Duygularınızı nasıl kontrol edebilirsiniz (15 etkili ipucu)

İnsanoğlunun deneyimlediği altı temel evrensel duygu mutluluk, üzüntü, öfke, tiksinti, korku ve şaşkınlıktır. Her birey duygular tarafından yönlendirilir ve duygular, herhangi bir durumla nasıl başa çıkılacağını veya buna nasıl tepki vereceğini belirleme gücüne sahiptir.

Davranışlarımız duygularımızdan etkilenir. Duygularınızı yönetmek, bir beceri veya alışkanlık geliştirmek gibidir. Olumlu duygulara odaklanmak ve olumsuz duyguların üstesinden gelmeyi öğrenmek, sağlıklı bir yaşam için zemin hazırlar.

Duygularınızı yönetmenin ilk adımı onları anlamaktır. Duygular mantık ve kontrol duygusu ile yönetilmelidir. Altı temel duyguyu hissetmek normaldir. Hayatınızı üzüntünün, öfkenin, korkunun veya tiksintinin kontrol etmesine izin vermek normal değildir. Tüm duygularınızla verimli bir şekilde başa çıkmayı öğrenmenize yardımcı olacak bu adımları izleyin.

Duygularınızı etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olacak bazı adımlar.

  1. Duygularınızın farkında olun. Duygularınızı tanımlamaya çalışın. Duygusal hissettiğiniz veya aşırı tepki verdiğiniz zamanların farkında değilseniz, duygularınızı kontrol etmek zor olacaktır. Duygularınızı adlandırmak onları tanımanıza yardımcı olacaktır. Kıskanç,  kızgın  veya  üzgün  hissediyorsanız, zihninizdeki duyguyu etiketleyin. Dürüst olun ve bunu kendinize itiraf edin. Duygularınızı belirlerken, tetikleyicileri ve iyileştirmek için üzerinde çalışılacak alanları belirlemenize yardımcı olması için onları takip edin.
  2. Neden böyle hissettiğinizi tartışın. Duygularınızı belirledikten sonra, neden hissettiğinizin nedenlerini ve onu neyin tetiklediğini keşfedin. Kendinize sorun, ‘Sorun ne? Bu duygu sana ne hissettiriyor? Çoğu zaman, bir durum hakkında düşünme şekliniz, yaptığınız gibi hissetmenize neden olabilir. Duygularınızı savunmak yerine anlamayı öğrenin.
  3. Bir durum hakkında düşünme şeklinizi değiştirin. Sorunun kökenini öğrendikten sonra düşüncenizi değiştirebilirsiniz. Düşünceleriniz ve inançlarınız duygularınızı şekillendirir. Öyleyse düşüncelerinizi düşünün. Gerçeğe mi dayanıyorlar? Mantıklı mı? Durum hakkında farklı düşünmeye başlarsanız, kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
  4. Tepki verme şeklinizi seçin. Duygularınızı yönetmek, alışkanlık haline gelene kadar disiplin ve sürekli çaba ile geliştirmeniz gereken bir beceridir. Düşüncelerinizi değiştirmekte zorlanıyorsanız, duygusal tetikleyicilere tepkinizi değiştirerek başlayın. Endişeli veya sinirli olduğunuzda derin nefes almayı öğrenin. Bu sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
  5. Beklentilerinizi değiştirin. Beklentilerinize bir göz atın. Gerçekçi değillerse, kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacak veya strese gireceksiniz. Örneğin, evinizin her zaman temiz ve düzenli olmasını bekliyorsanız, küçük bir dağınıklık bile iç huzurunuzu bozabilir. Bu nedenle, beklentilerinizi gerçekçi olmayan şekilde belirleyin ve değiştiremeyeceğiniz şeyleri de kabul edin.
  6. Olumsuz düşüncelerden kaçının. Duygusal bir kargaşa halindeyken, olumsuz bir düşünce modeline kapılmak kolaydır. Durumu yeniden üretme ve duyguları yeniden deneyimleme eğilimindesiniz. Negatif düşünceyi kırın. Bunu yapmanıza yardımcı olacak birkaç numara ve teknik vardır: Örneğin, bileğinize bir lastik bant koyun ve kendinizi olumsuz düşünürken bulduğunuzda elastik bandı kırın. Bu, duygularınızı kontrol etmek için fiziksel bir hatırlatma görevi görecektir. Bilinçli olarak yapabileceğiniz başka bir şey,  olumsuz düşünceleri olumlu  olanlarla değiştirmektir  . Sizi mutlu eden olumlu bir şey düşünün; Sevdiğiniz bir yer veya sizi mutlu eden biri olabilir.
