Duygusal Zekanızı Nasıl Geliştirirsiniz: 20+ Profesyonel İpucu

Duygusal zeka, kendi duygularınızı ve başkalarının duygularını tanıma, algılama ve değerlendirme ve bunları üretken ve sağlıklı bir şekilde ele alma yeteneğidir.

Yüksek duygusal zeka, başkalarıyla ilişkilerinizi geliştirecek ve hayatta başarılı olma şansınızı artıracaktır.  Duygusal zekanızı değerlendirmek için bu basit testi yapabilirsiniz  .

Bazı insanlar duygusal olarak diğerlerinden daha zeki olsalar da, duygusal zekanızı daha da geliştirebilir ve artırabilirsiniz.

Uzun süredir devam eden alışkanlıkları ve davranışları değiştirmeyi gerektiren çok fazla çaba gerektirebilir. Kolay olmasa da, doğru rehberlik ve uygulama ile, duygularınıza uyum sağlama ve onların size karşı olmaktan çok sizin için çalışmasını sağlama beceriniz üzerinde çalışabilirsiniz.

İşte duygusal zekanızı 20’den fazla profesyonel ipucu ile nasıl geliştireceğiniz.

  1. Duygularınızın farkında olun. Bir bağlılıktan diğerine geçmek için acele ettiğinizde, insanlar genellikle duygularıyla bağlarını kaybeder. Duygularınıza ve hislerinize dikkat etmeye başladığınızda, onlara güvenmeye başlarsınız, bu da onları daha iyi idare etmenizi sağlar.
    Kendinizle bağlantı kurmak için her gün belirli bir zamanı veya anı ayırın. Birkaç derin nefes alın ve içsel hislerinize ve hislerinize uyum sağlayın. Ne kadar düzenli yaparsanız o kadar doğal olur.
  2. Davranışlarına dikkat edin. Duygusal olarak nasıl hissettiğinizi izlerken, davranışınıza dikkat edin. Belirli durumlarda nasıl davrandığınızı ve bunun günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini gözlemleyin. Davranışınız başkalarıyla iletişiminizi, üretkenliğinizi  veya esenlik duygunuzu etkiliyor  mu? Duygularınızın davranışınızı nasıl etkilediğini öğrendikten sonra, davranışınızı yargılamaya veya etiketlemeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmaktan kaçının. Eleştirel olmak, kendinize karşı dürüst olmanızı zorlaştırır.
  3. Sözlü olmayan iletişimi gözlemleyin  . Başkalarına ne düşündüğünüz ve nasıl hissettiğiniz hakkında sözlü olmayan mesajlar göndermekten kaçınamazsınız. Yüz ifadeleriniz,  vücut diliniz  ve ses tonunuz duygularınızı ve hislerinizi başkalarına aktarır. Aynı  sözlü olmayan iletişim, diğer insanların duygusal niyetini anlamanıza yardımcı olur  . İnsanların gerçek duygularını anlamak için daha dikkatli olun.
  4. Duygularınızı yargılamaktan uzak durun. Duygularınızı yargılamaya başladığınızda, gerçek duyguları hissetmekten kaçınırsınız. Bu, duygularınızı olumlu bir şekilde kullanmanızı zorlaştıracaktır. Olumsuz duygularınızın yüzeye çıkmasına izin verin ve sonra onları analiz edin. Kendinize sorun: ‘Bu duyguya hangi durum neden oldu?’ Ayrıca, olumlu duygularınızla bağlantı kurun ve onları daha sık hissetmenin yollarını bulmaya çalışın.
  5. Duygularınız ve davranışlarınız için sorumluluk alın  . Duygularınız ve davranışlarınız sizden kaynaklanıyor ve onlardan sorumlu tek kişi sizsiniz. Birine söylediği bir şeyden zarar gördüğünüz için saldırırsanız, tepkiniz sizin sorumluluğunuzdur. Duygularınız ve davranışlarınız için sorumluluk aldığınızda, hayatınızın her alanında gelişme görmeye başlayacaksınız.
  6. Tepki vermek yerine tepki verin  . Bir tepki genellikle duygusal bir tetikleyici hissetmenin ve bilinçsizce bu duyguyu hafifletecek şekilde davranmanın sonucudur. Yaygın bir örnek, bir şey sizi rahatsız ettiğinde başka bir kişiye hakaret etmektir. Tepki vermek, nasıl hissettiğinizi fark etmek için bilinçli bir çaba sarf ettiğinizde ve sonra nasıl davranacağınıza karar verdiğiniz zamandır.
