Egzersizler ve ev ilaçları ile vertigodan nasıl kurtulurum

Tamamen dik olsanız bile vücudunuzun dengesiz olduğunu hiç hissettiniz mi? Yoksa çevrenizdeki şeyler öyle olmasa bile hareket ediyor gibi mi görünüyor?  Herhangi bir hareket olmadan sık sık  baş dönmesi ve kulak çınlaması yaşıyor musunuz?

Bu bölümler günlük bir olay haline geldiyse, büyük olasılıkla baş dönmesinden muzdaripsinizdir.

Baş dönmesi, başlı başına bir durum olmaktan ziyade, başka birçok durumun belirtisidir. Vertigo, nedene bağlı olarak iki kategoriye ayrılır.

Vertigo türleri

  • Periferik  vertigo : Bu, en yaygın vertigo türüdür ve iç kulağın denge mekanizmasındaki bir problemden kaynaklanır.
  • Merkezi vertigo:  Beyincik (beynin alt kısmında bulunur) veya beyin sapı (beynin omuriliğe bağlı alt kısmı) gibi beynin bir bölümündeki problemlerden kaynaklanır.

Vertigo nedenleri 

Çeşitli nedenler periferik veya merkezi vertigoya neden olabilir. İşte her bir vertigo tipine neden olabilecek bazı faktörler.

Periferik vertigo

  • Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)  , iç kulakta başın belirli hareketleri ile tetiklenen ve döndüğünüze veya hareket ettiğinize dair yanlış bir his uyandıran mekanik bir problem.
  • Labirentit  , iç kulakta oluşan ve labirentin, etkilenmemiş kulak tarafından gönderilen bilgilerden farklı olarak beyne bilgi göndermesine neden olan bir enfeksiyondur. Bu karışık sinyaller baş dönmesine ve baş dönmesine neden olur.
  • Vestibüler  nörit olarak da bilinen vestibüler nöronit, labirenti beyne bağlayan sinirin iltihaplanmasına neden olan iç kulakta meydana gelen bir durumdur.
  • Meniere hastalığı  , bir iç kulak hastalığı .
  •  Yan etki olarak vertigoya neden olan ilaçlar .

Merkezi vertigo  

  • Migren
  •  Merkezi sinir sistemini etkileyen bir durum olan multipl skleroz .
  • Akustik  sinir üzerinde büyüyen ve işitme ve dengeyi kontrol etmeye yardımcı olan bir tümör olan akustik nöroma .
  • Beynin  alt kısmında bulunan beyincikte bulunan bir beyin tümörü .
  • Geçici iskemik atak (TIA) veya inme.
  •  Yan etki olarak vertigoya neden olan ilaçlar .

Vertigo semptomları

 Vertigo sık rastlanan belirtileri arasında: (  1  )

  • Yanlış dönme veya hareket etme hissi.
  • Dönme, eğilme veya dengeyi kaybetme hissi.
  • Tek yöne çekilme hissi.

Diğer bazı semptomlar da vertigoya eşlik edebilir:

  • Mide bulantısı.
  • Kusma
  • Yatay nistagmus olarak bilinen istemsiz göz hareketi veya gözün sarsılması.
  • Baş ağrısı  .
  • Terleme.
  • Kulaklarda çınlama veya işitme kaybı.

Semptomlar birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir ve sürekli veya aralıklı olabilir.

Vertigoyu önleyin

 Baş dönmesini önlemeye gelince seçenekleriniz çok sınırlıdır. Bununla birlikte, şunlarla ilgilenebilirsiniz  : 

  • Düşmelerden kaynaklanan yaralanmaları önlemek için önlemler alın.
  • İnme geçirmeye yatkınsanız, yüksek tansiyonu ve yüksek kolesterolü kontrol etmeli ve sigarayı bırakmalısınız.
  • Meniere hastalığınız varsa, diyetinizdeki tuz miktarını sınırlamalısınız.

Vertigo için evde tedaviler

Vertigo atakları kendiliğinden gelir ve gider, semptomlar geçmezse bir avuç fiziksel manevra ve ev ilaçları denenebilir.

İşte egzersizler ve tedavilerle baş dönmesinden kurtulmak için deneyebileceğiniz yedi yöntem.

Yöntem 1: Egzersiz

Fizik tedavi, BPPV semptomlarından hızlı bir şekilde kurtulmak için ilk savunma hattıdır. İç kulak kanalları, hareket eden ve dengelemenize yardımcı olan küçük kalsiyum “taşları” içerir. Ancak BPPV, taşların olması gerektiği gibi hareket etmesini engelleyebilir. Bu beyninize yanlış bir mesaj gönderir ve dengenizi etkiler.

