Hayatınızı daha iyi hale getirecek 18’den fazla meditasyon ipucu

Hepimiz hayatın zaman zaman kaotik olabileceğini ve bizim dış dünyaya odaklanmamıza neden olabileceğini biliyoruz. Çoklu görev ve aynı anda trilyonlarca şey yapmakla meşgul olduğumuzda, içe odaklanmak için neredeyse hiç zamanımız yok. Modern dünyanın taleplerinden kopmak ve bir anlığına yavaşlamak zor olabilir.

Hayatınızdan tamamen kopamayacağınız halde, kesinlikle olaylara farklı yaklaşabilir ve hayatınızı yönetmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay ve en etkili yöntemlerinden biri meditasyondur.

Şüphesiz meditasyon, bu hızlı tempolu dünyada bir zorunluluk haline geldi.

 

İçinize odaklanmanıza ve farkında olmanıza yardımcı olur. Hatta panik atak sırasında sakinleşme tekniklerini bile sağlar. Panik atak, değişken semptomlar içeren nahoş bir korku ve rahatsızlık atağı olarak tanımlanabilir. Bazıları hızlı bir kalp atış hızı veya aşırı terleme yaşayabilir. Diğerleri baş dönmesi veya nefes darlığı hissedebilir. hatta hepsi. (  1  )

Dikkatli olmak düşüncelerinizi bastırmak değil, onların üstesinden gelmekle ilgilidir. Yeni başlayan biriyseniz, küçük başlayabilir ve bazı basit meditasyon ipuçlarını takip edebilirsiniz. İlk seferde öne çıkmayı beklemeyin, ancak pratik yaptıkça gelişme göreceksiniz.

İşte hayatınızı daha iyi hale getirecek 18’den fazla meditasyon ipucu.

1. Sabah yaptığınız ilk şey bu olsun. Çoğu zaman sabah kalktığınızda meditasyon yapmayı unutursunuz. Bu nedenle, her sabah kolayca görebileceğiniz bir yerde “meditasyon yapın” yazan bir alarm veya not içeren bir hatırlatıcı ayarlayın. Bunu sabah ilk iş olarak yapmaya çalışın.

2. Küçük başlayın. İlk hafta için günde sadece 5 dakika ile başlayın. Yavaş yavaş yavaş yavaş artırarak ilerleyin.

3. Rahat bir zaman seçin. Meditasyon gevşeme zamanı ile ilişkilidir. Her zaman rahatsız edilmeyeceğiniz ve rahatlayabileceğiniz ve sürecin tadını çıkarabileceğiniz bir zaman seçmeye çalışmalısınız. Bazı insanlar sabah saatlerini ideal bulup güne olumlu bir şekilde başlamalarına izin verirken, diğerleri rahatlamalarına izin verdiği için yatmadan önce bunu yapmayı severler. Başladığınızda seçeneklerinizi araştırın ve doğru zamanı bulun. Rahat bir an bulduğunuzda, ona bağlı kalın. Ayrıca tok veya boş mideyle meditasyon yapmaktan kaçının. Meditasyondan iki saat önce veya sonra hiçbir şey yemeyin.

4. Tutarlı olun. Meditasyon ritüelinizi sabit tutun. Sadece 5 dakika bile olsa, her gün aynı saatte meditasyon yaptığınızdan emin olun. Günlük bir rutin haline getirin. Ne kadar çok yaparsan o kadar iyi yaparsın. Vazgeçmeyin çünkü işe yaramadığını hissediyorsunuz. Meditasyon sanatında ustalaşmak zaman ve ısrarlı uygulama gerektirecektir.

5. Bir alan oluşturun. Meditasyon rejiminiz için alan yaratmak zihninizi rahatlamaya  ve meditasyon sürecine başlamanıza yardımcı olacaktır  . Her yerde meditasyon yapabilmenize rağmen, meditasyon için özel bir yer yaratmak, sadece orada oturarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Meditasyon alanınız ayrı bir oda veya alan olabilir. Her zaman gürültü ve televizyon gibi tüm dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sessiz ve huzurlu bir yer seçin. Sizi uykulu hale getirebilecekleri için yatak odalarından kaçının. Yer rahat olmalı ve sıkışık olmamalıdır. Burayı çiçekler, taşlar veya çakıl taşları, deniz kabukları, mumlar, tütsü ve dini veya doğal görüntülerle dekore edebilirsiniz. Size ilham veren ve motive eden herhangi bir şey olabilir.

