Ağız kuruluğundan nasıl kurtulurum (kserostomi)

Tıbbi olarak kserostomi olarak bilinen ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin zayıf performansına bağlı olarak ağzın alışılmadık şekilde kuru olduğu ve tükürük akışının azalmasına veya tükürüğün bileşiminde bir değişikliğe yol açan bir durumdur. (iki)

Durumun nedenlerini anlamak, ağız kuruluğundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Ağız kuruluğunun nedenleri ve semptomları

Dehidrasyonun yaygın bir neden olmasına ek olarak,  ağız kuruluğu aynı zamanda anksiyete  , stres, depresyon, yaşlanma, sigara veya alkol ile de ilişkilidir . Hamile veya emziren anneler de hormonal değişiklikler ve dehidrasyon nedeniyle hastalığa eğilimlidir.

Durum ayrıca  sık horlama  , sinir ağrısı (nöropati), antihistaminikler, kas gevşeticiler, dekonjestanlar, ağrı kesiciler veya kemoterapi, radyasyon tedavisi, sinir hasarı, diyabet ve otoimmün hastalıklar gibi tıbbi durumlarla da ilişkilendirilebilir.

Durumla ilişkili yaygın semptomlar arasında ağız kuruluğu hissi, sert dil, kalın veya sicimsi tükürük   , ağız kokusu , ağız yaraları, aşırı susama ve  çatlamış veya çatlamış dudaklar bulunur  . Aynı zamanda tat kaybı ve çiğneme, konuşma veya yutma güçlüğü de eşlik edebilir.

Ağız kuruluğu için doğal tedavi

Pek çok insan bu duruma pamukağzı diyor ve çok rahatsız edici buluyor. Ancak uygun şekilde tedavi edilmezse çürüklere ve diğer diş problemlerine yol açabilir   . Durum genellikle ciddi değildir ve tamamen ortadan kalkması için biraz özen gerektirir.

İşte ağız kuruluğundan (kserostomi) kurtulmak için kullanabileceğiniz altı güvenli ve kolay ev ilacı.

Yöntem 1: Susuz kalmayın

Susuz kalmamak, ağız kuruluğundan kurtulmanın muhtemelen en kolay, en hızlı ve en iyi yoludur. Yeterli hidrasyon, tükürük bezlerinin ağzı nemli tutmaya yetecek kadar tükürük üretmesini kolaylaştırır. (bir)

Tek adımlı tedavi: yeterince su için

  • Günde en az 8-10 bardak su için.

Ek olarak, su bazlı meyve ve sebzeleri ham hallerinde veya meyve suları, smoothie’ler veya alkolsüz kokteyller şeklinde tüketebilirsiniz   .

Yöntem 2: Acı biber kullanın

Cayenne biberi ağızdaki tükürük üretimini iyileştirir.

Tek adımlı tedavi: kırmızı biberi dilinizin etrafına sürün

  • Islak parmak ucunuza biraz kırmızı biber alın.
  • Dilinizin etrafına sürün. Bu, bir süre yanma hissine neden olabilir, ancak tükürük bezlerinizi azaltacak ve uyaracaktır.

Ayrıca çorbalarınıza, salatalarınıza ve diğer yemeklerinize baharat olarak biraz acı biber ekleyebilirsiniz.

Yöntem 3: Limonlu su için

Limon, tükürük bezlerini uyararak tükürük salgısını artırır ve böylece ağızda nemi tutar. (3)

Doğadaki turunçgiller, limondaki asitler, sizi burnunuzdan değil ağzınızdan nefes almaya zorlayan yoğun mukus birikimini parçalar.

Tek adımlı tedavi: limonları suya atın ve gün boyunca için.

  • Bir bardak suya 3-4 dilim limon koyun.
  • Gün boyu asitli su için.

Birkaç dakika ağzına limon dilimi de koyabilirsin. Alternatif olarak, ağız kuruluğundan kurtulmak için limonata, taze limon suyu, limon yağı, limon kabuğu veya limon aromalı şeker de yiyebilirsiniz.

Not:  Meyve suyuna posa eklemeyin. Ağızda tahriş edici bir kalıntı bırakabilir.

