Utangaçlığın üstesinden nasıl gelinir: Hayatta daha güvenli hissetmek için 20’den fazla ipucu

Sosyal bir toplantıya davet edildiğinizde, daveti reddettiğinizi ve sonra gitmek istediğinizi bildiğiniz için pişmanlık duyduğunuzu fark ediyor musunuz? Yeni insanlarla tanışmak konusunda gergin misiniz?

Çoğu zaman bunu, insanlarla konuşurken reddedildiğini ya da küçük düşürüldüğünü hayal ettiği için yapıyor. Ayrıca tek başına bir köşede durup insanların senin hakkında fısıldadığını izlediğini de hayal edebilirsin. Bunları düşündüğünüzde, kendinizi felç hissedebilir ve sosyal etkinliğe katılmak yerine evde kalmayı tercih edebilirsiniz.

Utangaç insanlar kendi ciltlerinde rahat değildir. Sık sık fark etmişsinizdir ki, utangaç olduğunuzda, aynı zamanda gergin, korkmuş ve başkalarına karşı rahatsız hissedersiniz. İnsanlar rahatsız olduğunuzu gördüklerinde kendilerini garip hissederler ve rahatsız bir kişinin yanında olmaktan hoşlanmazlar.

Utangaçlık, diğer insanların standartlarına ve fikirlerine göre kendinizi yargılamak için kafanızda çok fazla zaman harcamaktır. Belirli bir durumda hareket etmenin veya davranmanın en iyi yolunu düşünürsünüz. Bu, değiştirilmesi için bilinçli ve pratik çabayı gerektiren kötü bir alışkanlıktan başka bir şey değildir.

Utangaçlığın üstesinden gelmeyi öğrenmek ve hayatta daha güvenli hale gelmek için aşağıdaki stratejileri kullanabilirsiniz.

1. Utangaçlığınızı bilin. Utangaçlığını anlamaya çalışın. Utangaçlık hissini neyin tetiklediğini görmeye çalışın. Utangaç olduğunuzda ne olur? Nasıl davranıyorsun ve utangaç hissettiğinde düşüncelerin neler? Utangaçlığınızı anladıktan sonra, bunun üstesinden gelmeniz daha kolay olacaktır.

2. Kendinizin farkında olun. Utangaçlığın üstesinden gelmek için önce dünyanın size bakmadığını anlamalısınız. Çoğu insan kendine bakmakla meşgul. Bu nedenle, diğer insanların yanında olduğunuzda, içsel olarak farkında olun. İçinize bakın, düşüncelerinize dikkat edin. Kendinizin farkına vardığınızda, hızla gelişme yolundasınız.

3. Kendinize iyi bakın. Kendinize iyi bakmanız kendinizi güvende hissetmenizi sağlayabilir. Bu, hijyen ve görünümlerine özen göstermeyi içerir. İyi giyindiğinizde ve iyi hijyen uyguladığınızda, ne kadar kendine güven duyduğunuza şaşıracaksınız. Kendinizden hoşlandığınızda ve iyi göründüğünüzü düşündüğünüzde farklı davranırsınız. Artan güven ile, artık yeni insanlarla tanışmaktan veya tanıdığınız insanlarla sohbet etmekten korkmuyorsunuz.

4. Güçlü yönlerinizi keşfedin. İyi olduğunuz bir şey bulun ve utangaçlığınızın üstesinden gelmek için yapmaya odaklanın. Eşsiz gücünüzün size başkaları üzerinde nasıl bir avantaj sağlayacağını görün. Utangaçsanız ama nasıl dinleyeceğinizi biliyorsanız, insanlar sizinle konuşmak ister. Eşsiz bir kaliteye sahip olduğunuzu bilmek, özgüveninizi artıracaktır. Kendinizi gönülden kabul etmenize yardımcı olacaktır.

5. Kendinizden hoşlanmaya başlayın. Utangaçlığın üstesinden gelmek için kendinizi beğenmeyi deneyin. Niteliklerinizi takdir edin ve olduğunuz gibi sevin. Minnettarlığı uygulayın, zevk aldığınız şeyleri yapın, kendinizle kaliteli zaman geçirin ve iç benliğinizle bağlantı kurarak gerçek benliğinizi keşfedin.

