Sosyal açıdan garip olmaktan nasıl vazgeçilir: 20’den fazla katil ipucu

“Sosyal rahatsızlığı” tanımlamak oldukça zor olsa da, sosyal kaygıdan muzdarip birini gördüğünüzde bunu anında fark edebilirsiniz. Göre  Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı  (DSM-5)  ruhsal bozuklukların, sosyal anksiyete onların endişeli davranış için başkaları tarafından, değerlendirilecek olumsuz değerlendirilen veya reddedilme korkusuyla olarak tanımlanır. (  1  )

Sosyal olarak garip olmanın bazı özellikleri arasında utangaç hissetme, insanların etrafında endişeli ve güvensiz hissetme, sosyal yetersizlik duyguları ve konuşmalarda iyi olamama sayılabilir.

Milyonlarca insanın mücadele ettiği bir durum. İnsanlar genellikle kendilerinde bir sorun olduğunu düşündükleri için sessizlik içinde acı çekerler.

Kendinizi rahatsız hissetmeye başladığınızda  , sosyal güveninizi zayıflatabilir  . Sosyal etkileşimlerden korkmaya başlıyorsunuz ve bu, sağlıklı bir sosyal yaşam sürdürme yeteneğinizi yok ediyor. Sosyal korkularınızın ve endişelerinizin sizi üzmesine asla izin vermeyin.

İşte sosyal olarak garip davranmayı bırakmanıza yardımcı olabilecek bazı stratejiler:

