Ertelemekten nasıl vazgeçilir: 30’dan fazla faydalı ipucu

Kendinizi ne sıklıkla “Yarın yaparım” veya “Önümüzdeki haftaya kadar bekleyebilir” derken buluyorsunuz? Sıklıkla başa çıkmak için vaktiniz olmadığı için mi yoksa erteliyor olabilirsiniz?

Ertelediğinizde, zaman kaybediyorsunuz ve dikkatinizi gerektiren önemli görevleri, çoğu zaman çok geç olana kadar erteliyorsunuz. O noktada,  panik ve  almak  vurguladı  . Bu bir kısır döngüdür ve ona kapılmak kolaydır.

Erteleme ile ilgili zor olan şey, sizi hiçbir yere götürmediğinin farkında olsanız bile, yine de bunu yapmaya meyilli olmanızdır.

Erteleyenler, eylemlerini haklı çıkarmak için bahaneler üretmekte iyidirler. Görevi ertelemek için kafanızda size yeterli mantık sağlayabilecek nedenler yaratabilirsiniz.

Erteleme günlük bir alışkanlık haline geldiğinde, sadece işinizi değil, aynı zamanda refahınızı da engellemeye başlar. Zihinsel ve fiziksel olarak zarar görebilir; korku, endişe ve gereksiz stres yaratarak ruh halinizi ve davranışınızı etkiler. (  2  ) (  4  )

Psychological Science’ta 1997’de yayınlanan bir araştırmaya göre   , üniversite çağındaki erteleyiciler dönem sonunda daha fazla stres, daha fazla hastalık ve daha düşük notlarla sonuçlandı. (  4  )

İşte ertelemeyi bırakmak ve davranışınızı değiştirmek için cesur adımlar atmak için 30’dan fazla yararlı ipucu.

