Sedef hastalığı için zerdeçal nasıl kullanılır

Yaklaşık 7,5 milyon Amerikalının sedef hastalığı olduğunu biliyor muydunuz?

Sedef  hastalığı, deri hücrelerinin aşırı üretimine yol açan kronik bir otoimmün hastalıktır. Bu ekstra hücreler cilt yüzeyinde toplanarak, genellikle kızarıklık, kaşıntı ve ağrının eşlik ettiği gümüşi pullar ve yamalar oluşturur. Eklem ağrısı, sedef hastalığının yaygın bir komplikasyonudur ve bazılarında psoriatik artrit görülür. Daha fazla eklem hasarını önlemek için tedavi etmek önemlidir.

Sedef hastalığı vücudun birçok yerinde görülebilir. Yaygın yerler arasında dirsekler, dizler ve kafa derisi bulunur. İnsanların tahammül etmekte zorlanabilecekleri utanç verici ve acı verici bir rahatsızlık olabilir.

Sedef hastalığının kalıcı bir tedavisi olmadığından, bu ağrılı durumla uğraşmak birçokları için sürekli bir mücadeledir. Doktorlar semptomları kontrol altına almak için topikal kortikosteroidler ve diğer tedavileri reçete edebilir, ancak tüm sentetik kimyasalların ve tedavilerin vücudunuz üzerinde bir etkisi olduğu inkar edilemez.

Sedef hastalığı semptomlarınızı kontrol etmenin güvenli ve doğal yollarını internette araştırıyorsanız, iyi bilinen sarı ‘süper yiyecek’ – zerdeçal ile karşılaşmış olabilirsiniz. (4)

Zerdeçalın Hint mutfağında coşkuyla kullanılan bir baharat olduğunu bilseniz de, toprak zerdeçal parlak sarı bir yumrudan çok daha fazlasıdır. Zerdeçalda bulunan aktif bileşik olan curcumin, baharata mükemmel iyileştirici özellikler kazandırarak   onu steroidlere daha güvenli bir alternatif haline getirir.

Zerdeçal, sedef hastalığına gelince birçok şekilde çalışır. Curcumin, bazı biyolojiklerin sedef hastalığının tedavisinde nasıl çalıştığına benzer şekilde çalışır. Curcumin, interlökin-17, tümör nekroz faktörü ve interlökin-16 gibi sitokinleri bloke etmeye yardımcı olur. Basit bir ifadeyle, sedef hastalığında iltihaplanmaya neden olan proteinler. Bu enflamatuar belirteçlerin aşağı doğru düzenlenmesine neden olur. Zerdeçal, involukrin ve filaggrinin yukarı regülasyonuyla cildin bariyer işlevini iyileştirir. Cilt bariyeri işlevi, enfeksiyonları ve cildin bozulmasını azaltmak için önemlidir.

 

Sedef hastalığını hafifletmek için zerdeçal nasıl kullanılır

Zerdeçaldaki antioksidanlar, serbest radikal hasarıyla savaşırken aynı zamanda sağlıklı cildin yenilenmesine yardımcı olur. Son olarak, zerdeçalın antibakteriyel yapısı iltihaplı bölgeleri enfeksiyona karşı korur. Bazı sedef plakları çok kaşıntılı olabileceği ve birçok hasta şiddetli bir şekilde kaşıdığı, cilt bariyerine zarar verdiği ve enfeksiyon riskini artırdığı için bu önemlidir.

Zerdeçal, gücünü artırmak için, sedef hastalığının yayılmasını kontrol etmek ve mevcut yamaları tedavi etmek için diğer güçlü doğal bitkilerle birleştirilebilir. Bu nedenle, artrit  ve  boğaz ağrısı için zerdeçal kullanmanın en iyi yollarını ele aldıktan sonra   , size sedef hastalığı için zerdeçal kullanmanın en iyi sekiz yolunu sunuyoruz.

Dikkat  :

  • Günlük 1,5 ila 3 gram zerdeçal kullanımı güvenli bir ev ilacı olarak kabul edilmekle birlikte, şeker hastalığı, safra kesesi hastalığı veya hamile ve emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.
  • Kan inceltici veya asit düşürücü gibi ilaçlar alıyorsanız baharatı tüketmekten kaçının.
  • Ayrıca, planlanmış bir ameliyatınız varsa zerdeçal da kan inceltici görevi gördüğünden zerdeçal almaktan kaçının.

Yukarıdaki koşullardan hiçbiri sizin için geçerli değilse, sedef hastalığını tedavi etmek için güvenle zerdeçal kullanabilirsiniz. Her kişi farklı tepki vereceğinden, aşağıdaki çözümleri deneyin ve sizin için en iyi sonuçları verecek olanı seçin.

