Bir şeyleri kişisel olarak almaktan nasıl vazgeçilir

Bir şeyleri kişisel olarak aldığınızda, başka birinin söylediklerini veya yaptıklarını, amaçlanan şeyden çok, kim olduğunuzun bir yansıması olarak yorumlamak kolaydır. Eylemlerinin ve sözlerinin size atıfta bulunduğunu düşünüyorsunuz.

Çoğu zaman zihninizden geçen şey, güvensizliğinizin bir yansımasıdır. Kendinizle ilgili olumsuz düşünceleri pekiştirirsiniz ve bunu kişisel bir saldırı olarak görürsünüz. Hatta utandığınız hatalarınızı ve eksikliklerinizi açığa çıkardığınızı bile hissedebilirsiniz.

Başkalarının söylediklerinin veya yaptıklarının sizinle ilgili olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Kendi gerçekliğinizin bir yansımasıdır. Bir insan kötü bir ruh hali içindeyse, etrafındaki herkes için aynı olacaktır. Bu onun mizacı. Birisi kibar ve iyi kalpliyse, ailesi, arkadaşları veya yabancıları olsun, herkes için olacaktır.

Buradaki önemli ders, başkalarının fikirlerine, sözlerine ve eylemlerine karşı bağışıklık kazanmak ve tüm eleştiri ve olumsuzlukların sizi etkilemeden sizi silmesine izin vermektir.

Kişisel olarak bir şeyler almayı bırakmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler:

