları kullanmanın birkaç yolu arasından seçim yapabilirsiniz  (3)

  • Bir pamuk topunun üzerine biraz uçucu yağ koyun ve nefes alın.
  • Kaynayan suya birkaç damla esans yağı ekleyin, eğilin ve buharı soluyun.
  • Uçucu yağı yatak odanızda dağıtmak için bir difüzör makinesi kullanın.
  • Bir bardak ılık suya 2 veya 3 damla uçucu yağ ekleyin ve gargara yapın.
  • Yatmadan önce burnunuzun alt kısmına 1 veya 2 damla uçucu yağ uygulayın.
  • Uçucu yağı, seçtiğiniz bir taşıyıcı yağ ile eşit parçalar halinde seyreltin. Karışımı yatmadan önce göğüs, omuz, boyun ve ayak tabanlarına masaj yapmak için kullanın.

Yöntem 3: Elma Sirkesi (ACV) kullanın

Horlamaya genellikle metabolizma dengesizliği neden olur. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa yol açan uzun çalışma saatleri, kötü beslenme alışkanlıkları, çok fazla alkol içmek ve sigara içmek metabolizmanıza zarar verebilir. Bu da horlamaya neden olabilir.

Bazı çalışmalar ayrıca yüksek tansiyonu horlamaya bağladı. Ayrıca, hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam tarzı, boğazda aşırı yağ hücrelerinin birikmesine yol açarak boğazdaki dar ve sarkık kasları horlamaya duyarlı hale getirebilir.

Metabolizmadaki dengesizliği düzeltmek için elma sirkesi (ACV) tüketilebilir. ACV vücudun pH seviyesini dengeler  ve gelecekte vücutta horlamaya yol açabilecek koşulları önler.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Elma sirkesi (ACV) – 1-2 yemek kaşığı
  • Ilık su – 1 su bardağı

ACV’yi ılık suda karıştırın

1 bardak ılık suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın.

Horlamayı önlemek için bu elma sirkesi içeceğini günde iki kez düzenli olarak tüketin. Lezzete yardımcı olması için biraz çiğ organik bal da ekleyebilirsiniz.

ACV’nin mide ekşimesine aldırış etmiyorsanız, bir elma sirkesi çekebilir ve bir bardak ılık suyla kovalayabilirsiniz. Tadına dayanamıyorsanız, kapsül şeklinde de tüketebilirsiniz.

Yöntem 4: Bitkisel çaylar kullanın

Polen ve diğer tahriş edici maddelere alerjiniz varsa, bu ajanlar burun geçişlerinde tıkanıklığa bağlı horlamaya yol açabilecek şişlik ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bitkisel çaylar, tıkanıklığa bağlı horlamadan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Yatmadan 30 dakika önce ılık bitki çayı içmek vücudunuzu ve zihninizi rahatlatarak daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Papatya çayı, anti-enflamatuar ve sakinleştirici etkileri ile bilinir. Horlama için kolayca bulunabilen bir çare.

Okaliptüs, mercanköşk, nane ve ısırgan otu, horlamaya yardımcı olacak bitki çayları yapmak için kullanılabilecek diğer bitkilerdir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Papatya Çayı – 1
  • Sıcak su – 1 su bardağı

Adım 1. Bir çay poşetini sıcak suya batırın.

  • 1 bardak kaynar suya bir poşet papatya çayı ekleyin.
  • Çay poşetini 3 ila 5 dakika suda bekletin.

Adım 2. Çay poşetini çıkarın ve çayı için.

  • Çay poşetini çıkarın ve bir fincan papatya çayınızın tadını çıkarın.
  • Dilerseniz çayı balla da tatlandırabilirsiniz.

Bu çayı günde iki kez iç.

Yöntem 5: Egzersizi Kullanma

Boğaz kaslarınız gevşek ve şekilsizse, dayanılmaz horlamanın nedeni bu olabilir. Bu nedenle, aşırı kiloluysanız veya obezseniz, muhtemelen horlama olasılığınız daha yüksektir. Böyle bir durumda egzersiz size yardımcı olabilir.