    Örneğin: birisi size bir şey söylerse ve siz o kişiye hakaret etmek yerine, söyledikleri hakkında ne hissettiğinizi ona söyleyin. Harekete geçmeden veya konuşmadan önce biraz durup düşünmeyi bir uygulama haline getirin. Cevap vermek yerine tepki verebileceğinizi düşünüyorsanız, 10’a kadar sayarak veya başka bir şeye odaklanarak odağınızı değiştirin. Sonra ne olduğunu ve nasıl yanıt vermek istediğinizi düşünün.
  7. Kırılma  . Eleştirildiğinde  gücenmeyin  veya duyguların zihninizi olumsuz yorumlara kapatmasına izin vermeyin. Kendinize sorun, “Bu yorumlardan ne öğrenebilirim?” veya “Kendimi geliştirmek için bu yorumları nasıl kullanabilirim?” Eleştiri bir yalana dayanıyorsa veya sizi incitmek niyetiyle veriliyorsa, o zaman eleştiriyi ciddiye almamalısınız.
  8. Açık olma  –  fikirli. Açık fikirli olduğunuzda, çatışmanın üstesinden gelmek daha kolaydır.
    Açık fikirli olmak, olayları sakince analiz etmenize yardımcı olur. Sosyal olarak daha bilinçli olacaksınız ve sizin için yeni olanaklar açılacak.
  9. Kendinizle ve başkalarıyla empati kurun  . Başkalarına karşı şefkatli olun. Bir durumu başka bir kişinin gözünden görün. Empatik olmak, kabul edilemez davranışları mazur görmek anlamına gelmez. İnsanların davranışlarının senden çok onlarla ilgisi var. Durumdan uzaklaşın ve duruma daha objektif bir şekilde bakın.
    Kendinize sorun, ‘Neden böyle hissediyorsunuz?’ Başkalarıyla empati kurmanın yanı sıra, kendinizle empati kurmak da duygusal zekanızı geliştirebilir. Duygularınızı ve hislerinizi fark ederek bunu uygulayabilirsiniz. Kendinize sorun, ‘Neden böyle hissediyorum?’ İlk başta bir cevap bulamayabilirsiniz, ancak duygularınıza ve duygularınıza uyum sağlama pratiği ile sorularınıza cevap almaya başlayacaksınız.
  10. İddialı olun  . İddialı olmak için sınırlarınızı belirlemeniz ve insanların nerede durduğunuzu bilmelerini sağlamanız gerekir. Suçlu hissetmeden ‘hayır’ deyin, kendi önceliklerinizi belirleyin ve kendinizi zarardan koruyun. Duygularınızı iddialı bir şekilde ifade edin. İnsanlara nasıl hissettiğinizi açıkça söyleyin. Duygularınızı iletirken, ‘yapmanız gereken’ veya ‘ihtiyaç’ ya da ‘sen’ gibi ‘siz’ ile başlayan suçlayıcı cümlelerden kaçının, çünkü bu o kişiyi savunma tarafına koyar ve sizi gerçekten dinlemesini engelleyebilir.
  11. Daha esnek olun. Bir kızgınlığa takılmak veya değişime dirençli olmak hayatınızı zorlaştıracaktır. Çok katı olmak, fırsatları kaçırmanıza ve yeni deneyimlerde geride kalmanıza ve yeni teknikler öğrenmenize neden olur. Değişimi kabul etmek, bir kişi olarak büyümenize yardımcı olacaktır.
  12. Güçlü ve zayıf yönlerinizin farkında olun  . Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin. Kendinizi tanıdığınızda, hayatta doğru kararı verirsiniz. Güçlü yönlerinizi tam olarak bilerek, iç tutkunuzu tanımlayabilirsiniz. Bu, daha mutlu ve daha tatmin edici bir hayat yaşamanıza izin verir. Mutlu insanlar genellikle duygusal olarak zeki insanlardır.
  13. Başkalarının bakış açısını isteyin  . Başkaları sizi kendinizden çok farklı görür. Başkalarına, özellikle de size yakın birine onlarla olan etkileşimlerinizi sorun. Onların bakış açısından çok şey öğrenebilirsiniz. Çok duygusal bir durumdayken davranışınız hakkında ne düşündüklerini onlara sorun.
