Tohumdan pancar nasıl yetiştirilir

Bahçenize lezzetli bir katkı mı arıyorsunuz? Pancar faturaya uyuyor. Bu güzel dünyevi vejeteryan, bahçede yeni başlayan biriyseniz mükemmel bir proje. Pancar olarak da adlandırılan pancarın tohumdan yetiştirilmesi oldukça kolaydır.

Pancar, doğal boyalar yapmak için mükemmeldir   ve  yavaş kavrulduklarında  ve benzer çorbalarda lezzetli olur . Bu sebzenin hem köklerini hem de sebzelerini yiyebilirsiniz.

Sağlığınız için besinler ve faydalarla doludurlar. Aslında,  kan hemoglobin sayınızı artırmak için yiyebileceğiniz en iyi gıdalardan biridir  .

Temel büyüme gereksinimleri

Pancar, ılıman ve soğuk bölgelerde ilkbaharda ekilmesi gereken, subtropiklerde ilkbahara ve tropik bölgelerde kış aylarında ekilmesi gereken serin bir mevsim mahsulüdür.

PH seviyesi 6.5 ile 7.0 arasında olan hafif asidik ile nötr tipte bir toprak türünü tercih ederler   . İyi drene edilmiş toprak ve kaliteli kompost sağlandığında kaplarda da yetiştirilebilirler, ancak her bitki yalnızca bir pancar üretir, bu nedenle iyi bir hasat elde etmek için çok sayıda saksıya ihtiyacınız olacaktır.

Öncelikle saçma sapan bir bitki olmasına rağmen, pancar yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı genel konular aşağıda verilmiştir.

Pancarı etkileyen zararlılar ve hastalıklar

  • Pancar bitkileri pek çok zararlıyı çekmese de, fideleri bitkinin yumuşak yapraklarından beslenmeyi seven kuşlardan korumanız gerekebilir.
  • Pancar bitkilerinizdeki yaprak madencilerine dikkat edin. Yetişkin bir sinek, bir yaprağın altına beş küçük beyaz yumurta bırakabilir. Larvalar yaprağın içine girer ve yaprakların üzerindeki kabarcık benzeri izlerle gösterilen yaprak üzerinde beslenir. İlk istila belirtisinde hasarlı yaprakları elle çıkarın ve imha edin.
  • Aşırı nem ve hava sirkülasyonunun olmaması, Cercospora yaprak lekesi ve kabuklanma gibi hastalıklara yol açabilir. Yaprakları kuru tutun ve yabani otları temizleyerek ve kalabalık bitkileri temizleyerek hava dolaşımını iyileştirin.

Tohumdan pancar yetiştirme adımları

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Bahçe hortumu ve ayarlanabilir püskürtme nozulu
  • Pancar tohumları
  • Bahçe eldivenleri (isteğe bağlı)
  • Bahçe küreği veya mala
  • Bahçe işaretleyici etiketi
  • Uzun saplı bahçe küreği
  • Uzun Saplı Bahçe Çapası

Adım 1. Bitki yatağını hazırlayın.

Pancar tohumlarını ekmeden önce tohum yatağını hazırlamalısınız. Günde en az 6-8 saat bol güneş ışığı alan bir ekim alanı seçin.

  • Kiri kırmak için bir bahçe küreği ile başlayın ve ardından yığınları ve taşları çıkarmak için uzun saplı bir bahçe çapası kullanın.
  • Pancar bitkileri taşlı toprağı tolere etmez ve sert topaklar ve taşlar tohum yatağında gözetimsiz bırakıldığında büyük olasılıkla deforme kökler üretir.

Adım 2. Pancar tohumlarını hazırlanmış tohum yataklarına ekin

Tohumlarınızı ekmeden önce tohum yatağına organik kompost eklemek iyi bir fikirdir. Kompost, drenajı iyileştirecek ve toprağı daha hafif hale getirecektir. Zaten verimli toprağa sahipseniz, kompost eklemek, organik madde ekleyerek ve daha iyi drenaj sağlayarak toprak dokusunu iyileştirecektir. Toprağınıza başka gübre eklemeyin çünkü pancarlar süper zengin topraklarda iyi yetişmez. Uzun saplı küreğinizi kullanarak kompostu toprağa işlemeniz ve ekim için gevşek toprak oluşturmak için bunları karıştırmanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra, fırçalama işlemine hazırsınız.

  • Dikim zamanında, kırışmış pancar tohumlarını yaklaşık 2 inç aralıklarla ve 1/2 inç derinliğinde tohum yatağına yerleştirin. Diktikten sonra tohumların toprakla kaplı olduğundan emin olun.
  • Birden fazla sıra tohum ekiyorsanız, sıralarınız yaklaşık 8 inç aralıklı olmalıdır. Her ayrı tohum veya “tohum topu” aslında buruşuk tohum kabuğunda bulunan 2 ila 4 tohumluk bir gruptur.
  • Hafif bir sis ayarında hortum başlığınızı kullanarak ekilen tohumları bir su spreyi ile sulayın. Çok sert püskürtmek tohumları yıkar. Toprağın tamamen ıslak olduğundan emin olun, böylece su ıslanır ve siz tekrar sulayana kadar onları nemli tutar.
  • Tohumlarınızı bir bahçe kalemi ile etiketleyin   .

