Köpeklerde ve diğer evcil hayvanlarda küçük yaralanmalar nasıl tedavi edilir

Diğer hayvanlarla kavga etmekten arka bahçeyi keşfederken dallara ve çalılara karışmaya kadar, evcil hayvanınızın kendine zarar vermesinin çeşitli yolları vardır. Çoğu zaman mal sahipleri, yaralanmaya neyin neden olduğunu bile belirleyemezler.

Küçük arkadaşınızın acı içinde kıvranmasını veya tahriş ve rahatsızlık nedeniyle yaralı bölgeyi sürekli yalamasını ve ısırmasını görmek üzücü.

Kesikler, yaralar, sıyrıklar veya delikler, tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir. Kırık deri, evcil hayvanınızı enfeksiyonlar gibi bir dizi sağlık sorununa daha duyarlı hale getirir   .

Evcil hayvanınızın yarayı rahatsız etmeden bırakmasını ve rahatsız edilmeden iyileşmesine izin vermesini sağlamak göz korkutucu bir görev olabilir. Şimdi, o bandajı takıp çıkarmamanın önemini gerçekten anlamalarını sağlayamazsınız. Sonuç olarak, Elizabeth tasması olarak bilinen “utanç külahını” evcil hayvanınızın üzerine koymalı veya yaralanmanın daha da kötüleşmediğinden emin olmak için her zaman tetikte olmalısınız.

Meraklı ve eğlenceli olmasına yardımcı olamasak da, küçük evcil hayvan yaralanmalarını mümkün olan en iyi şekilde tedavi etmeye kesinlikle hazırlanabiliriz.

Yaranın türüne bağlı olarak evcil hayvanınızın ihtiyaç duyduğu uygun ilk yardımın bilinmesi gereklidir. Evcil hayvan yaralanmalarını tedavi etmenin temel adımları şunlardır:

  1. Kanamayı durdurun (varsa).
  2. Yarayı inceleyin.
  3. Etkilenen alanı temizleyin.
  4. Yarayı dezenfekte edin.

Evcil hayvanlarda küçük yaralanmaları tedavi etmek için evde tedavi

Cildi kıran herhangi bir kesik veya delinme gerçek bir sorun olabilir. Örneğin tetanoz herhangi bir yaradan kasılabilir ve belirtilerin ortaya çıkması iki haftayı bulabilir. (  1  ) Derin kesikler ve ciddi yaralar için hemen bir veteriner hekime görünmelisiniz, ancak bazen küçük yaralanmalar evde kolayca tedavi edilebilir.

Çoğu durumda, yara ile teması önlemek ve yaranın kurumasını sağlamak için kürkün kesilmesi veya kesilmesi gerekecektir. Hidrojen peroksit, yaraları temizlemek için mükemmel bir seçenektir. İşte  evcil hayvanlarda küçük yaralanmaların tedavisinde harikalar yaratan bazı ev ilaçları  .

Yöntem 1: Manuka Balı

Klinik deneylere ve araştırmalara göre, yara pansuman olarak bal kullanmak enfeksiyonları temizlemeye  , iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmaya ve yeni cilt büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur  . (  2  )

Manuka balı, enfeksiyonların ve yanıkların tedavisinde çok etkilidir. Bakterileri öldürmeye yardımcı olan toksik bir madde olan metilglioksal (MGO) içerir. Topikal yaralarda kullanmak güvenlidir.

Tek adımlı tedavi: alanı temizleyin ve yaraya manuka balı uygulayın

  • Özellikle sıcak nokta olması durumunda bal uygulamadan önce yaralı bölgenin temizlenmesi tavsiye edilir. Bu amaçla povidon iyot kullanabilirsiniz.
  • Manuka balını sür.
  • Etkilenen bölgeye hafif bir bandaj bağlayın.

Yöntem 2: şeker

İyileştirici ve antibakteriyel özelliklere sahip bu ucuz içerik, eski bir yara tedavi çözümüdür. (  3  )

Şeker sıvıyı dışarı çekerek ve bakteri büyümesini yavaşlatarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nekrotik dokunun debridmanına yardımcı olur ve canlı dokuyu korur. Şekerin hiperosmolaritesi sadece bakteri çoğalmasını engellemekle kalmaz. Ayrıca mevcut enfeksiyonlarla savaşmaya da yardımcı olur.