Fazla yağ hücreleri boğaza yerleştiğinde, boğaz kasları gevşeyebilir ve siz uyurken çökme olasılığı daha yüksektir. Bu, uyurken nefes aldığınızda güçlü bir hava akışıyla sonuçlanır ve doku ve zarlarda horlama gibi yankılanan bir titreşime neden olur.

Horlama insidansını büyük ölçüde azaltacak olan boğaz kaslarınızı sıkılaştırmak için bazı boğaz ve nefes egzersizleri kullanabilirsiniz.

A. Pranayama

Horlama, hava akımı tıkanıklığına bağlı zorla solumadan kaynaklanır. Pranayama nefesle ilgili kasları güçlendirir ve bunu düzenli olarak yapmak geceleri nefesinizi düzenlemenize yardımcı olabilir.

Ayrıca   hava akışını engelleyebilecek herhangi bir burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabilir. (1)  Evde kolayca yapabilir veya bir yoga eğitmeninin yardımını alabilirsiniz.

  • Düz bir yüzeyde rahat bir koltuk alın ve omurganız dik olacak şekilde oturun.
  • Sol elin avuç içi sol diz üzerine, işaret parmağı ve orta parmak alnına dinlendirilir. Derin bir nefes al.
  • Şimdi sağ baş parmağınızla sağ burun deliğini kapatın ve sol burun deliğinden nefes alın.
  • Sol burun deliğini yüzük parmağınızla kapatın ve bir saniye bekleyin.
  • Sağ burun deliğinizi açın ve nazikçe nefes verin.
  • Şimdi, bu sefer sağ burun deliğinizden nefes alın. Ardından, sağ burun deliğinizi kapatın ve bir saniye bekleyin.
  • Sol burun deliğini açın ve içinden nazikçe nefes verin.
  • Horlamanıza yardımcı olması için bu döngüyü günde 5-10 kez tekrarlayın.

B.  Boğaz egzersizleri

Horlamayı hafifletmek için boğaz kaslarınızı güçlendirmek ve tonlamak için yapabileceğiniz çok sayıda boğaz egzersizi vardır. (2)  Horlamanıza neden olan kısımları (diliniz veya boğazınız gibi ) çalıştırmaya odaklanın.

  • Sesli harfleri (aeiou) 3 dakika boyunca yüksek sesle okumak, boğaz kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Sonuçları görene kadar bunu günde birkaç kez yapın.
  • Günde iki kez 30 saniye dudaklarınızı kese.
  • Ağzınızı açın ve çenenizi sola doğru hareket ettirin. Bu pozu 30 saniye basılı tutun. Ardından sağ tarafa hareket ettirin ve tekrar 30 saniye basılı tutun. Bu aktiviteyi günlük olarak tekrarlayın.
  • Dilinizin ucunu dişlerinizin arkasına yerleştirin. Yavaş yavaş dilinizi geriye doğru sürükleyin. Bunu her gün 3 dakika yapın.
  • Tüm dilinizi ağzınızın çatısına doğru bastırın. Bu pozisyonu 30 saniye basılı tutun. Rahatlayın ve bu aktiviteyi 3 dakika boyunca tekrarlayın.

Ek ipuçları

  • İlaçlar, özellikle uyumanıza yardımcı olanlar, boğaz kaslarınızı gevşetebilir ve horlama şeklinde kendini gösteren hava yolu tıkanıklığına yol açabilir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, durumun bu olup olmadığını görmek için doktorunuzla konuşun ve bir çözüm isteyin.
  • Ayrıca, tıkanıklığa bağlı horlamayı tedavi etmek için elma sirkesi (ACV) buharı da kullanabilirsiniz. Buharlı sıcak su dolu bir kaseye veya leğenlere ACV ekleyin, üzerine eğilin ve ACV buharını soluyun.
  • Günlük rutininize düzenli egzersiz yapmak, fazla kilo vermenize ve bunun sonucunda horlamanızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.
  • Alkol ve aşırı sigara içmekten kaçının. Bu aktiviteler ayrıca boğaz kaslarını aşırı derecede gevşetme eğilimindedir.
  • Yaşlanma ile ortaya çıkan horlama, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla ele alınmalıdır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*