Adım 3. Fidelere iyi bakın

Çimlenme için ideal sıcaklık aralığı 50 ° F ila 75 ° F’dir. Fidelerin ortaya çıkması 5 ila 8 gün sürebilir. Toprak daha soğuk ise çimlenme süresi 3 haftaya kadar uzayabilir. Topraktaki nemi korumak için günün erken saatlerinde düzenli sulama yapılması önerilir.

Gruplandırılmış tohum topu her yerde 3-4 fidana yol açar. Kalabalıktan kaçınmak için, 4 ila 5 inç boyuna ulaştıklarında fideleri inceltin.

Fazladan bitkileri çıkarmak yerine, onları bahçe makasıyla tabanda kesin. Kilo vermeyi atmayın,  lezzetli salatalarda kullanabilirsiniz  .

Alternatif olarak, ek fideleri nakledebilirsiniz. Bu ek çaba gerektirse de, daha iyi performans elde edeceksiniz. Yatakta bıraktığınız bitkileri rahatsız etmemek ve ayrıca hareket ettiğiniz köklere zarar vermemek için minik bitkileri ekstra önlemlerle dikkatlice çıkarmanız istenecektir. Bunu başarıyla yaptıktan sonra, ek küçük bitki yeni bir yere taşınabilir.

Bitki incelmesini geciktirirseniz, bu bitkilerin gömülmesine (çiçek açmasına) neden olabilir, bu nedenle bitkilerinizi sık sık incelttiğinizden emin olun.

Adım 4. Bitkilerin büyümesini izleyin.

Bitkiler büyüdükçe, kalabalıklaşma fark ederseniz onları durulayın. Her bitkide büyümeyi desteklemek için yeterli yaprak bıraktığınız sürece, bitki büyümesi sırasında yeşillikleri toplamaya devam edebilirsiniz. Yapraklı yeşillikler, 6 inç yüksekliğe ulaşmadan önce toplandığında en iyi tadı verir.

Aynı anda çok sayıda pancar ekmek yerine, sezon boyunca sabit bir sebze ve yumuşak kök tedariki için 2 haftada bir az miktarda tohum ekin.

Toprakta sabit nem sağlayarak bitkilerin takılmalarını önleyin. Sağlıklı büyüme ve kök gelişimini sağlamak için bitkileri düzenli olarak zararlı ve hastalık belirtileri açısından kontrol edin.

Adım 5. Pancarları hasat edin

Bir golf topu büyüklüğündeki genç pancarlar, çimlenmeden 7 hafta sonra hasada hazırdır. Bu büyüklükteki pancarların tadı oldukça lezzetli.

Yavaş kavurma ve kışın depolamaya en uygun toprak tadı olan yumruk büyüklüğündeki kökleri toplamak için pancarları 12 haftaya kadar yerde bırakabilirsiniz.

  • Pancar hasadı oldukça kolaydır. Kökler tercih ettikleri boyuta ulaştığında, bitkileri toplayın. Sığ kök sistemi normalde onları kolayca kaldırmanıza izin verir.
  • Kolayca kabarmazsa veya sapları kırılırsa pancarı el küreği ile dikkatlice gevşetebilirsiniz.
  • Pancarın sadece yarısını hasat ederseniz, diğer tüm bitkileri toplayın. Bu, kalan köklerin büyümesi için yeterli alan sağlayacaktır.
  • Saklamadan önce kökleri iyice yıkayıp kurulayın. Sebzeleri köklerinden yaklaşık 2 inç bırakarak çıkarın. Yaprakları köklerden ayrı saklayın. Yaprakları iyice yıkayın ve buzdolabında kağıt havlulara sarıp plastik bir torbaya koyun. Olgun pancar yeşillerinin tadı ıspanak gibi daha iyi pişirilir.
  • Pancar buzdolabında yaklaşık 2 hafta saklanabilirken, dondurulduğunda 12 ila 18 ay dayanır.
  • Düzenli kış kullanımı için, pancarları 32 ° F ile 40 ° F arasında ve yüzde 95 nem oranına sahip bir bodrum katında saklayın. Islak kum, talaş veya turba gömülü kapalı kaplarda saklayın.

İpuçları

  • Yüksek azotlu bir gübre kullanmak, kök gelişimi pahasına yemyeşil bitki büyümesine yol açacaktır. Bunu sadece pancar yeşillerini pancardan daha çok seviyorsanız yapın.
  • Toprağınız kısırsa, azot içeriği için tavuk gübresi peletleri ve kalsiyum ve fosfor içeriği için kemik unu ekleyebilirsiniz. Tohumlarınızı ekmeden 2-3 hafta önce gübre uyguladığınızdan emin olun.
  • İsteğe bağlı olarak, çimlenmeye yardımcı olmak için ekimden önce tohumları 1 saat ılık suda bekletebilirsiniz. Bu aynı zamanda ticari tohumlardaki büyüme inhibitörlerini ortadan kaldıracak ve bitkilerinize hızlı bir başlangıç ​​sağlayacaktır.
  • Sezon başında ekim yaparken genç bitkileri dondan korumak için bahçecilik yapağı veya çan kullanabilirsiniz.
  • Pancar, çok çeşitli şekil ve renklerde gelir. Altın rengi, beyaz, kırmızı, çizgili ve çeşitli şekiller. Kendinizi tek bir türle sınırlamayın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*