6. Rahat kıyafetler giyin. Kendinizi rahat hissettiğiniz kıyafetler giyin. Dar giysiler giymekten kaçının, bol ve nefes alabilen giysiler tercih edin.

7. Duruşunuza dikkat edin. Duruşunuz da bir fark yaratır. Duruşunuz ne olursa olsun, rahat ve rahat olduğunuzdan emin olun. Arkanıza yaslanın, rahatlayın ve ellerinizi kucağınıza veya uyluklarınıza koyun, avuç içleriniz yukarı veya aşağı Yere bağdaş kurarak oturabilir veya ayaklarınız yerde düz olacak şekilde sandalyeye oturmayı seçebilirsiniz. Alışkın değilseniz kendinizi lotus pozisyonuna zorlamayın. Bir sandalye ise, sırtınızı dik tutan bir sandalye seçin. Ayağa kalkmaya karar verirseniz, kollarınız yanlarınızda serbestçe sallanarak iyi bir duruş sağlayın. Yatarken, gerekirse başınızın ve dizlerinizin altında yeterli destekle rahat bir pozisyona geçin.

8. Duygularınızdan yararlanın. Meditasyon moduna girerken duygularınızı kontrol edin. Vücudun nasıl hissediyor? Aklınızdan geçen düşünceler nelerdir? Nasıl hissediyorsun? Yorgun? Endişeli mi? Uyarılmış?

9. Vücudunuzu gevşetin. Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak için gözlerinizi kapatın. Sizin için rahat olanı yapın ve dikkatlice odaklanmanızı sağlar. Ayaklarınızın farkında olarak başlayın. Kasların gevşemesine ve temizlenmesine izin verin. Birkaç dakika orada kal. Ardından ayak parmaklarına, ayaklara, bacaklara, pelvis, karın, bel, sırt üstü, göğüs, omuzlar, kollar parmaklara doğru hareket edin, omuzlar, boyun, yüzün ve başın farklı kısımları. Dikkatinizi vücudunuzun belirli bir bölümüne odakladığınızda, kaslarınızı yumuşatın ve gevşetin. Son olarak, nefes alırken ve nefes verirken karnınıza odaklanın. Vücudunuzun ritimlerine odaklanın. Orada hissettiğiniz farklı hislere dikkat edin. (  2  )

10. Arkanıza yaslanın ve izleyin. Bir dakikanızı ayırın ve sakin olun. Orada otur. Çevrenizin, vücudunuzun veya etrafınızdaki seslerin farkında olun. Çevrenizde olan her şeyi içinize çekin. Hiçbir şeyi değiştirmeyin. Hiçbir şey yapma. Sadece izle. Düşünceler aklınızdan geçecek. Onları yargılama. Bırak geçsinler. Bunu birkaç saniye yapın.

11. Nefesinize odaklanın. Şimdi dikkatinizi nefesinize çevirin. Bu, şu anda olmanıza yardımcı olacaktır. Nefes almak zihni sakinleştirmeye ve iç huzuru geliştirmeye yardımcı olur. Birkaç yavaş, derin nefes alın – burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan nefes verin. Zorlama. Nefesinizin diyaframınızı ve ciğerlerinizi doldurmasına izin verin. Burnunuzdan, boğazınızdan, göğsünüzden ve karnınızdan nasıl aktığına dikkat edin. Başlangıçta nefesiniz sığ olacaktır, ancak gittikçe yavaş yavaş ciğerlerinize daha fazla hava girmesine izin vererek onları daha dolgun ve daha derin hale getirir. Yavaş ve derin nefes alın. Ekshalasyonlarınızı inhalasyonlarınızdan daha uzun tutmaya çalışın. Bu, kullanılmış havayı vücudunuzdan atmanıza ve size yeterli temiz hava sağlamanıza olanak tanır.

