Çay ağacı yağının bakteriyel enfeksiyonlar, kepek, akne ve daha fazlası için 9 kullanımı

Çay ağacı yağı, bir zamanlar Avustralya Aborijin halkının bakımlı bir sırrıdır. Yerliler tarafından bir asırdan fazla bir süredir öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde ve ayrıca bir dizi topikal enfeksiyon ve hastalığı iyileştirmek için kullanıldı.

Çay ağacı yağının güçlü antibakteriyel doğasını anlamak için dünya çapında çok sayıda çalışma yapıldı ve bunların çoğu, her şeyi iyileştiren bir yağ olarak etkinliğini doğruladı. Bu nedenle çay ağacı yağı artık çeşitli antibakteriyel cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Sadece bu değil, şimdi doktorlar bile bakteriyel enfeksiyonları tedavi etme ve önlemedeki terapötik faydaları için test ediyor.

Bu doğal özütün neler yapabileceğini daha iyi anlamak için, çay ağacı yağını bakteriyel enfeksiyonlar için nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Dikkat  : Çay ağacı yağı ne pahasına olursa olsun yutulmamalıdır. Çay ağacı yağının ağızdan tüketimi toksik olabilir ve ciddi yan etkilere sahip olabilir. Ayrıca çay ağacı yağı çok güçlü olduğu için herkese uygun olmayabilir. Önce bir yama testi yapmak en iyisidir. Kolunuzun içine biraz çay ağacı yağı sürün ve herhangi bir yan etki olup olmadığını görmek için 24 saat çalışmasına izin verin. Size uygun değilse, aşağıdaki çözümlere geçmeyin.

Bakteriyel Enfeksiyonları Çay Ağacı Yağı ile Tedavi Edin

Çay ağacı yağı ile tedavi edilebilecek çok sayıda bakteriyel enfeksiyon vardır.

Yöntem 1: Bakteriyel Vajinoz

Çay ağacı yağı, bakterilerin neden olduğu herhangi bir vajinal enfeksiyonu hafifletebilir. Bakteriyel vajinoz olarak da bilinen bakteriyel bir enfeksiyon,   vajinanın doğal florasındaki dengesizlikten kaynaklanır. (1)  Durum, badem veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş çay ağacı yağı ile kolayca tedavi edilebilir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Çay ağacı esansiyel yağı (antibakteriyel) – 1 veya 2 damla
  • Zeytinyağı (taşıyıcı yağ) – 1 yemek kaşığı

Tek adımlı tedavi: çay ağacı yağını zeytinyağı ile seyreltin ve vajina çevresine uygulayın

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağına 1 veya 2 damla çay ağacı yağını karıştırın. Vajina çevresindeki hassas cilt ile temas ettiğinde ortaya çıkan yanma hissini rahat hissettiğinizde, ikinci gün çay ağacı yağı miktarını artırabilirsiniz.
  • Çözeltiye bir pamuk parçası batırın ve vajinanızın etrafına sürün.
  • 6 ila 8 saat beklettikten sonra tekrar uygulayın.
  • Alternatif olarak, solüsyona bir tamponu batırabilir ve 1 saat vajinaya yerleştirebilirsiniz.

Bu yağ karışımı, birkaç saatlik uygulamadan sonra rahatlama sağlayacaktır. Kötü koku da sonsuza dek yok olacaktır. 1 hafta içinde enfeksiyondan kurtulmak için ilacı günde iki kez kullanmaya devam edin.

Yöntem 2: sivilce

Çay ağacı yağı, sivilce tedavisi için eski bir çare   . Antibakteriyel özellikleri, kopmalara neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antiinflamatuardır ve akne ağrısını ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

Australasian Journal of Dermatology’de yayınlanan bir 2017 pilot çalışması,   çay ağacı yağı bazlı ürünlerin kullanılmasının, hafif ve orta dereceli sivilceyi herhangi bir kötü etki olmaksızın iyileştirmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. (iki)

Çay ağacı yağı çok güçlü bir yağ olduğu için aloe vera jeli ile seyreltin. Aloe vera jeli ayrıca ciltte antibakteriyel bir tabaka oluşturmaya ve iltihaplı cildi yatıştırmaya yardımcı olur. Jel ayrıca sivilce izlerinin önlenmesine yardımcı olacaktır.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Çay ağacı esansiyel yağı (antibakteriyel ve antiinflamatuar) – 3 veya 4 damla
  • Taze Aloe Vera Jel (Yatıştırıcı ve İyileştirici) – 2 çay kaşığı

