Olumlu iç konuşma nasıl yapılır: Herkes için 20 güçlü ipucu

İç sesinizin düşünceleriniz, duygularınız ve davranışlarınız üzerinde önemli bir etkisi vardır. İç diyaloğun kendi imajınız üzerinde de doğrudan etkisi vardır. Zihninizde çalan sürekli kayıt, geçmişten gelen ve şimdiki özeleştiri bilgileriyle pekiştirilen kendi kendini sınırlayan inançlardan oluşuyorsa, hasar felaket olabilir.

Çoğu zaman, çoğu  bilinçaltınızda meydana geldiği için , devam eden olumsuz kendi kendine konuşmanın farkında olmayabilirsiniz  . Bununla birlikte, zamanla bu olumsuzluk, hayalleriniz için çaba gösterme umudunu kırabilir.

Eylemleriniz düşüncelerinizin sonucu olduğu için, olumsuz kendi kendine konuşmayı olumlu yorumlarla değiştirmek çok önemlidir. Çok fazla çalışma gerektirse de,  zihniyetinizi  değiştirmek eylemlerinizi değiştirmenize izin verecektir.

Zihniniz olumsuz düşünmek için eğitildiyse, olumlu kendi kendine konuşma yapmak, siz onu bir alışkanlık haline getirmedikçe kolaylıkla unutabilir.

İlk başta, kulağa gülünç gelebilir ve gelebilir, ancak buna bağlı kalırsanız, pozitif iç konuşma size doğal olarak gelecektir.

Olumlu iç konuşma pratiği yapmanıza ve motive edici düşüncelere sahip olmanıza yardımcı olacak bazı adımlar.

  1. Negatif iç konuşmalardan kurtulun. Kendi kendine konuşmanı değiştirmek için, zihninde dolaşan olumsuz gevezeliklerin farkına varmalısın. Kendinize olumsuz şeyler söylediğinizde, zihniniz görevde başarılı olmanızı engelleyecektir. Bir dahaki sefere kendinizi “yapamam” derken bulduğunuzda, “Neden yapamıyorsunuz?” Sorusunu takip edin. Kendinizi olumsuz bir şey söylerken her bulduğunuzda bunu yapın.

2. Kendinize mesafe koyun. “Neden bu kadar endişeliyim?” Gibi ifadeler kullanmak veya “Nasıl geliştirebilirim?” kaygı veya utanç duygularınızı artırabilir. Bunun yerine, kendi adınızı kullanarak veya ikinci veya üçüncü kişi ile kendinize hitap edin. Kendinize sorun, “Mike neden bu kadar endişeli?” veya “Kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz?” Bunu yaparak , duygularınızı düzenlemeye yardımcı olmak için düşüncelerinizden psikolojik bir mesafe  yaratırsınız  .

3. Negatif iç konuşmanız için endişelenmeyin. Kendinizi olumsuz iç konuşmanızı dinlerken bulduğunuzda, “DUR!” Diyerek düşüncelerinizi onların izinden durdurun! Bunu yüksek sesle söylemek, eylemden haberdar olmanızı sağlayacaktır. Yüksek sesle konuşamayacağınız bir yerdeyseniz, olumsuz iç konuşmaya her girdiğinizde kendinizi sıkıştırın. Fiziksel acı, bundan kurtulmanız ve onu tamamen durdurmanız için sizi motive edecektir.

4. Bir aksilikle karşılaştığınızda kendinize sert davranmayın. İşler ters gittiğinde kendinizi eleştirmekten kaçının.

Örneğin, işe geç kaldığınızda, kendinize “İşe geç kaldım. Şimdi patronumun öfkesiyle yüzleşmek zorunda kalacağım ”. Bunun yerine, olumlu kendi kendine konuşma ve kendinize “Tamam. Düşündüğüm kadar kötü değil. Ben hala iyi bir insanım. ” Bunu yaparak kendinize bunun bir felaket olmadığını ve bu rahatsızlığın üstesinden geleceğinizi söylüyorsunuz.

5. Sosyal hatalarınıza olumlu bir şekilde bakın. İnsanlar genellikle sosyal durumlarda tökezler  . Sosyal bir ortamda başınıza utanç verici bir şey geldiğinde veya  gergin hissediyorsanız  , bunun üstesinden gelmek için olumlu kendi kendine konuşma yapın.