  1. Herkes meşgul. İnsanlar tıpkı sizin gibi meşgul. Sizi selamlamak veya aramalarınıza ve e-postalarınıza yanıt vermek için zamanları olmayabilir. Birinden yanıt alamazsanız içerlemeniz kolaydır. Herkesin meşgul olduğunu ve birçoğunun kendi hayatlarından bunaldığını unutmayın. Her e-postaya veya telefon aramasına yanıt verecek vaktiniz yoksa bu kişisel değildir. Ancak tekrar eden bir modelse, o kişiyle olan ilişkinizi yeniden gözden geçirmek ve devam etmek isteyebilirsiniz.
  2. Tepki vermeden önce dikkatlice dinleyin. Biri konuşurken gücenmeye başlarsan tepki vermeyi  bırak  . Tepkiniz, diğer kişinin söylediklerini duymanızı engelleyebilir. Tepki vermeden önce kişiyi dinleyin.
  3. Hemen sonuca varmayın. Zaman zaman yargılandığını veya eleştirildiğini varsayabilirdi, ama gerçekte değildi. Kusurlarınızın, zayıf yönlerinizin ve güvensizliklerinizin farkında olmak kolaydır; başkalarının muhtemelen sizden bahsetmedikleri halde sizi eleştirdiğini düşünerek.
  4. Her şey seninle ilgili değil. Tüm yargıların ve eleştirilerin size yönelik olduğuna inanmayın. Unutma, her zaman seninle ilgili değil, çoğunlukla onlar hakkında. Size yansıtılan sorunlarınız ve ihtiyaçlarınız da olabilir.
  5. Başkaları için empati hissedin. Çoğu zaman, başka birinin neler yaşadığının farkında olmayabilirsiniz. Birisi size kaba davrandığında, bu muhtemelen kendi sorunlarının bir yansımasıdır. Kötü bir gün geçiriyor olabilirler veya hayatlarında zor bir dönemden geçiyor olabilirler. Hatırlanması gereken şey, başka birinin davranışının sizin suçunuz olmadığıdır. Başkalarını kontrol edemezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey onlarla empati kurmaktır.
  6. İnançlarınızı sorgulayın. İnançlarınız ile şekillenen yorumlarınız nedeniyle çoğu zaman kişisel algılarsınız. Örneğin, birisi size yalan söylüyorsa, kendinizi kötü hissetmeye başlarsınız. Yalan söylenecek bir şey yaptığını düşünmeye başlıyorsun. Ancak kendilerinden korktukları için yalan söyleme olasılıkları yüksektir veya belki de böyledirler. İçgüdüsel olarak doğru olmadığını düşündüğünüz şeylere inanmaya başladığınızda kendinize sorun.
  7. Açıklama istemek. Birisi doğru gelmeyen bir şey söylediğinde veya yaptığında, açıklama isteyin. Her şeyi yanlış anlamış olabilirsiniz. Kendinizi gereksiz yere kötü ve depresif hissetmenize neden olabilir. Bunun yerine, diğer kişinin tam olarak ne demek istediğine dair sorular sorun ve açıklama isteyin. Onun hakkında ne hissettiğinizi açıklayın. İnsanlar ne kadar kaba olduklarının farkında olmayabilir.
  8. İletişim kurarken kibar olun. Duygularınızı üzücü bir şey söyleyen birine iletirken, parmaklarınızı göstermekten veya onu suçlamaktan kaçının. Bunun yerine duygusuz bir dil kullanmayı deneyin. Örneğin, “Anladığımdan emin değilim. Bunu tartışabilir miyiz? Kişiyle yüzleşmeden önce kafanızda ne söylemek istediğiniz konusunda net olun.
  9. Yapıcı bir şekilde geri bildirim alın. Eleştirildiğinde, hakkınızda söylenenlerin doğruluğu olup olmadığını kendinize sorun. Ondan ne öğrenebileceğinizi görün. Dersi alın ve gerisini bırakın.
  10. Mükemmeliyetçi olmayın. Hata yapmak ve kusurlu olmak insandır. Hatalar hayatta büyümene yardımcı olur. Mükemmeliyetçilikten vazgeçin.
  11. Bir şeyler üzerinde çok fazla durmaktan kaçının. Başkalarının size söylediklerini veya yaptıklarını ne kadar çok önemserseniz, işleri o kadar kişisel algılamaya başlayacaksınız. Düşüncelerin gücü vardır. Birinin ağzından çıkan olumsuzluk hakkında ne kadar endişelenirsen, zihnini ve ruhunu zehirlemek için o kadar çok güç veriyorsun. Zihninizi neyle beslediğinize dikkat edin.
  12. Başkalarının fikirleri hakkında endişelenmeyin. Ait olmanız ve başkaları tarafından kabul edilmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz  . Herkesin sizi sevmesi ve kabul etmesi gerekmez. Başkalarının ne düşündüğünü ne kadar önemserseniz, o kadar farkında olmadan onların tutsağı olursunuz. Diğer insanların onayına ve onaylanmasına ne kadar bağlı olursanız, duygularınızı ve düşüncelerinizi dikte etmeleri için onlara o kadar çok güç verirsiniz. Yaydıkları olumsuzluğun daha çok kendileriyle ilgili olduğunu ve sizinle çok az ilgisi olduğunu unutmayın.
  13. Başkalarının ne düşündüğünü veya ne yaptığını kontrol edemeyeceğinizi unutmayın. Başkalarının ne düşündüğünü kontrol etmek için çok zaman harcayabilirsiniz. Gerçek şu ki, başka bir kişi hakkında hiçbir şeyi kontrol edemezsiniz. Eğer kontrol edebilen tek şey ne  sen  düşünüyorum.
