Yanan ağız sendromundan kurtulmak için 7 ev ilacı

Sıcak bir fincan kahvenizden bir yudum almamış olmanıza rağmen dilinizde yanma hissiyle mi uyanıyorsunuz? Yanma bütün gün sürerek bir şeyler yemeyi veya içmeyi zorlaştırıyor mu? Eğer öyleyse, muhtemelen ağız yanması sendromu (BMS) olarak bilinen duruma sahipsinizdir.

Bu sendrom, dilde, diş etlerinde, dudaklarda, yanakların içlerinde, damakta veya tüm ağız boşluğunda sürekli veya aralıklı ağrı, rahatsızlık veya yanma hissi ile karakterizedir. Genellikle dili etkiler. Bu nedenle bazen yanma dil sendromu olarak adlandırılır. (bir)

BMS’li birçok kişi anksiyete, depresyon, kişilik bozuklukları ve bozulmuş yaşam kalitesi (YK) bildirir. BMS herkesi etkileyebilirken, premenopozal ve menopoz sonrası kadınlarda daha yaygındır.

Kesin neden hala bilinmemektedir ve doktorların teşhis koyması zor olabilir. MRI veya CT taraması, ağızdan alınan bir doku örneğinin biyopsisi, alerji testi ve tam kan sayımı gibi çeşitli testler yapılabilir. Bazı testler diğer koşulları dışlamak için kullanılır.

Ağız yanması sendromunun nedenleri

BMS, birincil veya ikincil olarak sınıflandırılabilir. (iki)

Birincil Yanan Ağız Sendromu –  Bu durum idiyopatiktir, yani belirgin bir anormallik veya neden tanımlanamaz.

İkincil  Ağız Yanan Sendromu  :  Aşağıdaki temel koşullar ikincil BMS’ye yol açabilir, bu da altta yatan durumun bir sonucu veya semptomu olduğu anlamına gelir.

  • Ağız  da kserostomi olarak da bilinir.
  • Maya enfeksiyonları  .
  • Dilde  harita benzeri yamaların göründüğü coğrafi dil.
  • Los
  •  Ağız boşluğunda tahrişe neden olan, tam oturmayan protezler .
  •  Ağız bakımı için kullanılan belirli yiyecekler, kokular veya maddelere karşı alerji .
  • Gastroözofageal reflü hastalığı  (GERD), mideden yanma hissine neden olabilecek asit reflüsünü içerir.
  • Bazı ilaçlar  .
  • Ağızda  tahrişe neden olabilen sağlıksız ağız alışkanlıkları .
  • Hipotiroidizm  veya diğer endokrin bozukluklar.
  • Stres  veya  kaygı  .

BMS herkesi etkileyebilirken, premenopozal ve menopoz sonrası kadınlarda daha yaygındır.

Ağız yanması sendromunun belirtileri

  • Özellikle dilde sürekli veya aralıklı olarak yanma hissi.
  • Aşırı susama eşliğinde ağız kuruluğu.
  • Tat değişikliği veya kaybı
  • Ağızda acı veya metalik tat.

Belirtiler tüm gün sürebilir ve gün ilerledikçe daha da kötüleşebilir. Yanma hissi de belirli günlerde önemsiz olabilir veya diğer günlerde yanma hissi verebilir. Belirtiler günler veya aylar içinde gelip gidebilir.

Ağız yanması sendromunun önlenmesi

BMS’nin nedeni kesin olmadığından, bunu önlemek için çok az şey yapılabilir. Bununla birlikte, halihazırda durumunuz varsa, ev ilaçları ve Yöntem 8’de belirtildiği gibi belirli diyet değişiklikleri   semptomları yönetmenize yardımcı olabilir.

Ağız yanması sendromunu tedavi etmek için ev ilaçları

Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları almanın yanı sıra, semptomları kontrol altına almak için bazı kendi kendine yardım adımlarını da atabilirsiniz. Çareleri dini olarak takip ederek durumdan tamamen kurtulmanız da mümkündür.

Bununla birlikte, ikincil BMS’yi tedavi ederseniz, altta yatan neden iyileşme yolunuza karar vermede önemli bir rol oynayacaktır.

İşte yanan ağız sendromundan kurtulmanın 8 ev çözümü. Her birini deneyin ve size en çok rahatlama sağlayacak olana bağlı kalın.

Yöntem 1: kabartma tozu

Kabartma tozu (aynı zamanda kabartma tozu olarak da bilinir) pH’ı düzenleyen, asitleri ağzınızdan atmaya ve yanmayı hafifletmeye yardımcı olan, kolayca bulunabilen bir alkalileştirici maddedir.