12.  Konsantre olmada sorun yaşadığınızda nefesinizi sayın.  Çalışmanıza veya işinize konsantre olmakta zorlanıyorsanız  , nefesinizi saymayı deneyin. Nefes verdikten sonra, bir tane say, sonra nefes alıp ver ve ikiyi say ve bu şekilde ona kadar devam et. Sonra birinden baştan başlayın. Skoru tutmaya çalışın, ancak izinizi kaybederseniz, birinden baştan başlayın. Zihniniz büyük olasılıkla gezinecek. Sadece gülümse ve birinden anlat. Biraz sinirli hissedebilirsiniz. Herkesin başına gelir. Daha fazla odaklanma geliştirdikçe odaklanmak daha kolay hale gelir.

13. Düşünceleriniz için endişelenmeyin. Düşüncelerinizi tamamen kontrol edebileceğinizi düşünerek meditasyon yapmaya başlarsanız, o zaman kendiniz için gerçekçi olmayan beklentileriniz olur. Bunun yerine, düşüncelerinizi aşırı analiz etmeyin, yargılamayın veya üzerinde düşünmeyin. Onlara bir gözlem olarak bakın ve devam edin.

14. Düşüncelerinizi kabul edin. Düşüncelerinizle savaşmaya çalışmayın. Zihninizi düşünmekten alıkoyamazsınız; sadece yeniden odaklayabilirsiniz. Düşüncelerinizi kabul edin ve bir gülümsemeyle onları hatırlamaya çalışın. Onlar için endişelenme.

15. Makul beklentilere sahip olun. Meditasyon sanatında ustalaşmayı veya ilk seansınızdan olağanüstü sonuçlar beklemeyin. Zaman aldığını bilin. Sadece kendinize karşı nazik olmalısınız ve ne zaman zihniniz dolaşırsa, ona yeniden odaklanın.

16. Yanlış anlama konusunda endişelenmeyin. Çoğu zaman yeni başlayanlar, doğru yapıp yapmadıklarına daha fazla odaklanma eğilimindedir. Aradığınız sakin ve iç huzuru hissetmiyorsanız cesaretiniz kırılmasın. Zamanla odaklanmayı ve farkı görmeyi öğreneceksiniz. Kendinizi hiçbir şeye zorlamanıza gerek yok, bu meditasyon ipuçlarını elinizden gelen en iyi şekilde takip edin.

17. Bir mantra söyleyin. Sesler size çekici geliyorsa, seçtiğiniz bir mantrayı söyleyin. Mantra, meditasyon sırasında tekrarlanan bir kelime veya sestir. Bir mantrayı tekrarlamanın amacı, düşüncelerinizin dolaşmasına izin vermemek için bir şeye odaklanmanıza izin vermektir. (  3  ) Mantralar “Barış, sevgi, Om vb.” Gibi herhangi bir şey olabilir. veya “Rahatım, sakinim” gibi bir ifade de olabilir. Mantranın tekrarı rahat, nazik ve nazik olmalıdır. Zorlamaya gerek yok. Bazı insanlar müzikle meditasyon yapmaktan hoşlanır, bu da onları sakinleştirir. Yağmur, şelale, dalga veya kuş cıvıltısı sesleri rahatlatıcı olabilir. Diğerleri tek bir nesneye odaklanmayı çok yararlı buluyor. Resim, mum veya çiçek olabilir. Odaklanmanıza yardımcı olan herhangi bir şey olabilir.

18.  Huzur içinde bitirin. Bir hatırlatıcı veya zamanlayıcı ayarlayarak meditasyon seansınızı bitirin. Acele etme. Hemen kalkmamaya çalışın. Seansı bitireceğinizi unutmayın. Gözlerinizi yavaş yavaş açın. Bir an durun ve küçük hareketler yapın. El ve ayak parmaklarınızı uzatın ve oynatın. Ellerinizi ve ayaklarınızı yavaşça hareket ettirin ve zamanınızı ayırın.

19. Biriyle görüşün. Bağlı kalmak için bir arkadaşınızdan, eşinizden veya aile üyesinden her sabah meditasyon seansınız hakkında sizinle görüşmesini isteyin. Bu, daha uzun kalmanıza yardımcı olacaktır.

20. Bir topluluk bulun. Motive olmanıza ve güçlü kalmanıza yardımcı olacağından meditasyon yapan ve onlara katılan bir grup insan bulmaya çalışın. Sorular sorun ve bu insanlardan destek alın. Hedeflerinize bağlı kalmanızı teşvik edeceklerdir.

Not: İçerik, lisanslı psikolog Angela Webb tarafından düzenlenmiş ve incelenmiştir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*