  7. Odağınızı değiştirin. Dikkatinizi duygularınızı tetikleyen şeylerden veya insanlardan ayırın. Düşük benlik saygısından muzdaripseniz,  kendinizden  üstün olduğunu düşündüğünüz insanlara odaklanmayı bırakın. Başkalarına çok fazla odaklandığınızda, kendinizi merkez sahneye koyarsınız ve sürekli kendinizi onlarla karşılaştırırsınız. Bu her zaman sizi mutsuz edecek. Bunun yerine, yeteneklerinize güvenmenizi sağlayan kişilere ve durumlara odaklanın.
  8. Olumsuz duyguları tetikleyen durumlardan kaçının. İstenmeyen duyguları tetikleyen durumlardan kaçınmak her zaman kolay değildir. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz, ancak etrafınızdaki dünyayı her zaman kontrol edemezsiniz. Fırsat verildiğinde, duygusal ihtiyaçlarınızı karşılamaya yardımcı olmak için davranışınızı değiştirebilirsiniz. Örneğin,   belirli meslektaşlarınızda endişeli hissediyorsanız , iş performansından ödün vermeden mesafenizi korumanın bir yolunu bulun. Durum ve olası tetikleyiciler üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırın. Bu yansıma, ilerlemeyi öğrenmenize ve günlük zorluklarla yüzleşmenize yardımcı olacaktır.
  9. Durumdan uzaklaşın. Kendinizi duygularınızı kontrol edemediğiniz ve uygunsuz bir şekilde tepki verebileceğiniz bir durumda bulduğunuzda, özür dileyin. Negatif duygularınızı güvenle serbest bırakabileceğiniz ve açık bir zihinle yeniden toplanabileceğiniz özel bir yer bulun.
  10. Dürtüsel tepki vermeyin. Duygularınıza göre anında tepki vermek, daha sonra pişmanlık duyacağınız bir hata olabilir. Çoğu zaman, duygusal bir patlama sırasında söyledikleriniz veya yaptıklarınız, işleri daha iyi olmak yerine daha da kötüleştirir. Öyleyse bir dahaki sefere sinirlendiğinizi fark ettiğinizde durun, derin bir nefes alın ve durumu düşünün. Tepki verme dürtüsünü durdur. Kendinize bunun geçici olduğunu söyleyin.
  11. Kendinizi sakinleştirmek için nefes alın. Derin nefes almayı öğrenin. Nefeslerinizi saymaya ve zihninizi içe doğru çevirmeye konsantre olun. Derin nefes almak gerginliği giderir, duygusal stresi azaltır ve zihni ve vücudu rahatlatarak netlik sağlar.
  12. Duygularınız için sağlıklı bir çıkış yolu bulun. Duygular asla bastırılmamalıdır. Bastırılmış duygularınızı serbest bırakmanın sağlıklı bir yolunu bulun. Durum hakkında güvendiğiniz biriyle konuşun. Farklı bir bakış açısı yardımcı olabilir. Düşüncelerinizi ve hislerinizi günlük olarak yazmak duygularınızın gücünü açığa çıkarmanıza yardımcı olabilir. Farkındalık meditasyonu veya mantra meditasyonu bazıları için sakinleştirici ve rahatlatıcıdır, kickboks veya dövüş sanatları gibi egzersizler diğerleri için çalışır. Size uygun sağlıklı bir satış noktası bulun.
  13. Beyninizi çalışmaya zorlayın. Duygularınız sizi kör edebilir ve aşırı tepkiye neden olabilir. Kontrolden çıktığını hissettiğinizde, beyninizin düşünme kısmını çalışmaya zorlayın. Örneğin, bir şeye kızmaya başladığınızda, önemli bir şeyin ayrıntılarını hatırlamaya çalışın. Bu, duygusal tepkinizi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
  14. Başkalarından öğrenin. Başkalarının duygularını nasıl idare ettiğini gözlemleyin. Hayal kırıklıkları ve hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıktıklarını izleyin. Onlara “Kızgın veya endişeli hissettiğinizde nasıl sakin kalıyorsunuz?” Diye sorun. Duygularınızla başa çıkmak için bilgi ve stratejilerinizi uygulayabilirsiniz.
  15. Kendinizi ve başkalarını affedin. Duygusal tetikleyicileriniz arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız, patronunuz, aileniz ve hatta kendiniz olabilir. Geçmişte farklı bir şekilde yapmış olabileceğiniz bir şeyi düşündüğünüzde veya birisi kesinlikle küçümsediğiniz bir şeyi yaptığında ani bir duygu dalgası hissedebilirsiniz. Buradaki anahtar, kendinizi ve diğer kişiyi olanlar için affetmek ve bu nedenle tetikleyicilerinizin gücünü azaltmaktır. Bağışladığınızda, kendinizi olumsuz duygulardan uzaklaştırırsınız.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*