Tek başına veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde kabartma tozu, sağlık uzmanları tarafından, BMS için suçlanabilecek olanlar da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa, yani diyabet, böbrek hastalığı, soğuk algınlığı ve grip.

Hatta kanserin önlenmesi ve tedavisinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir.

Kabartma tozu faydalı dezenfektan özelliklere sahiptir ve vücudun toksinleri etkili bir şekilde atmasına, oksidatif stresten iyileşmesine yardımcı olduğu ve eğer yanma bir enfeksiyon belirtisiyse, kabartma tozu bölgeyi dezenfekte edip temizleyecektir.

Bazen ağzınızda yanma semptomlarını tetikleyebilen normal diş macunu kullanmak yerine dişlerinizi fırçalamak için zaman zaman karbonat da kullanabilirsiniz.

Tek adımlı tedavi: ağzınızı karbonat solüsyonuyla çalkalayın

  • 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin.
  • İyice karıştırın ve solüsyonu saklama için bir kaba aktarın.

Solüsyonu 1 haftadan daha kısa sürede yanan ağız sendromundan kurtulmak için günde 3 kez gargara olarak kullanın.

Yöntem 2: B12 vitamini

Vücudunuzda B vitamini, özellikle B12 vitamini eksikliği varsa, ağzınızın dokularını etkileyerek yanma hissine neden olabilir. (7)  B vitamini yönünden zengin gıda alımınızı artırmak, semptomları önlemeye yardımcı olabilir.

Doktorunuzla uzun süreli salınan B12 vitamini takviyeleri hakkında da görüşebilirsiniz. Zaman salınımlı takviye, semptomları kontrol altında tutmak için vücudunuza gün boyunca sürekli bir vitamin kaynağı sağlayacaktır.

Tek adımlı tedavi: Günlük B12 vitamini takviyesi alın

  • Günde bir kez 3.000 ila 5.000 mcg uzatılmış salımlı B12 vitamini takviyesi alın.
  • Ayrıca et, karaciğer, balık, yumurta, peynir ve kabuklu deniz ürünleri gibi B12 açısından zengin yiyecekler de yiyebilirsiniz.

B12 vitamini takviyeleri, ilk dozu aldıktan sonra 20 dakika içinde semptomlarınızı iyileştirmelidir. Ağız yanması sendromundan kurtulmak için en az 1 hafta almaya devam edin.

Yöntem 3: Sodyum içermeyen diş macunu

Ağız bakımı alışkanlıklarınızı değiştirmek, ağzınızdaki yanmayı hafifletebilir. Pek çok diş macunu türü, diş macununu köpüklü yapan kimyasal olan sodyum lauril sülfat içerir.

Bununla birlikte, ağız boşluğunu tahriş edebilir ve ağız ülserlerine  ,  ağız kokusuna  ve yanma ağız sendromuna yol açabilir  . (6)

Dişlerinizi fırçalamak için sodyum içermeyen bir diş macunu tercih edin. Ağzınızdaki asitleri alkalileştirmeye ve yanmayı hafifletmeye yardımcı olan biraz karbonat da ekleyebilirsiniz.

İhtiyacınız olacak şeyler:

  • Diş fırçası
  • Sodyum içermeyen diş macunu
  • Kabartma tozu (alkalileştirici bir ajan)

Tek adımlı tedavi: Dişlerinizi karbonat ve sodyum içermeyen diş macunu karışımıyla fırçalayın

  • Diş macunu ve kabartma tozunu bir kasede eşit oranlarda karıştırın.
  • Bu karışımı, normal diş macununun yerine dişlerini fırçalamak için kullan.

Dişlerinizi her fırçaladığınızda günlük kullanın. Belirtiler 1 hafta içinde geçmelidir.

Gelecekteki kırılmaları önlemek için uzun vadede karbonatsız sodyum içermeyen diş macunu kullanmaya devam edin. Bu tarifleri evde kendi sodyumsuz diş macununuzu yapmak için de kullanabilirsiniz   .

Not:  Aşındırıcı yapısı diş minesini aşındırabileceğinden karbonatı bir haftadan fazla kullanmayın.

Yöntem 4: alfa-lipoik asit

Alfa lipoik asit, antioksidan görevi gören, sinir hasarını onaran ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen vitamin benzeri bir bileşiktir.

Ağız yanması sendromunda ağız sinirlerini korur, iyileştirir ve düzenli tüketim ile semptomları tamamen ortadan kaldırır. (3)

Tek Adımlı Tedavi: Alfa Lipoik Asit Takviyeleri Alın

  • Ağız yanması sendromundan kurtulmak için önerilen doz günde 600 mg’dır.
  • Alternatif olarak, dozu 200 mg’a bölebilir ve günde 3 defa alabilirsiniz.

