Köpeklerde köpek kulübesi öksürüğünden nasıl kurtulurum

Kontrolsüz bir şekilde öksürürken bütün gecenizi köpeğinize bakmakla mı geçirdiniz? Eğer öyleyse, küçük arkadaşınız köpek kulübesi öksürüğü geçirebilir.

Genellikle köpek kulübesi öksürüğü olarak bilinen bulaşıcı trakeobronşit, köpeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Bordetella bronchiseptica bakterisinden kaynaklanır ve sorun köpek adenovirüs, herpes ve reovirüs gibi virüsler tarafından daha da kötüleştirilir. (  1  )

Bu hastalık evcil hayvanınız için oldukça rahatsız edici olsa da, genellikle hayati tehlike oluşturmaz ve sadece 7-10 gün sürebilir.

Köpek kulübesi öksürüğü ayrıca köpek gribi, kalp ve akciğer problemleriyle karıştırılabilir, bu nedenle evde tedaviye başlamadan önce veterinerinize danışın.

Köpek kulübesi öksürüğünün semptomları, bulaşıcı ajana maruz kaldıktan 3 ila 8 gün sonra fark edilir. Sorunun tamamen ortadan kalkması yaklaşık 4 hafta sürebilirken, bu hastalıktan kurtulan bir evcil hayvan 14 haftaya kadar bulaşıcı kalabilir.

Köpek kulübesi öksürüğünün nedenleri

Köpek kulübesi öksürüğünün birden fazla nedeni vardır, ancak öne çıkan Bordetella bronchiseptica’dır. Genel olarak, bu bakteriyle enfekte olan köpekler de, onları köpek kulübesi öksürüğüne daha duyarlı hale getiren bir virüsle enfekte olur. Köpekler, virüs veya bakteri parçacıkları soluma yoluyla solunum yollarına ulaştığında bu enfeksiyona yakalanır.

Köpeklerde köpek kulübesi öksürüğüne yol açabilecek bazı risk faktörleri arasında enfekte köpeklerle doğrudan temas, kalabalık ve yetersiz havalandırılan koşullara maruz kalma, toz, soğuk sıcaklıklar ve sigara dumanı bulunur.

Köpek kulübesi öksürüğü olarak bilinmesine rağmen, evcil hayvanınızın havada olduğu gibi diğer evcil hayvanlara maruz kalmasa bile yakalayabileceğini anlamak önemlidir.

Köpek Kulübesi Öksürüğünün Belirtileri

Köpek kulübesi öksürüğünün ana semptomu, trakea ve üst bronşların astarının tahrişinden kaynaklanan kalıcı, kuvvetli, kuru bir öksürüktür. Köpek nefes alıp verirken, trakeadaki açıktaki sinir uçları, havanın enfekte olmuş dokular üzerinden geçişine bağlı olarak ağırlaşır. Egzersiz öksürüğünüzü daha da kötüleştirebilir.

Enfekte köpeklerde ortaya çıkabilecek diğer semptomlar hapşırma, göz akıntısı ve burun akıntısıdır.

Hafif vakalarda, enfekte bir köpek genellikle iştahsızlık olmadan uyanık ve aktif kalır. Şiddetli köpek kulübesi öksürük vakalarında uyuşukluk, ateş ve iştahsızlık gibi semptomlar görülebilir.

Köpeğinizin durumunda zaman içinde herhangi bir iyileşme görmezseniz, derhal veterinerinize başvurmanız önerilir.

Köpek kulübesi öksürüğünü önleyin

Kulübede öksürük bulaşıcıdır. Bulaşabilecekleri için enfekte hayvanlarla veya kullandıkları nesnelerle temastan kaçının. Aşı, köpeğinizi bu kötü enfeksiyondan korumaya yardımcı olacaktır, ancak bu bakterinin binlerce türü vardır, bu nedenle onu önlemede% 100 etkili olmayabilir. Bağışıklık sisteminin hastalık ve enfeksiyonla savaşacak kadar güçlü olmasını sağlamak için evcil hayvanınızı gerekli tüm besinlerden oluşan sağlıklı bir diyetle beslediğinizden emin olun.

Hafif köpek kulübesi öksürük vakaları, birkaç etkili ev ilaçları yardımıyla kontrol edilebilir. İşte köpeklerde köpek kulübesi öksürüğünden kurtulmak için bazı tedaviler.

Dikkat:   Enfeksiyon beklenen sürede geçmezse, köpeğinizi derhal veterinere götürün. Devam eden bir köpek kulübesi öksürük enfeksiyonu, zatürree gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Hafif köpek kulübesi öksürük vakaları için evde tedavi

Yöntem 1: Bal

Bal, dünya çapında evcil hayvan sahipleri tarafından kullanılan popüler bir ev ilacıdır. Antibakteriyel özellikleri ve bağışıklığı güçlendirici yapısı, enfeksiyonları önlemeye ve evcil hayvanınızın sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. (  2  )

Bal, zengin bir antioksidan ve flavonoid kaynağıdır. Küçük evcil hayvan yaralarını  , köpek kulübesinde öksürüğü, enfeksiyonları, alerjileri, sindirimi, basınç ülserlerini, sıcak noktaları ve daha fazlasını tedavi etmek için kullanılabilir  .