Yöntem 4: Şekersiz sakız çiğneyin

Şekersiz sakız çiğnemek tükürük üretimini uyararak ağız kuruluğunun giderilmesine yardımcı olur. (3)

Aslında, Amerikan Dişhekimleri Birliği (ADA) sakızı ağız kuruluğunu tedavi etmek için etkili bir çözüm olarak onaylamaktadır. ADA’ya göre, fiziksel çiğneme eylemi ağızdaki tükürük akışını artırarak diş çürümesini önlemeye yardımcı olur ve diş etinin dişleri yeniden mineralize etme yeteneğini geliştirir.

Tükürük bezlerinizi uyarmak ve ağzınızı nemlendirmek için ağzınız kuru ve tahriş olduğunda şekersiz sakız çiğneyin.

Not:  Sakızın şekersiz olduğundan emin olun, sakızdaki şeker ağzınızı kurutabilir ve çürüklere neden olabilir.

Método 5: Yağ Çekmeyi Kullanın

Yağ durulama, zararlı bakteri ve mikropları ortadan kaldırırken ağzı nemlendirdiği için bir başka etkili kuru ağız solüsyonudur.

Teknik, dil, boğaz, yanaklar ve diş etleri üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak ağızda nemin tutulmasına yardımcı olur ve böylece ağız kuruluğunu giderir. Dahası, teknik ağız hijyenini korumada son derece iyidir.

Mükemmel bir nemlendiricidir ve birçok besin ve mineralle yüklü hindistancevizi yağı, yağ çekmek için harika bir bileşendir. Bununla birlikte, zeytinyağı, susam yağı veya diğer yemeklik bitkisel yağları da kullanabilirsiniz.

Tek adımlı tedavi: Hindistan cevizi yağını ağzınızda 10 dakika sallayın

  • Ağzınıza 1 çorba kaşığı sızma hindistan cevizi yağı koyun.
  • Yağı 10 dakika boyunca ağzınızın etrafında iyice çalkalayın.
  • Yağı tükürün ve ağzınızı ılık suyla çalkalayın.
  • Dişlerinizi normal şekilde fırçalayın.

Her sabah aç karnına bir kez tekrarlayın.

Not:  Yağı gargara yapmayın veya yutmayın.

Yöntem 6: Nemlendirici kullanın

En etkili ağız kuruluğu tedavilerinden biri yatak odanıza ve en çok vakit geçirdiğiniz diğer odalara nemlendirici yerleştirmektir. Nemlendirici veya buharlaştırıcı içeren bir odada uyumak, ağzınızın uzun süre nemli kalmasına yardımcı olur. (bir)

Nemlendirici kuru ortamı tedavi eder ve odadaki havaya nem ekler. Gece boyunca sürekli nefes almak, odadaki ortamı kurutarak burnunuz yerine ağzınızdan nefes almanıza neden olur. Ağzınızdan temiz hava geçerken ağzınızdaki nem kurur.

Yatak odasındaki bir nemlendirici veya hatta özellikle kış aylarında tüm evi kapsayan bir nemlendirici bu sorunun tedavisine yardımcı olabilir.

Akılda tutulması gereken ipuçları

  • Ağızda tükürük üretimini engelledikleri için sigara içmekten, tütün çiğnemekten ve şekerli içecekler, kafeinli içecekler veya alkol içmekten kaçının.
  • Ağzınızdan değil burnunuzdan nefes alın.
  • Günde 3 veya 4 kez ılık tuzlu suyla gargara yapın.
  • Buharı solumak, burun yollarınızı ve solunum yollarınızı nemlendirmenin ve açmanın iyi bir yoludur.
  • Mümkünse diüretiklerin, antihistaminiklerin ve dekonjestanların kullanımını sınırlayın çünkü bunlar ağız kuruluğuna neden olabilir.
  • Fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak dilinizi düzenli olarak temizleyin.
  • Su içeriği yüksek kereviz çubukları gibi atıştırmalıklar yiyin ve tükürük bezlerini ağzınıza nem katması için uyarın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*