Tek adımlı tedavi: sivilcenize aloe vera jeli ve çay ağacı yağı karışımı uygulayın

  • 2 çay kaşığı taze aloe vera jeline 3-4 damla çay ağacı esansiyel yağını karıştırın. Kendi aloe vera jelinizi nasıl hazırlayacağınızı bile öğrenebilirsiniz.
  • Karışımı yüzünüze uygulamak için kozmetik bir fırça kullanın.
  • 10 ila 15 dakika bekletin, ardından ılık suyla yıkayın.
  • Yumuşak bir havluyla cildinizi nazikçe kurulayın.

Sivilcelerden kurtulmak için bu maskeyi 2-3 günde bir kullanın   .

Yöntem 3: kepek

Hem kepek hem de bunun sonucunda ortaya çıkan kaşıntılı kafa derisi, hastayı utandırabilir. Çay ağacı yağı, kafa derinizi pul pul ve kontrol edilemeyecek şekilde kaşıntılı yapan enfeksiyonla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. (6)

Saç derinize masaj yapmadan önce çay ağacı yağını hindistancevizi yağı ile seyreltmeniz gerekecektir. Hindistan cevizi yağı aynı zamanda antibakteriyel bir maddedir ve ayrıca saç derinizin nemlenmesine ve kaşıntının yatışmasına yardımcı olur.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Çay ağacı uçucu yağı (antibakteriyel) – 10 damla
  • Hindistan cevizi yağı (iltihap önleyici) – 1 yemek kaşığı

Tek adımlı tedavi: Çay ağacı yağını hindistancevizi yağı ile seyreltin ve saç derinize masaj yapın

  • 1 yemek kaşığı organik hindistan cevizi yağına 10 damla çay ağacı esansiyel yağını karıştırın.
  • Çözeltiye pamuklu bir top batırın ve yağ karışımını uygulamak için saç derinize uygulayın. Tüm kuru ve kaşıntılı bölgeleri kapattığınızdan emin olun.
  • En az 30 dakika etki etmesine izin verin. Ayrıca bir gecede bırakabilirsiniz.
  • Hafif bir şampuanla yıkayın ve bir saç kremi uygulayın.

 Saç derisindeki kepek ve kaşıntıyı gidermek için bu yağ karışımını haftada 2 veya 3 kez uygulayın  .

Yöntem 4: Soğuk algınlığı, öksürük ve burun tıkanıklığı

Hemen hemen herkes bir noktada soğuk algınlığı ve öksürükten muzdariptir. Hap almak yerine, istilacı patojenlerden kurtulmak ve ayrıca tıkanıklığı gidermek için çay ağacı yağı kullanmayı deneyin. (4)

Soğuk algınlığı ve öksürük bazen sinüs enfeksiyonuna dönüşebilir   . Enfeksiyon, burundaki hava keselerinin iltihaplanmasının sonucudur. Bir kez iltihaplandığında, bu cepler şişmeye ve sıvıyla dolmaya meyillidir, bu da burun tıkanıklığına neden olur. Çay ağacı yağını bakteriyel enfeksiyonlar için kullanmanın bir başka yolu da buhar veya buhar şeklindedir.

Buhar olarak solunduğunda, çay ağacı yağı iltihaplı hava ceplerine ulaşır ve soğuk algınlığı ve öksürüğün  yanı sıra sinüs tıkanıklığını tedavi etmek için burun boşluğunu işgal eden mikroorganizmaları öldürür  .

Tek adımlı uygulama: Sıcak suya çay ağacı yağı ekleyin ve buharı soluyun

  • Büyük bir kabı çok sıcak damıtılmış suyla doldurun ve 8-10 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyin.
  • Başınızın etrafında bir çadır yapmak için bir havlu kullanın ve yüzünüzü kasenin üzerine koyun, böylece buhar burnunuza girebilir. Gözlerinizi kapalı tutun ve kendinizi yakmamak için kaptan yeterli bir mesafe bırakın.
  • Buharı burnunuzdan soluyun ve ağzınızdan nefes verin. 10 dakika veya su sigarayı bırakana kadar nefes almaya devam edin.