  1. Unutma, herkes seni düşünmüyor. Herkesin size baktığını ve sizi incelediğini düşündüğünüzde, kendinizi gergin ve bilinçli hissetmenize neden olur. İnsanların meşgul olduğunu ve neredeyse herkesin hayattaki kendi mücadeleleriyle meşgul olduğunu bilin. Bunu anladığınızda, insanlarla özgürce ve mutlu bir şekilde kaynaşabilirsiniz.
  2. Kendinizi yeni insanlarla tanışmaya zorlayın. Daha dışa dönük olmaya çalışın   . Evinizden çıkın ve bilinçli olarak kendinizi sosyal ortamlara koyun. Yeni insanlarla tanışmak için fırsatlar bulun. Bir hobi sınıfına kaydolun, bir kulübe veya gruba katılın ya da sadece barmen veya barista ile konuşmayı deneyin. Konuşmalar yapın, deney yapın, sonuçları gözlemleyin ve davranışınızı buna göre ayarlayın. Zamanla sosyal güveninizi geliştireceksiniz.
    Mümkün olduğunca sık sohbet etmeye çalışın. Tanıdık olmayan durumlarda sık sık endişeli ve gergin olur musunuz? Bu soruya evet cevabını verdiyseniz,   mümkün olduğunca insanlarla sohbet etmeye çalışmanız gerekir . İnsanlarla yüz yüze konuştuğunuzda, bundan sonra ne söyleyeceğinize dair bir his geliştirmeye başlarsınız. Zamanla size doğal gelecektir. Yabancılarla dostça konuşmaya çalışın. Konferans, parti, düğün gibi bilmediğiniz ortamlarda olduğunuzda insanlarla sohbet etmeye çalışın. Boşta ve tek başına oturan biriyle sohbet başlatın.
  3. İnsanlarla tanıştığınızda gülümseyin. Halka açık yerlerde insanlara gülümseyin. Bir mağazada biriyle tanıştığınızda veya sıradaki biriyle göz teması kurduğunuzda, ona gülümseyin. Gülümsemek sosyal rahatsızlığınızı azaltır. Yeni biriyle tanışırken gülümsemek, şirketinizde kendilerini daha rahat hissetmeleri için başkalarına güven vermeye yardımcı olur. Çevrenizde başkalarının rahat olduğunu gördüğünüzde, özgüveniniz ve öz saygınız artacaktır.
    Sıkıca sallayın. İnsanlarla tanıştığınızda, onlara sağlam bir el sıkışma yapın. Yeni biriyle tanıştığınızda, o kişinin elini sıkıca ve güvenle tutun. Sadece kişinin elini ezmediğinizden emin olun ve çok uzun süre tutmaktan kaçının. Terli avuç içi ve zayıf bir tutuş rahatsız edici sinyaller verirken, soğuk, sıkı bir tutuş güveni gösterir.
    Emin değilseniz sarılmalardan veya tokalaşmalardan kaçının. Birini selamlarken el sıkışmak, beşlik çakmak veya sarılmak konusunda kötü bir zaman geçirdiğinizi düşünüyorsanız, bundan tamamen kaçının. Sarılma veya el sıkışma teklif ettiğinizde reddedilmek utanç verici ve rahatsız edici olabilir.
  4. Erken varır. Bir etkinliğe erken geldiğinizden emin olun. Bir etkinliğe geç kaldığınızda, herkes birbirini tanıyormuş gibi göründüğü ve insanlar konuşmakla meşgul oldukları için, insanları yakalamak veya birbirini tanımak genellikle zordur. Bunun yerine, erken gelirseniz veya ilk gelen sizseniz, oradaki herkesle kaynaşma şansınız olur.
  5. Vücut dilinize olan güveninizi artırın. Sosyal olarak kendinizi rahatsız hissettiğinizde, kendinize çökme, kamburlaşma, huzursuzluk yapma ve yumruklarınızı sıkmaya başlama eğilimindesiniz. Bunun yerine, dik durmaya veya dik oturmaya çalışın, gülümseyin ve dinlerken başınızı sallayın. Bu, o kişiyle orada olmaktan ilgilendiğinizi ve mutlu olduğunuzu gösterir. Kendinden emin ve dışa dönük davrandığınızda, kendinize güveniyorsunuz.
  6. Konuşurken göz teması kurun. Biriyle konuşurken veya birisi sizinle konuşuyorsa, doğrudan gözlerine bakmaya çalışın. Onlara bakmadığınızdan emin olun ama onlara gerçekten ilgilendiğiniz gibi bakın. Aksine, uzağa baktığınızda ilgisizlik ve can sıkıntısı olduğunu gösterir.
    Sözlü olmayan becerilerinizi geliştirin. Herhangi bir konuşmanın başarısı, ne söylediğinizden çok nasıl söylediğinize bağlıdır. İnsanlarla konuşurken kibar olmaya çalışın. Sadece kendiniz hakkında konuşma yapmayın. Sohbeti üstlenme. Duruma göre hareket edin. Arkadaşlarınız ve ailenizle gayri resmi bir durumdaysanız, rahat ve eğlenceli olun, resmi bir durumdayken dikkatli olun ve olgun davranın.
  7. Anın içinde olun. Biriyle konuşurken, kendinizi endişeli, gergin, gergin, güvensiz hissederseniz, bunu fark edeceksiniz. Olumlu hisler iletmek istiyorsanız, içinizde mutlu ve rahat olmalısınız. İçinizde üzgün hissederseniz ve mutluluğu tasvir etmeye çalışırsanız, insanlar bunu hissedecektir.
  8. Diğer kişiye odaklanın. Duygularınız ve düşünceleriniz hakkında endişelenmek ya da daha sonra ne söyleyeceğinizi düşünmek yerine, diğer kişiyi, nasıl hissettiğini ya da geçinmeyi deneyin. Bu, kendinize daha az odaklanmanızı ve zihninizi dağıtmanızı sağlayacaktır.
  9. Dikkatli dinle. Konuştuğunuz zaman çoğu zaman başkalarının sosyal ipuçlarını okuyamazsınız çünkü gergin ve hata yapma konusunda endişeli olabilirsiniz. Düşüncelerinizde kayboldunuz ve insanları dikkatlice dinlemiyorsunuz. Bu yüzden, sosyal olarak garip olmayı bırakmak için sohbet ederken doğru şekilde dinlemeye çalışın.