Bu ucuz sağlık güçlendirici yerel marketlerde mevcuttur. Köpeğinizi bal ile beslemeniz sizin için zor olmayacak. Çoğu köpek, tatlı tadının tadını çıkarma eğilimindedir.

Bu çare, köpeğinizin bağışıklık sistemini daha da güçlendirmeye yardımcı olacak zengin bir C vitamini kaynağı olan limon suyunu da içerir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Bal – 2 yemek kaşığı
  • Limon suyu – 1 çay kaşığı
  • Su – ½ bardak

Adım 1. Limon suyunu ve balı karıştırın.

  • 2 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı limon suyunu karıştırın.

Adım 2. Karışımı suya ekleyin ve günde iki kez köpeğinize verin.

  • Bal ve limon karışımını yarım bardak suya ekleyin.
  • İyice karıştırın.
  • Bu solüsyondan 1 tatlı kaşığı köpeğinize günde 2 defa verin.

Karışımdaki bal miktarını artırmak, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

Yöntem 2: Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, köpeklerde köpek kulübesi öksürüğünü tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunu destekleyecek bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen, evcil hayvan sahipleri köpekler için hindistancevizi yağı kullanarak başarıyı bildirdi. Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri, zararlı virüsleri, bakterileri, mantarları, mayaları ve parazitleri öldürmeye yardımcı olarak mükemmel bir enfeksiyon savaşçısıdır.

Hindistan cevizi yağının egzamayı temizlemede, alerjik reaksiyonları azaltmada, yara iyileşmesini desteklemede, kokuyu en aza indirmede ve daha pek çok konuda yardımcı olduğuna inanılıyor. Evcil hayvanınızı parlak ve sağlıklı bir tüyle bırakır  . Aynı zamanda sindirimi iyileştirir ve besinlerin emilimini artırır.

Bu çare, köpeğinizin enerji seviyesini artırmak için kullanılabilir.

Not:   Hindistan cevizi yağının belirgin bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, çok yüksek dozda hindistancevizi yağı geçici yorgunluğa ve yağlı, gevşek dışkılara neden olabilir. Bu ilacı denemeden önce bir veterinere danışın.

Tek adımlı tedavi: Evcil hayvanınıza günde 2 kez hindistan cevizi yağı verin

  • Köpeğinize vücut ağırlığının her 10 pound’u için 1 çay kaşığı hindistancevizi yağı verin.
  • Bu ilacı günde 2 kez kullanın.

Alternatif olarak, evcil hayvanınızın yemeğine hindistancevizi yağı ekleyebilirsiniz.

Yöntem 3: hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit, öksürüğü bastırmak için çok etkili bir çare. Ayrıca, köpek kulübesi öksürüğüne neden olan zararlı mikroplarla savaşmaya yardımcı olur. Bu çözümün etkinliği konusunda henüz hiçbir araştırma yapılmamıştır. Ancak, birkaç evcil hayvan sahibi bu çareyi onaylıyor.

Hidrojen peroksitin gücü, su ile karıştırıldıktan sonra birkaç saat içinde kaybolur. Etkinliğini kaybetmeden önce evcil hayvanınızın suyu içtiğinden emin olmalısınız.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • % 3 hidrojen peroksit – birkaç damla
  • Bal – 1 yemek kaşığı
  • Su – 1 su bardağı

Tek Adımlı Tedavi: Köpeğinizin Suyuna Hidrojen Peroksit ve Bal Ekleyin

  • Günde iki kez 1 bardak suya 3 damla hidrojen peroksit ve 2 çay kaşığı balı karıştırın.
  • Bu çözeltiyi köpeğinize su kabında veriyorsanız, önce kabı hidrojen peroksit ile sterilize ettiğinizden emin olun.

Alternatif olarak, aynı miktarda hidrojen peroksit karışımını yarım bardak suya ekleyebilir ve solüsyonu köpeğinizin dişlerini nazikçe fırçalamak için kullanabilirsiniz. Bu öksürüğünüzü kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

Yöntem 4: kolloidal gümüş

Kolloidal gümüş, köpeklerde çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmenin etkili, güvenli ve basit bir yoludur. Vücuttaki mantarlarla savaşır, virüsleri ve bakterileri öldürür, yanıkları yatıştırır ve hasarlı cilt ve dokuları onarır. Ayrıca evcil hayvanınızın bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve maya enfeksiyonlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır   .

Evcil hayvan sahipleri, bu çarenin sizi veterinere birçok geziden potansiyel olarak kurtarabileceğini onaylıyor.

Tek Adımlı Tedavi: Köpeğinize günde 2-3 kez kolloidal gümüş verin.

