Kızgın bir insan olmayı bırakmanın 15+ kolay yolu

Öfke, normal ama güçlü bir duygudur. Hepimiz bizi o kadar kızdıran durumlarla karşı karşıyayız ki, ne sözlü ne de fiziksel olarak kendimizi ifade etmeye yardım edemeyiz. Korkunç olan şu ki, öfkemiz üzerinde hareket ettikten sonra, genellikle bunu yaptığımız için hemen pişman oluruz. Sık sık kendimizi kontrol edebilmeyi diliyoruz ama bu konuda kendimizi çok güçsüz hissediyoruz. Öfkenin zihnimizi ele geçirmesine izin vermenin yanlış olduğunu zaten bilsek de, onu bırakıp değişmesine izin vermek imkansız görünüyor.

Düzgün yönetilmezse, öfkenin sadece sizin için değil çevrenizdeki insanlar için de yıkıcı etkileri olabilir. Dizginlenmemiş öfke, tartışmalara, fiziksel kavgalara, fiziksel tacize, saldırganlığa ve kendine zarar vermeyle sonuçlanabilirken, kontrollü öfke olumlu bir değişim sağlamada yardımcı bir motive edici güç olabilir.

Sinirlendiğinizde, vücudunuzun “dövüş ya da kaç” tepkisi devreye girerek adrenal bezlerinizi adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarıyla doldurur. Beyniniz uyarılır ve ortaya çıkabilecek fiziksel strese hazırlanmak için kan akışını bağırsaktan kaslara yönlendirir. Bu reaksiyon sırasıyla kalp atış hızını, kan basıncını ve solunumu artırır. Kontrol edilemeyen öfke nedeniyle meydana gelen bu sürekli stres kimyasalları ve metabolik değişiklikler, fiziksel ve zihinsel olarak size zarar verebilir. Kontrolsüz öfke ile ilgili bazı sağlık sorunları arasında baş ağrısı, sindirim sorunları, uykusuzluk, artan anksiyete, depresyon, yüksek tansiyon, cilt sorunları, kalp krizi ve felç sayılabilir.

Kontrolsüz ve kontrolsüz öfke, öfke yönetimi sorunları veya zihinsel bir bozukluk gibi altta yatan sorunları gösterebilir. Kendi iyiliğiniz ve çevrenizdeki insanların yararı için duygularınızı kontrol etmeyi ve zorlu durumlarda sakin kalmayı öğrenmek önemlidir.

Ama nasıl yapacaksın? Kızgın bir insan olmayı nasıl bırakabilirsin? Kızgın bir insan olmayı bırakmanıza yardımcı olacak 20 kolay yol.

1. Öfkeyi normal bir duygu olarak kabul edin

Kızgın olmak her zaman kötü değildir. Bazen sizi motive edebilir ve kendinizi geliştirmek veya bir değişiklik yapmak isteyerek içinizdeki en iyiyi ortaya çıkarabilir. Bu yoğun duygu aynı zamanda savaşmanıza ve kendinizi korumanıza da neden olabilir. Öfkenin herkesin hissettiği duygulardan biri olduğunu unutmayın.

2. Öfkeyi hissedin

Öfke bile olsa duygularınızı ifade etmekten korkmayın. Bir şey sizi kızdırırsa, onu her zaman bastırmanız gerekmez. Kendinize kızmanıza izin verin, ancak zihninizi ele geçirmesine ve ona göre hareket etmesine izin vermeyin. Sadece hissedin ve öfkenizle oturun.

3. Derin nefes alın

Öfke, vücudunuzda bazı değişikliklere neden olur. Örneğin, boynunuzun gergin olduğunu veya bacaklarınızın titrediğini hissedebilirsiniz. Onları görmezden gelmeyin.  Kendinizi hasta ve sıkışmış hissetmenize neden olan blokları kaldırmak için bu duyguya odaklanın, rahatlayın ve  derin nefes alın .

4. Öfkenizin nedenini araştırın

Sinirlenmeden önce ruh halin nasıldı? Zaten biraz tedirgin miydin yoksa birinin davranışları seni kızdırdı mı? Öfkenizin nedenini anlamaya çalışın. Başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

5. Dünyanın istediğiniz şekilde işlemeyeceğini kabul edin.

İnsanların davranış veya davranış şekli sizi sinirlendiriyorsa, bırakın gitsin. Eylemleriniz onu doğrudan ilgilendirmiyorsa, onu görmezden gelin ve kusurları konusunda üzülmeyin. Herkesin hayatını nasıl yaşayacağına dair kendi algısı vardır. Sizin için yanlış olan onlar için yanlış olabilir.

6. Bağışlayın ve bırakın gitsin

Birinin size veya bir başkasına ne yaptığını düşünmeyi bırakın. Okumak, suçu her seferinde taze hissettirecektir. Kin tutma. Onlara tamamen güvenmek zorunda değilsin ama affet ve bırak. Zihninizi serbest bırakın ve öfkeden kurtulun.

7. Mesafenizi koruyun

İster kişi ister durum olsun, öfkenizi ateşleyen bir şeyle karşılaşırsanız, ondan güvenli bir mesafe oluşturmaya çalışın. İnsanları ve sizi kızdıran durumları görmezden gelerek veya onlardan kaçınarak kendinizi öfkeden kurtarın. Onlarla her zaman yüzleşmek ve uğraşmak zorunda değilsin.

8. Harekete Geçmeden Önce Düşünün

Çok kızdığınızda, durumlara hemen müdahale etmeyin. Derin bir nefes alın, zihninizi boşaltın ve durumu yeniden çerçevelendirin. Eylemlerinizin tüm olası sonuçlarını düşünün. Çünkü kendinizi bırakırsanız, daha sonra pişman olacağınız bir şeyi söyleyebilir veya yapabilirsiniz.