6. Kendinizi kabul edin. Uyum sağlamaya çalışırsanız, yorucu olacaktır. Farklı olmanın sorun olmadığı gerçeğini kabul etmeniz gerekecek. Herkesin bir tür güvensizlik, utangaçlık ve rahatsızlık yaşadığını bilin. Sadece sen değilsin. Kendinizi ve niteliklerinizi kabul etmek, kendinizle daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

7. Başkalarına odaklanmaya başlayın. Dikkatinizi çekingenlikten uzaklaştırın ve başkalarına daha fazla odaklanın. Bazen utangaç insanlar hakkında konuşacak harika şeyler olması gerektiğini düşünürler. Ama durum bu değil. İnsanlar, onları ilginç bulduğunuzu gördüklerinde sizinle konuşmayı severler. Utangaçlığınıza odaklanmak yerine başkalarına odaklanın. Kendinizi unutun. Sorular sorun ve başkalarıyla gerçekten ilgilenin. Hayatları hakkında sorular sorarak insanlarla daha fazla bağlantı kurmaya çalışın. Diğerleri kendileri hakkında konuşma fırsatına sahip olacak ve dikkatiniz çekingen olmayı bırakacaktır.

8. Sosyal ortamlarda derin nefes alın. Kaygı ve korku bunaltıcı olabilir ve bir dahaki sefere yeni insanların yanında endişeli veya korkulu hissettiğinizde, gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. Yavaşça nefes alın ve nefes verin. On’a kadar nefesinize odaklanın. Nefes verirken ve nefes alırken sayın. Birkaç dakika buna devam edin.

9. Endişeli olduğunuzda kaslarınızı gevşetin. Kaygı durumlarıyla baş etmenin bir başka yolu da kaslarınızı gevşetmektir. Vücudunuzun bir bölümüne odaklanın ve oradaki gerginliğinizin farkına varın. Kasları 3 ila 5 dakika sıkın ve yavaşça serbest bırakın. Ayak parmaklarınızdan başlayın ve yavaş yavaş üst bedeninize doğru ilerleyin. Bunu yaparken nefes almaya devam edin.

10. Küçük başlayın. Bir konferansta geniş bir izleyici kitlesine hitap etmeye çalışmak yerine, küçük başlayın. Büyük bir olayda konuşamadığınızı düşündüyseniz, bu, zihninizde utangaç ve beceriksiz olduğunuz, sosyalleşmede iyi olmadığınızın başarısızlığını güçlendirebilir. Bu, tamamen sosyalleşmekten kaçınmanıza neden olabilir. Utangaçlığı başarılı bir şekilde yönetirken kendinizi ne kadar çok görürseniz, o kadar emin hissedersiniz. Sosyal davranışları tanıdığınız insanlarla veya aşina olduğunuz ortamlarda uygulayın. Göz teması kurarak, tanıştırarak, küçük sohbetlerle, sorular sorarak ve insanları evinize davet ederek başlayın. Sakince gülümsemeyi ve nefes almayı unutmayın. Yavaş yavaş güveninizi oluşturun ve yeterince rahat ve kendinize güvendiğinizde, bunu daha büyük bir kalabalığın içinde bilmediğiniz bir alanda yapmayı deneyin.

11. Daha fazla sosyalleşin. İlgi alanlarınızı paylaşan insanlarla sosyalleşme fırsatları bulun. Yeni insanlarla sosyalleşme ve tanıma pratiği yapın. İnsanların sizi yargılayacağından endişelenebilirsiniz ve bu duygular sizi denemekten alıkoyabilir. Kendinize en iyi arkadaş gibi davranın. İnsanların etrafında olmak için kendinize bolca fırsat verin.

12. Konuşma pratiği yapın. Daha konuşkan olun ve kendinizi daha çok ifade edin. İş yerinde, arkadaşlarınızla ve ailenizle veya tamamen yabancılarla daha açık konuşma pratiği yapın. Fikirlerinizi duyurun. Kendine güvenen insanlar konuşmaktan veya başkaları tarafından yargılanmaktan korkmazlar. Başkalarının onlar hakkında ne düşündüğünden bağımsız olarak ne düşündüklerini söylerler.  Barlarda, restoranlarda ve yoga derslerinde yabancılarla konuşun . İnsanlarla yakınlaşın ve bir sohbet başlatın. Birine çıkma teklif et. Sizi reddetseler bile, en azından bu size yeni insanlarla tanışma şansı verecektir. Herkesin senden hoşlanması beklenmiyor. En azından başkalarıyla konuşma korkunuzla yüzleşeceksiniz.

13. Sohbet başlatıcılardan yardım alın. Zor olan yeni biriyle konuşmaktır. “Nerelisiniz?”, “Ne yaparsınız?” Gibi durumlarda sohbet başlatıcıları alın. Veya “Ev sahibini nasıl tanıyorsunuz?” İltifat edin, bir soru sorun veya kendinizi tanıtın. Bir konuşma başlatmaya hazır olmak, yeni birine ulaşmayı kolaylaştırabilir.

14. Konuşmadan önce pratik yapın  . Korktuğunuz bir şeyi yapmak üzereyken söylemek istediklerinizi önceden yazın. Bir aynanın önünde yüksek sesle söyleyin. İstediğin gibi gitmezse endişelenme. Denediğin için gurur duy. Bir dahaki sefere pratik yaptığınızda, biraz daha kolay olacağı için daha iyi olacak.