Soğuk algınlığı ve öksürükten kurtulmak ve sinüsleri açmak için 1 hafta boyunca günde 3 defa tekrarlayın.

Yöntem 5: Süpüratif hidradenit (ters akne)

Akne inversus olarak da bilinen Hidradenitis suppurativa,   ter bezlerini ve saç köklerini etkileyen iltihaplı bir cilt hastalığıdır . Koltuk altı, kasık, göğüs altı ve anal bölge gibi ter eğilimli bölgelerde ağrılı kırmızı yumrulara veya irin dolu yaralara yol açar.

Çay ağacı yağı, yaygın sivilceleri etkili bir şekilde kontrol edebildiği gibi, ters akne tedavisinde de kullanılabilir. Antibakteriyel yağ, yaralar üzerindeki istilacı patojenleri öldürecek ve ayrıca irin kokusunu azaltmaya yardımcı olacaktır. (2)  Cilde güvenle uygulamak için hafif bir vücut losyonu ile seyreltmeniz gerekecektir.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Çay ağacı esansiyel yağı (antibakteriyel) – 3 veya 4 damla
  • Nazik vücut losyonu (taşıyıcı) – 2 çay kaşığı

Tek adımlı tedavi: Çay ağacı yağını vücut losyonu ile karıştırın ve etkilenen cilde uygulayın.

  • 2 çay kaşığı hafif vücut losyonuna 3-4 damla çay ağacı esansiyel yağını karıştırın.
  • Etkilenen cilde uygulayın. Cildinize emeceği için temizlemenize gerek yoktur.

Ters akne tamamen iyileşene kadar günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Yöntem 6: Selülit

Selülit  , alttaki dokuyu etkileyen bir kesik veya yara yoluyla deriye derin bir bakteri istilasından kaynaklanan bir enfeksiyondur. Ağrı ve hassasiyet ile birlikte ciltte kızarıklık ile karakterizedir.

Çay ağacı yağı, en zorlu bakteri türlerine karşı bile işe yarayabilir ve selülit için etkili bir tedavidir. (3) Uygulamadan  önce balla karıştırmalısınız. Ham ve organik bal çeşitleri ayrıca antibakteriyel bir ajan olarak işlev görür ve daha fazla enfeksiyonu önlemek için yarayı kapatır.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Çay ağacı uçucu yağı (antibakteriyel) – 20 damla
  • Organik bal (antibakteriyel, yaraları iyileştirir) – 1 yemek kaşığı

Tek adımlı tedavi: bal ve çay ağacı yağını birleştirin ve enfekte cilde uygulayın

  • 1 yemek kaşığı organik balın içine 20 damla çay ağacı esansiyel yağını karıştırın.
  • Etkilenen cilde kalın bir karışım tabakası uygulayın.
  • 30 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulayın.

En az 1 hafta boyunca veya cilt tamamen iyileşene kadar günde iki kez tekrarlayın.

Yöntem 7: Blefarit

Blefarit  , göz kapaklarının kenarlarının kırmızı ve iltihaplanmasına neden olan iltihaplı bir durumdur. Genellikle göz kapaklarındaki tıkanmış yağ gözenekleri veya yetersiz hijyen sonucu gelişir. Çay ağacı yağı, bu rahatsız edici durum için etkili bir çare olarak lanse edilmektedir. (7)  Uçucu yağ ayrıca göz kapaklarında bulunan ve iltihaplanmaya katkıda bulunan Demodex akarlarını öldürmeye yardımcı olur.

Taşıyıcı yağ olarak kullanılan hindistancevizi yağı, pul pul cildi nemlendirmeye yardımcı olur, gözenekleri açar ve enfeksiyonu önlemek için bir bariyer görevi görür. 