9. Bir çıkış yolu bulun

Öfkenizin nedenini bildiğiniz zaman, tüm enerjinizi dışarı atmak yerine, bir çıkış yolu bulmaya çalışmalısınız. Birisi sizi kızdırıyorsa, o kişinin sizi etkilemesini önlemek için neler yapabileceğinizi anlamaya çalışın. Bazen bu, kişiyi veya durumu kabul etmek ve bir çıkış yolu seçmek anlamına gelebilir.

10. Öfkenizin diğer duyguları maskelemesine izin vermeyin.

Bazen öfke, keder, üzüntü, acı, depresyon veya korku gibi birincil bir duygunun sadece bir cephesidir. Bu, bilinçli veya bilinçsiz olarak yapabileceğiniz bir başa çıkma mekanizmasıdır çünkü öfkeyle başa çıkmak diğer tüm duygulardan daha kolaydır. Kendinize çok çeşitli duygular hissetme izni verin ve öfkenizin onları maskelemesine izin vermeyin.

11. Sakin olduğunuzda öfkenizi ifade edin

Sizi ne kızdırdıysa, sadece birisiyle veya sakin olduğunuzda tedirgin olduğunuz kişiyle konuşun. Sakin olun ve onlara sizi nasıl etkilediklerini saygılı ama iddialı bir şekilde, onlara zarar vermeden veya kontrol etmeye çalışmadan anlatın. Yazmak, öfkeyi serbest bırakmanın tedavi edici bir yolu olduğu için bunun hakkında da yazabilirsiniz.

12. Biraz fiziksel egzersiz yapın

Egzersiz, stres seviyenizi azaltabilir ve zihninizi sakinleştirebilir. Yürüyüşe çıkın ve biraz temiz hava alın ya da sizi ilgilendiren bir fiziksel aktivite yapın. Agresif enerji egzersizlerinizi harcayın.

13. Meditasyon yapın

Başkalarının yaptıklarını kontrol edemezsiniz, ancak kendinize ne yapmanıza izin verdiğinizi kesinlikle kontrol edebilirsiniz. Meditasyon zihninizi rahatlatmanıza ve eylemlerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. Ne zaman stresli hissedersen, gözlerini kapat ve meditasyon yap. Meditasyon yapmak için belirli bir yerde olmanıza bile gerek yok. Uygulama ile çalışma masanızda bile düşüncelerinizle baş başa kalabilirsiniz.

14. Biraz dinlenin

Stresli bir gün geçiriyorsanız, sadece ara verin ve yemeyi sevdiğiniz veya yapmayı sevdiğiniz bir şeyin tadını çıkarın. Ayrıca yaptığınız işi bırakabilir, arkanıza yaslanıp rahatlayabilir ve günün size getirdiği zorluklarla yüzleşmeye hazırlanabilirsiniz. İşiniz son zamanlarda hayatınızı tükettiyse, patronunuzdan izin isteyin. Stressiz birkaç gün geçirmek fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınız için iyidir.

15. Görselleştirme tekniğini uygulayın

İşler bunaltıcı hale geldiğinde, sizi mutlu edecek bir yer, şey veya kişi hayal edin. Hayatınızdan mutlu bir anı düşünün ve zihninizi sakinleştirmek ve stres ve öfke ile nefes almak için görselleştirin.

16. Vakayı zararsız bir şekilde sunun

Sesini yükseltmeye veya öfkenin kökenini paylaşmaya karar verirsen, bunu kimseyi eleştirmeden veya suçlamadan sunmak önemlidir. Öfken senin sorunun. Birinin eylemlerinizin öfkenizi kontrol etmenize nasıl yardımcı olabileceğini anlamasını sağlamaya çalışıyorsanız, açık ve saygılı olmalısınız. Bu onların size yardım etmeye istekli olmalarına yardımcı olabilir.

17. Gülmek için nedenler bulun

Mizah ruh halinizi iyileştirebilir ve stresi dağıtabilir. Bir komedi filmi izleyin veya iyi bir mizah anlayışı olan biriyle konuşun. Bu aynı zamanda sizi neyin sinirlendirdiğini unutmanıza da yardımcı olacaktır. Ne pahasına olursa olsun alay ve eleştiriden kaçının; bu sadece zaten vahim bir durumu daha da kötüleştirecektir.

18. Vücudunuzun ve zihninizin gevşemesine izin verin

Stresli bir vücut, zihinsel stres seviyenizi artırabilir ve ayrıca sizi rahatsız edebilir. İyi bir gece uykusu çekin, rahatlatıcı müzikler dinleyin, en sevdiğiniz kitabı okuyun veya rahatlatıcı bir masajın keyfini çıkarın. Sizi rahatlatan ve sakinleştiren her şeyi yapın.

19. Yardım istemekten çekinmeyin

Öfkenizi yönetmek veya kontrol etmek zordur ve bazen zor olabilir. Öfkenizin kontrolden çıktığını veya başkalarına zarar vermek gibi pişmanlık duyduğunuz şeyleri yapmanıza neden olduğunu fark ederseniz yardım isteyin.

20. Olumlu iç konuşma yapın

Bazen öfkeniz olumsuz bakış açınızdan kaynaklanıyor olabilir. Düşünme tarzınızı değiştirin; Kendinizi pozitif olmak için eğitin. Her durumda daima iyiyi arayın. Bu, bir çözüm bulmanıza ve öfkenizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*