Bu, belirli manevralar yapılarak aşılabilir. Manevralar, kalsiyum kristal kalıntılarını vertigoyu yarım daire şeklindeki kanaldan iç kulağın artık semptomlara neden olmayacağı bir alana kaydırmaya zorlayan bir dizi kafa hareketinden oluşur. Her üç manevrayı da deneyebilir ve hangisinin size en uygun olduğunu görebilirsiniz. (  2  )

Dikkat  : Bu manevralar, kısa bir süre artan baş dönmesine neden olabileceğinden, güvenli bir yerde olduğunuzda ve bir süre araç kullanmayacağınız zaman yapılmalıdır.

# Epley Manevrası

  1. Yatağına otur. Sırt üstü yatarken başınızın değil, omuzlarınızın altına gelecek şekilde arkanıza bir yastık koyun.
  2. Başınızı etkilenen kulağa doğru 45 derece yatay olarak eğin.
  3. Başınızı 45 derece eğik tutarak yavaşça sırt üstü uzanın. Baş dönmesi geçene kadar bu pozisyonu 1-2 dakika tutun. Normal olan ve zamanla geçecek olan göz spazmları yaşayabilirsiniz.
  4. Başınızı 90 derece diğer tarafa çevirin ve 30 saniye tutun.
  5. Başınızı aynı pozisyonda tutarak, şimdi yere bakabilmek için başınızı ve vücudunuzu etkilenmemiş kulağa doğru yana doğru çevirin. Yine bu pozisyonu 30 saniye basılı tutun.
  6. Yavaşça oturun ama bir süre yatakta oturun. Ayağa kalktığınızda biraz baş dönmesi yaşayabilirsiniz, ancak bir dakika içinde geçmesi gerekir.
  7. Bu manevra, baş dönmesinden anında kurtulmanızı sağlamalıdır. Tek seferde tamamen rahatlamazsanız, semptomlar kaybolana kadar yatmadan önce sıralamayı günde 3 kez tekrarlayın.

# Yarım takla

  1. Elleriniz sıkıca yere değecek şekilde dizleriniz üzerinde oturarak başlayın. Tavana bakmak için başınızı eğin. Bu pozisyonu birkaç saniye basılı tutun.
  2.  Başınızı tamamen ters çevirin ve takla pozisyonuna getirin.
  3.  Sağ kulağınızı tedavi ediyorsanız, başınızı sağ dirseğinize doğru eğin. Sol kulağı tedavi ediyorsanız, başınızı sol dirseğe doğru eğin. Bu noktada, bükülmeyi hissedeceksiniz. Bükülme tamamen bitene kadar bekleyin, yoksa 30’a kadar sayabilirsiniz.
  4. Başınızı 45 derecelik bir açıyla döndürerek, sırtınıza paralel hale getirmek için başınızı geriye doğru kaldırın.
  5.  Başınızı aynı pozisyonda tutarak, başınızı yavaşça omuz hizasına kadar uzatın. Pozisyonu 15 ila 30 saniye veya dönmesi durana kadar tutun.
  6. Başınızı tamamen dik konuma getirin, böylece şimdi dizlerinizin üzerine oturmuş olacaksınız.
  7. Gerekirse, her deneme arasında 15 dakikalık aralıklarla diziyi 3 kez tekrarlayın.

# Brandt-Daroff

  1. Bacaklarınız sallanarak yatağın yanında oturarak başlayın.
  2. Başınızı olabildiğince sola çevirin. Bu pozisyonda başınızı ve gövdenizi sağ tarafınıza yatırın. Bacaklarınız hareket etmemelidir. Burada en az 30 saniye veya baş dönmesi geçene kadar kalın.
  3. Oturun, başınızı orta konuma çevirin ve 30 saniye bekleyin.
  4. Karşı taraf için sıralamayı tekrarlayın. Başınızı olabildiğince sağ tarafa çevirin ve ardından 30 saniye sol tarafınızda yatın.
  5. Bu egzersizi 5 tekrarlık bir seride yapabilir ve haftada iki kez günde 3 defa tekrarlayabilirsiniz.