Tek adımlı tedavi: yaralı bölgeyi şekerle kaplayın

  • Yara boşluğuna toz şeker koyun.
  • Kalın bir pansuman ile doldurun.
  • Bandajı günde en az bir kez değiştirin.
  • Pansuman değişimi sırasında yarayı ılık tuzlu su veya musluk suyu ile iyice durulayın.

Bu ilacı, iyileşirken yaranın yüzeyinde oluşan kırmızımsı bir bağ dokusu olan granülasyon dokusunu görene kadar kullanmaya devam edin. Yarayı kapatın veya enfeksiyon geçtikten sonra yeni cilt büyümesinin onu kapatmasına izin verin.

Yöntem 3: tuzlu su

Tuzlu su tedavisi, yaralı bir evcil hayvanla ilgilenirken yapılacak ilk şeylerden biridir. Tuzlu su, yaraları temizlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılır. (  4  )

Tuzlu su antibakteriyel ve antiinflamatuardır. Hafif bir dezenfektandır ve evcil hayvanınızın küçük yarasındaki kontaminasyonu gidermeye yardımcı olur.

Sodyum klorür (tuzun yapıldığı kimyasal) hücrelerle temas ettiğinde, hücrelerdeki sıvıyı vücudu terk etmeye zorlar. Bakteriyel sıvılar da cildi temiz bırakarak dışarı atılır.

Tek adımlı tedavi: etkilenen bölgeye suda çözülmüş bir tuz çözeltisi uygulayın

  • 1/2 çay kaşığı tuz ile karıştırılmış 1 su bardağı suyu kaynatın.
  • Çözeltiyi soğumaya bırakın.
  • Solüsyona bir gazlı bez batırın ve yaranın kenarlarını nazikçe silin.
  • Yaralı bölgedeki tuzlu suyu nazikçe durulamak için bir şırınga kullanın.

Yöntem 4: Aloe Vera Jel

Aloe veranın, evcil hayvanlarda küçük yaraları tedavi etmek için uygun bir çare olmasını sağlayan birçok faydası vardır. Analjezik etkinin yanı sıra antiinflamatuar ve antiseptik etkilere sahiptir. (  5  )

Bu büyülü bitki yanıkları iyileştirmeye, ağrıyı gidermeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Yumuşak doku yaralarının iyileşmesini hızlandırır ve cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Bu çare, evcil hayvanınızın cildi için idealdir. Köpeklerde, dermatit ve pençe pedlerini etkileyen problemleri tedavi etmek için de kullanılır.

Not:  Aloe vera jelinin derin veya enfekte yaralarda veya ciddi yanıklarda kullanılması önerilmez.

Tek adımlı tedavi: aloe vera jelini topikal cilt pansumanı olarak uygulayın

  • Yaranın üzerine bir kat aloe jeli sür.
  • Bırak kurusun.
  • Aloe jelin mümkün olduğunca uzun süre yarada kalmasına izin ver.

En iyi sonuçlar için bu ilacı günde 1 veya 2 kez tekrarlayın.

Yöntem 5: kolloidal gümüş

Dünyanın dört bir yanındaki evcil hayvan sahipleri bu son derece etkili çözümü onaylıyor. Köpekler, kediler, hamsterler, kuşlar ve hatta sürüngenler gibi her tür evcil hayvan için çalışır!

Kolloidal gümüş, enfeksiyon  ve hastalıkların tedavisinde kullanılabilir  . (  6  ) Aynı zamanda çok etkili bir ev dezenfektanı ve dezenfektandır ve hasta evcil hayvanlarla temastan kaçınmak bir seçenek değilse önleyici bir önlem olarak kullanılabilir.

Kolloidal gümüş sprey ve damla şeklinde bulunur ve yaraları temizlemek ve cilt koşullarını iyileştirmek için kullanılabilir. Küçük evcil hayvan yaralanmalarını tedavi etmek için bu ucuz çare, hızlı iyileşmeyi teşvik edecek, mikropları öldürecek, iltihabı azaltacak ve daha fazlasını sağlayacaktır.