15. Kendiniz hakkında daha fazla konuşun. İnsanlar genellikle sıkılmış görünme veya yargılanma korkusuyla kendileri hakkında daha fazla konuşmaktan çekinirler. Kendiniz hakkında konuşmazsanız, konuşmaya devam etmek zordur, çünkü bir süre sonra konuşacak fazla bir şeyiniz kalmayacaktır. Kendinizle ilgili hiçbir şey paylaşmazsanız, diğer kişiye konuşmayı önemsemediğiniz izlenimini veriyorsunuz. Artı, tam olarak konuşmak için onlara yük bindiriyorsun. Sürekli kendiniz hakkında konuşarak bencil görünmekten kaçının. Bunun yerine, sorular sorduğunuzda ve insanlardan yanıtlar aldığınızda, deneyimlerinizi onların yanıtlarıyla ilişkilendirin ve bunun hakkında konuşmaya başlayın.

16. Rahat davranın. Pek çok insan, özellikle yeni bir yerdeyken kendi ciltlerinden rahatsız olur. Onları gergin, kamburlaşmış, başları eğik, omuzları çökmüş ve kollarını kavuşturmuş olarak göz temasından kaçındığını göreceksiniz. Yersiz ve en hızlı kaçışa hazırmış gibi davranırlar. Ne zaman yeni bir yerdeyseniz, kendinizi rahat ettirin, rahat edin. Utangaç değilsiniz gibi davranarak, utangaçlıktan kurtulacaksınız. Herhangi bir durumda utangaç hissetmeye başladığınızda, kendinize “Kendime güvenerek davranmaya başlayacağım” deyin. Rahat olun ve kendinizle rahat olun. Oturduğunuzda duruşunuzu genişletin ve daha fazla yer kaplayın. Kaslarınızdaki gerilimi azaltın, bacaklarınızı açın ve kolunuzu uzatın. Yerin sahibini hissedin veya bir aile mekanındayken normalde yaptığınız şeyi yapın.

17. Mümkün olduğunca çok göz teması kurun. Doğrudan göz teması kurmak, konuşmanın devam etmesini sağlar. Göz teması, bir konuşma sırasında duygusal veya anlamlı bir bağlantı kurmanıza olanak tanır. Göz teması seviyeniz, diğer kişinin konuşmayla ne kadar ilgilendiğinizi ve sohbete devam ederken kendilerini rahat hissetmeleri gerektiğini bilmesini sağlar. Bir grup sohbetinde bir kişiye bakmazsanız, konuşma olasılıklarının daha düşük olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

18. Rahatsız edici bir durumdan kaçmaktan kaçının. Korkunç bir durumla karşılaştığınızda ondan kaçmayın. Bunun yerine durumla yüzleşin. İç gözlem yapın ve durumu kişisel gelişime dönüştürün. Bir gözlemci olun ve kendinize sorun, “Size bu şekilde hissettiren nedir?” Veya “Beni bu şekilde hissettiren nedir?”

19. Hayır yerine evet demeye başlayın. Her şeye hayır demek yerine, evet demeye başlayın. Hayır dediğinizde, bir engel oluşturuyorsunuz. Yeni kapılar açmaktansa tüm olasılık kapılarını kapatıyorsunuz. Herhangi bir duruma hayır dediğinizde, yeni insanlarla tanışma, yeni zorluklarla yüzleşme ve yeni durumları keşfetme fırsatını kaçırıyorsunuz. Kendinizi sürekli kalabalık bir yere koyarsanız, alışırsınız. Bu, güven seviyenizi artıracaktır.

20. Negatif otopsileri durdurun. Utangaç insanlar genellikle başkaları üzerinde istenen izlenimi bırakmama konusunda endişelenirler. İyi bir izlenim bırakmazlarsa, aşağılama ve utanç gibi hoş olmayan sonuçlara maruz kalacaklarına inanma eğilimindedirler. Büyük toplantılarda sinirlenmelerinin nedenlerinden biri de budur. Olumsuz düşünme yanlış inançları pekiştirir. Sık sık söylediklerinizi gözden geçiriyor musunuz ve onun bunu söylememesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz yoksa sıkıcı görünmüş olabilir mi? Konuşmanın ortasında sesi aptalca olduğu için mi ayrıldı? Bunun gerçek sebep olup olmadığını veya başka bir şey olup olmadığını kendinize sorun. Ancak anlamanız gereken şey, hata yapmanın sorun olmadığıdır ve ne kadar çok hata yaparsanız, o kadar az önemli görünür. Bu nedenle bilinçli bir çaba göstermelisiniz olumsuz düşünmeyi durdurmak için. .