Yöntem 2: D vitamini

BPPV, kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri nedeniyle kemiklerin kırılgan ve kırılgan hale geldiği bir durum olan osteoporoz ile bağlantılıdır.İç kulak odaları kalsiyum kristalleri ile doldurulur ve D vitamini reseptörleri mevcuttur. iç kulağı hizalayan hücrelerde. Bu nedenle D vitamini eksikliği kristallerin gevşemesine ve baş dönmesine neden olabilir.

Vücudunuzun kolayca emdiği D3 vitamini alımınızı artırmak, kemiklerinizi güçlendirmeye ve baş dönmesinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Tek Adımlı Tedavi: D Vitamini Seviyenizi Artırın

  • Vücudunuzdaki D vitamini seviyesini iyileştirmek için 1 ay boyunca her gün 600 uluslararası birim (IU) D3 vitamini alın. Herhangi bir tür takviye almadan önce doktorunuza danışın.
  • Somon, ton balığı, uskumru, sığır karaciğeri, peynir, yumurta sarısı, süt, portakal suyu ve tahıllar gibi D vitamini yönünden zengin besinler yiyin.
  • Ayrıca, vücudunuzun D vitamini üretmesi için vücudunuzu her gün 30 dakika boyunca sabah güneş ışığına maruz bırakın.

Yöntem 3: zencefil

Zencefil, mide bulantısı  ve hareket hastalığını tedavi etmek için en iyi çarelerden biridir  . Bu nedenle baş dönmesine bağlı mide bulantısını gidermek için de kullanılabilir. Zencefil ayrıca beyindeki kan dolaşımını artırmaya yardımcı olarak merkezi vertigo semptomlarını daha da hafifletir.

Zencefil tüketmenin birkaç yolu vardır. Çiğ yiyebilir, kapsül alabilir veya bir fincan zencefilli gazoz veya zencefil çayı yapabilirsiniz. Burada zencefil çayı nasıl yapılacağını anlatacağız, ancak en rahat olduğunuz seçeneğe devam edebilirsiniz.

Tek adımlı tedavi: Günde 3-4 kez bir fincan zencefil çayı için.

  • Bir tencereye 1 bardak su dökün.
  • Soyulmuş ve dilimlenmiş zencefili (1 inçlik parça) ekleyin.
  • Suyu yüksek ateşte ısıtın ve kaynatın.
  • Ateşi kısın ve 3 ila 5 dakika pişirin.
  • Isıyı kapatın ve zencefil çayı süzün.
  • Birkaç dakika içinde rahatlamak için bir fincan zencefil çayı için. Belirtiler kaybolana kadar her gün 3 veya 4 bardak içebilirsiniz.

Zencefil kapsüllerini tercih ederseniz, 1 hafta boyunca her gece 6 kapsül alın, ardından miktarı 3 kapsüle düşürün. İyileşmeyi fark etmek için 2 ila 3 hafta zencefil almaya devam edin. Takviye almadan önce doktorunuza danışın.

Yöntem 4: magnezyum

Vücudunuzdaki elektrolit dengesini korumak için magnezyum gereklidir. Magnezyum eksikliği beyninizin duyu sinirlerinden mesajlar almasını engelleyecektir. Beyin, hareket olmadığında bile iç kulaktan gelen yanlış hareket ve yer çekimi mesajlarını da yorumlayabilir. Bu baş dönmesine ve denge kaybına neden olur.

Magnezyum eksikliği vertigoya neden oluyorsa, mineral alımınızı artırmak, vertigodan uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.

Tek Adımlı Tedavi: Magnezyum Alımını Artırın

  • 1 ay boyunca günde bir kez 500 mg magnezyum takviyesi alabilirsiniz. Takviye almadan önce doktorunuza danışın.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve avokado gibi sebzeler gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler de yiyebilirsiniz; muz ve kuru kayısı gibi meyveler; badem, ceviz ve kaju fıstığı dahil ceviz; bezelye ve kuru fasulye gibi baklagiller; soya ürünleri; ve kahverengi pirinç ve darı dahil tam tahıllar.
  • Magnezyum cilt tarafından kolayca emildiği için; Ayrıca magnezyum yağı yapmayı ve 20 dakika boyunca vücudunuzun her yerine uygulamayı ve ardından suyla durulamayı deneyebilirsiniz. Bunu her gün yapabilirsiniz.

Yöntem 5: akupresür

Akupresür, vertigo semptomlarını hızla gidermek için başka bir güvenli yöntemdir. Baş dönmesi, anksiyete ve mide bulantısı gibi durumları tedavi etmek için çeşitli akupunktur noktaları denenebilir.