  14. Mevcut dili kullan  . “Hayatımın bu evresinden zevk alıyorum”, “mutlu hissediyorum” gibi mevcut dili kullanın. Gelecek hakkında endişelenmek veya geçmişten pişmanlık duymak yerine şimdiki ana odaklanın. Şu anda var olmaya çalışmayı günlük bir alışkanlık haline getirin. Bu, duygusal zekanızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  15. Bir şükran günlüğü tutun. Her sabah minnettar olduğunuz 10  şeyi yazın  . Bu, gün boyunca pozitif ve motive olmanıza yardımcı olur. Hayatınızda iyi giden ve hayatınızda minnettar olduğunuz şeyleri fark etmek için zaman ayırın. Kim olduğunuzun ve hayattan ne istediğinizin daha fazla farkına varmanıza yardımcı olacaktır. Duygularınız, duygularınız ve sezgilerinizle bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
  16. Refahınıza değer verin. Duygularınızı yazmak için her gün biraz zaman ayırın. Nasıl hissettiğinizi ve bu duygularla ilişkili tetikleyicileri veya durumları derinlemesine düşünmek için bir veya iki dakika ayırın.
  17. Bilinçsiz duygularınızı analiz edin. Bilinçsiz duygularınızın farkına varın. Zihniniz sakin ve rahat olduğunda, düşüncelerinizin özgürce dolaşmasına izin verin. Nereye gittiklerini, ne düşündüklerini görün.
    Hayallerinizi analiz edin. Yatağınızın yanında bir defter ve kalem bulundurun ve uyanır uyanmaz hayalleriniz hakkında hatırladığınız şeyleri yazın. İster yineleniyor olsun, ister belirli duygularla ilişkili olsun, hayallerinize dikkat edin.
  18. Meditasyon yapmak. Yavaşlamadığınızda duygular kontrolden çıkma eğilimindedir. Meditasyon zihninizi sakinleştirmenize ve iç benliğinizle bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır. Duygusal ruh halinize rahatlamak için biraz zaman verecektir. Günde en az 5 dakika meditasyon yapın.
  19. Mutlu olmaya çalışmak. Duygularını kontrol edebilen bir kişi, gün boyunca zorluklarla karşılaşsa bile mutlu kalabilir. Mutluluk, günlük hayatınızın zorlukları ve sıkıntıları arasında sorunsuz bir şekilde ilerlemenize yardımcı olacaktır. Net düşünmenize ve duygularınızı ve hislerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
  20. Pozitifliği uygulayın. İyimserlik, hayatın olumlu yönlerine odaklanmanıza izin verir. Hayata karşı iyimser tutumunuz, duygusal refah ve daha fazla yeni fırsatla sonuçlanacaktır. Pozitifliği kendinizi mutlu etmek için kullanın  , böylece duygusal zekanızı artırın.
    Kendinizi olumsuz düşünürken veya konuşurken bulduğunuzda  , düşüncelerinizi ve sözlerinizi bilinçli olarak yeniden çerçevelendirin.
  21. Stresi azalt. Stres sizi bunalmış hissetmenize neden olabilir. Stres, hayatınızdaki küçük problemlerin gerçekte olduğundan daha zorlu görünmesine neden olabilir. Stres, duygularınızın ve eylemlerinizin kontrolden çıkmasına izin verebilir. Stresi azaltmak, duygusal zekanızı artırmanıza yardımcı olabilir. Arkadaşlarınızla  takılmak, bir hobinin tadını çıkarmak, doğada yürüyüş yapmak veya rahatlamanıza yardımcı olacak başka herhangi bir şey olsun, stresi azaltmanın yollarını bulun  .
  22. Sosyal becerilerinizi geliştirin. Sizin  sosyal beceriler  size ilişkiler kurmak yardımcı olacaktır. Ulaşılabilir olmak, konuşması kolay olmak, iyi bir dinleyici olmak ve güvenilir olmak sizi çekici ve cana yakın kılar. Bu, gelişmiş benlik saygısı ve güven ile sonuçlanarak, duygularınızı anlamanızı ve kabul etmenizi kolaylaştırır.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*