Örneğin, kendinize “Partilerde gergin oluyorum” demek yerine kendinize “Partilerde biraz tuhaf hissediyorum ama gidip ilginç insanlarla tanışmayı seviyorum” deyin.

6. Yanlış adımınızı biriyle paylaşın. Utancın gücü ancak onu gizli tutarsan olur. Öyleyse, hatalarınızı bir arkadaşınızla veya destekleyici olacak güvendiğiniz biriyle konuşun. Bu konuşmaların genellikle kahkaha ile bittiğini ve kendinizi daha iyi hissettirdiğini göreceksiniz.

7. Olumsuz dış etkileri kontrol edin. Düşüncelerinizi etkileyen olumsuz dış faktörleri tanımlayın. Destekleyici olmayan veya olumsuz düşünen arkadaşlar veya aile olabilirler. Dikkatli olmazsanız, olumsuz düşüncelerinizi benimsemeye başlayabilirsiniz. Bu insanlara maruz kalmanızı sınırlayın. Bunun yerine, kendinizi yukarı kaldıran ve büyümenize yardımcı olan cesaret verici, olumlu insanlarla kendinizi kuşatın. Pozitifliğiniz düşüncelerinizi olumlu yönde itmeye başlayacaktır.

8. Korkularınızla yüzleşin. Korku, başarıya ulaşmanızı engeller. Konfor alanınızdan çıkıp yaşamda risk almaktan korkabilirsiniz. Kendinize neden korktuğunuzu sorun. Korkularınızla yüzleştiğinizde, en kötü senaryoların genellikle düşündüğünüz kadar kötü olmadığını fark edebilirsiniz. Korkularınızı analiz edin ve olayları daha olumlu bir ışık altında görebilecek misiniz bir  bakın  . Değişimin faydalarının risk almaya değer olduğunu görmeye başladığınızda, olumsuz iç konuşmanız değişmeye başlayacaktır.

9. Öz güveninizi oluşturun. Kendinize karşı sert olmaya alışkınsanız, genellikle kendi kendine konuşmayla kendinizi cezalandırdığınız zamanların farkında olabilirsiniz. Benlik saygınızı oluşturmak için kendi kendine konuşmayı kullanmak için bilinçli bir çaba  gösterin.

Kendinizle olumlu ve cesaret verici bir şekilde konuşun. Örneğin, işler ters gittiğinde genellikle kendine aptal diyebilirsin. Bunun yerine, hepimizin hata yaptığını ve olumlu ve olumsuz deneyimlerin insanların büyümesine yardımcı olduğunu unutmayın.

10. Olumlu doğrulamalar kullanın. Beyanlar, istenen hedefle ilgili olumlu ifadelerdir. Onları defalarca tekrarlayarak, bilinçaltınızın onları yaratmasını sağlıyorsunuz. Onaylamaları tekrar etmeyin. Onlara tamamen güvenmeniz gerekir. Bu onaylamaları tekrarlamak için günlük bir ritüel yapın ve farklı düşünmeye ve hissetmeye başlayacaksınız.

11. Kendinize her gün üç olumlu şey söyleyin. Aynaya bir bakın ve kendiniz hakkında üç güzel şey söyleyin. Kendinizi tebrik edin. Başarılarınız, becerileriniz, özellikleriniz veya görünüşünüzle ilgili olabilir. Kendi imajınızı iyileştirmeye yardımcı olmak için her gün olumlu iç konuşma yapın.

12. Kendinizle bir arkadaş olarak konuşun. Kendinize bir arkadaş gibi davranın. Bir arkadaşınızla konuştuğunuz gibi şefkatle kendinizle konuşun. Asla kaba olmayacaksın ya da arkadaşlarına kötü isimler takmayacaksın. Olumsuz mesajlarınızı olumlu olanlarla değiş tokuş edin. Örneğin, “Bunu yapmaktan korkuyorum”, “Rahatla” olarak değiştirilebilir. Bunu yapabileceğini biliyorsun. Sadece derin bir nefes alın. ”

13. “Yapamam” ı “İstemiyorum” olarak değiştirin. “Yapamam” demek sınırlamalar getirir. Ancak, “Yapmıyorum” dediğinizde, düşünceleriniz ve davranışlarınız üzerinde kontrol sahibi olduğunuzu gösterir. İstediğin gibi “yapamam” gibi geliyor, ama yapmamaya kendini zorluyorsun. “Ben değil” güçlendirici çünkü bir şeyi yapmamayı düşündüğünüz için ya da sadece yapmak istemediğiniz için yapmamayı seçiyorsunuz.

