Bir köpekten kene nasıl çıkarılır

Köpekler insanın en iyi dostudur ve hiç kimse en yakın arkadaşının acı çektiğini görmeye dayanamaz.

Köpek sahipleri, evcil hayvanlarının kan emen pireler tarafından sürekli taciz edildiğini görmenin acısını bilir   . Aynısı kenelerde de olabilir.

Köpekten kenenin nasıl çıkarılacağını bilmek, bazen deneyimli evcil hayvan sahiplerinin bile tahmin yürütmesine neden olan bir sorudur.

Çoğunlukla ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan bu sekiz ayaklı dış kan emici parazitler, köpeğinizin vücuduna yerleşir, çenelerini derisine sokar ve kanıyla beslenir. (bir)

Keneler, evcil hayvanlara geçen birçok hastalığı taşıyabilir. Keneler zamanlarının çoğunu evcil hayvanların dışında geçirirler, bu nedenle bahçenize veya evinize de bir şekilde davranılması gerekir.

Ve sadece evcil hayvanınız için sorunlara yol açmazlar, aynı zamanda insanların cildinde bulunurlarsa sağlık sorunlarına da neden olabilirler  ; kurbanları kene yapmaya en yatkın olanlar yaşlı insanlar ve bebeklerdir  . Lyme hastalığı ve Rocky Mountain benekli ateşi hem köpeklerde hem de insanlarda görülen en yaygın kene kaynaklı hastalıklardır.

Köpeklerden keneleri çıkarmanın doğal yolları

Keneler söz konusu olduğunda, köpeğinizi rahatsız edebilecek kızarıklıkları veya tahrişleri kontrol etmeye devam edin. Bu tür belirtiler ortaya çıkarsa, yardım için derhal veterinerinize başvurun ve köpek arkadaşınızın güvende, sağlıklı ve mutlu kaldığından emin olun.

İşte bir köpekten keneyi çıkarmanın üç yolu.

Yöntem 1: cımbız kullanın

Bu basit yöntem bir çift cımbız kullanır ve işaret edip git tekniğini içerir, ancak bunu yaparken çok dikkatli olmalısınız. Cımbız kullanmak, sorunu daha da kötüleştirmemek için son derece dikkatli ve hassas olmayı gerektirir. (iki)

Çoğu insanın elindeki normal günlük cımbızları değil, ince uçlu cımbız veya özel kene kancaları kullanılmalıdır.

Kenelerin sorunsuz bir şekilde elle çıkarılmasını sağlamak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Cımbızların elinizden kaymaması ve köpeğinize zarar vermemesi için lastik eldiven giyin. Bu ayrıca kene veya ilgili enfeksiyonlara yakalanmamanızı sağlar.
  • Bir cımbız alın (tercihen keskin) ve köpeğin derisinde dikkatlice keneler arayın.
  • Görüldüğünde, köpeğinizin derisine mümkün olduğunca yakın bir şekilde keneyi ağzınıza yakın tutun. Onu vücudunuzdan tutmayın. Köpeği sıkıştırmamaya dikkat edin, yoksa büyük olasılıkla kaçar. Kene göz çevresine yakın olduğunda özellikle dikkatli olun.
  • Keneyi yakaladıktan sonra, düz bir hareketle yukarı ve dışarı doğru çekin. Çevirirseniz veya yavaşça yaparsanız, kenenin ağız kısımları köpeğinizin vücuduna yapışık kalabilir. Unutmayın, biraz zor olsa da, hızlı ve hassas bir hareket işi halledecektir.
  • Keneyi ispirto ile dolu bir kaba koyarak öldürün. O hiçbir zaman ölmeyecek. Keneyi çıkardıktan sonra ortalıkta bırakmayın, çünkü köpeğinizin vücuduna, hatta sizinkine veya diğer aile üyelerine yeniden bağlanabilir.
  • Öldüğünde plastik bir poşete koyun ve atın. Ayrıca ölü keneyi tuvalete atabilirsiniz.
  • Köpeğinizde daha fazla enfeksiyonu önlemek için etkilenen bölgeyi dezenfekte edin. Dezenfektanı göze yakınsa uygularken dikkatli olun.
  • Isırık bölgesinin yakınında herhangi bir kırmızı kızarıklık veya iltihap görürseniz, daha fazla yardım için veterinerinize başvurun.
Not:  Onu öldürmeye çalışmak için keneyi sıkmayın. Kayabilir ve kaçabilir. Kenenin döktüğü kan da çeşitli enfeksiyonları bulaştırabilir.

Alternatif olarak, köpeğinizin kürkünün etrafında bir cımbız kullanacak kadar cesur değilseniz, ona rahat bir dokunuş verebilir ve bunun yerine parmaklarınızı kullanabilirsiniz. Keneyi sıkıca tutun ve hızlı bir hareketle bitirdiniz.