21. Aşırı karşılaştırmalar yapmayı bırakın. Genelde kendinizi çeşitli parametreler açısından sizden çok farklı olan insanlarla karşılaştırma eğilimindesiniz. Kendinizi sizden çok farklı olan insanlarla kıyaslayarak aşırı beklentiler oluşturuyorsunuz ve sonra kendinize soruyorsunuz, “Neden onlar gibi olamıyorum?” Başka bir kişinin mükemmelliğine dair bir vizyonunuz var ve ona uyacağınızı umuyorsunuz. Yapmadığında, kendini yener ve kendini bir başarısızlık olarak tanımlar. Görüşünüzdeki mükemmel görüntüyü bırakın.

22. Herkesin senden hoşlanmayacağını bilin. Birisi onlardan hoşlanmıyorsa bunun çözülmesi gereken bir sorun olduğunu düşünenler var. ‘İnsanların sizi reddedeceği’ korkusu bazen birçok şeyi yapmanıza engel olur. Garip görüneceğini düşünüyorsun. Sürekli olarak insanların sizinle ilgili fikirlerini kontrol etmeye çalışmak zor ve streslidir. Başkasının sizin hakkınızdaki izlenimini değiştirebileceğinizi düşünüyorsanız, gerçekçi değilsiniz. Fikirlerinizi verirken veya dileklerinizi bildirirken özür dilemeyin veya kendinize üzülmeyin. Doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi yaparken veya söylerken kötü bir izlenim bırakmaktan korkmayın.

23. Utangaç olduğunuzu kabul etmek yardımcı olur. Utangaçlığınızı kabul etmek endişenizi azaltabilir ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Korktuğunuz şeyi kelimelerle ifade ettiğinizde, duygularınızın farkına varır ve onları uzaklaştırmaya çalışırsınız.

24. Ana odaklanın. Şimdiki anın farkına vardığınızda, sizi kendinizden uzaklaştıracaktır. Biriyle sohbet ederken, durdurma yerine kelimeleri odaklanmak, kendine odaklanarak  olsun,  diğer kişinin bahsettiğini emilir ve onların sesi veya ifadeleri izleyin. Bu, odağı otomatik olarak sizden uzaklaştıracaktır.

25. Sizin için rahat olanı yapın. Sizin için neyin rahat olduğunu bilin ve yapın. İçinizdeki en iyiyi ortaya çıkaran insanların etrafında olun. Popüler sosyal ortamlar yerine bağlandığınız yerlerde veya ortamlarda kendinizi sosyal hissediyorsanız, kendinizi buna zorlamaya çalışmayın. Başkalarının yaptığını yapmaya çalışma. Sadece istersen yap.

26. Günlük tutmaya başlayın. Hayatınızın sizi ilgilendiren alanı hakkında yazmak, bu konudaki inançlarınızı değiştirme etkisine sahip olabilir. Yazmak, durumu analiz etmenizi sağlayan kasıtlı ve akılcı bir egzersizdir. Sizi duygularınızı daha mantıklı ve net bir zihinle analiz etmeye zorlar  . Yazarken, düşünceleriniz ve endişeleriniz üzerinde derinlemesine düşünürsünüz ve bu, olayları perspektif haline getirmenize yardımcı olur. Utangaç hissettiğin son sosyal karşılaşma hakkında yaz. Tepkiniz hakkında yazın, karşılaşmadan sonra neye kafa yordunuz, bilinçliyken ne düşünüyordunuz vb.? Son başarılı karşılaşmanızı ve bir sonraki sosyal karşılaşma sırasında kaygı ve stresle nasıl başa çıkabileceğinizi ekleyin. Her gün 20 dakika boyunca düşüncelerinizin günlüğünü tuttuğunuzdan emin olun.

27. Görselleştirmeye başlayın  . Sizi rahatsız eden bir sosyal durum hayal edin. Böyle bir durumda kendinizi girişken ve kendine güvenen bir kişi olarak görselleştirin. Görselleştirme algınızı şekillendirir ve gerçekten böyle bir durumda olduğunuzda da böyle davranmaya başlarsınız. Rahat bir yerde oturun, gözlerinizi kapatın ve bir durumu ve o durumda olmak istediğiniz yolu hayal edin. Bunun gerçekleşmesi için dahil olun.

28. Olumlu onaylamalar. Kendinize defalarca utangaç olduğunuzu söylediğinizde, insanların etrafında gerilirsiniz ve zihniniz buna göre hareket etmeye başlar. Eylemleriniz sözlerinizle eşleşmeye başlar. Benzer şekilde, zihninize kendinizle ilgili güzel şeyler söylerseniz, ona inanmaya ve harekete geçmeye başlarsınız. Zihninize kendine güvenen, girişken ve yetenekli bir kişi olduğunuzu söyleyin. Yalan söyleyemezken, kendinize olumlu onaylamaları tekrarlayabilirsiniz ve bu, olumlu bir tutum kazanmanıza yardımcı olabilir   .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*