Vertigodan kurtulmak için aşağıdaki akupunktur noktalarından herhangi birini deneyin.

# Perikard (P 6)

P 6 veya iç kapı olarak da bilinen perikardiyum 6, vertigo ve mide bulantısı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi ilişkili semptomlar için etkili bir akupunktur noktasıdır.

Nokta ön kolun iç tarafında, el bileğinin üç parmak altında ve iki tendon arasında yer alır. İki tendon arasına aşağı doğru basınç uygulayın. Vertigoyu rahatlatmak için bölgeye 4 ila 5 saniye masaj yapın ve uyarın.

# Hakim Gemi Noktası (GV 26)

Bu nokta üst dudağın üstünden burna doğru olan yolun üçte ikisidir.

Vertigoyu hafifletmek için bu noktaya başparmağınızla 2-3 dakika basınç uygulayın. Belirtiler geri geldiğinde tekrarlayın.

# Safra kesesi 20 ve 21 (GB 20 ve GB 21)

Rüzgar Havuzu (GB 20) ve Omuz Kuyusu (GB 21) olarak da bilinen bu iki nokta, baş dönmesi, baş dönmesi ve boyun ağrısını tedavi etmek için akupresür tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

GB 20, boyun kaslarının kafatası ile buluştuğu olukta, kafatasının altında her iki tarafta boynun arkasında yer almaktadır.

GB 21, omuz ile boyun tabanı arasında, her omzun arkasında bulunur.

Baş dönmesi semptomlarını hafifletmek için her iki noktaya da hafif baskı uygulayın, önce GB 20, ardından GB 21, 2 ila 3 dakika boyunca. Gerektiği kadar tekrarlayın.

Yöntem 6: hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit, vertigodan anında kurtulmak için kullanılan bir başka popüler ilaçtır. İç kulak kanalına yerleştirilen kristalleri gevşetip yeniden konumlandırarak yardımcı olur ve böylece vertigo semptomlarını etkili bir şekilde azaltır.

Not  : Bu çare için yalnızca% 3 gıda sınıfı hidrojen peroksit kullanın.

Tek adımlı tedavi: Her iki kulağa% 3 hidrojen peroksit koyun

  • Bir pamuğu% 3 gıda sınıfı hidrojen perokside batırın.
  • Yan yat ve pamuk topundan hidrojen peroksidi sık ve kulak kanalına sıkıştır.
  • 5 dakika bekle. Hidrojen peroksit kulakta çalışırken bir tıklama sesi duyacaksınız. Patlama durduğunda kalk. Fazla sıvının boşalmasına izin verin.
  • Tarafları değiştirin ve prosedürü diğer kulakla da uygulayın.

Semptomlardan anında kurtulacaksınız. Ancak kulaklarınızı kurutacağından bu ilacı çok sık kullanmayın.

Yöntem 7: Susuz kalmayın

Vücudunuzdaki su eksikliği, baş dönmesinin belirgin bir belirtisi olan baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesi hissettiğinizde baş dönmesini önlemek ve mümkün olan en kısa sürede su içmek çok önemlidir.

Vertigodan kurtulmak için rehidrate etmeye çalışırken akılda tutulması gereken bazı noktalar.

  • Zaten başın dönüyorsa, bir seferde çok fazla su yutmayın, suyu küçük yudumlarla alın.
  • Vücudunuz su içene kadar kısa aralıklarla su içmeye devam edin.
  • Gün boyunca 8-10 bardak su içtiğinizden emin olun.
  • Vücut sıvılarını korumak için meyve suları ve diğer sıvılar için.

Vertigoyu kontrol etmek için ipuçları

  • Bazen yanlış nefes almanın neden olduğu oksijen eksikliğinden dolayı baş dönmesi hissedebilirsiniz. Derin nefes egzersizleri yapmak baş dönmesi ve kaygıyı gidermeye yardımcı olabilir.
  • Ayrıca vertigo tedavisi için profesyonel akupunktur tedavisi almayı deneyebilirsiniz.
  • Shanmukhi Mudra, Salamba Sirsasana ve Shavasana gibi belirli yoga duruşlarının gerçekleştirilmesi, vertigo semptomlarını hafifletebilir.
  •  Vertigo nüksetmesini önlemek için devam eden tıkanıklığı, zayıf bağışıklık sistemini,  öksürüğü  ve  soğuk algınlığını giderin.
  • Kafein, çikolata, alkol ve yasa dışı uyuşturucular gibi beyin dolaşımınızı etkileyen maddelerden kaçının.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*