İşe yarayan başka bir teknik, keneye bir dürtü, yuvarlak ve yuvarlak bir muamele vermektir. Keneyi dairesel hareketlerle itmek için parmağınızı kullanın.

Birkaç hareket ve kenenin kavramasını gevşettiğini ve dışarı çıkmaya çalıştığını göreceksiniz. Çeneleri gevşediğinde bunları kolayca çıkarın ve yukarıdaki gibi uygun şekilde atın.

Yöntem 2: Sıvı bulaşık sabunu kullanın

Pek çok evcil hayvan sever tarafından savunulan popüler ve etkili bir halk ilacıdır. Sıvı bulaşık sabunu kullanmak basittir ve hem sizin hem de köpeğiniz için keneyi yapıştırmanın zahmetini ve acısını ortadan kaldırır. Böceklerin çoğu bulaşık sabunu ile öldürülebilir.

Köpeğinizdeki kenelerden kurtulmak için aşağıdaki prosedürü izleyin:

  • Bir pamuğu sıvı bulaşık sabununa batırın. Bu amaçla sabunlu su da kullanabilirsiniz. Islatılmış pamuğu doğrudan kenenin olduğu yere uygulayın ve orada yaklaşık bir dakika tutun.
  • Pamuğu elinize aldığınızda kenenin takılı olduğunu göreceksiniz.
  • Öldürmek için keneyi ovalama alkole batırın. Ölü keneyi plastik bir torbaya atın veya tuvalete atın.
  • Herhangi bir enfeksiyonu önlemek için kene ısırığının olduğu bölgeye dezenfektan uygulayın.

Yöntem 3: Gıda sınıfı diyatomlu toprak kullanma

Gıda sınıfı diyatomlu toprak (DE), köpeğinizdeki keneleri öldürmek için çok etkili bir yöntemdir. Bize çok ince bir toz gibi görünse de, yapısı mikroskobik düzeyde kırık cam kırıklarına benziyor.

Sonuç olarak  ED  , keneler de dahil olmak üzere böceklerin dış iskeletinde hasara neden olur , bu da nihayetinde onları kurutur ve 24 ila 72 saat içinde ölmelerine neden olur.

Gıda sınıfı DE, memeliler tarafından dokunulmak veya tüketilmek için güvenlidir. Bununla birlikte, özellikle astımınız varsa , önlem olarak eldiven ve toz maskesi takın   , çünkü herhangi bir ince toz tahrişe veya solunum sorunlarına neden olabilir.

  • Evcil hayvanınızın kürküne DE uygulayın ve paltosuna ve kürküne serpin.
  • Köpeğin gözlerine, burnuna veya kulaklarına hiçbir şeyin girmediğinden emin olun.
  • Pençeleriniz ve diğer kritik alanlar arasında uygulamak için parmaklarınızı kullanın.
  • Her gün kürke yapışan ölü keneleri kontrol etmeye devam edin, böylece onları çıkarabilir ve atabilirsiniz.

DE’nin ıslak uygulaması da mümkündür. İşinizi kolaylaştırabilir ve sizi kuru toz alma zahmetinden kurtarabilir, ancak düzgün çalışması için kurumasına izin vermelisiniz. Köpeğinizin uzun ve gür bir tüyü varsa, kuru toz alma daha uygun olabilir.

  • Evcil hayvanınıza, 1 galon suya karıştırılmış 1 bardak gıda sınıfı DE’den yapılan bir solüsyonla banyo yapın.
  • Keneler tespit ettiğiniz alanları hedeflemek için solüsyonu doğrudan uygulayın veya bir sprey şişesi kullanın.
  • Köpeğinizi yıkarken dikkatli olun ve gözlerinin, burnunun ve kulaklarının korunduğundan emin olun.
  • Çözeltiyi su ile durulamak gerekli değildir. DE’nin kurumasını bekleyin ve kenelerin ölmesini bekleyin.
  • Köpeğinizin kürküne sıkışmış ölü keneleri seçmeyi unutmayın.

Köpeğinize yardım etmek için ipuçları

  • Keneleri cımbızla çıkarırken, köpeğinizi tutup sakinleştirebilecek birini bulun. Düzensiz temas köpekleri tahriş edebilir ve sarsılırlarsa cımbızla yaralanabilirler.
  • Diğer DE uygulama yöntemleri arasında tuz çalkalayıcı yöntemi (kuru DE’yi bir tuz çalkalayıcıya koymak ve köpeğin derisine ve kaplamasına uygulamak) ve kozmetik toz puf yöntemi (kuru DE’yi uygulamak için kozmetik toz pufunuzu kullanmak) kürk).
  • DE’yi kilimlere, perdelere, köpeğin yatağına ve köpeğinizin oturduğu yerlere serpin. Her gün uygulandıktan sonra ölü böcekleri temizlemek için vakumlayın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*