  1. Bir yapılacaklar listesi oluşturun. Yapılacaklar listeniz, önemli görevlerinizi hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Ertelediğiniz görevleri eklediğinizden emin olun.
    Tamamlanmış ve bitmemiş görevlerinizin net bir taslağını görmek, düzenli kalmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Her gün yapılacaklar listenizde iki şey yapın. Küçük görevler olsa bile her gün listenizde en az iki şey yapmaya çalışın.
  3. Bir günü atlamaktan kaçının. Yapılacaklar listenizde bir şey yapmadan bir günün geçmesine izin vermeyin.
  4. Ruh halinizi tanımlayın. Erteleme genellikle duygusal bir tepkidir. Onu tanımlaman gerekiyor. Başarısızlık korkusundan mı, yetersiz hissetmekten mi yoksa bunu yapmak için yetersiz olmaktan mı kaynaklanıyor? Yoksa sadece belirli bir görevi yapmaktan nefret ettiğiniz için mi öfke? (  2  )
  5. Duyguyu serbest bırakın. Ertelemenizin arkasında tanımladığınız duyguyu tanımazsanız, içinizde birikecektir. Eğer öfke ise, bağırın. Üzgünse, hüzünlü bir film izle ve ağla. Ardından görevi tamamlamaya devam edin.
  6. Negatif düşüncelerinize karşı koyun. Ev ödevi hakkında düşünmek zihninizde olumsuz düşünceler yaratır mı? Bu düşünceleri,  dikkat etmeniz gereken şeyleri bitirmenize yardımcı olacak olumlu mesajlarla karşı karşıya getirin. (  2  )
  7. Düşünme tarzınızı değiştirin. Bir görevi yapmaya zorlandığınızı düşündüğünüzde, erteleme eğilimindesiniz. Kendinize bir şeyler yapmanız gerektiğini söylemek yerine, kendinize yapmak istediğinizi söyleyin. Bir şeyler yaparken anında daha iyi hissedeceksiniz.
  8. Mükemmeliyetçi olmayın. Mükemmeliyetçilik, ertelemenin ana nedenlerinden biridir. Göreviniz üzerinde çalışmaya başlamak için mükemmel zamanı veya mükemmel eylem planını beklemeyi bırakın. Küçük adımlar atın ve ilerleyin. (  3  )
  9. Kendinizi zorlamaktan kaçının. Kendinize geleceğinizin ve başarınızın belirli bir görevin sonucuna bağlı olduğunu söylemeyi bırakın. Kendinize bu tür bir baskı uygulayarak, görevi tamamlamaktan kaçmak için bir bahane bulursunuz. (  3  )
  10. Ödevinizi küçümseme. Bazı insanlar, bir görevi hafife aldıkları veya yeteneklerini abarttığı için erteliyorlar. Görevin çok kolay olduğunu veya hiç zaman almayacağını düşünebilirsiniz. Ama gerçekten üzerinde çalışmaya başladığınızda, bunun beklenenden daha zor olduğunu fark edersiniz ve bu nedenle son teslim tarihinizi kaçırırsınız.
    Kendinize gerekli olduğunu düşündüğünüzden daha fazla zaman ayırmanız stres seviyenizi düşürecektir.
  11. Hedeflerinizi yeniden tanımlayın. Uzun süredir işleri ertelediğinizde, işten biraz ara verin ve hedefleriniz üzerine düşünün. Hedeflerinizin uygulanabilirliğini değerlendirin, ardından onlara ulaşmak için yapmanız gereken zamanı ve eylemleri yeniden düzenleyin.
  12. Ödevinizi eğlenceli hale getirin. Bir görev sıkıcıysa, yapmamak için bir bahane bulmanız olasıdır. Bu durumda, ödevinizi eğlenceli hale getirmenin yollarını bulun.
  13. Çalışma alanınızı yenileyin. Masanız veya yatak odanız sizi uykulu mu yoksa tembel mi yapıyor? Eğer öyleyse, değiştirin.
    Çoğu zaman, size başlamanız için ilham veren ortam sıkıcı olma eğilimindedir. Her şeyi taze tutmak için çalışma ortamınızı sık sık yenilemeniz gerekebilir.
  14. Çalışmak için en iyi zamanınızı belirleyin. Erteleme genellikle işteki en iyi zamanınız olmadığında kendinizi bir şeyi yapmaya zorladığınızda ortaya çıkar. Vücudunuzun ve zihninizin günün en iyi çalıştığı zamanı belirleyin. Bazı insanlar en iyi sabahları çalışırken, diğerleri en iyi geceleri çalışır. Bunu yaparak, en yüksek üretkenlik sürenizde ertelemeyi önleyecek ve daha fazla görevi tamamlayacaksınız.
  15. İşleri halletmek için zaman ayırın. Belirli görevleri tamamlamak için bir veya birkaç saat ayırın. Bu süre zarfında randevu, toplantı veya başka herhangi bir dikkat dağıtıcı şey planlamayın. Bu saatler yalnızca tanımlanmış görevler için ayrılmalıdır. (  2  )
  16. Çalışmaya başlayın. Her gün planlanan saatte, yapmak istemeseniz bile ödevinizi yapmak için oturun.
  17. Zamanınızı takip edin. Bir görevi tamamlamak için oturduğunuzda bir zamanlayıcı ayarlayın. 30 dakika boyunca odaklanmayı taahhüt edin. Zamanlayıcı kapandığında birkaç dakika dinlenin veya kalkıp esneyin. Sonra baştan başlayın.
  18. Çoklu görev yapmayın. Çoklu görev, erteleme ile el ele gider. Aynı anda çok fazla şey yapmaya çalıştığınızda, bir göreve başlayabilir, ancak zorlaştığında durabilir ve bir sonrakine geçebilirsiniz. Öte yandan, bu görev zorlaştığında, başka birine atlıyorsunuz. Ve çok geçmeden, birçok görevi üst üste yığarsınız ve sadece bir tanesini tamamlamazsınız.
    Aslında, çoklu görev sırasında işi halletmek daha fazla zaman alır. Araştırmalar, çoklu görevin üretkenliğinizi yüzde 40 azalttığını gösteriyor. (  1  ) Her seferinde tek bir göreve konsantre olarak, işinizi daha az yorgunluk ve hayal kırıklığı ile halledeceksiniz.