14. İyi şeyler olduğunda kendinizi tebrik edin. İyi şeyler olduğunda kendinizi tebrik edin. Örneğin, işte size zam verildiğinde, “Şimdi benden daha fazla iş bekleyecekler” demek yerine, kendinize şunu tekrarlayın: “Hak ettiğim için bana zam verdiler. Çok çalışıyorum ve adanmış bir çalışanım. ” Küçük çabalarınız için bile kendinizi tebrik edin. Kendinize şöyle söyleyin: “Durumu ele alma şeklimden gurur duyuyorum.”

15. Olumlu senaryolar oluşturun. Elde etmek istediğiniz şeyler hakkında bir film senaryosu gibi bir şey oluşturun ve aklınızdan geçmesine izin verin. Biraz görselleştirme de kullanın. Örneğin, mesleki veya aile hedeflerinize ulaştığınızı veya sizi mutlu eden şeyleri başardığınızı hayal edin. Bunu yaptığınızda, hedefleri ve sonuçları içselleştirmeye başlarsınız. Onlara zaten ulaşmış gibi hissetmeye başlarsınız ve bu sizi hedeflerinize götürecek adımlar atmaya sevk edebilir.

16. Hediyenizi değiştirmeye odaklanın. Zihninizin  gelecekle ilgili endişelere veya geçmişten pişmanlık duyduğunuz anlara yakalandığını fark ettiğinizde  , odağınızı bugüne kaydırın. Kendinize sorun: “Şu anda ne yapabilirsiniz?” Geleceğinizi kontrol edemezsiniz veya geçmişinizi değiştiremezsiniz, ancak şimdiki anda harekete geçerek geleceğinizi etkilemek için harekete geçebilirsiniz.

17. Mutlu zamanlara odaklanın. Zor anlar yerine hayattaki güzel ve mutlu anlara odaklanın. Kendinize hayatın iniş ve çıkışları olduğunu hatırlatmalısınız. Zihninizi olumlu düşünceler ve imgelerle doldurun. Zihniniz ne zaman dolaşırsa, onu mutlu anlara geri getirin.
Yapabileceğiniz başka bir şey de şu anda sahip olduğunuz şey için minnettar olmaktır. Minnettar olduğunuzda, olumsuz iç konuşma da daha olumlu diyaloğa dönüşecektir. Bazen bir iyilik veya başkalarına yardım etmek de size takdir etmeniz için mutlu bir an ve ihtiyaç duyduğunuz olumlu desteği verir.

18. Standartlarınızı gevşetin. İnanılmaz derecede yüksek standartları bırakmak bir rahatlama. Mükemmeliyetçilik yıkıcıdır. Kendinize karşı zorlanmadan  ,  ortalığı karıştırmaya ve yaşamda ilerlemeye istekli olun   .

19. Israrcı olun. Negatif iç konuşmanız onlarca yıldır devam ediyor olabilir, bu yüzden bu alışkanlığı değiştirmek kolay olmayacak. Bunu bir gecede gerçekleştiremezsin. Israrcı olmalısın ve bu çaba gerektirecek. Her gün kendi kendine olumlu konuşma alışkanlığı edinin. Bir alışkanlık haline geldiğinde, ikinci doğa haline gelecektir.

20. Kendinizi koşulsuz sevin. Herkesin geliştirmek istediği bir şeyi vardır. Kusurlarınız, kendinizi sevmekten alıkoymamalıdır. Kendinizi sahip olduğunuz şey veya yaptığınız şeyler için değil, olduğunuz şey için sevmelisiniz. Kendinizi benzersizliğiniz, kişiliğiniz, karakter özellikleriniz ve olduğunuz her şey için sevin. Kendinizi ne kadar çok seviyor ve kabul ederseniz, olumlu kendi kendine konuşmanız o kadar kolay olacaktır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*