Yöntem 1: zerdeçal ezmesi

Zerdeçalın toprak tadı hoşunuza gitmiyorsa ve cildinizin lekelenmesine ve giysilerinizin kirlenmesine aldırış etmiyorsanız, etkilenen cilde zerdeçal uygulayabilirsiniz. Topikal uygulama, eklem ağrısını da hafiflettiği için psoriatik artriti olan kişiler için faydalıdır.

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, zerdeçalın etkinliğini sedef hastalığı olan hastalarda minimal yan etkilerle desteklemektedir. İran İlaç Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan 2015 tarihli bir klinik araştırmaya göre   , topikal mikroemüljel olarak kullanılan zerdeçal hastalar tarafından iyi tolere edildi ve plak sedef hastalığı için alternatif bir tedavi olarak kullanılabilir. (bir)

Tek adımlı tedavi: zerdeçal ve sudan bir macun yapın ve etkilenen bölgeye uygulayın

  • Bir kaseye 1-2 yemek kaşığı zerdeçal koyun.
  • Pürüzsüz, sürülebilir bir macun oluşturmak için yeterince suyu karıştırın.
  • İltihaplı cilde kalın bir tabaka zerdeçal macunu sürün. Giysilerinizi lekelememek için üzerini bir bezle örtün.
  • 4 ila 5 saat bekletin, ardından nemli bir bezle silin. Yatmadan önce de uygulayabilir ve yeni bir kat uygulamadan önce sabah temizleyebilirsiniz.

Sedef hastalığını kontrol altında tutmak için en az 2-3 ay boyunca günde bir veya iki kez zerdeçal ezmesi uygulayın.

Yöntem 2: zerdeçal çayı

Sedef hastalığı için zerdeçal kullanmanın en kolay yolu bir bardak zerdeçal çayı içmektir. Zerdeçal vücut tarafından kolayca emilmediğinden, çaya öğütülmüş karabiber eklemek kurkumini emmeyi kolaylaştıracak ve bu nedenle sedef hastalığı alevlenmelerini azaltacak ve kontrol altına alacaktır.

Scientia Pharmaceutica’da yayınlanan bir araştırmaya göre   , karabiberde bulunan aktif bileşik piperin, kurkuminin biyoyararlanımını arttırır, böylece birçok çeşit tarafından emilim oranını arttırır. (iki)

Karabiber, psoriatik lekeler üzerinde anti-enflamatuar bir ajan görevi görür.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – ¼ çay kaşığı
  • Karabiber (antiinflamatuvar, kurkuminin biyoyararlanımını artırır) – ¼ çay kaşığı
  • Su – 1 su bardağı

Adım 1. Zerdeçal ve karabiberi suda pişirin.

  • Bir tencereye 1 bardak su dökün.
  • Yarım çay kaşığı organik zerdeçal tozu ve karabiber ekleyin.
  • İyice karıştırın ve solüsyonu yüksek ateşte kaynatın.
  • Suyu iltihap önleyici baharatlarla doldurmak için 10 dakika daha kaynamaya bırakın.
  • Ateşten alın ve biraz soğumasını bekleyin.

Adım 2. Çözeltiyi bir bardağa süzün ve için.

  • Çayı bir bardağa süzün ve sağlıklı içeceği tüketin.
  • Ayrıca tadı güzelleştirmek için biraz bal ve limon suyu da ekleyebilirsiniz.

Sedef hastalığını kontrol altına almak ve aynı zamanda nüksü önlemek için 2 ila 3 ay boyunca günde bir kez zerdeçal çayı için.

Yöntem 3: Hindistan cevizi yağı ile zerdeçal

Sedef hastalığı için başka bir güçlü topikal çare, zerdeçal ve hindistancevizi yağı karışımı kullanır. Zerdeçal gibi hindistan cevizi yağı da etkili bir anti-enflamatuar maddedir. Yağda bulunan sağlıklı yağ asitleri  , sedef hastalığının kaşıntılı kuru lekelerini nemlendirmek ve yatıştırmak için harika bir şekilde çalışır  . Hindistan cevizi yağı ayrıca antibakteriyel ve antifungaldir, bu da kanama bölgelerinde herhangi bir enfeksiyon gelişmesini önlemeye yardımcı olur.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – ½ çay kaşığı
  • Sızma hindistan cevizi yağı, eritilmiş (kaşıntıyı ve kuruluğu giderir) – 1 yemek kaşığı

Tek adımlı tedavi: Hindistan cevizi yağı ve zerdeçal karıştırın ve macunu yamalara uygulayın

  • Yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ve 1 yemek kaşığı eritilmiş sızma hindistan cevizi yağını birleştirin.
  • Akıcı bir macun oluşturmak için ikisini iyice karıştırın.
  • Etkilenen cilde ince bir tabaka macun sürün.
  • Suyla durulamadan önce 2 saat bekletin.