    Sorular sorun ve meraklı olun. İnsanları merak ediyorsunuz. Yeni insanlarla tanıştığınızda sorular sorun. Yeni insanlarla tanıştığınızda, onlar hakkında bilmek istediğiniz şeyleri düşünün. Çocuklarınız mı, işiniz mi yoksa sadece dövmeniz mi? Sadece şu soruları sorun. Sohbet sırasında soru sorduğunuzda insanların kendilerini rahat hissetmelerini sağlarsınız. Bu size bir sohbette güç ve kontrol sağlar, böylece özgüveninizi artırır.
  10. Zihinsel notlar alın. Sohbet ederken, insanların size söylediği şeyleri aklınızda tutun. Zihinsel notlar aldığınızda, konuştuğunuz kişiyi dikkatle dinlersiniz ve bu, sosyal ipuçlarında yanlış veya yanlış olma şansınızı azaltır. Ayrıca zihninizin dikkati dağıldığı ve kişinin ne söylediğine odaklanmakla meşgul olduğu için daha az endişeli hissetmenize yardımcı olur. Daha sonra, kişinin size söyledikleriyle ilgili sorular sorarak bu zihinsel notları sohbeti devam ettirmek için kullanabilirsiniz.
  11. İyi bir mizah anlayışınız yoksa şaka yapmaktan kaçının. Komik tarafınızdan emin değilseniz, normal konuşmalara devam edin ve şakalardan kaçının.
  12. Garip sessizlikler konusunda endişelenmeyin. Sohbette garip sessizliklerin ortaya çıktığı zamanlar olabilir. Saldırgan veya rahatsız edici bir yorum bunun nedeni olabilir. Bu olduğunda sessizliği doldurmaya çalışmayın. Sessizlik hakim olabilir. Birkaç dakika bekleyin ve yeni bir konu ortaya çıkacaktır.
  13. Sakin ol. Sosyal bir duruma girmeden önce sakinleşmeyi öğrenin. Rahatsanız, onlardan korkmak yerine sosyal durumları açmanıza ve kabul etmenize yardımcı olacaktır. Kaygının üstesinden gelmek için meditasyon veya derin nefes almayı deneyin.
  14. Hafifçe almayı öğrenin. Aptalca davranırsanız, hata yaparsanız veya utanç verici bir şey yaparsanız kendinizi cezalandırmayın. Hafifçe alıp kendinize güldüğünüzde, kendinden emin bir insan gibi görünüyorsunuz. Ek olarak, gülmek gerginliği gidermenize ve sizi daha az endişeli ve bilinçli yapmanıza yardımcı olacaktır.
  15. Bir şeyler hakkında düşünmeyi bırak. Zihninizin hatalarınız hakkında düşünme alışkanlığı vardır. Sık sık utanç verici karşılaşmaları hakkında defalarca konuşur. Bu olduğunda, kendinizi daha rahatsız hissetme eğilimindesiniz. Kendinizi bunu yaparken bulduğunuzda, içten “dur” diye bağırın. Bu, zihninizin mevcut duruma yeniden odaklanmasını sağlayacaktır. Bunu birkaç kez yapın ve pratik yaptıkça, işleri çok zorlama alışkanlığından kurtulacaksınız. Gitmesine izin vermeyi öğrenin.
  16. Başkalarının fikirleri hakkında daha az endişelen. Başkalarının fikirleri hakkında endişelenmemeye çalışın. Başkalarının yargılarını ve fikirlerini önceden tahmin ederseniz, gerçek durum ortaya çıktığında gerilir ve endişelenirsiniz.
  17. İç diyaloğu kullanın. Kendi kendine konuşma, odak noktanızı olumsuz düşünce ve duygulardan olumlu olanlara kaydırmanıza yardımcı olacaktır. Sosyal durumlarda endişeli hissettiğinizde, kendi kendinize “Her şey yoluna girecek, sadece rahatlayın ve sakinleşin” demeyi deneyin. Ayrıca “Eğleneceğim ve eğleneceğim” de diyebilirsiniz.
  18. Olumlu tarafa odaklanın. Geçmişte neyin yanlış gittiğine veya kötü bir duruma odaklanmak yerine, olumluya odaklanın; şu anda hayatında ne iyi gidiyor Sosyal açıdan garip olmayı bırakmak için sosyal etkileşimden çok keyif aldığınız zamanları düşünmeye çalışın.
  19. Deneyimlerinizi belgeleyin. Günlüğünüze konuşmalarınızı ayrıntılı olarak yazın. Her bir sohbeti bölün ve onu nasıl geliştirebileceğinizi değerlendirin. Sohbetlerinizi, nerede yaptığınızı, ne zaman ve kiminle yaptığınızı, vücut dilinizin nasıl olduğunu ve sohbet sırasında duygu ve düşüncelerinizin neler olduğunu yazın. Ayrıca neyin iyi gittiğini ve bir dahaki sefere bunu geliştirmek için neler yapabileceğinizi yazın.
  20. İnsanları sizinle yemek yemeye davet edin. Yemekler insanları bir araya getirir ve konuşmaları kolaylaştırmaya yardımcı olur. Yalnız yemek yiyorsanız, bir arkadaşınız veya meslektaşınızla yemek yemeyi deneyin. Sosyal bir etkinlikte veya resmi bir toplantıdaysanız, tek başına yemek yiyen birini bulmaya çalışın ve bir sohbet başlatmaya çalışın.
  21. Daha fazla sosyal beceriye sahip biriyle arkadaş olun. Sizden daha fazla sosyal beceriye sahip kişiler, sosyal maruziyetinizi artırabilir. Bu insanlarla arkadaş olun. Onlara sosyal etkinliklerde eşlik ettiğinizde, sizi yeni insanlarla tanıştıracaklar, küçük sohbetler yapacaklar ve fazla konuşmak zorunda kalmayacaksınız. Yalnızca gerektiğinde katkıda bulunmanız gerekir. Bu kadar sosyal olarak aktif insanlarla çıkmanın en iyi yanı, sıfırdan başlamanıza gerek olmamasıdır. Daha sonra, pratik yaparak, destekleri olmadan insanlarla sosyalleşirken rahat olursunuz, kendi başınıza çıkmaya başlayabilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*