  • Evcil hayvanınıza günde 2 ila 3 kez 5 ila 10 damla kolloidal gümüş oral doz verin.

Yöntem 5: C vitamini

C Vitamini, köpeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye yardımcı olarak hastalığa neden olan zararlı bakteri ve virüslerle savaşmalarına izin verir. Köpeğiniz köpek kulübesi öksürüğünden muzdaripse, C vitamini takviyeleri kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır! (  3  )

Tek Adımlı Tedavi – Köpeğinizin Yeterli C Vitamini Aldığından Emin Olun

  • Daha büyük köpeklere günde 500 mg, daha küçük köpeklere günde 250 mg C vitamini verebilirsiniz.
  • Evcil hayvanınıza C vitamini takviyesi vermeye başlamadan önce veterinerinize danışmanız tavsiye edilir.

Yöntem 6: Kekik yağı

Kekik yağı, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklerinden dolayı evcil hayvanlarda öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için çok etkili bir çare. Bu yağda bulunan karvakrol ve timol, enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur.

Tek Adımda Tedavi: Evcil hayvanınıza her gün birkaç damla kekik yağı verin.

  • Evcil hayvanınıza 2 ila 3 damla kekik yağı verin ve yemeğine ekleyin.
  • Bu ilacı günde 2 kez kullanın.

Alternatif olarak, köpeğinizin boynuna ve boğazına hindistancevizi yağı (1 çay kaşığı) ve kekik yağı (1 damla) karışımı uygulayarak kekik yağını topikal olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca köpeğinizin zamanının çoğunu geçirme ihtimalinin yüksek olduğu bir yerde 1 damla kekik yağı içeren bir nemlendirici bulundurabilirsiniz. Yağı solumak nefes almanızı kolaylaştıracaktır.

Yöntem 7: Tavuk çorbası

Bu klasik ev ilacı sadece insanlar için işe yaramaz, aynı zamanda hasta evcil hayvanlarda hızlı bir iyileşme sağlar! (  4  ) Tavuk çorbası çok besleyicidir ve enfeksiyonlardan muzdarip köpekler ve kediler için son derece etkili olduğuna inanılmaktadır.

Bağışıklık sistemi işlevini iyileştirmeye yardımcı olur ve evcil hayvanlarda boğaz ağrılarını yatıştırır. Çoğu köpek tavuğu sevdiğinden, evcil hayvanınızı bu çare ile beslemek zahmetli olmayacaktır.

Tek Adımda Tedavi: Evcil Hayvanınıza Az Miktarlarda Tavuk Çorbası Servis Edin

  • Evcil hayvanınıza az miktarda tavuk çorbası servis edin.
  • Bunu günde birkaç kez yapın.

Evcil hayvanınıza ev yapımı tavuk çorbası vermeniz tavsiye edilir. Çorbayı servis yapmadan önce toz tarçın serpmek bu lezzetli ilacın etkinliğini artıracaktır.

Yöntem 8: sarımsak

Sarımsak, insanlarda çeşitli rahatsızlıklar için bir ev ilacı olarak popülerdir  . Doğru miktarda verildiğinde sarımsağın köpeklerde bir takım sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

Antibakteriyel ve antiviral özelliklerle doludur ve küçük arkadaşınızın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca sindirimi iyileştirir, kolesterol seviyelerini düşürür ve köpeğinizin kardiyovasküler sistemi için iyidir. (  1  )

Dikkat:  Yüksek dozda sarımsak, birkaç ciddi sağlık sorununa yol açabilir. Araştırmalar, köpeğin vücut ağırlığının kilogramı başına 5 gr sarımsak zehirli olabileceğini söylüyor.

Tek Adımlı Tedavi: Evcil Hayvan Sarımsak Haplarına Yiyecek Verin

  • Evcil hayvanınıza, sunduğunuz yemekle birlikte günde bir kez 500 mg sarımsak hapı verin. Çok küçük köpekler için dozun azaltılması gerekebilir.

Bu çare, sadece birkaç gün içinde köpeklerde köpek kulübesi öksürüğünden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Akılda tutulması gereken ipuçları

  • Evcil hayvanınızın ortamının temiz ve tozsuz olduğundan emin olun. Yemek ve su kabı da düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Köpeğinizin yeterince su içtiğinden emin olun. Susuz kalmamak, evcil hayvanınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
  • Evcil hayvanınızın boğaz ağrısı varsa, yutması daha kolay olduğu için onu ıslak mama ile besleyin.
  • Başka evcil hayvanınız varsa, enfekte köpeği onlardan bir süre uzak tutun.
  • Zehirli zemin temizleyicileri kullanmaktan kaçının.
  • Öksürüğünüzü daha da kötüleştireceği için köpek tasması takmaktan kaçının.
  • Evcil hayvanınızı ıslak veya nemli zeminlerden uzak tutun.
  • Çocukları enfekte evcil hayvanlardan uzak tutun.
  • Hasta evcil hayvanınızla ilgilenmeden önce ve sonra ellerinizi yıkayın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*