Cilt dokunuzda bir iyileşme görmek için 2 ila 3 ay boyunca günde iki kez tekrarlayın. Yamalar yeterince azalana kadar kullanmaya devam edin.

İyileşmeyi hızlandırmak için günde 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı da tüketebilirsiniz.

Yöntem 4: Zeytinyağlı zerdeçal

Hindistan cevizi yağına benzer şekilde zeytinyağı da zerdeçal ile birleştirilerek sedef hastalığı için mükemmel bir merhem oluşturabilir. Zeytinyağı, özellikle sızma çeşidi, serbest radikal temizleyiciler olarak işlev gören ve bu nedenle psoriatik lezyonların iltihabını azaltan antioksidanlarla yüklüdür. Zeytinyağının zengin yağ içeriği de cildi beslemeye yardımcı olur ve çatlamasını veya pul pul olmasını önler.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – 1 çay kaşığı
  • Sızma zeytinyağı (antioksidan bakımından zengin) – 1 yemek kaşığı

Tek adımlı tedavi: Zeytinyağı ve zerdeçal karıştırın ve etkilenen cilde uygulayın

  • Topaksız bir macun oluşturmak için 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve 1 çay kaşığı zerdeçal tozu karıştırın.
  • Etkilenen cildi zerdeçal yağı karışımıyla örtün ve 2 saat bekletin.
  • Suyla durulayın ve cildinizi kurulayın.

Pullu yamalarda önemli bir iyileşme olduğunu fark etmek için bu ilacı günde bir veya iki kez 2 ila 3 ay boyunca kullanın. Yamalar tamamen iyileşene kadar kullanmaya devam edin.

Yöntem 5: Sarımsaklı zerdeçal

Sarımsak ve zerdeçal karışımı tüketmek de sedef hastalığını tedavi edebilir. Sarımsak, serbest radikallere hücresel tepkiyi bloke eden ve böylece sedef hastalığında iltihaplanmayı önleyen allisin adı verilen aktif bir bileşik içerir. Zerdeçal, cildi orijinal durumuna geri döndürmek için mevcut yamalar üzerinde çalışır.

 İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Kıyılmış sarımsak (antioksidan) – 1 yemek kaşığı
  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – 1 çay kaşığı

Tek adımlı tedavi: zerdeçal ve sarımsağı karıştırın ve günlük olarak tüketin

  • 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu iyice karıştırın.
  • Bu baharatlı karışımı tüketmek zor olabileceğinden, bir bardak su ile iç.

Psoriatik cilt yamalarının görünümünü iyileştirmek için bu ilaca birkaç ay boyunca günde bir kez devam edin.

Yöntem 6: Zencefilli zerdeçal

Sedef hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bir başka tedavi edici bitki zencefildir. Bu bitkinin zerdeçal ile birlikte antioksidan ve antienflamatuvar potansiyeli, psoriatik hastalara büyük bir rahatlama sağlayabilir. Aslında zencefil, soğuk algınlığı ve gribe karşı da çok etkilidir   .

International Journal of Preventive Medicine’de yayınlanan bir 2013 incelemesi   , zencefilde bulunan gingerols, shogaol ve paradol gibi bileşiklerin farklı kanser türlerini ve oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabileceği gerçeğini desteklemektedir. (3)

Maksimum fayda sağlamak için zerdeçal zencefil çayı karabiber ve zeytinyağı gibi ek iyileştirici maddelerle demleyin. Çay ayrıca oksidatif stresi daha da azaltmak için vücudu detoksifiye etmeye yardımcı olan safran ipleri kullanır.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Su – 1 su bardağı
  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – ¼ çay kaşığı
  • Zencefil tozu (antioksidan görevi görür) – ⅛ çay kaşığı
  • Öğütülmüş karabiber (antienflamatuvar, kurkuminin biyoyararlanımını artırır) – ⅛ çay kaşığı
  • Safran (sindirim sistemini detoksifiye eder) – 5 iplikçik
  • Zeytinyağı (antioksidan) – 5 damla

Adım 1. Zerdeçal, zencefil tozu ve karabiberi suya ekleyin ve kaynatın.

  • Bir tencereye 1 bardak su dökün.
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin.
  • Ayrıca yarım çay kaşığı öğütülmüş zencefil ve karabiber ekleyin. Toz zencefil yerine 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil de kullanabilirsiniz.
  • İyice karıştırın ve solüsyonu yüksek ateşte kaynatın.