Yanmayı hafifletmek için alfa lipoik asit takviyeleri 2 ila 3 hafta boyunca alın. Durumu tam olarak tedavi etmek için gerekirse daha uzun süre almaya devam edebilirsiniz.

Ayrıca alfa lipoik asit açısından doğal olarak zengin olan patates, ıspanak, karaciğer ve brokoli yiyebilirsiniz.

Yöntem 5: Aloe Vera

Aloe vera doğal bir soğutucudur. Güneş yanığı  ve  küçük kaza sonucu yanıkları yeniden sulandırmaya ve yatıştırmaya yardımcı olur   .

Ağız yanması sendromunda, aloe verada bulunan enzimler, ağız boşluğunun hassas dokusu üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur ve iyileşmeyi hızlandırır. Dokunun nemlenmesine yardımcı olduğu için ağız kuruluğu ve buna bağlı yanma hissini de ortadan kaldırır. (5)

Tek adımlı tedavi: Etkilenen bölgelere aloe vera jeli uygulayın

  • Bir aloe vera yaprağından jeli çıkarın. Aloe vera jelinin nasıl çıkarılacağını buradan öğrenebilirsiniz  .
  • Jeli yanan tüm alana uygulamak için parmağınızı kullanın.
  • 15-20 dakika beklettikten sonra ağzınızı soğuk suyla çalkalayın.

Günde 2 veya 3 kez tekrar uygulayın. 1 hafta içinde bir iyileşme fark etmelisiniz. Ağız yanması sendromundan kurtulana kadar her gün kullanmaya devam edin.

Yöntem 6: kapsaisin jel

Acı biberlerde bulunan bir bitki besin maddesi olan kapsaisin, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ve topikal olarak uygulandığında, BMS’nin kısa süreli tedavisi için etkili bir alternatif olduğu kanıtlanmıştır.

Aslında, 2017 yılında yapılan bir çalışma, ağız yanması sendromu (BMS) olan hastalarda yanma / batma hissini hafifletmek için oral kapsaisin jelinin topikal uygulamasının, hemen hemen tüm katılımcılarda kısa süreli tedavi için etkili bir alternatif olduğunu bildirdi. . (3)  (4)

Tek adımlı tedavi: dil üzerine kapsaisin jeli uygulayın

  • Kapsaisin jelini 14 gün boyunca günde üç kez dilin sırt kısmına sürün,

Yöntem 7: soğuk su

Soğuk su içmek, yanmayı azaltmak için geçici bir çare olabilir. (8)  Soğuk hava, rahatlama sağlamak için sinirleri kısaca uyuşturmaya yardımcı olacaktır. Yanma ağız kuruluğundan kaynaklanıyorsa soğuk su içmek de hidrasyon sağlayacaktır.

Tek adımlı tedavi: Sık sık soğuk su için

  • Ağzınızda yandığınızı her hissettiğinizde biraz soğuk su için.
  • Rahatlığınız için dondurma veya donmuş yoğurt da yiyebilirsiniz.

Yöntem 8: Diyet

Farklı yiyecekler, ağız yanması sendromunu daha da kötüleştiren tetikleyiciler olarak hareket edebilir. Diyetinizi hızlandırmak ve ayrıca hangi yiyeceklerin semptomları tetiklediğini veya şiddetlendirdiğini kontrol etmek önemlidir.

Durumu hafifletmeye yardımcı olmak için bazı temel yapılması ve yapılmaması gerekenleri takip edebilirsiniz. Semptomları azaltmak ve muhtemelen ağız yanması sendromunu ortadan kaldırmak için taze meyve ve sebzeler, demir açısından zengin yiyecekler yiyin. (9)

Yapmak:

  • Yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin besinler tüketin.
  • Daha fazla yumurta, karaciğer ve kabuklu deniz ürünleri ye.
  • Genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmek için günlük öğünlerinize meyve ve sebzeleri ekleyin.
  • Gün boyunca en az 8 bardak su içerek susuz kalmayın.

Yapmamak:

  • Ağız yanması sendromunuz varken alkol, gazlı içecekler veya kafein tüketmeyin.
  • Yanmayı şiddetlendirdiği için şeker alımınızı herhangi bir şekilde azaltın.
  • Asitli veya baharatlı yiyecekler yemeyin.
  • Yediğiniz işlenmiş gıda miktarını azaltın.

Rahatlama için ipuçları

  • Aloe vera jelin yoksa dilini nemli tutmak için gliserin veya bal da kullanabilirsin.
  • Tuzlu suyu gargara olarak kullanmak da yanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Yanmayı daha da kötüleştireceğinden alkol bazlı gargara kullanmayın.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*