  14. Zamanınıza ve enerjinize değmez. Bir şeyleri kişisel aldığınızı fark ettiğinizde, bunun zamanınıza veya enerjinize değmediğini unutmayın. Bazı insanların neden kaba veya sert bir şekilde davrandığını ve sizinle konuştuğunu düşünerek çoğu zaman değerli zamanınızı boşa harcayabilirsiniz. Sizi seven ve önemseyen insanlara odaklanmak yerine, diğer insanların size atmayı seçtiği olumsuzlukta ısrarcı olursunuz.
  15. Bunun yerine verimli bir şey yapın. Yapacak daha iyi bir işin olmadığında düşünmeye başlamak kolaydır. Bir dahaki sefere, kendinizi kötü hissetmenize neden olan geçmiş bir durumu tekrar etme cazibesine kapıldığınızda, üretken bir şeyler yapın. Kendinize bunun için çok meşgul olduğunuzu söyleyin  .
  16. Öz güveninizin başkalarına bağlı olmadığını unutmayın. Öz güveninizin, başkalarının sizin hakkınızda sahip olduğu görüşe bağlı olmasına izin vermeyin. Hatalarınız veya eleştirileriniz değerinizi tanımlamaz.
  17. Daha fazla güven kazanın. Kendinize ne kadar güvenirseniz, başkalarının yorumlarından ve eylemlerinden etkilenme olasılığınız o kadar azalır. Güven eksikliği çekiyorsanız, muhtemelen her şeyi ciddiye alırsınız çünkü başkalarının söylediklerinin doğru olduğundan korkarsınız. Kendilerine güvenleri yüksek olan insanlar, başkalarının yorumlarının kendilerini etkilemesine izin vermezler çünkü eğer gerçek bir kusura atıfta bulunuyorsa düzeltebileceklerini bilirler.
  18. Bunun hakkında biriyle konuşun. Bir şey sizi rahatsız ettiğinde ve onu kişisel olarak almaya başladığınızda, olumsuz düşünme sarmalına kapılmak kolaydır. Bunun olmasını önlemek için bir arkadaşınızla veya size yakın biriyle konuşun. Olayları farklı şekilde görebilirler ve ne olduğuna dair daha iyi bir bakış açısı bulmanıza yardımcı olabilirler.
  19. Güne olumlu bir aktiviteyle başlayın. Güne başlama şekliniz tüm gün için tonu belirler. Birinin söylediği veya yaptığı gibi anlamsız şeylere odaklanmak yerine,  bazı yaratıcı ve olumlu etkinliklerle başlayın  . Meditasyon yapabilir, yoga yapabilir, bir şeyler yazabilir, doğanın ortasında yürüyüşe çıkabilir veya sadece hedeflerinizi ve başarılarınızı yazabilirsiniz. Kendinizi onurlandırmanıza ve güveninizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
  20. Pozitiflerden oluşan bir arşiv oluşturun. Arkadaşlarınızdan, ailenizden veya üstlerinizden aldığınız bazı e-postaları, mektupları veya teşekkür sözlerini toplayın ve bunları kullanışlı bir dosyada saklayın. Bir şeyleri kişisel olarak ele almaya başladığınızda, sizi olduğunuz için seven ve takdir eden insanlardan iyi sözler ve mesajlar bulmak için arşivde arama yapın.
  21. İyi ye ve iyi uyu. Yetersiz uykunuz varsa veya açsanız, kesinlikle sizi huzursuz ve hassas yapacaktır. Sağlığınıza dikkat edin. Acıktığınızda, yorgun ve bitkin olduğunuzda bir konuşma veya olayın üzerinden geçmeye çalışmayın.
  22. Nefesinize odaklanın. Birinin sözlerine veya eylemlerine tepki olarak kendinizi endişeli hissetmeye başladığınız an, nefesinize odaklanın. Bunu 1 ila 2 dakika yapın. Zihninizi ve bedeninizi sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca dikkatinizi sizi rahatsız eden şeyden uzaklaştırır.
  23. Affetmeyi öğrenin ve bırakın. Ne zaman birinin söylediği bir şeyin sizi etkilemeye başladığını hissederseniz, duyguyu bırakın ve bunu söyleyen kişiyi affedin. Bağışlama genellikle bir zayıflık işareti olarak kabul edilir. Gerçekte, affetmek bir güç eylemidir. Bağışlamak ve nefretten vazgeçerek kendinize huzur içinde olmanıza izin verdiğinizi anlamak güç ister. Birini affetmek, kalbinizi ve ruhunuzu arındırmanıza izin verir.
  24. Nefretin seni etkilemesine izin verme. Birisi size ne söylerse söylesin veya hayatınıza ne kadar olumsuzluk getirmeye çalışırsa çalışsın, asla kalbinize nefretin ulaşmasına izin vermeyin. Asla kızgınlığın sizden dökülmesine izin vermeyin, çünkü sonunda zihninizi zehirleyecektir.
  25. İç huzurunuza odaklanın. Bir şeyleri kişiselleştirmenin ötesine geçin ve hiçbir şeyin iç huzurunuzu bozmasına izin vermeyin. Bir şey sizi etkilediğinde, huzuru korumanıza yardımcı olacak yollar düşünün. Çoğu zaman, kendi aşırı tepkinize kızarsınız. Sessiz olun ve tepki vermeyin. Kontrol edilmeyi ve odaklanmayı öğrenin.
  26. Sadece kendin ol. Kendin ol ve doğru olduğunu düşündüğün şeyi söyle. Doğru olduğunu düşündüğünüz şeyleri yapın ve başkalarının sizin hakkınızda ne düşünebileceğini fazla düşünmeyin. Başkalarının sizinle ilgili fikirlerine asla kendi düşüncelerinizden daha fazla önem vermeyin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*