İhtiyacınız olacak şeyler: 

  • Çay ağacı esansiyel yağı (antimikrobiyal) – 3 veya 4 damla
  • Hindistan cevizi yağı (cildi nemlendirir) – 2 yemek kaşığı

Adım 1. Çay ağacı yağını hindistancevizi yağıyla seyreltin

  • Bir kaseye 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı koyun.
  • 3-4 damla çay ağacı esansiyel yağı ekleyin.
  • İkisini iyice karıştırın.
  • Yağ karışımına bir top pamuk batırın.
  • Gözlerinizi kapatın ve ıslatılmış pamuk topuyla yağ karışımını bir göz kapağından nazikçe silin. Bir kullanımdan sonra pamuğu atın.
  • Yeni bir pamuk topuyla diğer göz için aynı işlemi tekrarlayın.
  • 1-2 dakika etki etmesine izin verin, ardından soğuk suyla yıkayın.

Enfeksiyon temizlenene kadar günde iki kez tekrarlayın. Ciddiyet derecesine bağlı olarak 4 ila 5 gün sürebilir.

Yöntem 8: Apseler ve Çıbanlar

Çay ağacı yağı, zerdeçal, kabartma tozu ve hindistancevizi yağı ile birleştirilerek  bir apseyi boşaltmak  veya  kaynamadan kurtulmak için bir kümes hayvanı oluşturabilir  . Hem çay ağacı yağı hem de zerdeçal, istilacı bakterileri öldürecek güçlü dezenfektanlardır. (5)  Kabartma tozu ve hindistancevizi yağı, iltihabı azaltarak apseyi küçültmeye yardımcı olacaktır.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Zerdeçal tozu (antibakteriyel) – 2 çay kaşığı
  • Çay ağacı esansiyel yağı (dezenfektan) – 15 damla
  • Kabartma tozu (iltihap önleyici) – 2 çay kaşığı
  • Hindistan cevizi yağı (iltihap önleyici) – 2 çay kaşığı

Adım 1. Dört malzemeyi birleştirin

  • Bir kaseye 2 çay kaşığı hindistancevizi yağı koyun.
  • 2 çay kaşığı karbonat ve zerdeçal tozu ekleyin.
  • Ayrıca 15 damla çay ağacı yağı ekleyin.

Adım 2. İyice karıştırın ve apse üzerine uygulayın veya kaynatın

  • Bir kaşıkla tutarlı bir macun elde etmek için tüm malzemeleri iyice karıştırın.
  • Macunu apseye uygulayın veya temiz bir pamuklu çubukla kaynatın.
  • Zerdeçal lekelerini önlemek için alanı bir bandaj veya gazlı bezle örtün.
  • 2 ila 3 saat bekletin, ardından ılık suyla durulayın.

Apse veya çıban tamamen boşalana ve cilt iyileşmeye başlayana kadar günde 3 defa tekrarlayın.

Yöntem 9: İmpetigo (bakteriyel)

İmpetigo  , çocuklarda Streptococcus pyogenes (streptococci) ve Staphylococcus aureus (staphylococci) bakterilerinin neden olduğu oldukça bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur. Esas olarak yüzde ve ayrıca boyun, el ve ayaklarda kırmızı yaralarla karakterizedir. Çay ağacı yağının antibakteriyel yapısı, yaralara gömülü bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca enfeksiyonun yayılmasını önleyecektir. (3)

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Zeytinyağı (taşıyıcı) – 1 yemek kaşığı
  • Çay ağacı yağı (antibakteriyel) – 5 veya 6 damla

Tek adımlı tedavi: çay ağacı yağını zeytinyağında karıştırın ve yaralara uygulayın.

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağına 5 veya 6 damla çay ağacı yağı ekleyin.
  • İyice karıştırın.
  • Karışımı pamuklu çubukla etkilenen bölgeye uygulayın. Her yaraya uygulamak için yeni bir pamuklu çubuk kullanın.
  • 20 ila 30 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın.

Pozitif sonuçları 4-5 gün içinde görmek için günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Bakteriyel enfeksiyonlar için çay ağacı yağı kullanma ipuçları

  • Çay ağacı yağı uçucu bir yağ olduğundan, etkinliğini korumak için serin ve karanlık bir yerde saklayın.
  • Çay ağacı yağını cildinize uygulamadan önce daima seyreltin.
  • Yağ dayanılmaz bir kızarıklığa veya tahrişe neden olursa, hemen yıkayın.
  • Çay ağacı yağları farklı konsantrasyonlarda mevcuttur. Bakteriyel enfeksiyonlar için çay ağacı yağı kullanırken% 100 saf yağ alın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*