  19. Ödevinizi eğlenceli hale getirin. Bir görev sıkıcıysa, yapmamak için bir bahane bulmanız olasıdır. Bu durumda, ödevinizi eğlenceli hale getirmenin yollarını bulun.
  20. Ödevi parçalara ayırın. Tüm işinizi aynı anda yapmaya çalışmayın. Sıkılacak ve kolayca dikkatiniz dağılacak. Ödevinizi küçük, yapılabilir adımlara bölün.
  21. Her küçük adım için bir son tarih belirleyin. Yalnızca tek bir son teslim tarihini tutarsanız, genellikle kendinizi her şeyi çok geç olana kadar erteliyor bulacaksınız.
    Birden fazla son tarih belirlemek, acil görevlere odaklanmanıza ve geri kalanı hakkında düşünmemenize yardımcı olur. Her adımda başarılı oldukça güven kazanacaksınız.
  22. Her gün yapılacaklar listenizde iki şey yapın. Her gün listenizde en az iki şey yapmaya çalışmalısınız.
  23. Bir günü atlamaktan kaçının. Yapılacaklar listenizde bir şey yapmadan bir günün geçmesine izin vermeyin.
  24. Zamanınızı takip edin. Bir görevi tamamlamak için oturduğunuzda bir zamanlayıcı ayarlayın. 30 dakika boyunca odaklanmayı taahhüt edin. Zamanlayıcı kapandığında birkaç dakika dinlenin. Sonra tekrar yap.
  25. Engellere hazırlanın. Görevi daha küçük adımlara böldüğünüzde, engelleri önceden tahmin edin ve bunlara hazırlanın. Örneğin: Ödevinizin ortasında bir dikkat dağınıklığı ile karşılaşırsanız ne yapacaksınız? Ödev için planlanan süreyi uzatabilirsiniz. Bunu yapmak için bir saat yerine iki saat bekleyin.
  26. İç direnişe karşı savaşın. Gerçekten ödeviniz üzerinde çalışmak için oturduğunuzda, bahaneler, kötü ruh halleri ve cesaret kırma şeklinde engellerle karşılaşırsınız   . Ne olursa olsun savaşmak ve devam etmek için elinizden geleni yapın.
  27. Dikkatinizi dağıtan ekstra şeylerden kurtulun. Çok zaman alan ve yapmanız gereken şeyleri tamamlamanıza engel olan şeyleri belirleyin. Örneğin, e-postalar, sosyal medya gönderileri veya sonsuz tarayıcı yer imleri gibi dikkat dağıtıcı unsurlar tarafından zamanınızın çalınmasına izin veriyor olabilirsiniz.
  28. Ziyaretçilerle yüzleşirken dikkatli olun. Bir ziyaretçi evinizin önünden geçip rahatsız etmeye, özür dilemeye veya sohbeti devralmaya başladığında. Siz konuşurken, aniden araya girip, “Tanrım, ne kadar geç olduğunu anlamadım. Önemli bir şeyi bitirmem gerekiyor. ” Sözünü keserek, diğer kişiye kaba davranmıyorsun.
  29. Her adımda kendinizi ödüllendirin. Kendinizi tebrik edin ve her adımı tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin. Bir görevin tüm adımlarını tamamladığınızda bir adımı veya belki bir filmi tamamladığınızda kendinize bir kek veya çikolata ikram edin. Bu seni motive edecek. (  3  )
  30. Bir ceza belirleyin. Tıpkı kendinizi ödüllendirdiğiniz gibi, ödevinizi zamanında tamamlamadığınızda kendinizi cezalandırın. Örneğin, bahçenizi gerektiği zaman ayıklamazsanız, en sevdiğiniz tatlı yemeği yemeyi bir aylığına bırakmanız gerekecektir.
  31. Direnişle savaşın. Ödeviniz üzerinde çalışmak için oturduğunuzda, bahaneler, kötü ruh halleri ve cesaretsizlik şeklinde engellerle karşılaşacaksınız   . Ama ne olursa olsun savaş ve devam et.
  32. Elde edeceğiniz başarıyı hatırlayın. Son teslim tarihine uymanın ne kadar tatmin edici olacağını kendinize söyleyin.
    İşinizin bittiğini bilerek iyi bir gece uykusu alacaksınız ve ertesi gün kendinizi motive ve enerjik hissedeceksiniz.
  33. Çalışmaya başlayın. Her gün planlanan saatte, yapmaktan hoşlanmasanız bile, ödev yapmak için oturun.
  34. Harekete geçmeniz için size ilham veren insanlarla çıkın. Size ilham veren kişileri belirleyin: girişimciler ve işçiler. Onlarla dışarı çıkın.
  35. Hedeflerinizi herkese açık hale getirin. İnsanlara hedeflerinizi anlatırsanız, onları her gördüklerinde kesinlikle ilerlemenizi soracaklardır. Hedeflerinize ulaşmak için hiçbir şey yapmıyorsanız, utanç verici olabilir. Bu şekilde çalışmak için motive olacaksınız. Sizi görevlerinizden sorumlu tutar.
  36. Aynı hedeflere zaten ulaşmış biriyle bağlantı kurun. Sizinle aynı hedeflere ulaşmış insanları arayın  . Canlı kanıtı görmek sizi harekete geçmeye motive edebilir.
  37. Dostluk sistemini kullanın. Benzer hedeflere ve hatta farklı hedeflere sahip bir arkadaşınızın olması yardımcı olabilir. Hedefleriniz ve onlara ulaşmak için yapmanız gerekenler hakkında arkadaşınızla düzenli olarak konuşun. Birbirlerini sorumlu tutabilir, ilerleyebilir ve yapmak istediklerini başarabilirler.
  38. Rahatlamak için zaman ayırın. Rahatlamak ve gevşemek için zaman belirleyin. Zihninize rahatlaması için daha fazla zaman vermek, elinizdeki daha büyük görevlerin stresini hafifletmeye yardımcı olacak ve onları tekrar yapmaya hazır olduğunuzda zihninizin yeniden odaklanmasına yardımcı olacaktır. (  2  )
  39. Yeni becerilerinizle gurur duyun. Ertelemeyle gerçekten mücadele ettiyseniz, daha olumlu alışkanlıklar geliştirmek için gösterdiğiniz çabaları övün. Çabalarınız hakkında iyi hissetmek, onları pekiştirmek için uzun bir yol kat edecektir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*