Adım 2. Safranı ve zeytinyağını ekleyin ve kaynatın.

  • Çözeltiye 5 tutam safran ekleyin.
  • Ayrıca 5 damla zeytinyağı ekleyin.
  • Tüm malzemelerin birkaç dakika kaynamasına ve suya dağılmasına izin verin. Zaman zaman karıştırmaya devam edin.
  • Kapakla örtün ve karışımı tamamen kaynatın.
  • Çayı bir bardağa süzün ve içmeden önce 10-15 dakika soğumaya bırakın.

Sedef hastalığı yamalarınız iyileşene kadar bu sağlıklı aromatik çayı birkaç ay boyunca günde bir kez demleyin ve için.

Yöntem 7: Hint leylaklı zerdeçal (neem)

Neem olarak da bilinen Hint leylakı, çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için Ayurveda ve alternatif tıpta kullanılan çok popüler bir bitkidir. Serbest radikal hasarını önleyen zerdeçal benzeri iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antibakteriyeldir ve psoriatik yamalarda herhangi bir enfeksiyonun gelişmesini engeller.

Yayınlanan bir 2016 makale  Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp tabanlı  üzerine  kanıtlar  testler ve klinik önlenmesi ve sedef gibi hastalıkların farklı türde tedavisinde neem etkinliğini destekleyen çok sayıda çalışma değinir. (5)

İhtiyacınız olacak şeyler:

  •  Hint leylak ezmesi (neem) (antiinflamatuar ve antibakteriyel) – 1 yemek kaşığı
  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – 1 yemek kaşığı

Adım 1. Bir Hint leylak ve zerdeçal ezmesi hazırlayın.

  • Bir kaseye 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu koyun.
  • 1 yemek kaşığı Hint leylak ezmesi ekleyin.
  • Kalın bir macun oluşturmak için ikisini iyice karıştırın. Tutarlı bir macun elde etmek için birkaç damla su da ekleyebilirsiniz.

Adım 2. Macunu etkilenen cilde uygulayın.

  • Macunu iltihaplı ve pul pul cilde uygulayın.
  • 20 dakika beklettikten sonra suyla yıkayın.
  • Cildinizi nemli tutmak için biraz hindistancevizi yağı sürün.

Sedef hastalığı semptomlarını hafifletmek için bu ilacı birkaç ay boyunca günde iki kez kullanın.

Yöntem 8: Aloe veralı zerdeçal

Zerdeçal ayrıca sedef hastalığını doğal olarak tedavi etmek için aloe vera ‘mucize bitki’ ile birleştirilebilir. Aloe vera bitkisinden elde edilen berrak jel, cilt tarafından kolayca emilir ve sağlıklı cilt yenilenmesini desteklemek için fibroblast hücrelerini uyarır. Aynı zamanda zerdeçal ile birlikte hücre hasarına neden olan toksinlerle savaşan antioksidanlar içerir.

Aloe vera ayrıca antibakteriyeldir ve herhangi bir enfeksiyonu önlemek için sedef hastalığı yamalarında koruyucu bir kaplama oluşturur. Uygulama için topikal bir merhem oluşturmak için iki bileşeni karıştırın.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Aloe vera jeli (cildi yeniler) – 1 yemek kaşığı
  • Organik Zerdeçal Tozu (Antiinflamatuar) – 1 çay kaşığı

Tek adımlı uygulama: Aloe vera ve zerdeçal jeli karıştırın ve yamalı cilde uygulayın

  • 1 çorba kaşığı aloe vera jeli ile 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu karıştırarak pürüzsüz bir macun elde edin. Sen öğrenebilir  kendi özü aloe vera jeli  gelen   bir bitki yaprağı veya mağazadan alınan jel kullanın.
  • Etkilenen cilde ince bir karışım tabakası uygulayın.
  • 20 dakika beklettikten sonra suyla durulayın.

Cildiniz sağlıklı şekline dönene kadar günde bir veya iki kez tekrarlayın.

Sedef hastalığı için zerdeçal kullanma ipuçları

  • Sedef hastalığını tedavi ederken, zaten iltihaplı cildinizi tahriş edebilecek sert kozmetikler kullanmaktan kaçının.
  • Enflamasyonla savaşmaya yardımcı oldukları için omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yiyecekler yiyin.
  • Antioksidan görevi gördükleri ve kırılmaları azaltmaya yardımcı oldukları için tahıl ve bakliyat yiyin.
  • Enflamasyonu kötüleştireceğinden işlenmiş şeker, kızarmış yiyecekler ve kırmızı et yemekten kaçının.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*