Tek adımlı tedavi: yaranın üzerine kolloidal gümüş püskürtün

  • Kolloidal gümüşü yaralara hafifçe püskürtün ve günde 4 ila 5 kez kesin.
  • Yaranın kapatılması gerekiyorsa, sargı bezlerini koloidal gümüşe batırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Bandaj günde 2 veya 3 defa değiştirilmelidir.

Yöntem 6: elma sirkesi

Elma sirkesi, küçük evcil hayvan yaralanmalarını ve enfeksiyonları tedavi etmek için bir ev ilacı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kişisel bakım ürünü, doğası gereği antiseptik, antifungal ve antibakteriyeldir.

Aslında elma sirkesi, evcil hayvanlarla ilgili çeşitli sorunlara çok faydalı bir çözümdür. Yaraları tedavi etmenin yanı sıra kalp sağlığını iyileştirmek ve kilo vermeyi hızlandırmak için kullanılır. Köpekler için pire  ve  kene kovucu görevi görebilir   ,  kaşıntılı cildi iyileştirebilir  ve eklem ağrısını hafifletebilir. Kedilerde, seyreltilmiş bir elma sirkesi topikal olarak pire, saçkıran ve akarları öldürmek için kullanılabilir   . Ayrıca kedinizin derisinin temizlenmesine ve alerjenlerin yok edilmesine yardımcı olur.

Tüylü arkadaşınıza daha iyi bakmanıza yardımcı olmak için elma sirkesini kullanmanın birkaç yolu vardır. Topaklara ve çarpmalara topikal olarak uygulanabilir veya evcil hayvanınızın banyo suyuyla karıştırılabilir. Ayrıca evcil hayvanınızın yemeğine bir miktar elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.

Tek adımlı tedavi: etkilenen bölgeye seyreltilmiş elma sirkesi uygulayın

  • Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırın.
  • Bu solüsyona bir pamuk batırın ve etkilenen bölgeye uygulayın.
  • Bir gelişme görene kadar bu ilacı her gün tekrarlayın.

Elma sirkesi, çatlamış cilde veya yaralara uygulandığında acı verebilir. Bu nedenle, bu ilacı aşırı derecede çiğ cilt veya açık yaralarda kullanmamak en iyisidir.

Yöntem 7: iyot (Betadine)

Bu ucuz, kolayca bulunabilen ve takibi kolay çare, küçük evcil hayvan yaralarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Enfeksiyonu önlemek için yaraları temizlemek için reçetesiz satılan bir antiseptik iyot (Betadine) kullanılır. (  7  )

Betadine, evcil hayvanınızın ilk yardım çantasının ayrılmaz bir parçasıdır. Asla bitmediğinden emin ol!

Tek adımlı tedavi: yarayı temizleyin ve etkilenen bölgeyi iyotla yıkayın

  • Yarayı yaklaşık 1-2 dakika ılık suyla yıkayarak yıkayın. Ayrıca alanı nazikçe fırçalamak için antibakteriyel bir sabun da kullanabilirsiniz.
  • Yıkadıktan sonra etkilenen alanı nazikçe lekelemek için temiz bir gazlı bez veya kağıt havlu kullanın.
  • Dezenfekte etmek için yarayı iyotla yıkayın.
  • Yaraya antibiyotik krem ​​sür.

Akılda tutulması gereken ipuçları

  • Bir kazadan sonra, evcil hayvanınızın davranışları ağrı ve korku nedeniyle tahmin edilemez hale gelebilir. Ona yaklaşmanıza izin vermeyi reddederek aşırı heyecanlı veya şüpheli görünebilir.
  • Güvenliklerini göz önünde bulundurun ve yaralı hayvanı büyük bir dikkatle ele alın.
  • Evcil hayvanınızın ısırma geçmişi varsa, ağzını kapatın.
  • Nazikçe okşamak ve sessiz, sessiz bir sesle konuşmak, bir yaralanmadan sonra evcil hayvanınızı sakinleştirmeye yardımcı olabilir.
  • Yarayı dikkatlice inceleyin. Evcil hayvanınızın sinirlendiğini fark ederseniz hemen durun.
  • Bir veterinere danışmadan evcil hayvanınızın ilaçlarını asla vermeyin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*